un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ați vrea să purtați armă?

28 Aug 2012  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

Universitatea din Colorado a decis că studenţii de peste 21 de ani pot purta asupra lor, în facultate, armele pentru care au permis.

Părinţii şi unii studenţi se tem că această măsura va încuraja violenţa din campus, însă conducerea universității dă asigurări că nu face decât să pună în acord un regulament intern cu o decizie a Curţii supreme a statului.
Cele mai multe colegii americane interzic accesul cu arme în campus, însă 25 de şcoli au decis să îl permită, pentru că studenții să se simtă în siguranță.

Sigur, dacă aşa e legea, aşa este. Oamenii au vrut-o, că prin acele zone se ştie că toţi sunt fani ai dreptului de a purta arma. Dar totuşi, mă face să mă întreb ce fel de ţară este SUA şi de ce nu te-ai simţi în siguranţă nici măcar în facultate?

Înţeleg să ai voie cu arme în casă sau în oraş, că poate vrea cineva să te tâlhărească sau omoare. Dar şi la facultate? Astfel de locuri ar trebui să aibă o securitate garantată, măcar la modul că nu-ţi trebuie armă ca să te simţi în siguranţă. Până la urmă ce vor ajunge aceste state (midwest sau west, nu mai ştiu exact ce regiuni sunt pro dreptul de a purta arme, chiar şi la vedere, oriunde), o zonă în care nu va mai fi nevoie de poliţie pentru că îţi iei dreptatea în mâini proprii?

Sistemul “vreau o armă ca să mă apăr” este bun dacă esti genul de om care poate ține arma în mână și care are curaj să se apere cu ea. Dar cei care nu vor arme, cei care nu s-ar descurca să le mânuiască sau nu vor riscurile asociate cu ele vor fi mereu în dezavantaj și victime sigure ale celor câțiva psihopați din prima categorie.

Sunt curios cum gândiți voi: ați vrea o armă? De foc sau “neletală”? Aveți deja una? Dacă ați avea una, ați ține-o doar in casă sau ați lua-o cu voi peste tot, că pe stradă e pericolul mai mare? Ați tras vreodată cu o armă, ca să vedeți cât de grea este și ce precizie aveți cu ea? Știți cât de complicate sunt legile privind regimul armelor de foc?

Niște oameni împușcati lânga Empire State Building, unii la un cinematograf la Batman, studenți morți într-un atac armat la o școala din California, plus alte trei astfel de cazuri înainte de luna aprilie…

sursa: Digi24

    17 comentarii

  1. Serios? Inchei postul cu astfel de intrebari???

    Mie imi plac armele cum imi plac si femeile: reci si metalice.

      (Citează)

  2. Sicer eu o sa imi iau (dar nu cu glont, cu gaz/cauciuc). Am avut de-a lungul timpului conflicte serioase cu tiganii cocalari, asta in perioada cand circulam cu ratb-ul. Acum cu masina + metroul e mult mai bine, dar in trafic dai peste tot felul de lighioane care coboara cu bata/ranga din masina in caz de accident. Si decat sa planga mama, mai bine plange ma-sa!

      (Citează)

  3. nu-i ok să ai armă de foc la tine. cine știe cum te enervezi și denaturează situația nasoală în care ești și apoi dai de belele mai mari.

    Am mânuit pistol cu bile de cauciuc și cu gaze, e ok, însă eu știu că legea îți cere ca pistolul să-l poți neîncărcat, deci mare fâs nu faci. Un taser din asta mai merge purtat la tine pentru protecție http://davidshoebridge.org.au/wp-content/uploads/2011/08/taserST2006_468x342.jpg

    Am tras cu pușcă cu glonț din aia de vânătoare, am tras cu pușcă cu alice. Abia aștept să merg in US la un amic care și-a cumpărat “sniper” și Kalașnikov, legal, de pe net, și i-au fost livrate la sediul poliției locale.

    Per total sunt împotriva armelor.Îți dai seama ce ieșea acum cu Băsescu, cu referendumul, cu CCRul ?

      (Citează)

  4. mda, amuzant asta cu trebuie sa poarte arme “ca sa se simta in siguranta”. se pare ca nu reusesc sa invete nimic din toate masacrele care le-au punctat istoria recenta.
    dupa mine ar trebui interzise total. exista un motiv pentru care avem politie, ei ar trebui sa fie singurii cu permis de arma. posibilitatea de a avea o arma da ocazia fiecarui nebun sa ia legile isi rezolve sigur orice problema… si asta se intampla destul de des.
    cred ca daca s-ar da vreodata liber la arme in Romania, ar fi macel, avand in vedere numarul de oameni ce viseaza sa isi faca singuri dreptate, vezi comentariile de mai sus.

    ps: am tras in poligon in Bulgaria cu pistol, Kalasnikov si Uzi. toti curajosii ce se bat cu pumnii in piept cum si-ar face ei singuri dreptate ar trebui sa incerce macar o data. ar intelege ce efect devastator are o bucatica minuscula de metal.

      (Citează)

    • @stefan: tinta din imaginea articolului e a mea. Oricine ar trebui sa treaca pe la poligon candva, ca sa vada cat de greu e un pistol, cat de greu e sa tragi precis cu el si cum iti oboseste mana dupa 5-10 gloante trase.

      @Ariel: taserele sunt interzise la noi

      Art. 2. – (1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava, urmatoarele fapte:
      1. portul, fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, a cutitului, pumnalului, sisului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confectionate anume pentru taiere, impungere sau lovire, precum si folosirea in asemenea locuri sau imprejurari a armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a obiectelor confectionate pe baza de amestecuri pirotehnice ori a dispozitivelor pentru socuri electrice;

        (Citează)

    • Problema mare la noi, daca ai o arma, este ca legea te cam impiedica sa o iei cu tine acolo unde de fapt ai avea nevoie. De exemplu e mai mica sansa sa intre cineva peste tine in casa (caz in care, daca ai copii, trebuie oricum sa tii arma incuiata si gloantele in alta parte, dar sa zicem ca le-ai putea scoate rapid). In schimb, scandaluri pot aparea in cluburi sau in trafic sau noaptea pe stradute. Ei bine, daca ai o arma si nu ai permisele necesare si zici ca nu-ti pasa, ca o cari cu tine si in caz ca te ataca cineva nu-ti mai pasa de lege, poti sa te faci rapid cu un dosar penal la o razie a politiei intr-un club, de exemplu, sau daca faci un accident auto si iti vede vreun politist arma in masina.

        (Citează)

  5. Chiar nu mă gândeam că-s interzise la noi taserele. Oricum nu am în plan să investesc în așa ceva. Mă gândeam că ar fi un instrument de protecție mai ok, decât o armă de foc… rămâne doar spray-ul si karate-ul :)

    Mi-am recitit comentariul inițial, si ca să fie perfect clar, adaug: “Abia aștept să merg in US la un amic care și-a cumpărat “sniper” și Kalașnikov …” să le testez și eu în poligon, cum de altfel le folosește și el.

    Unde ai fost la tragere în poligon, dă-mi te rog niște detalii. mersi

      (Citează)

  6. mobbi.ro a murit ? sa stiu sa il scot din bookmarks :)

      (Citează)

  7. Radu: nu cred ca ai idee cât de mare este un campus in SUA. Campusul universitatii unde învăț eu are cam 419 acres cca.1700 km pătrați cu peste 174 de clădiri ( clădiri in stil american adică). Nu ai cum sa Garantezi securitatea a 10 mii de oameni, este imposibil. Fiecare campus are Campus Police, care patruleaza prin campus aproape non-stop. La orice incident sunt acolo in mai puțin de 2 minute. Si da, au sediul lor, cu mașinile lor, echipati ca orice poliție. Dacă mi se pare normal sa poți avea arma in școala? Sunt si pro si contra. Pro pentru ca e vorba de siguranță ta personală, si contra pentru ca de obicei in campus gasesti persoane tinere, si care in general sunt mai…necoapte, ca sa zic așa.
    Anyways, nu am arme…încă. Dar mă duc regulat la Poligon si mă antrenez :)) Am multi prieteni ex-military Care au colectii întregi de arme, si care m-au învățat cum sa le folosesc. Chiar dacă la început mi-era cumva frica, acuma cred ca ” better to be safe than sorry”!
    In California nu poți tine arma in mașina, decât dacă este secured in portbagaj. In schimb…don’t mess with Texas :))

      (Citează)

  8. Sorry, vroiam sa zic 1,7 km2 sau 1700 m2. My bad. :)

      (Citează)

  9. 1,7 km patrati = 1,7 milioane m patrati.

      (Citează)

  10. Nashule: Ha ha așa e. My bad again.era logic, da Nah am si eu momentele mele blonde. O bila pătrata pentru mine. Si mă duc sa iau un curs de math 101 ca tot începem școala lol

      (Citează)

  11. este irelevantă întrebarea vis-a-vis de cititorii tăi români, pornind de la o situaţie din America. În America, mai ales în unele state, armele fac atît de tare parte din cultura lor, că a le interzice ar însemna aproape acelaşi lucru cu a interzice, să zicem, telefoanele mobile în România…

    deci, nu se poate compara, noi nu gîndim ca ei. Eu personal nu aş purta armă, din motive multiple. În primul rînd, dacă te atacă unul prin surprindere, şi nu eşti antrenat, nu e uşor şi nu ai timp să scoţi pistolul de unde l-oi avea, să scoţi siguranţa, să-l ocheşti fix pe agresor şi să-l împuşti… are toate şansele să te dezarmeze înainte să reuşeşti. În al doilea rînd, legea românească e f. strictă şi dacă îl împuşc s-ar putea să am eu probleme după aia, chiar dacă el e atacatorul. În al treilea rînd, aşa cum spuneam, eu nu am în mine această cultură a armelor, deci nu simt că-mi lipseşte o armă şi că mă simt nesigur din cauza ei.

    (deşi am făcut armata, am purtat arma la piept luni în şir, în bandulieră, mă obişnuisem să am grijă de ea cum am grijă de portofel în civilie, ştiam seria armei pe de rost, mai ceva ca CNP-ul acum, că asta erai întrebat, am tras cu ea (Kalaşnikov, că asta are armata română) de mai multe ori, am făcut gardă cu cartuşe adevărate la mine, etc… dar după ce s-a terminat armata, în cîteva luni m-am dezobişnuit total de tot ce învăţasem acolo…

    Şi în al 4-lea rînd, cel mai important, dacă s-ar da liber la arme la noi, cel mai probabil e că agresorii ar avea armele pregătite… şi degeaba am eu armă la mine dacă el vine cu pistolul îndreptat spre mine şi-mi zice nu mişca, dă-mi portofelul… cum de altfel se întîmplă în zonele rău famate din US.

      (Citează)

  12. in Romania si daca esti politist (deci purtator legal de arma) in timpul serviciul si o folosesti ai hartogaraie de completat 2 saptamani , asa ca e o idee gresita sa detii o arma letala in tara noastra … insa pentru siguranta ar fi ideala , macar un airsoft ~>30NM /lovitura , sau una pe gaz /cauciuc ar fi buna asa ca (a mai precizat cineva mai sus) pentru cocalarii si idiotii care se cred mai presus

      (Citează)

  13. este irelevantă întrebarea vis-a-vis de cititorii tăi români, pornind de la o situaţie din America. În America, mai ales în unele state, armele fac atît de tare parte din cultura lor, că a le interzice ar însemna aproape acelaşi lucru cu a interzice, să zicem, telefoanele mobile în România…

    1. Exemplul e prost ales.
    2. Ideea “că nu se poate interzice” e proastă :D

    Motivul pentru #1 şi #2:

    Există deja un precedent, în forma taxei de primă înmatriculare.

    Din punct de vedere legal, era împotriva principiului liberei circulaţii a mărfurilor.
    Din punct de vedere tehnic şi social era o absurditate ştiind că sistemul nostru de transport în comun nu ajunge acolo unde e nevoie de el (spre exemplu, dacă stai în Militari sau Căţelu la casă poţi să fii la 1 km de cea mai apropiată staţie de autobuz).
    Din punct de vedere economic era o măsură de economie de comandă, comunistă.

    Nu avea importanţă. Nici faptul că va fi eliminată până la urmă datorită presiunilor CE nu are importanţă, e de ajuns că a existat cândva. Mesajul contează: dacă mie, premierul Porcescu-Măgăriceanu, mi s-a sculat pula şi am decis că voi nu trebuie să aveţi maşini, nu o să aveţi maşini, cu toate drepturile voastre legale, cu care o să muriţi în braţe.

    Faptul că sute, mii de aplaudaci au început să se scălâmbăie ca maimuţa la orice tentativă de a te împotrivi măgăriei (“hă, hă, eşti cocalar, ai bemveu, n-ai bemveu, n-ai faţă, eşti muritor de foame, n-ai maşină, Loganu e maşină, Loganu e aşa de tare, nu meriţi maşină, mergi cu autobuzu, hă, hă”) demonstrează cum stau lucrurile de fapt.

    Aceiaşi aplaudaci, comentaci şi postaci au pomenit şi de interzicerea maşinilor, confiscarea maşinilor, anularea diplomelor universitare şi în cele din urmă de confiscarea caselor celor care sunt proprietari şi instalarea de către Stat a homleşilor în ele. Dovezile se pot găsi cu Google.

    Dacă mâine decide cineva, român sau american, că se confiscă de către poliţişti toate telefoanele mobile şi se distrug cu ciocanul în faţa proprietarilor lor, se opune cineva? E de ajuns să scoată la vot aceiaşi aplaudaci cu aceleaşi scălâmbăieli şi gata, s-a decis democratic confiscarea telefoanelor mobile. Sau a puştilor şi pistoalelor.

    ~Nautilus

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus