un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Adevărata problema a prezenței lui Pistorius la olimpiadă

6 Aug 2012  ·

GÂNDURI  ·

2 comentarii

Am privit ieri la televizor un lucru pe care nu-l credeam posibil: un om cu ambele picioare amputate a alergat la olimpiadă, în semifinala de 400 metri, cot la cot cu sportivii întregi la corp.

Este vorba de Oscar Pistorius, sud-africanul care se deplasează şi, iată, aleargă foarte bine, cu ajutorul unor cârje speciale, destul de high-tech ca tehnologie a materialelor. De ani de zile se lupta cu IOC-ul pentru a i se permite să concureze la olimpiada standard, nu la cea pentru persoane cu handicap, şi i-am urmărit la ştiri povestea în tot acest timp.

Mi s-a făcut pielea de găină când l-am văzut luând startul. Am tot respectul pentru un om care s-a ridicat dintr-unul din cele mai negre evenimente posibile pentru cineva şi nu doar că a trecut peste asta, dar a ajuns mai sus decât mulţi alţii. Respect pentru el, pentru Lance Armstrong, pentru Alex Zanardi.

N-a trecut mai departe, punând astfel capăt discuţiilor despre cum picioarele artificiale îl avantajează în faţa celorlalţi atleţi. Cândva eram de aceeaşi părere, considerând că într-un moment în care sportul examinează şi din ce material este făcut costumul pe care-l poartă atleţii şi cât de puternic este vântul pe pistă, pentru a îndepărta eventualele avantaje de sutimi de secundă, “picioarele” lui Pistorius nu trebuie să concureze alături de cele din carne şi oase.

Mi-am dat seama apoi că nu contează. Şi medalie de aur dacă ar fi luat, pentru mine locul doi ar fi fost adevăratul câştigător al competiţiei, iar Pistorius s-ar fi bucurat, în continuare, de acelaşi respect imens pentru un om care n-a vrut să se dea bătut. N-a mai fost cazul, clasându-se pe locul 8 din 8 în semifinale.

Problema adevărată nu este dacă Pistorius are sau nu un avantaj în faţa celorlalţi atleţi. Omul şi-a recâştigat posibilitatea de a merge pe propriile picioare şi asta cred că e o reuşită mai mare şi mai rară decât orice medalie olimpică. Problema adevărată, care trebuie abordată cât mai rapid, este cum putem face astfel încât fiecare om cu picioarele amputate să poată beneficia de aceleaşi cârje speciale pe care le are şi el, ca să poată scăpa de limitarea scaunului cu rotile.

E mare păcat că prin presa, de atâţia ani, se scrie mult mai mult despre problema falsă şi mult mai puţin despre cea adevărată. Aproape că-mi doresc ca Pistorius să fi luat aurul olimpic doar ca să atragă atenţia lumii asupra faptul că se poate şi altfel şi să asistăm la o revoltă a oamenilor cu handicap prin care să ceară aceleaşi posibilităţi.

    2 comentarii

  1. Sunt convins ca pentru mers are protezele clasice cu talpa pe care se poate pune incaltaminte iar forma asta de agrafa din carbon este special pentru alergat.

      (Citează)

  2. jos palaria! si mie mi s-au parut la inceput ca ii creeaza un avantaj necinstit dar pana la urma e un om fara picioare care alearga, ce poate fi mai uimitor de atat ? e un om care vrea sa se simta normal cu toate ca altii in starea lui stau si isi plang de mila. Este un luptator si trebuie incurajat. Ar trebui sa fie un exemplu pentru oricine.
    Ii urez bafta in continuare, pana la urma va reusi!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus