un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Microsoft SkyDrive versus Google Drive

25 Apr 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Drive versus SkyDrive, uite aici competiţie între giganţi ai Internetului. În ultimele trei zile atât Microsoft cât şi Google au adus noi modificări serviciilor de stocare online oferite gratuit, SkyDrive şi respectiv Drive.

Despre SKYDRIVE tocmai ce vă spusesem că are nişte noutăţi bune. Acum vă spun despre altele. S-a dus stocarea de 25 GB gratis, spaţiul pentru conturile noi fiind micşorat la 7 GB. Chiar şi aşa, este mai mult decât oferă Google sau Dropbox. Dacă ai cont pe SkyDrive dinainte de aceste modificări, poţi păstra în continuare cei 25 GB gratis, dar trebuie să intri pe SkyDrive şi să activezi această posibilitate.

Au fost anunţate şi preţuri pentru stocare suplimentară, adică 10 dolari pe an pentru 20 GB suplimentari şi există şi pachete mai mari şi mai avantajoase.

SkyDrive a lansat şi aplicaţia oficială pentru PC şi Mac-uri. Programul este foarte simplu, are aceleaşi funcţionalităţi ca şi cel de la Dropbox şi cel de la Google Drive, făcându-ţi un folder în hard-disk pe care îl sincronizează cu fişierele tale online. Eu mi-am făcut această sincronizare, l-am lăsat să-mi copieze tot ce aveam deja în SkyDrive în calculator, păstrez doar acel folder şi acum îmi este şi mai uşor să organizez totul, browserul dispărând din ecuaţie.

Luaţi aplicaţia prin linkul SkyDrive pentru PC. Tot acolo sunt și variante de Mac și iPhone.

GOOGLE DRIVE a fost anunţat ieri şi este clădit peste Google Docs. Sistemul este acelaşi ca la SkyDrive, poţi pune acolo documente, fotografii sau fişiere oarecare, dar în limita a 5 GB. Interfaţa pare a fi aceeaşi ca în vechiul Docs, adică nu tocmai arătoasă, poate un pic mai neintuitivă. Google Drive vine cu posibilitatea de recunoaştere a textului în cazul în care uploadezi un PDF ce conţine un text scanat sau o imagine cu text fotografiat, ceea ce cred că se face automat, dar încă n-am testat. Ca și la SkyDrive, există posibilitatea de a instala aplicații web pentru a extinde funcționalitatea lui Drive.

Aplicaţia celor de la Google face acelaşi lucru. Îi arăţi un folder pe hard-disk, ţi-l sincronizează cu ce-i pe net. Ocazie cu care am recuperat tot ce aveam în Google Docs, o varză de fişiere puse acolo de-a lungul timpului şi care nu-mi spuneau nimic din denumirile criptice. Măcar acum le pot sorta în hard-disk.

Luaţi aplicaţia prin linkul Google Drive.

Părerea mea este că SkyDrive rămâne cu marele avantaj al interfeţei mult mai bune. Intraţi prin acest link într-un album foto de-al meu şi uitaţi-vă cât de frumos se trece de la o fotografie la alta, cum sunt afişate toate în acel mozaic şi ce informaţii detaliate sunt disponibile la fiecare. Şi prefer oricând integrarea cu Office decât cu Google Docs, care pare a fi într-un beta permanent. Ştiu că Google are Picasa, dar nici acel serviciu nu este peste SkyDrive și e limitat la doar 1 GB gratuit.

 

Microsoft SkyDrive

Google Drive

Spatiu oferit gratuit 7 GB (25 GB daca ai cont mai vechi) 5 GB
Dimensiune maxima fisier Nu stiu (200 MB?) 1 GB
Pret spatiu suplimentar 10 USD / 20 GB suplimentari / an 30 USD / 20 GB suplimentari / an
Aplicatie desktop Da, asigura sincronizarea bidirectionala cu un folder ales Da, asigura sincronizarea bidirectionala cu un folder ales
Pagina pornire Skydrive.com Drive.google.com

Perdant mi se pare Dropbox, căruia nu-i va fi ușor să renunțe în fața integrărilor pe care Google și Microsoft le vor avea cu dispozitivele și sistemele lor de operare.

    18 comentarii

  1. Dropbox are avantajul că este peste tot, pe toate platformele posibile. Și au și un API foarte bine pus la punct și câteva SDK-uri pt majoritatea sistemelor de operare și limbaje, ceea ce permite dezvoltatorilor crearea de noi și noi aplicații.

      (Citează)

  2. Am pus un film de 1.40 gb pe google drive si n-a zis nimic ca nu ii place.Deci limita e mai mare de 1 gb.

      (Citează)

  3. SkyDrive are limita 2GB la fisiere. http://windows.microsoft.com/en-us/skydrive/compare

      (Citează)

  4. De unde mai exact activezi 25 de gb?

      (Citează)

    • @m0v: uite ca nu am facut screenshot. Era un mesaj in partea de sus a paginii care-mi spunea de modificari si posibilitatea trecerii la 25 GB. Poate ai contul de prea putina vreme si nu te califici.

      @DevHell: HTC-ul meu include si integrare cu SkyDrive direct in interfata Sense. La fel ca la Dropbox, cand dau share catre SkyDrive ma intreaba in ce folder si apoi urca acolo fisiere. Nu prea mai am motiv sa trec pe la Dropbox de acum…

        (Citează)

  5. De fapt nu mai conteaza ca nu are client pentru linux.Pacat ca-mi prindeau bine 7 gb.

      (Citează)

  6. O alta diferenta notabila:
    “Dropbox and Microsoft’s SkyDrive allow you to retain your copyright and IP rights to the work you upload to the service, but Google Drive takes everything you own.”
    Who owns your files on Google Drive?

      (Citează)

  7. …vs DropBox vs SpiderOak vs Box? :)

      (Citează)

  8. Pana la urma Google Drive e valabil si pentru Romania? Mie imi afiseaza mesajul
    “Your Google Drive is not ready yet”.

      (Citează)

  9. eu am 50 gb pe box.net dar mi se pare execrabil uploadul. pe orice altceva merge perfect numai pe box nu…

      (Citează)

    • @Mihai: aia e nasoala rau de tot. Ma mir ca Google isi asuma dreptul asupra a tot ce stochezi acolo.

      @cartus: bun linkul, multumesc

      @dorub: eu l-am activat. Intra pe drive.google.com si cauta un buton de activare.

        (Citează)

  10. poate doar cateodata ramane skydrive la 25 de GB, ca la mine n-a ramas. nici nu l-am folosit, sincer sa fiu, da’ au si taiat din el. :)

      (Citează)

  11. Probabil depinde si de spatiul utilizat. Eu am ocupat 23/25GB si ca sa imi taie din el ar trebui sa sterga din fisiere si nu cred ca vor face asta.

      (Citează)

  12. Despre Skydrive: care e politica lor referitoare la fisiere? Le sterg dupa un anumit timp sau le lasa in pace? Daca nu te loghezi sa zicem un an, iti sterg contul?

      (Citează)

    • N-am vazut scris ceva de genul acesta. Sunt sigur ca inainte sa stearga ceva, daca ar face-o, te anunta pe email cu cateva luni inainte. In general nimeni nu sterge nimic la astfel de servicii, chiar si daca le inchid de tot, ti se dau zeci de sanse sa-ti iei informatia.

      Ma cam sperie Terms of Service de la Google Drive, unde Google capata toate drepturile asupra tuturor fisierelor puse de tine acolo. De ce-as mai tine acolo fotografii sau fisiere personale sau poate chiar unele de la munca?

        (Citează)

  13. @nwardu: Multumesc pt. raspuns!

    Deja mi-am facut cont pe SkyDrive. Pana acum pare excelent.

      (Citează)

  14. Inca o chestie: aici este un tabel cu toate serviciile de stocare online importante si ce ofera fiecare http://www.addictivetips.com/internet-tips/free-cloud-storage-comparison-skydrive-google-drive-dropbox-more/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus