un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Tehnologia Samsung pentru viitorul smartphone Galaxy S 4

19 Sep 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Poţi să ghiceşti cu destul de multă precizie cum va fi Samsung Galaxy S IV, indiferent în ce lună a lui 2013 se va lansa el. Samsung a anunţat din august detaliile despre Exynos 5 Dual, un nou system-on-chip pe care l-a dezvoltat şi care probabil se va regăsi în viitorul lor telefon de top.

După cum veţi vedea, specificaţiile acestui SoC sunt de top şi, deşi telefonul nu va utiliza toate funcţiile noului sistem mobil, îmi place calea pe care se îndreaptă Samsung.

System-on-chip = denumire generică pentru “placa” telefonului, care include nu doar procesorul, ci şi “placa de bază”, memoria, modemurile de comunicaţie, conectivitatea wifi şi BT, interfaţa pentru modulul optic, placa şi controller-ul grafic, controller-ul pentru memoria de stocare de date și altele. Telefoanele fiind mici, toate aceste componente care la un PC sunt discrete se integrează în acelaşi chip pentru telefoane, de unde şi denumirea SoC.

Aşadar, Exynos 5 Dual:

Procesor bazat pe Cortex A15, dual-core la 1,7 GHz. Pe Cortex A15 mizează şi Tegra 4, Texas Instruments OMAP 5 şi majoritatea platformelor viitoare. Arhitectura e cea care contează aici, nu viteza sau numărul de nuclee. A15 se spune că este cu 40% mai rapid decât platforma telefoanelor curente, dar asta se referă doar la procesor. Cu memorie superioară precum cea de mai jos şi arhitectura optimizată, performanța poate fi aproape dublă. Sunt curios dacă procesorul din iPhone 5 e bazat pe A15, va trebui să aşteptăm să-l demonteze cei de la iFixIt.

Suport pentru memorie rapidă LPDDR3. Se trece de la 1066 MHz la 1600 MHz, iar Samsung tocmai a anunţat că poate produce chip-uri de 2 GB de memorie de acest tip.

Memoria rapidă este o veste excelentă pentru orice fel de acces la date şi la execuţia programelor, dar contează foarte mult arhitectura întregului SoC. Degeaba are memoria bandă mare (12,8 GB/sec) dacă aceasta s-ar gâtui în alte locuri. Testele vor spune ce şi cum.

Rezoluţie maximă 2560 x 1600 px. Greu de pus pe un telefon, dar tabletele de 10 inci ar putea suporta această rezoluţie în viitor. Mai interesant este un mod de conservare a energiei atunci când ecranul afișează aceeași imagine (te uiți la homescreen, citești un site fără să derulezi ecranul pentru câteva secunde), in acele secunde consumând de 20 de ori mai puțin curent electric. Performanța 3D este dublă.

Poate filma şi comprima 1080p cu 60 cadre pe secundă. Înseamnă clipuri cu fluenţă bună sau clipuri 3D în care fiecare obiectiv filmează la 30 fps.

USB 3.0 host/device. N-am zis nimic la iPhone 5, dar mi se pare destul de proastă decizia Apple de a nu trece la USB 3.0. Diferenţele de viteză sunt uriaşe, iar telefoanele de pe care transferi zeci de giga de muzică şi filme zilnic vor beneficia de acest protocol îmbunătăţit. Vorbim de reduceri de la 5 minute la 30 de secunde pentru un transfer. Samsung a înţeles asta. Are chiar și controller SATA 3, chiar daca nu va fi utilizat în telefoane.

Samsung a anunţat recent că a început producţia în masă a memoriilor de 128 GB pentru stocare internă. Până acum, pentru 128 GB de memorie de date trebuiau utilizate două memorii de 64 GB, dar asta îţi ocupa de două ori mai mult loc pe placa de circuite, ceea ce nu era eficient.

În concluzie, ne putem aştepta ca viitorul SGS 4 să fie clădit pe un astfel de SoC. Procesorul în particular poate varia până atunci ca frecvenţă de tact sau număr de nuclee, dar importantă este arhitectura Cortex A15. În plus, mă aştept la 2 GB de memorie RAM rapidă la 1600 MHz, USB 3.0, de la 16 la 128 GB stocare şi filmare 1080p/60fps.

sursa: datasheet Samsung.

    5 comentarii

  1. nu vine urmatoru nexus?

      (Citează)

  2. Sunt curios daca vor face ecranul mai mare la S4. Deja S3 e mare si mai mare de atat se baga in categoria lui Note.

    S-au auzit cateva zvonuri de un nou telefon Nexus si cred ca tot Samsung il va face, dar nu cred ca-l vor face varf de gama.

      (Citează)

  3. daca e tot plastic … :(

      (Citează)

  4. @gg: Din cate stiu, asta fara prea mult research, Samsung nu a facut nici un telefon care sa nu fie din plastic. Singura chestie cu spate de aluminiu este Tab 7.7.

    Oricum, faza cu materialu nu ma intereseaza, pentru ca orice smartfon pe care l-am avut a fost invelit intr-o carcasa. Ah, si nici prea multe telefoane dezbracate nu am vazut.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus