un blog de Radu Dumitru

laptop msi la oferta buna
laptop msi la oferta buna

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Alcoolul e interzis în statul lui Jack Daniel’s

31 Aug 2012  ·

GÂNDURI  ·

1 comentariu

În septembrie băutorii din toată lumea sărbătoresc whisky-ul Jack Daniel’s. Distileria (prima din SUA) a fost pornită în 1866, în micuţul oraş Lynchburg, Tennessee.

Aniversarea mi-a fost adusă în atenţie cu o sticlă de whisky primită cadou, pe care o voi stoarce până la ultima picătură, iar cercetând apoi singur viaţa lui Jack Daniel’s am descoperit câteva detalii inedite.

De exemplu, zona Moore County în care se află distileria este un aşa numit “dry county“, adică este interzisă vânzarea de alcool în magazine şi restaurante, iar la distilerie se pot vinde doar sticle comemorative, care au un statut special. Ciudat, nu? Multe județe din Tennessee au același statut.

În 1920 americanii au instaurat prohibiţia alcoolului în toată ţara, prin Constituţie. În 1933 un amendament la Constituţie a eliminat prohibiţia, dar fiecare stat în parte a primit permisiunea de a-şi face legi proprii în acest scop, dacă aşa vor locuitorii. În acest moment, 500 de municipalităţi din SUA interzic alcoolul, ba chiar Curtea lor Supremă a trebuit să decidă dacă tranzitul de alcool pe drumurile acelor judeţe este permis sau nu (este).

Jasper Newton “Jack” Daniel, omul, s-a dus într-o zi la muncă şi nu şi-a amintit codul de deschidere al seifului din propriul birou (aşa recunoşti un whisky bun :P). Frustrat, i-a tras un şut, s-a rănit la deget, a murit ceva mai târziu de la infecţia provocată de acea rană. Practic asta te face să realizezi ce ușor se murea atâtea milenii la rând și până acum 100 de ani.

Distileria a oprit de câteva ori producţia. Prohibiţia în Tennessee, apoi cea naţională, au întrerupt producţia, iar în timpul războiului mondial a fost o altă perioadă de “şomaj tehnic”, probabil toate recoltele fiind trimise către efortul de război şi mai puţin către fermentarea lor. Bine că n-a dat faliment.

Also, întrucât e ziua omului, m-am decis să cumpăr cu prima ocazie sosul acela barbeque Jack Daniels văzut în Carrefour. E scump, dar poate merge cu mega-burgeri.

sursa: Wikipedia

  1 comentariu

 1. Sosul acela nu e genial si are mai putin de 10% whiskey. N-are o aroma puternica de afumat, mai mult simti rosiile si melasa. Dar merge la marinate, combinat cu niste paprika.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus