un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Bucuria reținută a sportivilor

8 Aug 2012  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

Mă întreb ce se întâmplă în vestiarul sportivilor după finala unei probe.

Nu ştiu dacă aţi observat asta, dar la gimnastică toţi concurenţii sunt foarte discreţi şi reţinuţi în bucuria câştigării unei medalii. Mă uitam la Sandra Izbașa pentru care, îmi închipui, aurul olimpic a venit ca o surpriză. În afară de un gest de bucurie şi două îmbrăţişări, n-a fost altceva pe moment.

Mă uitam la celelalte gimnaste. Rusoaica probabil că avea un record mondial la numărul de nervi, văzând că la olimpiada aşteptată de 4 ani i-o ia înainte în clasament o sportivă americană care a aterizat direct în fund la săritură. Americanca, pe de altă parte, stătea foarte cuminte şi parcă se ferea de privirile camerelor, probabil şi un pic de jenă că ocupă locul 1 (şi în final argintul) după o săritură nereuşită.

Flavius Koczi, la gimnastică masculină, privea la fel de liniştit cum se modifică topul. Sunt pe doi. Ah uite, am coborât pe 3. Pe patru. Pe șapte.

În toate cazurile, eu aş fi dat cu sticle de pământ, aş fi râs când a căzut aia în fund, mi s-ar fi citit pe buze nişte înjurături, l-aş fi întrebat pe twitter pe @nashu dacă a văzut ţâţele chinezoaicei, aş fi dat din mâini către arbitri zicând “hai frate, cum 15.300? n-aţi văzut că n-a ţinut picioarele apropiate în aer?”

Mai mult, cu siguranţă mi-aş fi manifestat altfel tristeţea de a coborî în clasament sau bucuria de a lua o notă bună. Aş fi pupat pe toată lumea, aş fi îmbrăţişat colegii, m-aş fi dus în faţa celorlalte concurente şi aş fi exclamat “mwaahahaa die bitches”, aş fi căutat bloggeri din România şi le-aş fi arătat “recunoştinţa” mea și altele.

Sigur există şi momente din acesta. Sigur sunt unele în care lacrimile ies cu putere şi se lasă cu înjurături la adresa arbitrilor şi a celorlalte concurente, în care nedreptatea sau ratarea te fac să explodezi de nervi în cuvinte grele.

Şi desigur trebuie să fie şi partea plină a paharului, când bucuria aurului pentru care ai muncit o viaţă trebuie să se facă simţită, când îi săruţi pe toţi, cânţi de fericire, îţi suni rudele şi exclami “i-am tras-o americancei!!!”.

Păcat că momentele acestea nu sunt arătate niciodată la televizor.

foto via ProSport, unde este un articol “din culise”.

    3 comentarii

  1. Eu am observat o alta chestie interesanta ca ocazia probelor de la gimnastica. E diferenta de la cer la pamant intre baieti si fete ca si atitudine.
    In primul rand la concursul pe echipe, cand un sportiv isi termina exercitiul, toti coechipierii si antrenorii il felicitau, bateau palma. La fete, primeau, eventual, o imbratisare de la antrenor, si cam atat. Foarte rar cazul cand coechipierele se felicitau/imbratisau/bateau palma.
    Mai socant, acelasi lucru l-am observat si finalele de ieri.
    Cand unul dintre baieti termina exercitiul, era felicitat de cel care urma, toti bateau palma, inclusiv antrenorii veneau si il felicitau, cu toate ca erau din tari diferite si, mai important, chiar daca cel felicitat luase nota mai buna (sau reusise un exercitiu mai bun si era clar ca ia nota mai buna). Fetele iarasi, eventual o imbratisare de la antrenor si cam atat, eventual niste imbratisari false intre ele, la finalul probei. Mai rau chiar, chinezoaica care a iesit pe 2 plangea incontinuu pentru ca a fost depasita de … compatrioata ei.

    Eu inteleg ca atat presiunea cat si dorinta de a castiga sunt mari, dar totusi, mi se pare o atitudine destul de aiurea, in niciun caz in spiritul competitiei.

      (Citează)

  2. Da, exact ca Radu Luca vroiam si eu sa comentez. La final, dupa ce terminau baietii se auzeau urale, veneau antreonrii sa ii ia in brate. Inainte de asta ei intrau in sala ca niste atleti vedeta, cu fruntea si privirea sus. Cand intrau femeile intrau ca niste bibelouri. Nu ai fi zis ca se bucura. Par doar ca s-au sacrificat sa fie acolo. Daca nu as fi citit mesajele de pe twitter ale Catalinei Ponor (@cponor) din ultimele luni, as fi zis ca nu asteapta deloc Olimpiada.

    Apropo de twitter, link la țâțele chinezoaicei sau nu s-a intamplat!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus