un blog de Radu Dumitru

Robotesc și la canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Cum alegi o mașină de spălat vase bună

4 May 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

61 comentarii

Update: sunt mereu reduceri sau oferte speciale de reduceri de preț sau de garanție crescută la 5 ani, le vedeți aici.

Iată un ghid pentru alegerea mașinii de spălat vase care este cea mai potrivită pentru cerințele sau bugetul vostru, fie ea incorporabilă sau nu.

M-am documentat prin magazine și online, băgând capul în astfel de mașini, discutând cu cei ce au deja și eludând vrăjelile vânzătorilor din magazinele de profil și iată mai jos ce-a ieșit. Dacă aveți sfaturi sau puncte de vedere suplimentare, vă rog să adăugați în comentarii.

(cumpărând online transportul este gratuit până la voi în casă și aveți drept de retur 14 zile în caz că nu vă place/nu se potrivește)

Dacă vreți să știți ce mi-am luat eu, este un Hotpoint ELTF 11M121 incorporabilă (am demontat un dulap de bucătărie și am montat-o în locul său, lângă chiuvetă). Sunt foarte mulțumit de ea, este silențioasă, spală bine, nu mi-a făcut nici o problemă.

DE CE SĂ CUMPĂRAȚI O MAȘINĂ DE SPĂLAT VASE

Se poate și cu buretele într-o mână și farfuria în alta, dar sunt de părere că tehnologia trebuie să ne îmbunătățească viața și o mașină de spălat vase este exemplul perfect.Motive sunt multe, iată câteva:

 1. Economisiți timp. Statisticile spun că economisiți până la 4 ore per săptămână dacă puneți vasele în mașină, în loc să le spălați manual. E ca și cum ați pleca vineri la ora 12 de la muncă. Pe an se adună 8,66 zile de spălat continuu vase!
 2. Aveți familie mare. De la un copil în sus, volumul de vase de spălat crește și crește, așa că ușurează-ți viața sau faceți-i partenerului o bucurie și cumpărați-i o mașină de spălat vase. Aveți des invitați? Deja e clară situația. Noi suntem doar două persoane și tot ne este foarte utilă.
 3. Sunteți maniac cu igiena. Apa caldă de la robinet are cam 40 de grade, dar o mașină de spălat vase încălzește apa până la 70 de grade și deci elimină mult mai bine microbii. În plus, buretele de bucătărie, așa ud cum îl lăsați după ce terminați de spălat un „lot” de vase, este locul propice pentru a dezvolta o cultură serioasă de bacterii, după care spălați alte vase cu el.
 4. Nu vă place să spălați vase. Mie nu-mi place. Am o regulă foarte clară ca după ce mănânc să nu spăl vase, adică aștept încă vreo 2-3 ore minim înainte de a face asta, ca să-mi priască mâncarea. Nu bag ceva bun în burtă și apoi mă ridic să îmi bag mâna într-un burete și în grăsime și să muncesc iar. Mai bine cu mașina, îi dai Start și pleci la somn.
 5. Vreți să spălați mai bine. O mașină bună vă face furculițele și cuțitele strălucitoare, ba chiar curăță și cratițele sau tigăile. Majoritatea obiectelor strălucesc după ce le scot din mașină.
 6. Economisiți bani. O mașină de spălat vase consumă între 7 și 15 litri de apă la un ciclu, spălând chiar și 12 seturi de tacâmuri. Spălând manual, cam câtă apă curge de la robinet în, să zicem, 15 minute de spălat vasele cu buretele?

Ar fi ceva motive, nu? Cel mai important rămâne, pentru mine, că este o evoluție normală a vieții, așa cum la un moment dat oamenii au început să o lase mai moale cu spălatul manual al rufelor și au apelat la mașini de spălat. De ce n-aș spăla și vasele la fel?

CUM ALEGEȚI O MAȘINĂ DE SPĂLAT VASE

Nu este așa complicat dacă urmați un simplu check-list. Totul ține de tipul mașinilor de pe piață, capacitatea lor și stilul vostru de a murdări vase.

1. Decideți între mașină CLASICĂ (arată ca una de spălat rufe, se pune lângă mobilă sau chiar și sub blat, că încape, sau pe blat) sau una INCORPORABILĂ în mobilier/sub blat.

Mașini sunt de mai multe feluri. Cele care se pun pe mobilier seamănă cu niște cuptoare cu microunde ceva mai mari; sunt rare și probabil nu vreți asta. Mașinile care se pun lângă mobilier arată ca unele de spălat haine și, de altfel, pot fi puse oriunde în casă, de exemple pe hol sau în baie, dacă acolo aveți spațiu și țeavă de apă.

Mașinile care se incorporează în mobilier intră sub blatul de bucătărie și sunt astfel ceva mai bine disimulate. Depinde ce mobilă și ce casă ai. Există și modele semi-incorporabile (parțial incorporabile) la care butoanele sau afișajul rămân neacoperite sau, în funcție de construcție, montezi sau nu și o ușă de mobilier peste ele. De obicei pe toate cele incorporabile se poate monta un front fals de mobilier.

Practic, dacă știți de care mașină vă doriți, nu mai rămâne decât să măsurați spațiul pe care-l aveți la dispoziție și să alegeți una de dimensiuni adecvate. De exemplu:

CLASICE INCORPORABILE

(verificați și oferta Altex de clasice)

(verificați și oferta Altex de incorporabile)

Cele incorporabile intră sub blat, pe picioarele lor, în locul unui dulap. Majoritatea corpurilor de bucătărie au 60 cm sau 45 cm lățime, așa că lăsați liber un astfel de loc sau înlocuiți un dulap existent cu o mașină de spălat vase de dimensiunea potrivită. Adâncimea mașinii nu contează, în 99% din cazuri se va potrivi fără probleme, că sunt gândite toate pentru asta.

Aveți deja mobila de bucătărie și nu mai este loc liber? Eliminați un dulap de jos, preferabil cel de lângă chiuvetă. Eu așa am făcut și apoi am introdus mașina în locul său, unde s-a potrivit perfect.

Căutați mașini după preț: sub 1.500 lei sau între 1.500-2.000 lei. Vedeți lista cu mașini de spălat vase aflate în promoție, clasice (la eMAG și Altex) sau incorporabile (la eMAG și Altex).Iată mai jos diferența între o mașină de 60 cm și una de 45 cm. Ca performanțe de spălare nu diferă semnificativ, pur și simplu are alte dimensiuni și spală mai puține seturi deodată.

2. Alegeți capacitatea de spălare.

În specificațiile mașinilor scrie câte seturi de tacâmuri puteți încărca maxim în ele pentru o spălare, un set conținând toate vasele și tacâmurile necesare unei persoane la o masă (de obicei asta înseamnă farfurie mică, farfurie mare, farfurie adâncă, lingură, furculiță, linguriță, cuțit, pahar, cană etc). Pe lângă aceste seturi, rămâne loc și pentru oalele și tigăi, tăvi și alte accesorii.

Cifra poate fi ușor înșelătoare. Încap și farfuriile acelea mari de tot? Cele de supă ocupă un loc sau două? Cratița câte locuri ocupă, dar o tigaie? Paharele cât ocupă? Bidonul de la blender?

Cel mai bun sfat este să alegeți cea mai mare mașină din bugetul vostru. Una mare vă permite să faceți față și la situații speciale precum petreceri. Dacă vă vine toată familia de Paști în vizită, ar fi bine să încapă toate (sau măcar aproape) toate vasele în mașină. Pentru astfel de momente o ai, ca să te scutească de tot de o muncă lungă și istovitoare.

Eu mi-aș lua minim “pentru 9 seturi”. Iată diverse modele din oferta magazinelor:

CLASICE INCORPORABILE

3. Programele de spălare și alte funcții.

Surprinzător, nu sunt multe criterii tehnice atunci când alegeți o mașină de spălat vase. Teoretic ar trebui să vă intereseze cum pulverizează apa pe vasele din ea, din câte unghiuri și cu câte jeturi, dar în practică asta nu garantează o spălare temeinică pentru că totul depinde de forma vaselor voastre și de cum le așezați. Alegeți o mașină care încălzește singură apa până la o temperatură mai înaltă. Cu cât temperatura de spălare e mai înaltă, cu atât spală mai bine, mai rapid și igienizează mai bine totul. Grăsimea și bacteriile „mor” mai iute la căldură. De obicei mașinile ating maxim 70 de grade, ceea ce e bine.

La mașinile de spălat rufe mereu am avut impresia că există vreo 18-24 de programe din care în medie doar vreo 6 sunt folosite. Mașinile de spălat vase se laudă cu vreo 5-8 programe, dar majoritatea dintre ele sunt utile.

Există programe „ușoare”, pentru farfurii puțin murdare sau pentru pahare fragile, programe „normale” pentru mesele obișnuite, programe cu spălare prelungită și puternică pentru cratițe sau vase foarte murdare. Programul „rapid” este o necesitate.

Alte mașini au și sistem de uscare (cu aer, de exemplu) sau programe „baby” pentru a spăla și igieniza biberoane.

Există programe de pregătire a vaselor pentru spălare, utile atunci când le puneți în mașină, dar le veți spăla peste 2-3 zile, când se strâng mai multe. Unele mașini folosesc un program de tip Active Oxygen (oxigen activ), când mașina eliberează ozon în interior pentru a elimina eventualele mirosuri neplăcute ale resturilor rămase pe vase. Ozonul nu are nici un impact asupra aerului din casă, ci doar anulează acele mirosuri.

Alte mașini folosesc un program scurt de prespălare. A mea are un astfel de program în care udă timp de 12 minute vasele cu apă, fără detergent. De obicei nu-i nevoie să-l folosesc, chiar dacă țin vasele murdare în ea vreo 2-3 zile.

Aș zice că un principiu bun la acest capitol este „cu cât mai multe programe, cu atât mai bine”. În special în ultimii ani au început să apară mașini ceva mai complexe, cu senzori care detectează nivelul de murdărie, cu uscare rapidă, cu jeturi ce intră în orice cotlon șamd. Dacă vă permite bugetul, alegeți un model cât mai nou și cu astfel de funcții integrate.

4. Consumul de electricitate, nivelul de zgomot.

O opțiune foarte importantă, pe care este obligatoriu să o aibă viitoarea voastră mașină de spălat, este „încărcare la jumătate”. Această opțiune îi spune mașinii că nu este încărcată la capacitatea ei maximă, așa că nu e cazul să folosească apă multă și nici detergent mult. Opțiunea vă permite să cumpărați o mașină capabilă să spele un volum mare de vase (petrecere, zile de naștere etc), dar în restul zilelor să o folosiți cu această opțiune activată și să nu faceți risipă de apă, curent electric și timp.

Cel mai important element este consumul de curent electric. Acesta se precizează pe etichete prin litere de la A la G, A fiind cel mai mic și eficient, așa că aveți grijă și cumpărați doar clasa A de consum. Un consum ridicat se simte la buzunar, plus că solicită instalația electrică a casei.

Pe aceleași etichete pe care stă scris consumul de apă și de curent este de obicei scris și nivelul de zgomot. Acesta se măsoară în decibeli (dB) și trebuie să fie cât mai mic. 40-50 este silențios, peste 50 deja e mai zgomotoasă, dar aici depinde de cum se simte fiecare confortabil. Ca principiu, între modele identice alegeți-l pe cel mai silențios. Majoritatea mașinilor sunt silențioase, a mea abia se aude în bucătărie.

Câtă apă consumă? Vedeți mai jos, chiar nu contează.

5. Alegeți marca preferată.

Brandurile mari de electrocasnice, cele cu experiență în astfel de aparate, le știți deja: Bosch, Electrolux, Whirpool, Hotpoint, Indesit, Arctic, Gorenje, Miele. Alegeți brandul preferat, cereți recomandări de la prieteni, luați ce-i la ofertă. Personal aș merge pe Electrolux, Whirpool sau Hotpoint (vedeți cele clasice sau incorporabile), am alte electrocasnice de la aceste firme și am fost mereu mulțumit de ele.

Există și mărci de care poate că n-ați auzit. De exemplu, TEKA este o marcă germană cu o experiență de vreo 80 de ani în echipamente pentru bucătărie și baie.

Garanție? Toate oferă 2 ani. Poate că aveți noroc și prindeți o promoție cu extindere de garanție la 3 sau 5 ani. Iată un screenshot cu o astfel de promoție de la Hotpoint:

garantie_extinsa

Dacă nu aveți astfel de noroc, puteți opta pentru garanție extinsă pentru o mică sumă de bani în plus. De exemplu la eMAG puteți cere Garanție Plus pentru 1 sau 2 ani care vă extinde garanția produsului, vă oferă ridicarea gratuită a produsului de acasă de către un curier, service prioritar și retur gratuit. Eu aș lua un an în plus de garanție, vorbim de o mașină complexă, utilizată des și care, dacă se strică, e mai dificil de transportat și reparat pe banii tăi.

garantie_extinsa_emag

Dacă o vreți pe cea mai bună, alegeți una Miele. Probabil va ține o viață.

CE NU CONTEAZĂ CÂND ALEGEȚI MAȘINA

Culmea, voi spune că nu contează așa mult câți litri de apă folosește mașina la un ciclu de spălare. Unele modele folosesc între 6-7 litri de apă, altele chiar și 13-15 litri, funcție de capacitate și program. Chiar nu contează. Un metru cub de apă (adică 1.000 de litri) costă în jur de 5 lei pe factura de întreținere. Speli de 100 de ori cu banii aceștia, raportat la apă. Oricum faci economie pentru că nu mai spălați manual, unde minute întregi cu robinetul pornit costă mai mult.

Mie nu-mi pasă de afișaje LCD sau butoane inteligente. Mă descurc și cu butoane clasice, cu rotiță, că e vorba de 3 opțiuni și 5 programe, nu de o navă spațială.

De asemenea, n-aș da banii pe opțiunea „pornire întârziată”, cu care puteți regla mașina să pornească spălarea în toiul nopții. Pui vasele în ea și pornești spălarea, nu aștepți să răsară lună pentru asta. Nu dacă e pe bani în plus.

CUM CUMPĂRAȚI MAȘINA

Online obligatoriu ca să vă fie livrată la ușă, gratuit. O cară alții până acolo, o urcă ei pe scări dacă liftul nu funcționează, este problema lor cum încape în mașina de transport. Nu e de glumit, o astfel de mașină are în jur de 30-40 kilograme.

În plus, cumpărând online cu livrare la domiciliu beneficiați de 14 zile de retur, conform legii, așa că dacă nu se potrivește, nu vă place cum funcționează, nu e compatibilă cu ceva prin casă sau nu o mai vreți o puteți returna fără probleme.Puteți folosi tactica “mă informez offline și cumpăr online”. Vă puteți uita prin magazine după mașini de spălat, notați modelul care vă place și vedeți dacă nu-i mai ieftin online, mai ales cu transport gratuit.

Puteți cumpăra mașini de spălat vase de la marile magazine online: eMAG, Flanco, Altex

CUM INSTALAȚI MAȘINA

Pentru instalare trebuie să apelați la un instalator autorizat. Trebuie să facă cineva racordul la alimentarea cu apă și la evacuarea ei, să monteze un robinet, să o bage în priză, să se asigure că nu veți avea vreo inundație.

Majoritatea mașinilor se pot conecta direct la apa caldă, ceea ce vă și recomand pentru că astfel mașina nu consumă timp și electricitate încălzind-o pe cea rece. Lucrarea va costa între 50 și 100 de lei, cu tot cu piesele necesare.

Eu am montat-o pe apă caldă, dar am cerut și robinet separat pentru apă rece, ca să o pot muta pe acea țeavă în caz de probleme. Instalatorul a venit, a văzut mașina și chiuveta mea, a făcut lista cu piesele ce trebuie cumpărate (robinet separat, o prelungire, poate un alt sifon sub chiuvetă), le-a montat și asta a fost totul. Norocul a fost că aveam chiuvetă de la IKEA ce avea prevăzute scurgeri suplimentare, așa că am conectat mașina de spălat la una dintre ele.

Frontul unei mașini incorporabile este mai complicat de instalat. Fiecare model are un alt mod de fixare. Important este să aveți un front de mobilier (eu l-am folosit pe cel de la dulapul ce se afla în acel spațiu), că o soluție se găsește mereu. Cereți-i instalatorului să vă ajute și în această privință. În cel mai rău caz, e posibil să aveți nevoie de o balama verticală precum aceasta.

CE DETERGENT SE FOLOSEȘTE

Ca și la cele de spălat rufe, există detergent special pentru mașini de spălat vase, că nu merge tot cu din acela de care pui peste burete.

Majoritatea producătorilor recomandă Finish, care este un astfel de detergent. Nu luați mașina fără să luați și detergent, ca să o puteți și folosi!

Aveți nevoie și de sare specială, care este ieftină și se găsește și pe la supermarketuri sau hipermarketuri. Nivelul de sare trebuie reglat în meniurile mașinii în funcție de ce scrie în manual și de duritatea apei. Apa din București nu este dură (consultați cel mai recent raport Apa Nova pentru zona voastră), dar în restul țării nu știu cum stă situația.

O dată la câteva luni, spălați mașina cu un detergent special de igienizare.

  61 comentarii

 1. Eu am un Electrolux incorporabil de 45. Folosita aproape zilnic de vreo doi ani. Nu are afisaj (fiind incapsulata, n-are sens) si nici pornire programata (ala chiar e un moft).
  Poti sa mai adaugi la consumabile trei chestii: sare, odorizant si anticalcar. Primele doua stau tot timpul in masina, ultimul ar trebui folosit o data la fiecare doua luni.

    (Citează)

 2. Sa imi dau cu parerea.
  Pornirea intirziata e ok. La masina de spalat rufe o folosesc des. Pp ca si la asa ceva as folosi optiunea.
  De acord cu butoanele clasice. M-am ferit sa iau echipamente de bucatarie cu lcd si alte minuni. Abia am reusit sa gasesc.
  La o temperatura peste 60 de grade incepe sa se depuna calcarul. Dar totusi, optiunea de 70 de grade trebuie sa existe. Pe linga igienizarea diverselor pt bebelusi mai are rolul si de a a fi anti-salmonela. Valabil pentru cei care nu au apa de la retea.
  Apoi sint si citeva dezavantaje pe care tu nu le-ai mentionat.
  1. Farfuriile foarte murdare trebuie spalate intii la mina si curatate.
  2. Citeodata costul detergentilor poate fi mare, mai ales daca mergi pe varianta recomandata de producator.
  3. Consumul de apa e cu dus intors. Personal nu ma intereseaza, insa multe masini de spalat vase pot consuma destul de multa apa.
  4. Din experienta iti pot spune ca de multe ori se intimpla rateuri si nu se spala bine vasele. Mai ales canile. Ramin urme serioase pe fundul canilor.

  Ca pe final, intaresc si eu recomandarea de a studia interiorul pentru a vedea cum este organizat. E foarte important pasul asta, mai ales daca nu vrei surprize ca nu-ti incape si oala de 10L si nus cite farfurii si alte cele.

    (Citează)

  • @jules: acum, daca mananci asfalt, nu face minuni nici masina. Altfel, am inteles ca trebuie doar sa arunci resturile de mancare si e suficient.

   @Ioana: inginerul din mine, care este mai pesimist si se uita si la stiri morbide, se stramba un pic la ideea de a porni ceva ce utilizeaza electricitate si apa cand nu esti acasa. Dar na, cum vrei tu.

     (Citează)

 3. Eu am un HotPoint Ariston. Ca si detergent, folosesc capsule all-in-one marca proprie Auchan. Sunt la jumatate
  de pret fata de Finish si spala excelent, fara a zgaria vesela.

    (Citează)

 4. 1. Pornirea intarziata e mana cereasca, o folosesc aproape de fiecare data, ii dau drumul cand plec de acasa, setez pornirea tinand cont de cele 150 de minute de ciclu economic iar cand vin acasa scot vasele din masina. As vrea sa am si la masina de spalat rufe la fel.
  2. Singurele dati cand vasele au iesit mai putin bine spalate a fost cand fie am pus pe ciclu rapid, fie am folosit detergent prost.
  3. Detergentul pe care il am acum include sare si anticalcar. Odorizant nu folosesc ca sincer nu miros vasele ataat de tare si in plus ii mai dau drumul si cand nu e plina pentru ca ii face bine din cand in cand sa functioneze mai goala.
  4. Am citit pe net si experimentat, cel mai bine e sa amesteci furculitele si linguritele, lingurile, etc, sa fie asa un alandala total, pentru ca astfel se curata mai bine, din cauza fortei apei care se loveste de toate obstacolele astea.
  5. Asta cu LED sau fara e discutabila. Pe de-o parte riscul sa se strice ceva e mai mic daca nu ai afisaj smecher. Pe de alta parte, la masina de spalat vase am afisaj si e util ca stiu cat dureaza diversele cicluri sau in cate ore va porni singura. La masina de spalat rufe nu am asa ceva, am doar o rotita pentru a selecta programele si cateva alte butoane pentru jumate de masina, mod economic, start si inca cateva.

    (Citează)

 5. La o mașină de spalat cu lățimea de 45cm, o funcție care o am și folosesc mi se pare genială. Nu știu cum se numește de producător, însă o consider mană cerească. E un fel de înmuiere/clătire rapidă a vaselor pentru 5-8min (nu-mi aduc aminte exact), anterior spălării.

  O folosesc dimineața, unde după ce servesc micul dejun pe fugă rezultând 1-2 căni, 1-2 farfurii plate mici și ceva tacâmuri murdare, le pun la spălat, insă mi se pare risipă să dau drumul la spalare doar pentru atât, așa că le dau o clătire rapidă si seara după cină dau drumul la masină încărcată ami bine.

  Alt sfat ar fi să ai veselă mai mare, unele vor fi tot timpul murdare la spălat sau la uscat…

    (Citează)

 6. ai uitat sa pui profitshare pe linkuri :)

    (Citează)

 7. Daca la masinile de spalat si de uscat rufe inteleg de ce ai vrea sa ai temporizare la pornire, ca nu vrei sa iti stea rufele ude sau mototolite si sa te chinui dupa aia sa le calci, nu inteleg de ce ai vrea ca programul de spalare a vaselor sa nu se termine inainte sa ajungi tu acasa…

  Unele masini de spalat rufe cu comutatoare clasice au programator mecanic, cu came, nu foarte fiabil. Prefer oricand ceva cu display.

    (Citează)

  • @nashu: asta cu temporizarea a plecat din alte tari, astfel incat sa poti folosi masina noaptea, cand nu sunt probleme cu presiunea apei si nici consumul casei nu este asa ridicat. As zice ca acum este mai putina nevoie de aceste functii.

   Eu nu inteleg de ce n-ai vrea sa speli vasele imediat ce le-ai bagat in masina. Ce faci, mai astepti 5 ore cu ele murdare in masina?

     (Citează)

 8. In cazul in care doriti o masina buna si aveti de cheltuit 2000 euro alegeti o masina de spalat profesionala. Diferenta dintre una profi si una casnica este de 10 ori, la fel ca si pretul.

  In rest cam tot ce a scris Radu este corect. Aveti siguranta dezinfectiei termice, vasele sunt supuse unui tratament chimic si termic mult mai eficient si scapati in mare parte de o bataie de cap.

  Spun in mare parte deoarece masina de spalat vase nu va spala cum trebuie o farfurie cu mancare uscata sau nu va curata in totalitate urmele de ruj de pe pahare.

  Se recomanda debarasarea resturilor din farfurie(atentie, doar curatata farfuria cu un burete fara detergent). Va recomand sa nu le spalati la burete cu detergent din 3 motive:
  1. faceti in proportie de 90% munca masinii.
  2. consumati detergent degeaba.
  3. in cazul in care nu le clatiti cum trebuie tot detergentul va intra in masina si va crea multa spuma

    (Citează)

 9. btw, in masinile astea nu trebuie sa pui ceva solutii speciale?

    (Citează)

  • @cartus: ba da, am inteles ca are niste sare ce trebuie improspatata din cand in cand, plus problema calcarului, ca si la cele de rufe. Astea sunt deja particularitati despre fiecare model si sunt scrise in manual. Detergentii speciali de obicei contin si astfel de substante.

   @Alex: multumesc! Problema este ca la 2000 de euro iti iei menajera. Cele profesionale eu le vad pentru hoteluri/gradinite etc.

     (Citează)

 10. Asta cu temporizarea e f utila in Franta de pilda, unde energia electrica e mai ieftina noaptea. Ca merge cand nu esti acasa sau cand dormi, da, e un risc ca poate se sparge un tub sau altele. Pentru asta exista asigurari.

  Cat despre dat drumul indata ce ai pus doua farfurii, 3 pahare si 4 furculite…well, e cam fara sens pentru ca se duce naibi orice economie de apa, detergent, etc si nici cea mai mica masina nu e atat de mica.Asa ca ii dau drumul a doua zi cand s-au strans vasele de la mai multe mese plus alte oale, ulcele, etc.

  Si daca stau 5 ore in masina ce are? Pui odorizant cum zicea cineva mai sus. Eu am vreo 24 farfurii de diverse marimi, tot cam atatea linguri, furculite, lingurite, de pahare si boluri si cani nu mai vorbesc asa ca nu mor daca sunt mai multe in masina. Dar asta e o falsa problema ptr ca se umple destul de repede masina ca sa nu-ti faci prea multe griji.

  O alta chestie de care mi-am dat seama folosind diferite maisini de spalat: suportii rabatabili pentru farfurii sunt foarte practici. Am un vas de tefal pe care nu il mai folosesc pentru ca s-a zgariat de la un suport de metal pentru farfurii. Acum am suporti rabatabili, daca am mai putine farfurii dar am oale, ii dau jos si asez frumos oala.

  Suportul pentru tacamuri e un alt punct important. Am doua cosuri cu mai multe spatii pentru pus tacamurile. Pot sa folosesc un cos, amandoua sau nici unul, un functie de cum am nevoie si in plus pot sa le plasez cum vreau in raftul de jos, acolo unde se pun si farfuriile.

    (Citează)

 11. Pornirea cu intarziere are utilitate mica in Romania. Programul ala e ganit pentru tarile cu tarif mai mic la energie noaptea, asta e marea smecherie, care la noi nu se aplica.
  In rest daca tot trebuie sa iau vasele la mana inainte sa le bag in masina, mi se pare inutila, mai bine ma apuc si le spal eu.

    (Citează)

  • @ipo: nu trebuie sa le speli tu, doar sa arunci mancarea ramasa in ele la gunoi. Oricum faci asta.

   @Ioana: “incarcare la jumatate”. Iar un calcul bun cu apa este sa cronometrezi in cat timp se umple o sticla de un litru de la robinet. Cam 25 de secunde? Apoi calculeaza cat timp curge apa cand speli chiar si 3 farfurii, cutite si cani si vezi daca renteaza. Dar da, in principiu ar trebui bagate vasele adunate dupa o zi intreaga.

     (Citează)

 12. @Radu : sa stii ca faza cu presiunea scazuta este si la noi. Daca ai iesit din oras o sa te lovesti crunt de problema asta.

  BTW: eu spal vasele in casa in 80% din cazuri. Nu ma deranjeaza mai deloc. Si dupa ce am vazut la sora-mea ca nu prea spala calumea canile de ceai, am zis ca nu e cazul sa mai luam.

    (Citează)

 13. @Radu: solutiile all-in-one sunt proaste. Indiferent ca vorbesti de cosmetice, detergenti si ce o mai fi. N-as prea recomanda. E mai usor, mai ieftin, dar nu se poate reduce totul la asta.
  Mergi pe solutii specializate pentru fiecare operatie in parte.

    (Citează)

 14. Ma laud si eu cu masina mea de spalat de la Whirlpool care e asta de aici http://bit.ly/JVtzZI. Are toate functiile mentionate pana acum. Capacitatea e chiar de 13 seturi. Au fost cateva ocazii (invitati mai multi) cand am umplut-o la capacitate maxima. In rest o folosesc des la “half load” – pot sa selectez jumatatea de sus sau cea de jos a masinii.

    (Citează)

  • Chiar ca ar fi tot mai utila o astfel de masina. M-am dus sa-mi fac mancare, am spalat intai 15 minute vasele murdare, mi s-a dus si foame si cheful de a mai face ceva.

     (Citează)

 15. Pana sa citesc acest articol, traiam cu gandul ca este inutila o masina de spalat vase, din perspectiva consumului ridicat de apa. Acum parca imi face cu ochiul un asemenea “balaur”.

    (Citează)

 16. As avea nevoie de o informatie.
  Am vazut ca majoritatea masinilor de spalat vase spala cam in 3 ore. Exista masini care sa spele vasele intr-o ora sau in 2 ore?

  Multumesc.

    (Citează)

 17. Da, exista program sub 3h. E in functie de nr de vase de spalat si murdaria acestora. Eu folosesc pe ciclul zilnic pt 2 pers programul de 110 minute.

    (Citează)

 18. Salutare! Dupa indelungi dezbateri cu familia, mi-am luat mult-asteptata MSV (prescurtare de la masina spalat vase)in martie 2012.Din cauza spatiului mic in bucatarie am o MSV de 45 cm marca Indesit luat online doar ca cei sa-mi aduca MSV gratis. Inca de la prima folosire am fost placut impresionat de curatenia impecabila a vaselor la ciclu scurt 35 min, nici nu credeam asta inainte. Practic MSV spala f bine vasele normal murdare( nu le-am incercat cu cele arse). MSV are si avantaje dar si dezavantaje. Pe langa avantajele mentionate ca timpul economisit, spalare eficienta, sunt si dezavantajele ca consumul mare de energie electrica in timpul incalzirii apei la spalare si clatire. ceea ce nu stiam inainte este ca in timpul clatirii finale apa este f fierbinte de unde consumul mare de energie electrica deci am ajuns la concluzia ca temperatura apei la spalare e chiar mult mai scazuta decat la clatire. de obicei clatirea manuala se face cu apa rece, la MSV cu apa FIERBINTE ca nici nu poti baga mainile in apa! cat despre detergentii, am gasit si unii la pret f bun No Name care sunt f buni decat cele de marca dar scumpe ca Finish,Somat. Ba chiar si No Name e chiar mult mai bun decat Finish spre surprinderea mea.Nu ma intereseaza consumul de apa ci de energie electrica care se observa totusi pe factura inca de la prima folosire asa ca am ajuns sa folosesc mai rar MSV dupa discutii cu familia.Dar nu as renunta la MSV pt nimic in lume.
  Mai spal si cu mana vasele din obinsnuita dar chiuveta fiind prea mica pt clatire, le bag vasele spalate manual la MSV pt clatire rece(ciclul Prespalare sau Clatire ca la majoritatea MSV). La inceput eram reticent ca facea spuma in timpul clatirii scurte dar nu a fost asa.Acesta e un avantaj pt a economisi timpul.

    (Citează)

 19. stiti cumva daca exista masini de spalat vase cu o adancime mai mica de 57 cm? Dar sa nu fie una mica, de 6 seturi, ci de aprox 10 seturi? Am vazut ca cele mici au cam 50 cm adancime, dar mi-ar trebui una mai mare dar cu adancime de maxim 55 din perete. Va multumesc!

    (Citează)

 20. Recomanda-mi si mie o masina de spalat vase, trăsnet , lol, adica una care sa-mi spele vasele foarte bine. Am cumpărat in 2009 o masina de spalat vase whirlpool cu 5 programe , silentioasa, mac 70grade , adica își face treaba, dar scot vasele cu o pojghita albă pe ele, ca si cum n-ar fii fost clatite bine, in plus , nu-mi spală bine vasele, nu sunt deloc multumita de ea, asa a funcționat de la bun început . Am mai dat si o caritate de bani pe ea. Acum sunt mai ieftine, au apărut ca ciupercile dupa ploaie, mașinile pt vase . Ma rog, poate-mi dai un sfat bun, vreau sa-mi iau o alta masina de vase. Ms
  P

    (Citează)

 21. mentionez ca folosesc numai detergent bun, gen calgonit, pastile, la fel

    (Citează)

 22. Pt Mirela,
  legat de pojghita alba de pe vase
  e vorba de agentul de clatire, deci ultima clatire se foloseste agentul de clatire automat care se prelinge din locas in timpul ciclului de clatire. Ai reglat mecanismul pt agent clatire( rotita cu cifre de la 1 la 5 sau 6 in functie de model)? Cu cat e mai mare (cifrele 5-6) cu atat agentul de clatire e mai mult de unde spuma care se lasa pe vase. Agentul de clatire e asemenea unui balsam parfumat pt rufe care lasa ceva spuma.

    (Citează)

 23. salut
  stiti cumva daca gasesc vreo masina de spalat vase neincorporabila cu o inaltime maxima de 800mm, ma refer de la 9 seturi in sus.
  mersi

    (Citează)

 24. Salut, am tot auzit de acest program “minune” numit si “incarcare la jumatate”. Am cautat la fiecare producator de masini de spalat vase care vine cu un astfel de program sa aflu exact ce inseamna. Sunt satul de chestii de marketing, vreau sa vad scris undeva negru pe alb cu cat se reduce consumul de apa si energie cand folosesc programul acesta. Voi stiti ceva concret?

    (Citează)

 25. Muntean Paraschiva

  22/01/2014 la 5:22 PM

  mi-a placut comentariul,este pe intelesul tuturor,multumesc de sfaturi,chiar aveam nevoie,pt.ca ma tot gindesc sa-mi cumpar una.Dar mai ales depinde si de pret

    (Citează)

 26. Buna Dl.Radu si comentatori
  As avea o intrebare, daca folosesc tablete Tablete Finish All in One PowerBall, 84 buc, 1750 g, (link la tablete http://www.emag.ro/tablete-finish-all-in-one-84-buc-1750-g-8690570523539/pd/DNT7QBBBM/ )
  mai trebuie folosit pe langa acestea, sare, limpezitor?
  Pentru o spalare mai eficienta este mai bine sa folosim toate separat sare, limpezitor si detergent?
  Multumesc pentru raspuns anticipat tuturor :)

    (Citează)

 27. Tabletele sunt eBoda?

    (Citează)

 28. ipo:
  Pornirea cu intarziere are utilitate mica in Romania. Programul ala e ganit pentru tarile cu tarif mai mic la energie noaptea, asta e marea smecherie, care la noi nu se aplica.
  In rest daca tot trebuie sa iau vasele la mana inainte sa le bag in masina, mi se pare inutila, mai bine ma apuc si le spal eu.

  Imi pare rau sa te contrazic la ambele pareri. Pornirea intarziata este la fel de utila atat in Romania cat si in alta tara, indiferent de pretul mai mic sau mai mare la tariful la energia electrica in anumite perioade ale zilei.
  Indiferent de cat de bine ai spala tu manual vasele, niciodata nu vei ajunge la performanta oferita de o masina de spalat vase. Poti verifica acest lucru la un prieten care detine deja o masina de spalat vase si vei vedea diferentele imediat.
  Cu stima

    (Citează)

 29. Eu folosesc de 4 ani un Bosch de care sunt foarte multumita. Spal la 50 C cu detergent pudra de la DM,ma costa cam 50 Lei pe trei luni,Sarea,detergentul praf si solutia de clatire.
  Ce as face acum putin diferit,ar fi urmatoarele :
  As alege o masina cu sertar superior pentru tacamuri (cosul pentru tacamuri ocupa mult spatiu),sertarele sa fie flexi,adica sa se poata rabata cand pui oale.
  Noi am racordat masina de spalat vase la apa calda (avem centrala de apartament) in acest fel se scurteaza si programul de spalare.
  Cand scot vasele din masina ,scartaie de curatenie iar tacamurile sunt oglinda.

    (Citează)

 30. daniel: Salut, am tot auzit de acest program “minune” numit si “incarcare la jumatate”. Am cautat la fiecare producator de masini de spalat vase care vine cu un astfel de program sa aflu exact ce inseamna. Sunt satul de chestii de marketing, vreau sa vad scris undeva negru pe alb cu cat se reduce consumul de apa si energie cand folosesc programul acesta. Voi stiti ceva concret?

  Acest program foloseste mai putina apa,detergent si este si mai scurt.
  Asta inseamna ca masina nu este incarcata la capacitate ci sunt mai putine vase. Eu folosesc programul cand nu am si oale iar cosul de tacamuri este pe jumatate.
  Succes.

    (Citează)

 31. dex: Salutare! Dupa indelungi dezbateri cu familia, mi-am luat mult-asteptata MSV (prescurtare de la masina spalat vase)in martie 2012.Din cauza spatiului mic in bucatarie am o MSV de 45 cm marca Indesit luat online doar ca cei sa-mi aduca MSV gratis. Inca de la prima folosire am fost placut impresionat de curatenia impecabila a vaselor la ciclu scurt 35 min, nici nu credeam asta inainte. Practic MSV spala f bine vasele normal murdare( nu le-am incercat cu cele arse). MSV are si avantaje dar si dezavantaje. Pe langa avantajele mentionate ca timpul economisit, spalare eficienta, sunt si dezavantajele ca consumul mare de energie electrica in timpul incalzirii apei la spalare si clatire. ceea ce nu stiam inainte este ca in timpul clatirii finale apa este f fierbinte de unde consumul mare de energie electrica deci am ajuns la concluzia ca temperatura apei la spalare e chiar mult mai scazuta decat la clatire. de obicei clatirea manuala se face cu apa rece, la MSV cu apa FIERBINTE ca nici nu poti baga mainile in apa! cat despre detergentii, am gasit si unii la pret f bun No Name care sunt f buni decat cele de marca dar scumpe ca Finish,Somat. Ba chiar si No Name e chiar mult mai bun decat Finish spre surprinderea mea.Nu ma intereseaza consumul de apa ci de energie electrica care se observa totusi pe factura inca de la prima folosire asa ca am ajuns sa folosesc mai rar MSV dupa discutii cu familia.Dar nu as renunta la MSV pt nimic in lume.Mai spal si cu mana vasele din obinsnuita dar chiuveta fiind prea mica pt clatire, le bag vasele spalate manual la MSV pt clatire rece(ciclul Prespalare sau Clatire ca la majoritatea MSV). La inceput eram reticent ca facea spuma in timpul clatirii scurte dar nu a fost asa.Acesta e un avantaj pt a economisi timpul.

  Racordeaza-ti masina la apa calda si ai sa vezi ce economie faci.
  Succes

    (Citează)

 32. Foarte bun ghidul!
  As veni in completarea lui cu avantaje si dezavantaje pentru
  1. tipurile de masini de spalat vase: incorporabile vs. independente
  si
  2. in funtie de dimensiunile masinii: marime normala, slim sau compacta.

  Le gasiti aici: http://eking.ro/masini-de-spalat-vase-oferte-review-si-comparatii/#clasice_masini_spalat_vase

  Vor ajuta la o mai buna decizie pentru stabilirea produsului potrivit.

    (Citează)

 33. nwradu: @cartus: ba da, am inteles ca are niste sare ce trebuie improspatata din cand in cand, plus problema calcarului, ca si la cele de rufe. Astea sunt deja particularitati despre fiecare model si sunt scrise in manual. Detergentii speciali de obicei contin si astfel de substante.@Alex: multumesc! Problema este ca la 2000 de euro iti iei menajera. Cele profesionale eu le vad pentru hoteluri/gradinite etc.

  eu am un Beko de 13 seturi, sunt foarte multumita de masina. la masa de Craciun, nu am spalat nici macar o farfurie de mana. Folosesc produse pt spalat marca Auchan sunt foarte bune si ieftine.

    (Citează)

 34. Buna, e posibil sa nu dea toate detaliile despre masinile de spalat vase pe emag? de exemplu nu am vazut temperatura la care spala , la unele masini scrie siguranta copii, la altele nu .

    (Citează)

 35. Simona: Noi am racordat masina de spalat vase la apa calda (avem centrala de apartament) in acest fel se scurteaza si programul de spalare.

  Oare in cartea voastra tehnica scrie ca acest lucru e posibil?
  La Beko a mea zice ca nu si ar fi foarte rentabil pt mine ca am apa calda de la centrala pe lemne..
  Ce se poate strica?

    (Citează)

 36. seba:
  salut
  stiti cumva daca gasesc vreo masina de spalat vase neincorporabila cu o inaltime maxima de 800mm, ma refer de la 9 seturi in sus.
  mersi

    (Citează)

 37. Buna , stiti sa existe masini cu adancimea de 50 cm .Vreau neaparat sa cumpar una ,spatiul disponibil este de 85 -45-50

    (Citează)

  • Salut

   Am o mașină Bosch de 45 cm neincorporabila, de aprox o luna
   Am racordat și la apa calda ,este un model fără afisaj , doar butoane clasice și led
   Pot sa va spun ca este extraordinara.. Rezultatul este : timp liber, vase impecabile cu o igiena care nu este posibila în mod normal
   Program scurt etc

     (Citează)

 38. Salutare,

  Am o situatie mai atipica: am prins o oferta si am comandat in urma cu aproximativ o luna o masina de spalat vase incorporabila. A sosit, am verificat cu curierul aspectul exterior – fara probleme, semne de impact. Am desfacut-o abia azi si cand sa o deschid – inauntru parea folosita: pete de apa si parea sa fi facut condens.
  Nu am luat-o resigilata.
  Ati mai intalnit asa problema?
  Credeti ca poate impacta in vreun fel?

  Multumesc!

    (Citează)

  • Pot fi urma de pete de apă. Mai toate aparatele de acest gen și mașinile de spălat sunt încercate cu apă după fabricație.

     (Citează)

  • Dar în rest era sigilată și tot?

   Majoritatea mașinilor se testează la fabrică și pot conține apă în ele.

     (Citează)

 39. Multumesc foarte mult!

    (Citează)

 40. nwradu:
  Dar în rest era sigilată și tot?

  Majoritatea mașinilor se testează la fabrică și pot conține apă în ele.

  Dap. Am taiat plasticul din exterior si erau puse inauntru bucati mici de polistiren sa fixeze gratarele unde pun vasele. In afara de condens, totul imi inspira venit nou din fabrica

    (Citează)

 41. Salut

  Am nevoie de un sfat: cum să găsesc o mașină de spălat vase – oricare, nu am pretenții – care să fie adâncă de DOAR 50 cm? Văd că toate mașinile sunt pe adâncime 60 și nu înțeleg de ce?

    (Citează)

  • Pentru că 60 este adâncimea standard a corpurilor de bucătărie.

   În practică, nu au chiar 60 adâncime, ci vreo 57. Cred că cel mai simplu este să cauți pe site-ul producătorilor dimensiunile exacte sau să mergi prin magazinele cu mașini expuse (Media Galaxy, Altex etc) și să le măsori.

   Personal mă îndoiesc că vei găsi una de adâncime 50, producătorii nu au motive să facă unele așa mici. Iar dacă găsești, tot s-ar putea să fie nevoie de spațiu pentru furtunul de apă sau cablul de alimentare.

     (Citează)

 42. nwradu:
  Pentru că 60 este adâncimea standard a corpurilor de bucătărie.

  În practică, nu au chiar 60 adâncime, ci vreo 57. Cred că cel mai simplu este să cauți pe site-ul producătorilor dimensiunile exacte sau să mergi prin magazinele cu mașini expuse (Media Galaxy, Altex etc) și să le măsori.

  Personal mă îndoiesc că vei găsi una de adâncime 50, producătorii nu au motive să facă unele așa mici. Iar dacă găsești, tot s-ar putea să fie nevoie de spațiu pentru furtunul de apă sau cablul de alimentare.

  Nasol de mine. Deci am scăpat de standardele comuniste ca să dăm de cele capitaliste. Asta e, nu pot avea mașină de spălat vase pentru că nu am dimensiuni standard la bucătărie. Tare.

  mulțumesc oricum.

    (Citează)

 43. Salut Radu, ajuta-ma te rog cu o dilema, care e diferenta dintre clara A+++ si A +++ si la fel cu A++ si A ++ ??? Ce inseamna acel spatiu si care e mai buna? E vreuna din ele clasa mai noua si daca da care? Multumesc.

    (Citează)

  • Nu e nici o diferență, poate doar eroare de redactare a etichetei sau descrierii.

   Bănuiesc că nu e vorba de A simplu și mai pune cineva apoi niște + ca să înșele neatenții, pe modelul adibas.

     (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus