un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Lungul drum către aeroport

17 Sep 2012  ·

TURISM  ·

12 comentarii

Ultima zi în Paris, dedicată în întregime întoarcerii acasă, n-a decurs prea bine. Deşi începută frumos, cu o cafea cu lapte (grand cafe creme) băută prin cartierul în care am stat, undeva în centru pe Bonne Nouvelle, la un pas de marile bulevarde, lucrurile au început să o ia spre mai rău odată cu plecarea spre aeroport.

Câteva staţii de metrou până la Gara de Nord şi de acolo RER linia B spre aeroportul Charles de Gaulle. RER-ul este un tren local, care traversează Paris-ul din câteva staţii subterane şi merge şi vreo 30 de kilometri în afara sa, spre periferii şi aeroporturi. Pe linia B sunt nişte lucrări de modernizare a liniei, aşa că prima veste proastă a fost că RER-ul nu ne va duce la aeroport, ci pe o altă linie de unde ne va prelua un autobuz.

În cinstea francezilor, la respectiva staţie de tren era totul bine semnalizat spre aeroport, autobuze-navetă fără număr, ba chiar mi-au dat şi un suculeț şi un biscuit (chiar unul) pentru deranj. Totuşi, trenul a mers ca un melc, autobuzul la fel, ne-a lăsat la terminalul 1 de unde am luat o navetă automată spre terminalul 2 (adică tren fără conductor, mergea singur), unde s-a dovedit că trebuie să ajung tocmai în cel mai îndepărtat punct al respectivului terminal. Ocolul şi vitezele mici de transfer au cam tocat tot timpul gândit ca “rezervă” atunci când plecasem din Paris.

Abia atunci au început lucrurile să meargă şi mai prost. Terminalul 2F era închis de armată, păzit de nişte tipi cu pistoale mitralieră FAMAS şi care nu dădeau prea multe detalii despre ce se întâmplă. Vedeam însă peste umărul lor că întreg terminalul fusese evacuat. S-a dovedit a fi un bagaj suspect, probabil uitat de cineva, şi care trebuia investigat în caz că e o posibilă bombă. Asta avea să dureze.

Culmea este că am ajuns acolo la doar câteva minute după blocarea accesului. Am fost printre primii din mulţimea ce avea să se strângă, aşteptând acces în terminal. Eu mă aşteptam să dureze mult rezolvarea situaţiei, pentru că ia ceva timp să aduci echipa de pirotehnişti, să ghidezi un roboţel până la respectivul colet suspect, poate să-l bagi la raze X şi eventual să-l detonezi, dar mă gândeam că nu decolează avionul fără pasageri, din moment ce eram cu toţii blocaţi chiar înainte de check-in.

A durat vreo oră totul, timp în care am fost împinşi înapoi de vreo două ori, “pentru siguranţa noastră”. Apoi, fără nici o avertizare pentru noi, cei neştiutori, s-a auzit un fluier și după 3 secunde o bubuitură puternică, s-au cutremurat toate geamurile, câţiva au ţipat, nişte picioare s-au tăiat de emoţie şi bagajul suspect a fost detonat, probabil împuşcat cu un disruptor cu apă.

Încă 5 minute şi ne-au dat liber în terminal. A început o goană ca în Amazing Race, pentru că mai erau 20 de minute până la decolare şi avionul nu fusese deloc întârziat. Din pricina evacuării terminalului era însă totul închis, acum reveneau şi operatorii la ghişeele lor, cei de la securitate la razele X şi tot aşa, iar fix pentru zborul meu infochioșcurile care îţi printează boarding pass-ul nu au vrut să funcţioneze. Am vorbit cu niște funcționari care, văzând că decolez în 5 minute, m-au lăsat în faţă la check-in, depunere de bagaje şi la securitate, între care am alergat ca la sprint.

Am ajuns la uşa avionului cu cureaua de la pantaloni în mână şi rucsacul deschis ţinut la piept, că n-am mai închis nimic după ce am trecut de controlul de securitate, fiind printre ultimii care s-au urcat în avion.

    12 comentarii

  1. cu cat timp inainte ai plecat la aeroport.

      (Citează)

  2. Ai avut un noroc teribil :)). Plec de obicei cu zborul de ora 19.00. Intru in metroul din paris pe la 16.30. Ajung acolo cel tarziu la 17.20-17.30, terminalul 2F la 17.30-17.40 si totul e ok.
    Tu ai prins si probleme cu RER si terminal inchis. misto :))

      (Citează)

  3. Chiar ca ai avut noroc. Sunt si eu la Paris de ceva vreme, si la fel cum zice Stefan, nu prea ma omor cu a prevedea ceva timp mai mult inainte de zbor in tara, dar se pare ca dupa peripetia ta, o sa am in vedere mai mult acest aspect.

    Cu schimbarea la Gare de Nord, da e de ceva vreme anuntata, dar astazi RER-ul B,ca si C si D, pur si simplu au pus de o greva spontana. Doar linia A, mergea bine. La fel, un drum ce il faceam in 20 de minute, astazi a durat peste o ora. Chiar ma gandeam la saracii oameni care trebuie sa ajunga ori la Gare du Nord, sau la aeroport. In astfel de cazuri, mai e varianta de a ajunge la aeroport de la Opera cu autocarul, acolo poti sa ajungi si cu metroul, sau daca nu, trebuie sa te decizi repede daca iei un taxi. Bine ca totul s-a terminat cu bine, nu puteai sa simti altfel ca ai fost in Franta, daca nu era putina greva. Succes.

      (Citează)

  4. noroc ca taxi-ul are un pret relativ ok, am vazut si mai scump. in week-end de la bonne nouvelle pana la cdg iti iau cam 55-60.
    problema e ca de multe ori nu afli decat cand ajungi la gare du nord ca nu merge :) si atunci trebuie sa fugi sa fii primul care ajunge la taxi-uri

      (Citează)

    • Problema n-a fost neaparat RER-ul. Cand am ajuns in Paris am prins o zi in care se circula de la aeroport pana la Gara de Nord, ba chiar a oprit doar in vreo 4 statii pe parcurs. Cred ca am facut maxim o ora pana la Bonne Nouvelle, cu mers lejer si uitat pe indicatoare prin statii. La intoarcere insa RER-ul a luat-o spre Mitry, a oprit peste tot, a mers incet, iar autobuzul a facut si el vreo 15 minute apoi.

      Totusi, am ajuns cu 90 de minute inaintea decolarii la aeroport, dar n-au mers infochioscurile cu biletul meu, plus ca blocajul respectiv a dus la multi pasageri care au intrat la aceeasi ora la checkin, nu frumos distribuiti in timp.

      @Sorin: autobuz n-as lua in traficul acela, cred ca stai cu orele.

        (Citează)

  5. si eu am patit la fel aproape, fara bomba, dar cu stat in ‘metrou’ vreo ora asteptand trenul spre aeroport, apoi am aflat ca nu venea (nu scria nicaieri) si la fel – autobuz lent, alta conexiune. mai e diferenta ca eu am primit 2 biscuiti, dar fara suculet :(

      (Citează)

  6. ai vazut ce mult conteaza un suculet si un biscuit? chia si pt. un blogger experimentat ca tine :)

      (Citează)

  7. ai vazut ce mult conteaza un suculet si un biscuit? chiar si pt. un blogger experimentat ca tine :)

      (Citează)

  8. întreb și eu următoarele, o să ajung luna viitoare prin Paris:
    1) trenul direct Gara de Nord > Aeroport CDG – Terminal 2
    e RER B cu modificarile de aici, pana in noiembrie
    http://www.transilien.com/web/webdav/site/transilien/shared/_Info_trafic/travaux/RERB/2011/20110106-B-travaux-jusque-novembre2012.pdf

    Are careva idee pana la ce data e afectat transportul in noiembrie ?

    2) Radu, ai revenit cu AirFrance, nu ? Tot pe terminalul 2F ai si aterizat ?

    mersi

      (Citează)

    • @Ariel: am aterizat pe 2C sau D parca, dar tot cladirea aia este.

      Banuiesc ca lucrarile sunt in continuare in desfasurare. Daca mergi in weekend, poti lua direct RER-ul, dar luni-vineri linia este blocata.
      Solutia este cum iti zic ei acolo. La terminalul doi iei trenul naveta (e un tren automat) spre Terminalul 3, iar de acolo te urci in autobuzele puse la dispozitie, care te duc la o statie de RER B functionala.

      Cel mai simplu este sa nu-ti faci griji, iar in aeroport sa te duci la Informatii (sau era Biroul Turistic?), de unde poti cumpara si bilete. Domnisoarele de acolo vorbesc mai multe limbi straini si cred ca te pot ghida fara probleme. Poti cumpara si bilete de acolo. Eu mi-am luat de acolo pentru RER si mi-am luat si bilete Paris Visite pentru metrouri.

      http://www.pariswelcome.net/metro/paris_visite.htm

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus