un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Pentax K-5 II și IIs nu aduc nimic nou

17 Sep 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Când Pentax lansează ceva nou, eu sunt pe fază, pentru că am un DSLR Pentax K-5. Pentax-ul este într-o poziţie nu foarte fericită pe piaţă. Deşi aparatele lor sunt foarte bune (K-5 are cam toate funcţiile unui DSLR din gama medie, plus carcasă de magneziu şi aluminiu şi rezistă în ploaie, intervalometru, ISO 51200 şi un acumulator cu autonomie de aproximativ 1300 de fotografii), cota lor mică de piaţă face ca numărul de obiective şi accesorii fabricate pentru Pentax să fie în continuă scădere, astfel încât în câţiva ani s-ar putea să aibă probleme.

Eu am K-5. Recent au anunţat K-5 II şi IIs, versiuni îmbunătăţite ale aparatului meu. Culmea este că nu văd nici o deosebire între ele.

Singura îmbunătăţire este procesorul de focalizare, upgradat de la SAFOX 9 la SAFOX 10, iar între II şi IIs mai există mica diferenţă că ultimul nu mai face un antialiasing în imagini, procedura care ar putea distruge nişte detalii. În practică probabil că diferenţele sunt insesizabile la calitatea imaginii.

În rest totul este identic între K-5-ul meu și cele două noi, şi nu mă refer doar la specificaţiile generale precum cele de senzor, ISO sau focalizare, ci inclusiv la funcţiile mărunte precum numărul de expuneri în bracketing, porturi, dimensiuni, greutate, butoane şi ecran. Nici măcar un USB 3.0 nu i-au pus. WTF, Pentax?

Focalizare mai bună și scoaterea unui filtru anti-aliasing dau rezultate foarte subiective. Ambele îmbunătățiri depind foarte mult de scena fotografiată și de cifra statistică ce indică în câte cazuri chiar obții o fotografie mult mai bună, astfel încât să merite acest upgrade. Aceste rezultate se pot obține doar prin teste comparative si review-uri foarte detaliate, cu toate trei aparatele pe masă testate în aceleași conditii.

Cu alte cuvinte, sunt dificil de testat și de cuantizat îmbunătățirile, iar în Romănia nici nu există (din ce știu eu) o comunicare oficială Pentax în acest sens, asa ca producătorul japonez nu doar că a adus foarte puține îmbunătățiri gamei K-5, dar cele doua aduse sunt greu de prezentat publicului și de “vândut”.

Jucați-vă pe site-ul oficial cu un comparator.

    18 comentarii

  1. depinde cum iti folosesti aparatul. dupa cum ti-am spus deja, eu mi-l cumpar sigur, pentru ca eram exasperat uneori (mai ales noaptea) de autofocus. deci pentru mine e o veste buna.
    relativ la IIs, ma tenteaza enorm, pentru ca scoatarea filtrului AA poate aduce ff imagini cu mult mai detaliate. dar astept testele.

    deci nu e chiar adevarat, aduc ceva nou. nu schimba total aparatul, care este deja foarte bun, doar il upgradeaza lejer, de aia se numeste k5 II si nu K6. eu sunt extrem de multumit de situatia actuala, am deja ~60.000 cadre trase cu K5 si singurul upgrade major ar fi un FF. alte imbunatatiri majore nu vad ;).

    vezi ca la accesorii si obiective te inseli putin, Pentax are (si nu o spun doar eu) una dintre cele mai bune game de obiective APS. Plus nistre prime-uri exceptionale (unele FF, altele APS). la fel si la accesorii, in afara de capitolul flash-uri nu prea vad ce nu poti sa gasesti. poti sa ii schimbi pana si ecranul de focus! imposibil la multe alte aparate din aceeasi gama de pret.

    in concluzie K5 IIs e pe lista mea de shoping, langa 60-250 f/4

      (Citează)

  2. mai bun ca asta actual sigur este. dar, bineinteles, astept testele :) dar asta as face cu orice aparat, vreau sa vad teste inainte sa scot banii…

      (Citează)

  3. E posibil sa aiba o versiune imbunatatita de senzor de la Sony.

      (Citează)

  4. Cum e mai bun autofocusul…hai sa vedem …senoru vechi de focus avea interval -0.5 +18 la 1.4 iar asta nou -3 +18 la 2.8…performanta neegalata de niciun alt producator la momentul la care vorbim…so…:D Sunt convins ca un viitor cumparator de K-5 II ca elemente subtile precum dynamic range-ul au fost imbunatatite, modelul vechi fiind deja la nivel de d800 din acest punct de vedere si mult peste orice canon…

      (Citează)

  5. Foarte probabil daca vorbim de senzorul de imagine.

    P.S Scuze pentru postarea dubla…

      (Citează)

  6. salut. avand in vedere ca nu a trecut asa mult de la lansarea k5 si faptul ca noul model va fi comercializat la un pret asemanator cu pretul actual al k5 (spre deosebire de ce a facut nikon cu d7000) eu zic ca e o mutare buna. au updatat un aparat care era deja foarte capabil fata de competitorii directi si au pastrat un pret atractiv. intr-adevar pentru detinatorii de k5 nu este un upgrade semnificativ (ca sa merite investitia financiara) dar pentru cei care vor sa upgradeze de la un model mai jos in gama sau de generatie mai veche (personal am un nikon d90 si ma gandesc serios la k5ii ca viitor aparat)

      (Citează)

  7. salut. avand in vedere ca nu a trecut asa mult de la lansarea k5 si faptul ca noul model va fi comercializat la un pret asemanator cu pretul actual al k5 (spre deosebire de ce a facut nikon cu d7000) eu zic ca e o mutare buna. au updatat un aparat care era deja foarte capabil fata de competitorii directi si au pastrat un pret atractiv. intr-adevar pentru detinatorii de k5 nu este un upgrade semnificativ (ca sa merite investitia financiara) dar pentru cei care vor sa upgradeze de la un model mai jos in gama sau de generatie mai veche (personal am un nikon d90 si ma gandesc serios la k5ii ca viitor aparat)

      (Citează)

  8. Buna Radu.
    Frate, nu mai scrie niciodata despre vreo camera foto , asa cum ai scris aici despre Pentax K-5 II , fara sa o testezi personal.
    Dxomark , cel mai profesional laborator din lume , de testat aparatura foto, spune ca Pentax K-5 II este mai bun decat orice camera foto produsa vreodata de firma Canon.
    Realizezi ce inseamna acest lucru ?
    Probabil ca vei ramane fara grai, dar asta este purul adevar, in afirmatia celor de la Dxomark.
    Citeste acest review si abia apoi sa mai spui ceva despre Pentax K-5 II.

    http://www.dxomark.com/index.php/Publications/DxOMark-Reviews/Pentax-K5-II-Showing-the-competition-how-it-s-done

    Cam asta am vrut sa iti transmit.
    Cautam Pentax K-5 II si apare afirmatia ta ca nu este nimic nou fata de Pentax K-5 , eu stiind ca sunt aduse imbunatatiri clare la autofocus in primul rand, dar si la marirea focusarii in low light de 3 ori.
    Asta este nimic ?

      (Citează)

    • @Valeriu: este prea putin pentru o actualizare de model. Ma asteptam sa se lucreze la mai multe lucruri decat la autofocus. Uita-te ce diferente mari sunt cand Canon face un upgrade de la Mark II la Mark III sau altele asemanatoare.

        (Citează)

  9. Buna Radu.
    Ieri am intrerupt brusc mesajul caci aparuse ceva urgent de facut si l-am trimis asa neterminat.
    Canon face upgrade , cum zici tu, dar concluzia finala in noiembrie 2012 este ca PentaxK5 II este mai bun decat orice camera Canon din toate timpurile.
    Pentax avea probleme la autofocus tracking, si in low light , dar se pare ca acum s-a rezolvat si aceasta problema in sfarsit, Slava Domnului.
    La WB Pentax da clasa oricand la Canon, pe verificate.
    Am prieteni care au Canon Mark si degeaba, fotografiile Pentax ies mult mai aproape de adevar , mai ales acolo unde sunt probleme, adica la lumina artificiala.
    Anul trecut la camere profesionale a iesit Pentax pe locul 1 , nu Nikon si nici Canon.
    Ca sa iesi pe locul 1 in lume ,la camere profesionale, spune mult.
    Toata ziua se plang prietenii mei ca le pica si Nikon si Canon.
    Sa stii ca Pentax sunt facute mult mai fiabile decat Canon si Nikon, nici nu este termen de comparatie.
    Cand erau camerele pe film, Pentax detinea suprematia.
    A avut o perioada in care pe digital, concret la autofocus era sub Canon si Nikon, si de fapt asta a fost problema pentru Pentax.
    Cam asta este Radu, de ce am fost indignat de afirmatia ta.
    Ma gandeam sa vand Pentax K5, si sa cumpar K5 II , dar cu cat il pot vinde acum, cand exact de cateva zile a iesit din garantie ?
    20-25 mil.

    Doamne ajuta, Valeriu

      (Citează)

  10. nene… si mie imi place Pentax de multi ani dar Valeriu este un adevarat fan :))

      (Citează)

  11. Buna ziua la toata lumea.
    Sa va dau o veste buna.
    Sambata am facut, cu ajutorul Lui Dumnezeu, revederea de 30 de ani de la terminarea liceului Spiru Haret din Tulcea.
    Am fost ales sa fac eu fotografiile, dar………la restaurant au mai venit doi colegi unul cu Nikon D7000 , cu care mai faceam iesiri prin Muntii Macinului si in Delta , si un alt coleg care acum sta in Cluj si este doctor ginecolog, pe care nu l-am vazut de 30 de ani, si care avea Nikon D4, blitz Nikon Speedlight SB-900 si Nikon 85mm f/1.4G AF-S.
    Eu Pentax K-5 , Metz 48 AF-1, Pentax 18-135mm WR.
    Amandoi am pus WB pe auto.
    Pentax scotea albul alb si nu vira in nimic, iar Nikon D4 ba vira pe verde , ba vira pe galben.
    Am dat 100% si Nikon D4 nu statea mai bine la detalii.
    M-am jucat cu D4 si dadea rateuri la focusare in lumina de seara din restaurat, asa cum a dat si Pentax de cateva ori.
    Am ramas in primul rand mut de uimire si apoi placut impresionat de Pentax.
    Cat costa D4 si cat costa Pentax K-5………….
    Asta am vrut sa va transmit si cred ca voi scrieun review, cand voi avea timp si la F64, la produsul Nikon D4.
    Nu va mint cu nimic , este purul adevar.
    Fiecare sa traga concluziile.

    Doamne ajuta, Valeriu

      (Citează)

  12. Detin un Pentax K5 si sunt foarte multumit de el, in lumina slaba cu obiectivele Pentax focalizeaza foarte bine, in rest cu Sigma 17-70 este varza, da rateuri dupa rateuri.

    Singura nedumerire este cu balansul de alb, pe Auto, cu blitz Sigma 530 Super uneori pozele o dau putin spre rosu, se rezolva la prelucrare dar …

    Am citit ca este o buba a lor, am ultimul soft instalat pe camera si ma tot intreb sa fie o buba din aparat ? Se poate rezolva acest lucru ?

    La exterior sau lumina naturala, fara blitz ies bine.

      (Citează)

  13. Buna Gabi.
    Eu folosesc Metz 48 AF 2 si nu am patit asa ceva niciodata.
    Cred ca blit-ul tau este de vina .
    Sau poate se intampla atunci cand sunt doua surse de lumina diferite in camera unde fotografiezi.

      (Citează)

  14. Am 2 Sigma, la fel cu amandoua. Este adevarat in camera sunt surse de lumina, becuri sau lampi cu neon in alte cazuri.

      (Citează)

  15. Buna ziua,ma numesc ovidiu si am achizitionat un k5II,ce rugaminte am,va rog recomandati-mi cateva obiective bune si un blitz extern bun.as mai avea o intrebare pentru obiectivele k mount mai trebuie un adaptor sau nu pentru acest model de aparat?

      (Citează)

  16. Buna Ovidiu.
    Mi-a aparut mesajul tau la mine pe email .
    Acum nu stiu daca e adresat mie sau lui Radu.
    Tu ti-ai cumparat K-5 II si eu ieri , cu ajutorul Lui Dumnezeu K-3 II.
    In primul rand cati bani ai de bagat in obiective si blitz ?
    E primul criteriu si baza de la care se pleaca, cati bani ai.
    Ce vrei sa faci cu obiectivele ?
    Birdwatching , arhitectura , portrete, macro ?
    Eu personal iti recomand din prima Sigma 8-16mm , pentru peisaj , interioare , arhitectura, E absolut genial , nu are egal.
    Urmatorul Pentax 16-85 WR , nou aparut la fel genial , un obiectiv superb. E un all-around perfect.
    Te ajung la vreo 6000 de lei , poate mai putin.
    Mai ai bani ?
    Blitz poti cumpara Metz 64 AF-1 – pentru Pentax sau Pentax Ricoh AF540FGZ II – blit rezistent la intemperii sau Pentax AF 540 FGZ sau Pentax Ricoh AF360FGZ II – blit rezistent la intemperii sau daca nu ai multi bani este foarte bun si acesta Pentax AF 360 FGZ .
    Depinde ce vrei sa faci cu blitz-ul . Ultimul este foarte bun si la nunti.

    Cam asta te-as sfatui eu.

    Doamne ajuta, Valeriu valeriu43@gmail.com

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus