un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce aplicații folosesc pe Windows Phone

10 Jul 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Am văzut mai multe telefoane cu Windows Phone în mâna oamenilor. Cu mai multe oferte speciale de la operatori cred că acestea ar putea prinde o bucată mai mare din piaţă, pentru că au un avantaj: integrează perfect Facebook şi Twitter, fotografiile şi partea de sharing, iar acestea merg bine pe orice model, că aşa e gândit hardware-ul şi software-ul. Pentru majoritatea utilizatorilor aceste programe sunt tot ce le trebuie, iar pe Android, la terminalele ieftine, cam stai şi aştepţi să se mişte lucrurile pe ecran.

Aşa că am făcut o listă cu aplicaţiile pe care le folosesc eu de câte ori prind un telefon cu Windows Phone în teste. De data aceasta le-am rulat pe un Nokia Lumia 800, varianta albastră, şi după cum veţi vedea cele cerute de 90% dintre utilizatorii de smartphone-uri se găsesc gratuit în Marketplace. La final sunt screenshoturi cu toate.

Foursquare oficial
Este una dintre cele mai bine făcute aplicaţii pentru WP, de asta am şi început cu ea. Cei de la Foursquare au utilizat la perfecţie interfaţă cu ecrane multiple pe orizontală, softul de pe WP fiind mult mai uşor de utilizat decât cel de pe Android.

Accuweather oficial
Are şi live tile, îţi detectează automat locaţia şi arată toate informaţiile necesare.

Twitter oficial
Twitter este direct integrat în OS în sensul că vezi foarte uşor reply-urile şi mesajele adresate ţie sau poţi face share rapid la orice. Dacă vrei să vezi nu doar ce zic contactele tale şi să poţi face un management complet, iei aplicaţia oficială Twitter. Alternativ, există şi Seesmic pentru Windows Phone.

CNN oficial
Eu urmăresc ştirile internaţionale, aşa că aceasta aplicaţie e foarte bună. Îţi arată ştirile momentului, poţi naviga pe secţiune, articolele individuale sunt bine afişate şi poţi face sharing uşor.

Endomondo Sports Tracker oficial
Aplicaţia e folosită de cei ce fac sport, aşa că a fost portată oficial şi pe WP.

WordPress oficial
Pentru management de comentarii sau scris noi posturi. Are aceleaşi funcţionalităţi ca şi cea de pe Android, dar interfaţa este alta, în ton cu ecranele multiple din Windows Phone.

Amazon Kindle oficial
Dacă vrei să citeşti, găseşti aici tot ce ai cumpărat prin Kindle. Eu mi-am downloadat imediat una dintre cărţile cumpărate. Poţi naviga şi prin sute de titluri gratuite, majoritatea fiind din marea literatură universală.

Evernote oficial
Eu îmi notez idei de subiecte sau melodii bune în Evernote, ca să le păstrez online. Cu WP7 aş putea face asta şi în One Note-ul integrat în Office, dar există şi aplicaţia oficială Evernote.

Engadget
Dacă vreţi să citiţi site-ul engadget.com în aplicaţia lor oficială.

Gmail şi Hotmail
Folosesc softul din OS, care e bun şi permite sincronizare tip push cu Gmail şi Hotmail.

IMDB oficial
O altă aplicaţie făcută ca la carte pentru WP7. Cea de Android doar te ajută să găseşti ceea ce cauţi pe site-ul IMDB.com, dar aceasta de WP7 te ajută să explorezi mai bine lumea filmelor. Diferenţa e uriaşă, aceasta fiind mult mai mişto de utilizat., trecând rapid de la actori la filme și invers.

Internet Explorer
Mie mi-e suficient ca browser. E rapid, are tab-uri, randează bine.

Bing Maps
Un fel de Google Maps, deşi în România nu e la fel de detaliat. În Bucureşti m-am descurcat însă fără probleme.

Nokia Drive
Soft gratuit şi foarte bun pentru navigare asistată. Trage de pe net harta României şi apoi te duce la destinaţie cu asistenta vocală şi indicaţii pe hartă.

Nokia Maps
Un alt fel de Bing Maps, dar făcut de Nokia. Afişează mai multe puncte de interes.

Photosynth
Acesta este un soft gratuit al Microsoft pentru crearea de imagini panoramice, iar acum există şi o variantă de Windows Phone.

Shazam şi Soundhound
După preferinţele fiecăruia, deşi ambele arată la fel şi vă ajută să identificaţi melodii. Mi s-a părut că engine-ul Shazam este mai bun.

SkyDrive oficial
Skydrive.com este bine integrat în întreg sistemul de operare. Vezi fotografiile de acolo în Pictures, ai acces la documente prin Office, dar dacă vrei o aplicaţia centralizată pentru tot ce ţii online, aceasta este ceea ce cauţi.

Facebook oficial
Ca şi la Twitter, Facebook e integrat în diverse locuri din sistemul de operare, dar dacă vrei să faci un management mai bun al posturilor, fotografiilor şi news feed-ului tău, foloseşte aplicaţia mare.

Transport Urban
Un soft românesc care te ajută să găseşti trasee cu RATB şi metrou în Bucureşti. Eu folosesc destul de des aceasta aplicaţie deoarece habar n-am nici un autobuz sau troleu de la noi, iar aceasta îmi spune ce să iau şi până unde.

Viber şi WhatsApp oficial
Cam acelaşi lucru, aşa că utilizaţi după preferinţe şi prieteni. Ambele folosesc numărul tău de mobil pentru a te loga în reţeaua lor, iar apoi faci chat cu prietenii tăi ce au aplicaţiile instalate utilizând traficul de date, nu mesageria SMS. Pentru mine a devenit clientul de facto pentru chat pe mobil (alături de cel Facebook, ce-i drept).

YouTUbe
Nu e o aplicaţie efectivă, ci deschide browserul către site-ul lor, dar au pagină cu toate opţiunile necesare, aşa că mă descurc foarte bine cu ea.

Pictures
Pentru fotografiile din telefon folosesc chiar softul nativ din Windows Phone, adică opţiunea Pictures. Îmi arată fotografiile după dată, le pot vedea şi pe cele de pe SkyDrive, pot să văd albumele mele de pe Facebook și pe cele ale contactelor. Celelalte sisteme de operare ar putea învăţa ceva de aici.

Shopping List
Făcută chiar de Microsoft, aceasta aplicaţie e un mic soft cu care poţi face o listă de cumpărături pentru când pleci la hipermarket.

Pizza Hut
Nu merge în România, dar arată ce fac alţii în străinătate. Aplicaţia îţi permite să alegi un restaurant şi să comanzi pizza, precizând dacă o vrei livrata, o ridici tu sau o serveşti în restaurant.

 

    10 comentarii

  1. adaug ce folosesc și eu în plus, și e mai reprezentativ:
    – QR Code Reader
    – Skyscanner
    -[b]Skype[/b] – in windows phone 8, o să fie integrat și el. Acum nu suportă multi tasking.
    – Your Rights – aplicație unde ai la îndemână drepturile de pasager in UE. Nu se știe când ai nevoie.
    – Translator (de la Bing/Microsoft) – care merge folosit si offline (downloadezi anterior deplasării în străinătate dicționarele). E basic, dar măcar ești acoperit în zonă: EN, DE, FR, SP, IT
    – Unofficial Samsung Remote 1.4 – telecomanda pt TV Samsung seria din 2011;

      (Citează)

  2. Ce mi se pare mie extrem de funny e ca pozele sunt facute cu un aparat foto si nu sunt screenshoturi propriuzise.

    Pe urma mi-am adus aminte ca WP nu are aceasta functie. Off, microsoft…

      (Citează)

  3. @AdrianG are funcția de screenshot, însă numai în modul developer. Si eu aștept implementarea pentru muritori.

      (Citează)

  4. “Am văzut mai multe telefoane cu Windows Phone în mâna oamenilor” – unde ?

      (Citează)

  5. De cand cu update-ul Mango, Shazam si QR Reader nu mai sunt necesare. Functile respective sunt integrate sirect in OS (subcategorii in functia search)

      (Citează)

  6. Translate me – il folosesc pentru traducere fraze are diverse limbi, si traduce destul de bine sau mai folosesc Voice Translator dar sincer imi ia mai mult sa traduc cu voice decat sa tastez.
    Pc remote si Cool remote, 2 programe free care ma ajuta sa imi controlez calculatorul de acasa( ambele fac cam acelasi lucruri, cu cateva diferente, printre care la remote control Cool Remote imi vede si al 2lea monitor, Pc remote imi vede doar 1.
    Desi nu is mare fan messenger, dar il utilizez des, poate se face o aplicatie oficiala, acuma folosesc Messenger by ashterix (free)
    Pentru cei de la transport urban, am auzit tot de pe blog de la tine ca pt Android au introdus si Iasi-ul, stii ceva daca o sa introduca si pe WP?

      (Citează)

    • @Razvan: nu stiu, dar stai sa vad daca pot afla ceva, ca avem un email de la ei. S-ar putea sa depinda de harta Bing pentru Iasi.
      Pentru messenger nu cumva exista Palringo pentru WP?

        (Citează)

  7. @Sol

    chiar nu stiam de alternativa la Shazan si QR Reader. Recunoastere de melodii la mine dă rateuri multe.
    QR si barcode reader merge ok.

    Intrebare: la voi nu se mai blocheaza Marketplace-ul ? Adica mi se intamplă să nu se mai lanseze deloc, până nu dau un restart la tel. Am update la zi, la OS. 7.10.8773.98

      (Citează)

  8. Am sa caut, sincer la messenger a fost ceva de genu prima vazuta prima instalata.
    Oricum la Iasi nu sunt chiar asa de multe mijloace in transport, plus ca momentan tot apar modificari de trasee ca se reface infrastructura.

      (Citează)

  9. Eu as prefera o tableta, am vazut o oferta la vodafon ce ofera o cartela pentru internet, cea ce mi se pare destul de atractiv.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus