un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Părerea mea despre noutățile Google/Nexus

31 Oct 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

Google a anulat evenimentul oficial de prezentare a noului telefon Nexus 4 și a noilor tablete Nexus și Android 4.2 din cauza furtunii Sandy, dar nu înseamnă că n-au putut trimite anunțul prin email.

ANDROID 4.2
android_42_keyboardAici sunt mai multe noutăți:

  • o tastatura tip Swype integrată direct în OS, dar și cu funcții din tastatura SwiftKey, adică prezice și următorul cuvant. Exemplul era că scrii “good” trăgând pe ecran de la o literă la alta şi apoi ţi se propune ca sugestie “morning”
  • suport pentru utilizatori multipli pe acelaşi dispozitiv, fiecare cu setările sale. Funcţia este foarte utilă dacă ai de exemplu o tabletă şi o împarţi cu membrii familiei, fiecare putând să o personalizeze aşa cum vrea şi mai ales să nu-ţi citească emailurile şi facebook-ul.
  • widget-uri pe ecranul de blocare, acces direct la camera foto de acolo (până acum o făceau producătorii de dispozitive prin interfeţe, precum HTC cu Sense)
  • notificări detaliate
  • screensaver, util pentru tablete sau telefoane ce vor să funcţioneze ca rame foto digitale
  • mod panoramic nou, sferic, cu care poţi să faci fotografii ca în Google Street View din Maps
  • suport pentru transmisie wireless de imagini prin protocol Miracast, un fel de DLNA peste reţeaua wireless. Miracast va fi în viitor suportat de mai mulţi producători de televizoare, dar momentan pentru noi nu-i importantă această funcţionalitate


SMARTPHONE LG NEXUS 4
Făcut de LG, performant cu un chipset Snapdragon S4 quad-core și 2 GB de memorie RAM, care de la Note II m-au învățat că sunt foarte importanți. Telefonul are ecran de 4,7 inci în tehnologie IPS+, adică unghiuri bune de vizibilitate și culori excelente, rezoluția 1280 x 768 pixeli, având densitatea ca la Retina Display.

Design-ul mi se pare banal pe partea frontală și inediat pe spate, unde pare găurit sau sculptat in Braille. Din păcate, spatele nu va conta ca design. Un punct forte este prezența camerei foto în colțul telefonului, ca la iPhone, adică poți face fotografii mai bune cu o singură mână deoarece ții bine telefonul in ea și totuși nu obturezi camera, așa cum se întâmplă de obicei cu camerele plasate pe centru. Vine cu Android 4.2, costă 299 dolari la ei și se lansează pe 13 noiembrie. Luați-l dacă vă doriți un telefon performant și mereu la zi cu sistemul de operare.

lg_google_nexus_4_fatalg_google_nexus_4_spatelg_google_nexus_4_spate_1

Am văzut că nu are LTE, dar mi se pare o decizie normală pentru a ține costurile la un nivel scăzut, modemurile 4G fiind scumpe. În România Vodafone lansează chiar mâine rețeaua 4G LTE, în prezență CEO-ului întregului grup mondial (îmi pare rău că nu voi fi acolo ca să văd cum este păzit și întreținut un asemenea om), dar până când prețurile acestui serviciu vor scădea și acoperirea va fi întinsă în toată țara mai sunt multe luni de zile, așa că voi spune că este ultima oară când achiziția unui telefon fără 4G este acceptabilă. La americani s-ar putea să fie un impediment pentru vânzări.

Oricum, așa specificații hardware și cu Android 4.2 în tandem fac din LG Nexus 4 un telefon foarte atractiv.

TABLETA NEXUS 10
Nexus 10 este o tabletă făcută de Samsung cu rezoluția 2560 x 1600 pe un ecran de 10 inci. Este impresionant ca tehnologie, dar mă întreg câte programe știu să lucreze cu o asemenea rezoluție și dacă nu cumva pasul la 1920 x 1080 ar fi fost mai normal în acest moment.
Specificatiile tehnice sunt foarte bune, cu procesor bazat pe arhitectura Cortex A-15 si 2 GB de memorie RAM. Mă aștept să fie cea mai rapidă de pe piață în teste. Se lansează tot pe 13 noiembrie și mă aștept să aibă mare succes pe piață, mai ales că vine la un preț accesibil.
samsung_nexus_10_fatasamsung_nexus_10_spate

TABLETA NEXUS 7
Geniala tabletă a celor de la Asus [review Nexus 7] a primit un upgrade prin introducerea unei noi variante de 32 GB stocare internă cu modem 3G în ea. Nexus 7 de până acum nu avea și variantă 3G. Hardware-ul a râmas identic. Și aceasta este un best-buy.

Vouă ce v-a plăcut de aici? Știu că seria Nexus de telefoane are succes prin România, v-a convins Nexus 4? L-ați cumpăra la finalul anului, când apare și la noi?

sursa: The Verge.

    21 comentarii

  1. Mi se pare foarte bun pretul la telefon. De fapt toate au preturi bune. O sa manance din cota de piata a Nokia. LG? Am o oarecare reticenta, nu stiu de ce.

    Pacat ca e asa de mare.

      (Citează)

  2. Ce mi se pare interesant este prețul acestor dispozitive. La asemenea specificații hardware și cu ecosistemul Android în spate, va fi greu să mă convingă cineva să scot semnificativ mai mulți bani, chiar și pentru un design mai plăcut, pentru o soluție alternativă…

      (Citează)

  3. Nexus 10. Abia astept sa pot face comanda. M-as fi multumit si cu Nexus 7, mai ales ca e mai ieftin, dar veau neaparat iesire HDMI.

      (Citează)

  4. Atentie: Android 4.2 suporta utilizatori multipli pe acelaşi dispozitiv doar daca e vorba de tableta. Pentru telefon, nu merge. Motivul este, se pare, un patent Nokia.

      (Citează)

  5. Posesor de Nexus 7 cu 16GB. Astept cateva review-uri legat de Nexus 4 pentru a-l putea achizitiona. Desi nu prea vad rival pe directia lui..referindu-ma aici doar la o structura sub 5 inch-doar telefon. Am ceva reticente legat de LG(eu fiind cam prea fan infocat HTC). Dar..cine stie? :)

      (Citează)

  6. Nici eu nu mi-as lua LG. Oricum astept o comparatie cu SGS3 si HOX, sa vedem ce stie sa faca.

    Oricum, sper ca pretul mic sa nu fie din cauza ca folosesc materiale/piese de 2 lei.

      (Citează)

  7. @wideshot: de ce ai vrea sa ai mai multi utilizatori pe un telefon mobil? Nu imi vine in cap decat exemplul ala in care suni un un prieten si raspunde prietena lui.

      (Citează)

  8. Nexus 4 ar trebui sa ajunga la noi cam pe la 1300-1400 de lei, luand in calcul si TVA-ul, ceea ce mi se pare ieftin. L-as cumpara, n-am o problema cu LG, Optimus G a aratat ca stiu sa faca telefoane high-end. Problema e ca are ecranul prea mare si nu as putea sa-l folosesc cu o singura mana, ceea ce e important pentru mine.

      (Citează)

  9. @nashu_mare: ai dreptate, un telefon mobil nu prea se potriveste unui mod de lucru multi-user, dar cineva de la Nokia a patentat ideea in 2005. Se pare ca original intent behind the patent was to take revenue from emerging markets by providing an easy method for lots of different folks to share a single phone; in areas of the world where cellular phones are expensive, a feature which lets several people use the same phone gives that phone a competitive advantage

      (Citează)

  10. Eu am camera pozitionata la fel pe Nexus S si ma enerveaza la culme. Fiind un fan al simetriei, mi se pare ca cea mai buna asezare a camerei e la Galaxy Nexus.

    Mi se pare un moment oportun pentru Google sa lanseze un Nexus in colaborare cu LG mai ales din cauza ca nici iPhone 5 nu aduce mari inovatii.

    Daca iPhone 5 ar fi fost un game changer, reticenta fata de LG i-ar fi indemnat pe multi sa aleaga marul.

      (Citează)

    • @Revo: mie mi-a placut foarte mult camera asa cum este pusa pe iPhone, in colt. Puteam sa tin telefonul strans cu o singura mana si sa fotografiez apasand Volume Down sau ce se foloseste la iPhone. Faceam fotografii nemiscate cu o singura mana.

      @Ciprian: doi ani garantie, dar problema este ca dupa un an e depasit si nu mai ai update-uri oficiale. Exceptie face seria Nexus, unde de bine de rau primeste update-uri vreo doi ani.

        (Citează)

  11. Smartphone-ul trebuie sa tina maxim 2 ani. Ce garantie se mai ofera la terminale zilele astea?

      (Citează)

  12. pe cand un review la nexus 4?

      (Citează)

  13. Pai in contextul asta intrebam: lumea e reticenta fata de LG. LG face Nexus + Nexus primeste updates + garantia e de doi ani. Gasesc ca e foarte OK situatia, dupa doi ani il arunci.

      (Citează)

    • Lumea nu e reticenta pentru ca LG ar face telefoane proaste si iti trebuie garantie, ci pentru ca nu au nimic special. Optimux 2x si incepand de la el au fost performante, dar atat, nu ieseau in evidenta fata de concurenta prin ceva special.

        (Citează)

  14. Radu, lamureste-ma si pe mine de ce la noi acest terminal o sa ajunga la un pret astronomic eu nu inteleg deloc, desi lucrez in comert.
    O2 anunta oficial ca pretul la Nexus 4 este de ~11 milioane (la liber convertit in lei) iar speculatorii au presupus ca pentru un contract pe 2 ani telefonul ar fi cam 0 lire. De ce eu daca vreau sa il cumpar trebuie sa dau peste 1600 lei ( in cel mai fericit caz).
    O optiune(sau singura) ar fi sa trimitem niste mail-uri la cei de la google sa deschida un selling service asa putem primi bunatati la preturile pe care ei le stabilesc.

      (Citează)

  15. mda, am citit ulterior despre dictatura lg… Oricum diferenta de pret este uriasa.
    Ce ramane de facut? Spam google sa ne aduca si noua telefoane/tablete ieftine :-<

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus