un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Scenarii pentru CI+ de la UPC

27 Apr 2012  ·

GÂNDURI  ·

32 comentarii

Săptămâna trecută am fost la prezentarea tehnologiei CI+ de la UPC şi postul meu cu toate detaliile a strâns foarte multe reacţii şi voturi, pentru care vă mulţumesc (şi puteţi vota şi în acest articol, apăsând pe butonul CI+ de la final).

Pe scurt, CI+ înseamnă un simplu card ce se introduce în TV şi care decodează canalele digitale, cele high-definition şi cel 3D transmise de UPC, eliminând necesitatea unui receiver separat care să îndeplinească aceste funcţii, o telecomandă în plus şi toate complicaţiile aferente ale acestuia. Cum spuneam, toate detaliile le găsiţi în primul post, prin linkul de mai sus sau pe site-ul ci.upc.ro.

Care ar fi însă scenariile cele mai potrivite pentru a utiliza cardul CI+ în televizorul tău? Arunci pur şi simplu receiverul pe care îl ai acum şi te abonezi la un astfel de modul? M-am gândit la câteva variante.

Eu sunt abonat RCS, că doar asta am disponibil în zonă. Nu mă plâng, am receiverul lor, văd canale HD. Am rămas însă uimit când, la demo-ul tehnologic de la UPC, am descoperit cât de avansat este receiverul UPC faţă de cel RCS. Mi s-a făcut ciudă când am auzit că mediabox-ul lor, numit HD DVR, înregistrează la calitatea maximă orice transmisiune TV, ba chiar îl poţi programa să înregistreze cu 7 zile în avans un anumit serial sau emisiune. S-a terminat cu “pfoai trebuie să aştept pe cineva la gară şi pierd Masterchef”, că ţi-l înregistrează automat aparatul, iar când îl revezi poţi să dai înainte şi înapoi şi să sari peste reclame.

Mai mult, pe aparatele UPC-ului rulează şi diverse aplicaţii dezvoltate de aceştia, inclusiv cu comunicaţie bidirecţională. De exemplu la Românii au talent puteai vota utilizând butoanele colorate de pe telecomandă. Printr-un astfel de receiver se pot transmite uşor şi programe pay-per-view, în viitor.

Aşadar, dacă aş fi abonat UPC, n-aş renunţa la HD DVR pentru un simplu card CI+! Posibilitatea de a înregistra o emisiune când nu eşti acasă este mult prea utilă şi n-aş renunţa la ea. Dar eu sunt un “power-user” în ale televiziunii şi oricum, de câte astfel de mediabox-uri ai nevoie în casă?

Un mediabox pentru televizorul principal, cel mare şi tare, este suficient şi aş plăti cu bucurie un astfel de serviciu. Ce fac însă cu celelalte televizoare? Eu am în total 4, câte unul în fiecare cameră, inclusiv bucătărie.

Alegerea logică (şi cea mai eficientă dpdv al banilor daţi lunar) este ca pe celelalte televizoare să pun un card CI+, accesând astfel toate canalele digitale şi HD posibile, dar fără necesitatea altor aparate suplimentare.

Cei care au trecut la canalele digitale ştiu cât de mişto se văd acestea şi n-ar mai trece nici bătuţi înapoi la televiziunea simplă analogică. Nu mai spun de un ProTV HD, TVR HD sau HBO HD. Dar cum ar fi ca în fiecare cameră să am nevoie şi de un receiver? Să stau şi în bucătărie cu două telecomenzi şi în celelalte camere, să le încurc între ele, să am nevoie sub fiecare televizor de loc pentru receiver, cabluri şi priză?

Sfatul meu este acesta: dacă vă cumpăraţi acum un nou televizor, luaţi-l să suporte CI+, chiar şi dacă e vorba de unul secundar, poate pentru bucătărie sau baie sau un mic dormitor! Îi trebuie tuner intern DVB-C şi slot Common Interface Plus. Puteţi porni găsirea unui model chiar de la lista de televizoare verificate de UPC (PDF), care conţine deja sute de modele de toate dimensiunile de la LG, Samsung, Sharp, Philips şi alţii.

Acum să extindem scenariul dincolo de casele noastre pentru a întelege utilitatea acestei tehnologii. Aţi văzut prin hoteluri sau pe la pensiuni că fiecare cameră are un televizor şi un receiver? CI+ le-ar putea înlocui pe toate, micşorând costurile totale şi consumul electric.

Barurile? Uneori văd prin restaurante câte o plasmă gigantică pusă pe perete şi sub ea făcut un fel de suport dintr-o tablă chioară pe care stă un receiver digital. Vine chelnerul cu o telecomandă de la televizor şi una de la receiver, umblă la surse, caută şi canalul, durează 3 minute să dea drumul la meci. Şi aici s-ar potrivi un CI+.

Probleme? Cred că cea mai mare este ca UPC-ul să convingă lumea în primul rând de diferența imensă dintre canalele analogice și cele digitale. Odată ce conștientizezi calitatea suplimentară faci tot posibilul să “ai” digital, iar restul vine de la sine: televizoare compatibile se vor cumpăra din ce în ce mai multe, pe masură ce lumea înlocuiește vechile modele, cardul CI+ va fi mereu o alternativă mai ieftină și mai simplă de instalat decât un receiver “cu de toate”, iar numărul de canale HD va crește mai mult ca sigur.

Ca și prima oară, dați-mi un vot apăsând butonul de jos, care vă duce pe site-ul oficial UPC. Nu-l lăsați pe Dan Dragomir să mă depășească!

    32 comentarii

  1. Ce buton?

      (Citează)

  2. Masterchef , romanii au talent etc le gasesti foarte frumos pe torentele romanesti :)

      (Citează)

  3. La RCS nu-ți trebuie conservă dacă nu ai pachetul extra, HBO sau alte opționale. Toate canalele din grila de bază se văd pe orice televizor cu DVB-C pentru că sunt transmise necriptat. Cartela aia costă bani, la RCS nu plătești nimic în plus. La UPC plătești pentru HD, la RCS nu.

    Așadar, la RCS soluția pentru televizoarele secundare e să nu folosești nimic suplimentar. Oricum conserve (receptoare) nu prea se găsesc, mai ales dacă vrei HD.

    Cât despre funcții suplimentare, soluția ar fi iptv și RCS testează asta în București, dar tare mi-e teamă că televiziunea clasică nu are niciun viitor și Smart tv-urile vor avea acces la baze de date imense de conținut on-demand și transmisiuni live.

      (Citează)

  4. @Dan: Discovery-urile in afara de ala principal nu merg fara receiver. Un motiv suficient sa ai nevoie de receiver.

      (Citează)

  5. Daca sunt intr-o zona monopolizata de RCS, se poate folosi cardul UPC daca am TV compatibil?

      (Citează)

  6. Hai sa-si dea cu parerea si un posesor de CI+ instalat si functional in televizor:

    De ce sa-l iei:
    – pentru ca in secolul 21 o telecomanda pentru televizor si una pentru receiver e retardat…
    – pentru ca se prind toate posturile, chiar daca pentru varianta de acces HD trebuie sa scoti din buzunar 20 RON. Pentru varianta doar cu TVR HD dai cam 7 RON. Da’ care mai e shpilu’ atunci?
    – pentru ca merge pe mult mai multe televizoare decat zice UPC in listuta aia a lor penibila plina de pocnitori Samsung pentru ca au dat ei cateva sute de euro sa fie primii. Subsemnatul are o plasma Panasonic 3D (in lista UPC nu e NICI UN Panasonic) care merge STELAR. Detecteaza chiar si postul 3D si-mi sugereaza sa-mi pun ochelarii. Na de vezi :))
    – pentru ca daca ai un televizor cu HDD sau USB, poti sa programezi inregistrarea posturilor prin EPG. Take that receiver UPC :))
    – pentru ca pe televizor, spre deosebire de retardarea de receiver, POTI sa-ti sortezi programele cum vrea muschiul tau si, si mai bine, poti sa stergi cu totul Zero TV, Mynele, Taraf si alte rahaturi pe care ti-ai dori sa le stergi de pe fata pamantului.

      (Citează)

    • Da, era de asteptat sa mearga. Imi spuneau cei de la UPC ca sunt 95% sanse sa mearga pe orice televizor cu CI+, dar ei vor sa le verifice pentru a scapa apoi de intrebari sau posibile incompatibilitati.

      In timp vor verifica si Panasonic, e interesul lor sa aiba de toate in lista.

      Dar ce model de plasma ai de-i asa smechera?

        (Citează)

  7. tx-42gt30. nu e asa smechera. e mid-smechera, sunt altele mai bune :))

      (Citează)

  8. Din pacate si eu sunt intr-o situatie similara cu a ta dar cu un final mai putin fericit. Abonat de 7 ani la UPC (de pe vremea cu 256Kbps), in permanenta abonament maxim, cu internet, televiziune si telefonie, cu 3 STB-uri (un DVR HD + STB HD + STB normal). Cand am aflat de CI+ am sunat la UPC pentru ca tocmai cumparasem un televizor LED Samsung LE40D5000 cu slot CI+. Mi s-a spus ca s-a inregistrat cererea pentru acest card si ca ma pot prezenta dupa week-end sa ridic acest card dintr-o casierie UPC. Luni am fost contactat si mi s-a spus ca din pacate cererea nu a fost aprobata si ca daca mai doresc un device (card CI+ / STB) sunt invitat sa mai inchei inca un contract cu ei. Nu mi se pare normal pentru ca:

    1. Nu stau in fata a 4 televizoare simultan
    2. Oricum plateam 20RON/luna chirie pe acel CI+

      (Citează)

  9. @Alex: da-le stb-ul inapoi si cere un card ci.

      (Citează)

  10. Aveam nevoie de 4 device-uri in total.

      (Citează)

  11. cum spuneau si cei dinaintea mea: functia DVR-ului HD este complet inutila in contextul internetului si al smart TV-urilor legate intr-o retea mediahome. interfata CI+ serveste la utilizarea serviciilor si functiilor smart TV-ului.
    STB-ul este pentru TV-uri din generatie veche ce nu dispun de tuner DVB-C.

    DVR-ul de UPC nu merita chiar deloc

      (Citează)

  12. detin un tv lcd lg 32lh5000.Am vb. cu cei de la upc si mi-au spus ca nu suporta ci+,dar nu ma pot baza pe raspunsul lor.Stie cineva daca am CI si nu CI+,suporta serviciul cu CI+?

      (Citează)

  13. smecheria asta o pot folosi in italia?

      (Citează)

  14. smecheria asta o pot folosi in italia?

      (Citează)

  15. smecheria asta o pot folosi in italia?

      (Citează)

  16. de ce nu veniti si la Baia Mare cu UPC????

      (Citează)

  17. Da pe mine ma bucura ff.mult noua tehnologie, dar daca ai abonament de la UPC cu DVR HD si platesti pe luna cate 124 lei si nu te poti folosi de aparat,,, E O problema,, din comoditate sa zicem mie… greata sa i tot sun ……vine acasa GICA MESERIASUL merge doua zile.. si gata ,,si uite asa platesti 2 ani abonament, pe ce? SALUTARI

      (Citează)

  18. ENDER ma poti indruma si pe mine cum sa imi ordonez programele ,mentionez ca am samsung es 5500 cu CI+ incorporat

      (Citează)

  19. Eu am un TV Teletech care are DVB-T/C MPEG4 si am riscat sa iau un card CI+, deoarece am UPC, si desi cei de la UPC recomanda in gura mare ca numai cu samsung merge CI+ ul lor, iaca pozna ca merge si pe televizoare mai NO NAME !!!La fel, am o PLASMA PANASONIC de 50″ , mai vechi, dar cu DVB-T2/C/S2 ( nu e luat din RO) , i-am bagat Ci+, nu a mers initial, dar dupa un UPDATE DE SOFT al TVului si CI+ a mers, si merge si acum. Totusi , Panasonic-ul e din Aprilie 2009. Cred ca era nevoie si de update pt CARD/MODUL.Oricum acum merge. De asemenea mai am un HORIZON 19HL600 in Bucatarie , dota cu DVB-C MPEG4 si merge perfect cu cu CI+. Deci…lista lui UPC favorizeaza Samsung. Socrii mei au PHILIPS + GRUNDIG, iarasi, prinde tot conform abonamentului , si tot cu CI+ . Deci, probat de mine, merge cam orice TV cu DVB-c. Mai am un amic care are un Panasonic LED 3D , si merge perfect cu UPC CI+.

      (Citează)

  20. stancu marian

    12/04/2013 la 9:12 PM

    eu ma tot rog de cei de la UPC sa vina si in teleorman ,pentru ca la fel imi place ideea cu cartela C+ am tv compatibil ,si grila de programe e mult mai variata decat cea de la rds au umplut grila cu posturi regionale,au scos din grila programele doscovery,am avut si decodor de la ei si nu m-am simtit bine cu 2 telecomenzi ,si am predat inapoi,fara probleme, m-am gandit mult si cred ca nu ma insel cand mi-as dori UPC in oras,insa uni se plang de internetul UPC ca nu are viteza ca merge ca melcul, nu stiu care e adevarul,dar cred ca uni si mai abureste cu viteza,la fel e si la rds ,eu platesc 50, si primesc 30, deci sant obisnuit sa fiu tras in teapa,deci astept UPC in teleorman ,ca rds fiind singurul provider in zona considera ca pot face orice cu noi clientii.

      (Citează)

  21. @berbanku ce model de teletech ai ? Am si eu unul în casa si as schimba media boxul de la upc pe un ci+ dar nu sunt sigur dacă e compatibil. Cei d la upc bineînţeles că nu ştiu si mi-au recomandat să încerc mai întâi…păi cum să încerc dacă n-am ci si ei nu-mi dau unul???!!!

      (Citează)

  22. @cristi / 18/05/2012 la ora 10:58 AM
    “detin un tv lcd lg 32lh5000.Am vb. cu cei de la upc si mi-au spus ca nu suporta ci+,dar nu ma pot baza pe raspunsul lor.Stie cineva daca am CI si nu CI+,suporta serviciul cu CI+?”

    Probabil ca pana acum ti-ai rezolvat dilema. Eu am un LCD Panasonic, care nu figureaza pe lista UPC, cu slot CI si nu CI+ si merge bine-mersi. Initial niste fatuce de la UPC tot o trageau cu lista lor, ca trebuie sa fie pe lista certificata de UPC, de parca UPC e vreun institut de certificare. Pana ce un tip mai destupat la minte, de la vanzari (Dl.Mateiu, daca i-am retinut bine numele), m-a sunat DUPA ce s-a documentat mai bine, pe ici pe colo, prin internetul asta vast si a ajuns la concluzia ca si TV-ul meu, chiar daca NU e pe lista lor (care nu a mai fost updatata din 20.05.2013)merge cu CI+. Intr-o miercuri am deschis cererea de abonare la ei, prin intermediul tipului respectiv, si joi seara la 19.30, aveam om la usa sa-mi instaleze tot ce trebuie. Jos palaria. In concluzie, nu stiu cat de relevant e acel “+” si, zic eu, pana nu-l baga in tv si vede daca merge sau nu, restul sunt doar supozitii.
    Toate cele bune.

      (Citează)

  23. @ 23. stancu marian
    Privitor la viteza la internet, e posibil sa fii limitat de un eventual router mai vechi care nu suporta viteze mai mari de 30Mbps. Daca ai internetul direct in placa de retea a calculatorului si nu ai router atunci e vorba de o alta problema.

      (Citează)

  24. Nu stiu care e treaba cu CI+… ca platesti 20 de lei chirie ca bla si bla bla. eu platesc 5lei chirie pe ci+ si am o varietate de canale hd cam mare si abonamentul tv este de 20 de lei pe luna…prea multe complicatii pe capul vostru ala mic si gingas.

      (Citează)

  25. Adriane posturiele cu 20 de lei sunt din 2012-2013. Probabil asa era atunci tariful.

      (Citează)

  26. Nu am ajuns la etapa asta, m-am oprit la cablaj si am aflat ca UPC are servicii infecte, in bataie de joc fata de clienti.

    Astazi 07.04.2015 au venit sa cableze si sa aduca dispozitivele comandate, operatie facturata la un tarif necunoscut. Intai, aflu ca vechiul cablaj absolut functional, montat tot de UPC, trebuie inlocuit contra cost, pentru ca “ei instaleaza doar cu cablurile noi”. Am vorbit la telefon si cu seful celui care monta cablurile, nu se poate altfel. Deci conditionarea furnizarii de servicii.
    Cablurile vechi erau foarte bune, si tot de la UPC! Operatia este finalizata cu un proces verbal nesemnat de operatorul UPC.
    Toate bune, se termina cablajul, verific aparatele TV si totul e in regula. Dupa ce pleaca omul de la UPC, foarte grabit pentru ca ne anunta mereu ca a intarziat, constat ca nu se poate inchide o usa de la una din camere, datorita cablului inlocuit de el.
    Scriu e-mail catre UPC, nu raspunde nimeni. Sun … si aflu ca “o echipa se poate deplasa dar contracost”. Pai tocmai fusesera! Chiar daca, grabit de omul care era mereu in intarziere, nu am verificat inchiderea usilor, am presupus ca aceasta era sarcina si meseria sa. Chiar semnat procesul verbal , se putea usor constata ca este o defectiune cauzata de ei si, cu minim bun simt, se putea repara fara cost suplimentar, dar cu scuze. Nu stiu care este costul noii operatii, ma deranjeaza principiul. Iar acum nu pot inchide usa la una din incaperi.
    Acelasi lucru il aflu si de la sediul de pe Calea Aradului, unde mi se spune ca ei nu gauresc usi, pereti, ci pun doar cablu aparent. Probabil pentru televizorul din holul apartamentului, daca nu pot gauri pereti sau usi, dar atunci de ce au dat jos cablul care era tras frumos, prin perete, avea cate o priza in fiecare camera, trebuiau doar conectate aparatele.

      (Citează)

  27. Eu i-as fi dat in suturi afara daca insistau sa imi mai traga un cablu sau sa se atinga de cel pozat prin perete.

    Bine, nu neaparat in suturi, dar sigur in injuraturi cum numai in Colentina se pot auzi.

      (Citează)

  28. nashu_mare: corect, idiotul sunt eu: orice furnizor de servicii trebuie tratat ca un hot ordinar, pana la proba contrarie.

      (Citează)

  29. Tv Lg 22 MT44DP-PZ merge cu CI de la UPC ? multumesc

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus