un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noutăți în SkyDrive

18 Apr 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Am scris anul trecut un post despre SkyDrive, serviciul de stocare online oferit de Microsoft. Dacă n-aţi citit acel post şi nu ştiţi despre ce e vorba, SkyDrive îţi oferă gratuit spaţiu practic nelimitat pe net (iniţial 25 GB, dar creşte pe măsură ce-l umpli) pentru fişierele tale, iar avantajele principale pe care le-am găsit eu sunt:

  • interfaţă rapidă şi curată
  • albumele foto arată extraordinar de bine
  • sharing rapid şi simplu de documente şi fotografii

Partea cu albumele foto este cea mai bună. Ca să vedeţi cum se mişcă totul, intraţi prin linkul de mai jos în albumul meu cu fotografii din Grecia şi observaţi cât de rapid se navighează de la o imagine la alta (faceţi click cât de repede puteţi în partea dreaptă a imaginii, nu neapărat pe săgeata de Next), cum sunt afişate informaţiile principale despre fotografie în meniul din dreapta şi faptul că puteţi lăsa oricând comentarii.

La vreo lună după acel post, au început să apară tot felul de schimbări în SkyDrive, fiind adăugate nişte funcţii noi şi destul de utile. Iată un scurt rezumat al modificărilor de care m-am lovit cel mai des.

Upload prin Drag & Drop. Înainte apăsai Add Files şi se deschidea o casetă în care puteai draga fişierele. Acum poţi face drag & drop direct în folder, peste celelalte fişiere. HTML 5 în acțiune.

Redimensionare opţională la 2048. Dacă uploadezi fotografii mari, ai posibilitatea de a le micşora automat la 2048 pixeli, înainte valoare fiind de 1600 pixeli.

Sharing configurabil la nivel de fişier. E mult mai simplu să stabileşti pentru fiecare fişier în parte dacă să fie doar al tău, să fie vizibil celor cu link către el sau să fie vizibil tuturor. Poţi rapid să trimiţi fotografii pe Facebook sau să dai cuiva un email în care să-i spui că i-ai partajat un folder sau un fişier. Dacă sunteţi obişnuiţi cu opţiunile de sharing din Google Docs, le veţi găsi şi pe acestea la fel de simple.

Click dreapta pe fişiere. O opţiune foarte şmecheră, care îţi permite foarte rapid să redenumesti fişiere şi foldere, să le muţi în alte foldere, să generezi codul de embed pentru ele, plus opţiuni contextuale, precum “Vizualizare original” pentru fotografii sau “Open în Word” pentru documente.

Integrare cu diverse gadget-uri. Cu Windows Phone te aştepţi să fie integrat bine de tot SkyDrive şi chiar este. Vezi fotografiile de acolo alături de cele din telefon, ai acces la fişiere, poţi salva şi edita orice vrei pe SkyDrive, direct din sistemul de operare. Între timp a apărut şi o aplicaţie oficială pentru iPhone, iar pentru Android este în lucru, dar văd că HTC Sense include deja o integrare cu SkyDrive şi Hotmail în lista de conturi. Mai nou am găsit SkyDrive şi pe alte dispozitive, precum pe cameră foto Samsung WB150F.

Ar fi mai multe de spus, dar pentru mine acestea de sus sunt cele mai importante. De exemplu am văzut că utilizatorii de Hotmail pot ataşa un fişier unui email punându-l de fapt pe SkyDrive şi trimiţând destinatarului doar linkul de share, astfel încât fişierul poate fi apoi editat în grup şi actualizat permanent fără a fi nevoie de retrimiterea sa către toată lista de distribuţie. Dar acestea sunt opţiuni mai avansate, de productivitate tip office.

Ştiu că sunt printre voi mulţi utilizatori de SkyDrive, în principal datorită avantajelor pe partea de sharing de fotografii. Utilizaţi SkyDrive şi pentru altceva? Aţi observat alte îmbunătăţiri prin interfaţă care să vă uşureze munca?

Eu deja mi-am downloadat toate imaginile de pe Flickr, unde nu voi mai plăti contul pro, şi le voi pune pe SkyDrive. Dacă vreți și voi un cont, intrați pe skydrive.com și alegeti Sign Up for a Windows Live ID, iar dacă nu vreți cont pe Live aveți inclusiv opțiunea Use your own email address, ca să utilizați Yahoo sau Gmail.

    6 comentarii

  1. Chiar se mișcă bine vizualizarea imaginilor, mult mai bine decât Picasa. Există vreo aplicația desktop de management, ai idee?

    Pentru Android există o aplicație destul de competentă https://play.google.com/store/apps/details?id=com.alefsoft.skydrive costă vreo 2$.

      (Citează)

  2. Spatiul este limitat la 25 de GB momentan si nu creste pe masura ce ai nevoie.

    Din cate am inteles eu, pe viitor o sa fie optiuni de a mari spatiul printr-un abonament anual.

      (Citează)

  3. sync cu foldere de pe hdd?

      (Citează)

  4. @Eugen @add: n-are client (inca) dar pentru fotografii merge folosit Windows Live Photo Gallery

      (Citează)

  5. Mi-a aparut pe SkyDrive ca o sa reduca spatiul la 7 GB daca nu actionez. Pentru clientii vechi se poate face upgrade gratuit inapoi la 25 GB, asa ca am facut. A aparut optiunea de cumparare de spatiu extra:

    SkyDrive +20 $10.00/year Add 20 GB to your free storage

    SkyDrive +50 $25.00/year Add 50 GB to your free storage

    SkyDrive +100 $50.00/year Add 100 GB to your free storage

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus