un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum elimini ochelarii din portrete

3 Oct 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Mă uitam recent la un portret de-a lui Piticu pe Facebook și parcă lipsea ceva: ochelarii!

Cristi este aragaz ochelarist. Aici a fost fotografiat cu un flash circular, o sculă foarte bună pentru portrete deoarece asigură o iluminare uniformă, nu punctuală, a chipului. În cazul ochelarilor, însă, mai mult strică. Un flash normal poate fi reflectat din tavan sau obturat cu un difuzor alb, în timp ce un flash circular trebuie folosit frontal, ceea ce ar însemna foarte multă lumină reflectată din lentila ochelarilor.

Pentru portretele cu ochelari am văzut un truc interesant într-o carte de Photoshop. E mai greu de explicat în limbaj normal, aşa că o voi spune doar pentru cei ce ştiu detaliile de bază ale Photoshopului:

  1. se fac două fotografii, una cu ochelari şi una fără. Este foarte important ca subiectul să nu se mişte, aşa că mai bine îi spui să stea ca o statuie şi îi dă fotograful jos ochelarii.
  2. ambele imagini se importă în Photoshop ca layere separate, cel cu ochelari în spate.
  3. se foloseşte Auto-Align Layers pentru alinierea lor automată.
  4. ascunzi layerul superior, cel fără ochelari
  5. selectezi, folosind ce instrument îţi este mai familiar, lentila ochelarilor din layerul de fundal. Vorbim doar de sticlă, nu şi de ramă.
  6. afişezi din nou layerul superior, cel fără ochelari şi foloseşti selecţia lentilelor pentru a crea o mască în acest layer

Practic, din layerul fără ochelari rămân doar ochii, suprapuşi peste layerul cu ochelari, ascunzând reflexia lentilelor din acel “strat”. Vă daţi deja seama că mai există şi alte mijloace pentru a face acelaşi lucru. Important este că se poate. Un exemplu comparativ mai jos:

    8 comentarii

  1. nu am înţeles ideea… dacă tot i-ai făcut şi o poză fără ochelari, ce mai ai nevoie de Photoshop ? din titlul postului se înţelegea că ne arăţi cum elimini ochelarii dintr-o poză pe care nu o ai decît aşa, cu ochelari

      (Citează)

  2. Pai nu, ideea este ca daca omul poarta ochelari, atunci intr-un portret ar trebui sa apara la fel, altfel toti vor spune “ce ciudat arati fara ochelari”.

    Ideea este sa elimini sticla si reflexia ei, nu rama. E ca si cum l-ai fotografia doar cu rama unor ochelari.

      (Citează)

  3. Oare nu ar rezolva problema asta un filtru de polarizare ?
    Mie nu imi place lumina in portretul lui Piticu, cel putin pe monitorul meu nu arata deloc bine.

      (Citează)

  4. bai, mancam si tu imi bagi poza cu piticu’? mi s-a intors stomacul pe dos

      (Citează)

  5. e ca si cum l-ai fotografia cu ajutorul unui filtru de polarizare care elimina reflexia din lentile nu?

      (Citează)

    • @raducu, @cosminv: filtrul de polarizare nu este vreo unealta magica ce elimina orice reflexie. Lumina polarizata nu este chiar atat de des intalnita.

      Filtrul acela elimina in principal reflexia luminii solare. Are efect maxim la anumite unghiuri de incidenta a luminii, iar in unele cazuri este inutil. In orice caz, nu va elimina sticla din cadru, iar la un flash nu prea ai sanse.

        (Citează)

  6. nu cunosc multe filtre de polarizare care pot elimina flash-ul :)

      (Citează)

  7. Eu zic ca arata ciudat fara relexia de pe sticla. :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus