un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review camera foto Samsung WB150F

3 May 2012  ·

GÂNDURI  ·

2 comentarii

WB150F de la Samsung este primul aparat foto compact cu wifi integrat pe care îl văd. Această funcţie uşurează mult lucrul cu aparatul foto şi chiar adăugă posibilităţi interesante, aşa că sper să văd tehnologia implementată cât mai rapid pe toate aparatele, dacă e posibil.

Camera este una compactă, dar cu zoom optic 18x, 14 megapixeli, filmează la 720p, are ecran de 3 inci, diverse moduri de fotografiere automate şi până inclusiv la Manual. Are tot felul de scene, ba chiar şi mod panoramic. Are acumulator intern care se poate încărca de la un încărcător micro USB, iar pentru stocare foloseşte carduri SD. O găsiţi la eMAG.

Aparat foto digital Samsung WB150F, 14.2MP, Black – 779 lei la eMAG



CONSTRUCŢIE
WB150F are o grosime chiar decentă pentru un zoom optic 18x, fiind uşor de transportat şi mânuit. Nici nu este foarte grea la 188 de grame.

Carcasa mi s-a părut bine făcută, fără senzaţia de “ieftin”. Ştiu că WB150F este modelul care deschide gama, dar e bine închegat şi pare suficient de rezistent pentru cât dai pe el.

Butoanele sunt destul de asemănătoare cu soluţiile deja standard pentru camere mobile. Butonul de declanşare are în jurul său şi inelul pentru zoom, iar modurile de fotografiere se schimbă din rotița superioară. Pe partea din spate, lângă ecran, avem un buton separat pentru declanşarea filmării, plus cel de redare şi butoanele pentru umblat prin fotografii şi setări.

Pe fundul aparatului găsiţi uşiţa prin care se ajunge la acumulator şi la cardul SD, precum şi filetul pentru trepiede. În laterală dreaptă se afla un căpăcel destul de solid care protejează portul microUSB (în sfârşit, scăpăm de miniUSB-uri), precum şi un mic şnur pentru securizare în mână.

PERFORMANŢĂ
Uitaţi-vă pe fotografiile făcute de mine şi puse pe SkyDrive la rezoluţia originală, needitate în nici un fel. Culorile sunt realiste, iar zgomotul din imagini (acei “purici” vizibili atunci când le măriţi) sunt prezenţi că la orice compactă, ba chiar aş spune că WB150F stă bine la acest capitol.

Ce înseamnă zoom 18x? Câteva exemple mai jos, cu scene fără zoom şi apoi cu zoom maxim. Cam atât veţi putea apropia.



Iată şi un exemplu foarte bun de moment când un zoom generos îţi permite să observi de la distanţă detalii ce altfel ţi-ar scăpa.

Fotografiile de 14 megapixeli au rezoluţia 4320 x 3240 pixeli şi o mărime de aproximativ 5,5 MB. Bateria tine pentru vreo 200 de fotografii cu tot cu filmare, conectare wifi şi vizualizare şi mă declar mulţumit de ea.

Şi modurile de fotografiere suplimentare sunt interesante. Poţi face o fotografie panoramică direct cu camera, dar mai mult mi-au plăcut modurile Split Picture, care combină două imagini în mod 50-50%, şi Picture In Picture, în care a doua imagine este mai micuţă şi pusă într-un colţ. Este utilă când fotografiezi vreo clădire şi apoi pui direct un detaliu în imaginea micuţă.

Un capitol la care camera nu stă aşa bine este rapiditatea. Poate că sunt eu prea obişnuit cu DSLR-urile, dar mi s-a părut că ar putea focaliza şi ar putea declanşa mai iute dacă ar avea un procesor mai rapid sau firmware mai bine scris. Pentru marea masă a oamenilor însă nu va fi vreo problemă.

Mai multe fotografii la rezoluția originală, plus imagini cu meniurile și opțiunile, găsiți pe SkyDrive prin albumul de mai jos.

FILMARE
Am pus pe YouTube două clipuri video în care puteţi observa şi zoom-ul maxim. În timpul filmării puteţi face zoom şi aparatul focalizează automat.

Clipurile sunt în format .mp4, codec AVC, rezoluţie 1280 x 720, 30 FPS, în jur de 8 Mbps rata video.

WI-FI
Bun, partea de wifi este marele avantaj al acestei camere. Să vă spun tot ce poate face.

În primul rând, cum funcţionează? Muţi rotita de control al aparatului pe modul Wifi, iar atunci se porneşte automat conexiunea camerei, se cauta reţele disponibile în zonă şi poţi alege una şi poţi introduce parola folosind o tastatură virtuală de pe ecran. Durează un pic să scrii astfel o parolă sau o adresă de email, dar de obicei o faci o singură dată. Dai rotița de pe modul Wifi şi transmisiunea este întreruptă, aşa că nu trebuie să ai grijă sa s-ar consuma inutil bateria.

Poţi face multe prin wireless. Cea mai importantă funcţie este Auto Backup, care îţi transferă automat fotografiile în calculator. La început trebuie să instalezi utilitarul Auto Backup în calculatorul respectiv şi să faci o împerechere cu camera foto, dar apoi transferul se face rapid şi fără să fie necesare alte intervenţii. Dacă vrei, camera îţi poate inclusiv deschide calculatorul, dacă i-ai activat funcţiile wake on LAN.

Transferul este limitat de viteza reţelei wireless, ba chiar mai slab de atât, dar nu este aşa de important. Mai bine este că poţi intra în casă sau în birou, dai rotița pe Wifi şi alegi Auto Backup, iar transferul începe direct, timp în care te poţi duce să-ţi vezi de altele.

Funcţia Social Sharing îţi permite să adaugi fotografii direct pe Facebook, Flickr sau Picasa. Funcţia este deosebit de utilă, împreună cu cea de Email, pentru a trimite fotografii direct celor dragi din, să zicem, o excursie prin străinătate.

Cloud permite upload-ul de fotografii în serviciul Microsoft SkyDrive. TV Link are legătură cu televizoarele Samsung şi poţi afişa direct imaginile pe un astfel de televizor.

MobileLink şi Remote Viewfinder sunt funcţii ce conectează aparatul foto la smartphone-ul tău cu Android sau iOS. Camera foto crează o reţea Wifi la care te conectezi cu telefonul tău, după ce în prealabil ţi-ai instalat aceste două aplicaţii (linkuri la MobileLink şi Remote Viewfinder în Google Play).

Mobile Link îţi arată pe telefon fotografiile din cameră şi le poţi copia în acesta, de unde le poţi utiliza mai departe cum vrei tu, iar Remote Viewfinder îţi arată pe telefon ce vede camera foto şi poţi declanşa fotografierea și zoom-ul. Este bun pentru autoportrete şi alte situaţii în care îţi doreşti să declanşezi de la distanţă aparatul. Din păcate, aplicaţiile nu sunt foarte stabile, nu merg aproape deloc pe Android 4.0, se închid singure şi tot aşa, dar admir Samsung pentru că au început să deschidă acest drum.

CE E BINE

  • zoom optic 18x
  • port microUSB pentru transfer şi încărcare
  • conectivitatea wifi adăugă multe funcţii utile
  • preţ accesibil

CE E RĂU

  • mici rateuri la focalizare în anumite situaţii
  • putea fi mai rapidă la declanşarea fotografierii
  • aplicaţiile de smartphone sunt rudimentare şi instabile

CONCLUZIE
WB150F este o cameră obişnuită atunci când vine vorba de fotografiere şi filmare, scoasă în evidenţă doar de zoom-ul optic de 18x. Partea de WiFi îi adăugă însă o nouă dimensiune şi devine utilă pentru transmis fotografii acasă direct de pe teren, pentru transfer în calculator fără cabluri şi restul funcţiilor posibile.

Aparat foto digital Samsung WB150F, 14.2MP, Black – 779 lei la eMAG

    2 comentarii

  1. Gherghel Anca

    09/11/2012 la 3:51 PM

    Buna,vroiam sa imi cumpar aceasta camera foto tocmai pentru zoom-ul generos,acum as vrea o parere din partea dumneavoastra si anume daca se merita cumparat acest aparat si daca nu ce aparat imi sugerati.
    Va multumesc.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus