un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sunt tutorialele video mai bune decât cele scrise?

22 Jun 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Cu două ieşiri din ţară în ultima perioadă, convorbiri în roaming, date şi o mică modificare de abonament făcută cam tot atunci, factura curentă de la Vodafone a fost mai… specială. Probabil durează până se adună toate cheltuielile din roaming pentru facturare, aşa că am avut şi nişte ajustări pe factura curentă.

Interesant este cum tratează Vodafone problema “ce sunt ajustările?”. Mă aşteptam să citesc fie un text scris de un contabil despre 4426 şi 4427 (arunc şi eu termeni, că am fost o dată la ASE ca să agăţ fete şi m-am nimerit la un curs de contabilitate), fie să am o discuţie cu un operator telefonic care-mi explică pe scurt situaţia.

Acum, avem tutoriale video. Nou introduse, mi se par MULT mai utile pentru a răspunde la întrebările uzuale deoarece se aplică din plin principiul “o imagine face cât o mie de cuvinte”. E un clip animat, cu exemple, cu meniuri din telefoane, cu poze cu factura şamd. Nu cred că viitorul bloggingului este video, dar pentru partea de tutoriale şi “how to” cu siguranţă este cea mai eficientă metodă de a prezenta informaţia.

Găsiţi toate tutorialele video făcute până acum pe vodafone.ro/tutoriale sau pe contul Youtube.com/vodafonebuzz. Eu am avut treabă cu ajustările pe facturi, dar cred că mult mai vizionate vor fi tutorialele pentru activat şi dezactivat diverse opţiuni sau roamingul.

    8 comentarii

  1. O idee foarte proasta. Nu poti citi pe sarite sa gasesti exact ce te intereseaza.
    Doar in anumite domenii specifice pot fi utile (de ex ‘cum sa faci nod la cravata’)
    Orice tutorial video de peste 3 minute sigur are o parte inutile pe care as sari-o daca ar fi text.

      (Citează)

  2. Niciodata nu sunt bucuros de tutoriale video sau cel putin cele care nu au si material scris.

      (Citează)

    • @Bogdan: da, dar asta e ideea. Video se preteaza acolo unde nu ai niste pasi de urmat, ci trebuie prezentata o informatie completa. E mult mai usor sa intelegi anumite lucruri cand ti se arata in imagine despre ce-i vorba, cu infografice, pasi de urmat, meniul efectiv pe care-l vei vedea si tu.

      E ca la gastronomie. “Caleste un pic ceapa” e un sfat bun, dar cand vezi intr-o imagine ca bucatarul a calit-o pana cand a devenit doar un sfert aurie, stii mai bine ce trebuie facut.

        (Citează)

  3. Ca sa vorbim direct de Vodafone, nu ar fi mai simplu sa scrie ‘ Pentru activare roaming sunati *222 si apasati 3456’ ?
    Ar dura 5 secunde; as gasi cu google;
    Dar nu ar fi trendy.

      (Citează)

  4. Nu am rabdare sa vad un tutorial video de cateva minute. Prefer sa citesc si sa caut eu informatia in pagina, decat sa mi-o dea ei cu portia.

    Ah, atata timp cat ai ambele posibilitati, nu am nimic impotriva.

      (Citează)

  5. Depinde pentru ce. Pentru ce zici tu aici, mi se pare mai ok scris. Nu as avea rabdare. Pentru chestii gen nu stiu, cum sa faci flori de hartie pentru aranjament floral la nunta (zic si eu asa), e mai bine sa vezi exact cum decat sa citesti desi e bine sa ai si suportul scris. Eu personal prefer sa am ambele.

      (Citează)

  6. Din acelasi motiv pentru care nu prefer audio-book-ul unei carti scrise, nu prefer tutorialul video unuia scris.

      (Citează)

    • S-ar putea sa va surprinda in viitor partea de video, ca acum vad ca multi sunteti negativisti.

      In primul rand, e ceva in plus, nu inlocuieste tutorialele scrise. E o alternativa pentru cine vrea sa vada 2-3 minute de explicatie cu imagini, cu animatie care iti subliniaza textul acela de pe factura si cu suma aceea din colt sau iti arata prin ce meniuri ai de mers. Eu ma uit deseori la screenshoturile facute de mine cu diverse telefoane si imi dau seama ca nu zic nimic, dar un scurt video in care as intra prin fiecare meniu ar fi mult mai elocvent.

      In plus, e vorba si de cum lucreaza memoria. O animatie cu voce se retine mai usor decat un simplu text pe care azi il citesti. Eu sunam o data la 2-3 luni sa intreb daca am roamingul activat sau nu, acum am retinut ca am alternative mai bune.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus