un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Leica și aparatele care fotografiază doar monocrom

13 May 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Există atât de mulţi fotografi profesionişti care fac numai fotografii alb-negru încât era necesar ca Leica să lanseze un model digital care nu poate captura fotografii color?

Sigur, se laudă că senzorul lor obţine mult mai multe detalii prin fotografiere alb-negru decât în color, toţi pixelii capturând numai valoarea luminanţei, nu şi componenta cromatică a imaginii. Ba chiar este un full-frame.

Şi totuşi, pe cât de frumoasă este de multe ori o fotografie alb-negru, nu vrei şi culoare? Am considerat mereu că adevăratele detalii apar prin culoare, iar imaginile alb-negru sunt bune doar pentru a face un joc de contrast şi a atrage atenţia asupra unor aspecte pe care vrei să le depersonalizezi un pic, tăindu-le culorile.

Ar arăta vreuna dintre aceste fotografii mai bine in alb-negru?

Detalii pe site-ul Leica via stylereport.ro

    11 comentarii

  1. Intr-adevar, sunt multi fotografi care vor sa redea emotiile si atunci folosesc alb-negru.

      (Citează)

  2. Nisa hipsterilor e importanta.

      (Citează)

  3. deh… dacă are clienţi, de ce să nu le vîndă ceva ? nostalgici sînt în toate domeniile… sînt maniaci care dau mii de dolari pe amplificatoare audio cu tuburi, la fel şi aici… dacă o să scoată un aparat cu burduf şi cu blitz folosind o tăviţă în care arzi magneziu, se va vinde şi ăla, nici o problemă…

    În diverta se vindeau cravate de pionier de pe vremea lui Ceaşcă cu o grămadă de bani… crazy people…

      (Citează)

  4. @alias: Te înșeli. Amplificatoarele pe tuburi au o calitate net superioară față de cele pe tranzistori și de-aia sunt căutate. Dar nu pot crede că aparatul ăsta de 8000€ e mai bun decât un DSLR + accesorii la aceeași sumă.

      (Citează)

  5. @Flo: Amplificatoarele cu tuburi au distorsiuni care plac urechii dificil de reprodus artificial la amplificatoarele electronice “normale”, cu tranzistori, iar utilizarea lor este in special la chitare, nu generala, unde nu se taie atat de brusc. Cuvantul de ordine ramane insa “distorsiuni”. Nu exista “calitate net superioara”, au avantaje si dezavantaje.

      (Citează)

  6. @nashu_mare: taman ce mă pregătesc de o restanță la procesarea semnalelor, iertare :)

      (Citează)

  7. @flo: pregăteşte-te mai bine căci dacă îi zici profuluivorbe goale de genul “filtrul ăla are calitate mai bună decît ălălalt” în loc să-i spui că are panta în banda de oprire cu 20dB/decadă mai abruptă… o să te mai pregăteşti o dată :-)

    Eşti un reprezentant tipic al celor “mulţi” care cred orice se scrie în marketing. TOT ce se poate face cu tuburi se poate face şi cu tranzistoare, darămite cînd mai intră şi prel. de semnal în discuţie, cum e la toate astea moderne. Dar, conceptul de “sunet cald” nu e criticabil, fiind eminamente subiectiv… oricine poate spune asta, şi dacă asta e şi părerea ta, cumpără-ţi cu tuburi, nu se supără nimeni… dar ar fi bine să o faci în mod informat…

      (Citează)

  8. @Flo: Eu nu am avut restante la SCS sau PDS.

      (Citează)

  9. Ăsta e încă un post din categoria ”Eu n-o înțeleg p-aia cu lenjeria sexy”? :))

    Culoarea în general fură atenția de la formă, de la linii și în general de la emoții. Un portret alb-negru surprinde mult mai bine trăirile interioare ale subiectului. Sigur, nu e o tehnică ce trebuie folosită oriunde, fără discernământ. Dar e o parte importantă a artei fotografice.

    Ce m-a impresionat pe mine la camera asta a fost că oamenii s-au străduit să facă ceva deosebit din punct de vedere tehnic. Nu e doar o cameră color cu un filtru de PhotoShop. Si din ce am vazut eu in sampel-uri, chiar ofera detalii superbe.

    Sigur, e un produs de nisa, ca toate Leica-urile si cel mai probabil va fi ridicol de scump.

      (Citează)

    • @Octavian: stiu de ce fac unii fotografii alb-negru, dar nu cred ca e cineva care face doar asta. Pana la urma vorbim aici de un DSLR full-frame, normal ca arata bine imaginile; nici nu e ceva deosebit dpdv tehnic, ci doar un senzor alb-negru. Sunt sigur ca imaginile ies la fel si cu un full frame normal comparabil la bani, dar care in plus face si color daca ai nevoie.

      Tendinta industriei foto mi se pare ca este spre miniaturizare si cat mai multe lucruri facute de un singur aparat, ca sa nu cari 30 kg dupa tine.

        (Citează)

  10. Cred ca lui Terry Richardson i-ar placea modelul :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus