un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce poți fotografia cu un Sigma 400-1000 mm

8 Aug 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii


Etajul 18, Sigma 200-500 mm f/2.8 cu teleconvertor pentru 400-1000 mm, 27 kg, 78.599 lei într-o ladă imensă de transport. Cam acestea au fost datele tehnice ale zilei de ieri.

Obiectivul este impresionant prin construcţia sa. Cutia e atât de mare încât, fără roţi, ar fi nevoie de două persoane ca să o transporte. Corpul este complet motorizat, lentilele interioare culisează pe nişte tije gigantice, iar pentru alimentare este utilizat un acumulator intern. Zoom-ul şi focalizarea sunt motorizate şi controlate electronic prin inele pe care le acţionezi cu o mişcare foarte fină. Un mic afişaj pe obiectiv îţi arată distanța focală şi starea bateriei.

Evident, aşa ceva trebuie folosit cu un trepied foarte rezistent şi solid, ca să nu rişti să păţească ceva obiectivul. Şi acum, poze!

În primul rând, vă arăt cum se vede cu ochiul de la etajul 18 al turnurilor de la Romexpo.

Åži acum prin obiectiv, în dreapta fiind imaginea fotografiată ÅŸi în stânga un crop 100% pe detalii. Åžtrand în apropiere? Furnicile ce sunt oameni devin niÅŸte brunete “bustoase” cu sutien din acela de zici că-i o cârpă pusă peste piept. Printre preferatele mele este ÅŸi una în care citesc textul “Fântâna MioriÅ£a” la 500 de metri depărtare, pe un indicator stradal, sau 1.6 MPI pe un Logan din stradă.

Nu vă gândiţi la fotografii ca din satelit, dar poţi citi plăcuţele de înmatriculare ale maşinilor aflate în stradă, la distanţă, poţi recunoaşte feţele oamenilor, poţi vedea câţi oameni sunt într-o barcă aflată la distanţă mare şi poţi citi ce scrie pe un vapor aflat atât de departe încât îi distingi doar forma.

Şi reţineţi că fotografiile sunt făcute printr-un geam securizat, iar la aşa distanţe atmosfera era deformată de căldură şi poluata cu praf, lumina polarizată şi o ceată suspecta, aşa că fotografiile n-au ieşit perfect.

Acestea sunt crop-uri 100%, imaginile originale, făcute cu un Canon 5D Mark III le-am pus pe SkyDrive.

    7 comentarii

  1. tits?

      (Citează)

  2. Asta-i exact obiectivul de care am nevoie. Am niste vecine in blocul de vis-a-vis…

      (Citează)

  3. @Sabotor: eu pentru aia am imprumutat un binoclu. De revelion a fost misto.

      (Citează)

  4. Dar acu pe bune, lasand pozatul gagicilor, pentru ce se folosesc astfel de obiective?

      (Citează)

  5. @acsel: sport, animale salbatice.

    Gandeste-te la fotbal: in cazul obiectivului de fata (cu teleconvertor), la 1000mm focala (sau, cu alte cuvinte, zoom maxim), fotograful situat intr-un capat al terenului poate fotografia un jucator in fata celeilalte porti si sa-l incadreze din cap pana in picioare, fara sa taie din poza.

    Sau, daca vrei altfel, de la 12-15m poti face o poza de buletin (fara sa tai din poza).

      (Citează)

  6. Cititi reviewurile unor clienti americani pentru o lentila asemanatoare :))

    http://www.amazon.com/review/B0013D8VDQ?_encoding=UTF8&tag=peta0c-20&linkCode=ur2&camp=1789&creative=390957

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus