un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Parrot AR Drone 2.0 review

6 Aug 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii


Este foarte plăcut să descoperi că, indiferent de vârstă, te poţi juca în continuare. Singura diferenţă, pe măsură ce trece timpul, este că vrei jucării tot mai avansate şi mai spectaculoase, dar din fericire Orange vinde în exclusivitate în România drona Parrot AR Drone 2.0 special pentru doritorii de aşa ceva.

“Jucărie” este un termen prea simplist. Vorbim de un quadro-copter, adică un aparat de zbor cu 4 elice controlate de 4 motoare independente şi de putere destul de mare pentru a o propulsa cu până la câţiva metri pe secundă şi la o altitudine de 50 de metri. Ca să fie “modernă”, controlul se face din orice smartphone sau tabletă cu iOS sau Android, printr-o retea wireless creată de dronă, iar pe ecran vezi live ceea ce-ţi transmite aceasta cu camera HD de la bord.

Întregul aparat este mult mai avansat decât elicopterele pe care le mai vedeţi prin malluri şi magazine. Are senzori cu ultrasunete, accelerometru, giroscop şi magnetometru, senzor de presiune şi o cameră video suplimentară, toate acestea fiind utilizate pentru zbor în regim de pilot automat sau pentru menţinerea poziţiei la punct fix şi manevre de precizie.

Generaţia a doua a dronei (de asta se numeşte AR Drone 2.0) aduce îmbunătăţiri fix unde trebuie:

  • se poate controla şi de pe Android cu aplicaţia Freeflight
  • camera video de la bord este high-definition şi filmează binişor, după cum puteţi vedea mai jos
  • poţi conecta un stick USB la dronă astfel încât înregistrarea să se facă pe acesta, nu în telefonul cu care o controlezi
  • un nou mod de control numit Absolute Control, mai simplu pentru începători
  • senzorii sunt mai bine integraţi într-un sistem de autopilotare mai performant

Iată isprăvile mele de pilot, plus ce-a filmat drona în acel timp:

Observaţi că o zbor un pic haotic la început, fiind prima oară când o butonez. Îţi ia vreo oră să te obişnuieşti cu modalitatea de control, care presupune că pe ecran mişti degetul pentru a ridica şi coborî drona pe verticală şi pentru a o răsuci în jurul axei sale, iar înclinând telefonul sau tableta drona se înclină şi deci zboară în acea direcţie. După un timp de obişnuinţă poţi să o pilotezi ca în multele clipuri de pe net în care diverşi posesori o duc pe deasupra apei, printre blocuri sau prin zone şi mai înguste de atât.

Mă gândesc chiar că posibilităţile de distracţie sunt nelimitate atunci când e vorba de enervat câini, spionat vecini trecându-le drona peste gard la ei în curte, stresat copii mici prin parc, împuşcat alte drone de-ale prietenilor în jocul de realitate augmentată inclus sau pur şi simplu ridicând-o pentru a vedea cum arată Herăstrăul sau Cismigiul de sus sau poate fotografiindu-te pe buza prăpăstiei utilizând dronă de la distanţă.

Să ştiţi şi că este rezistentă. În clip vedeţi doar fazele reuşite, ca să nu se ia cei de la Orange cu mâna de cap văzând de câte ori le-am buşit în iarbă dronă. A rezistat cu brio la orice căzătură, iar elicea are un sistem de blocare atunci când pică la sol, ca să nu se distrugă.

Dacă vrei, îi poţi pune carcasa de interior (aceea cu cercuri de spumă în jurul elicelor), care o protejează suplimentar la impact.

Softul de control pentru Android este foarte uşor de utilizat şi a rulat fără probleme şi pe Android 4.0 pe telefon şi pe 3.2 pe tablete. Îţi arată mare imaginea văzută de dronă, iar pe sus ai informaţii despre autonomia bateriei, semnalul wifi (dacă iese drona din raza semnalului rămâne pe loc şi te aşteaptă să intri în acoperirea ei), înregistrarea video şi alţi parametri.

Din meniul de configurare poţi modifica tot felul de opţiuni avansate precum limita de înălţime, limita de viteză şi de înclinare, care te ajută foarte mult la început, când înveţi să o pilotezi, dacă eşti dreptaci sau stângaci, ba ai şi buton care aterizează automat drona, în siguranţă, sau buton Emergency care o face să cadă din cer ca doborâtă de anti-aeriană. N-am simţit că ar lipsi nimic din soft, poţi chiar şi să pui direct pe youtube clipurile filmate, are şi tutorial complet şi jocuri de realitate augmentată.

O puteţi cumpăra prin Orange. Sunt sigur că sunt mulţi pasionaţi în România şi poţi găsi vreun club ca să le zburaţi inclusiv în escadrilă, dacă vă place asta.

    4 comentarii

  1. Ce autonomie are? N-am gasit nici la ei pe site. Se pare ca nu e important :D

      (Citează)

  2. poti seta camera sa filmeze in jos, pe diagonala sau verticala? daca ea filmeaza doar pe orizontala e cam aiurea, poate vrei sa filmezi o activitate sau sa te filmezi pe tine impreuna cu prietenii si familia si vrei sa ridici drona la 10-15 m…ce se intampla atunci?

      (Citează)

    • Filmeaza doar in fata. Mai are si o camera orientata in jos, dar n-am comutat pe ea niciodata.
      Tii drona la 1,5 metri deasupra solului :P

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus