un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O problemă cu litera ț pe HTC One S

13 Apr 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Pe HTC One S nu se afişează litera ț (tz dacă citiți acest text pe un astfel de telefon :P) cea corectă, cu virgula separată de literă. Pur şi simplu nu este caracterul în text, nici măcar înlocuit de un pătrăţel care ar ajuta totuşi la înţelegerea cuvântului.

Nu în browser.

Nu în SMS-uri (acolo scria “alţii agăţaţi mâţele”)

Nu în Tweetdeck.

Nu în aplicaţia oficială de Facebook.

Asta este cam deranjant şi momentan singura problemă a unui telefon care mi se par excelent. Vina nu este decât parţial a producătorului HTC, problema pornind de la Android, unde fontul oficial intitulat Droid nu avea la început caractere cu sedilă şi altele speciale. După un timp Google a actualizat fontul, dar producătorii de telefoane au neglijat să folosească acest font actualizat, ducând la astfel de probleme.

Ca soluţie, puteţi utiliza metoda adb push pentru a suprascrie în telefonul vostru fontul vechi cu unul nou. Ideea și fontul actualizat Droid le-am găsit într-un thread pornit de români pe XDA-Developers, iar informaţii despre ADB şi comenzile sale găsiţi pe site-ul oficial Android.

Eu folosesc tastatura SwiftKey, unde cuvintele prezise sunt afişate cu litera ț în ele (e alt font în opţiunile afişate), dar când le introduc efectiv în text dispare ț-ul. Pentru SwiftKey în particular există o solicitare făcută pe site-ul producătorului pentru introducerea unei opţiuni de genul “Use Romanian legacy characters”, adică să nu mai sugereze cuvinte cu diacritice. Sistemul de solicitări se bazează pe votul utilizatorilor, aşa că intraţi în acea pagină şi faceţi click pe butonul Vote din stânga sus şi alegeţi 3 voturi.

Nu ştiu dacă adb push necesită root pe dispozitiv, o să fac diseară un test cu One S-ul pe care îl am la review. Dacă vrea root, e primul motiv adevărat pentru aşa ceva pe care-l aud. Dacă nu vrea, cu atât mai bine.

Oricum ar fi, eu consider problema rezolvabilă și nu foarte importantă și nu-mi va afecta decizia de cumpărare.

Caracteristica

HTC One V

HTC One S

HTC One X

Diagonală ecran 3,7 inci 4,3 inci 4,7 inci
Tip ecran LCD Super AMOLED Super IPS LCD2
Rezoluție 480 x 800 540 x 960 720 x 1280
Card microSD Da Nu Nu
Stocare internă 4 GB 16 GB 32 GB
Procesor 1 GHz Dual-core 1,5 GHz Quad-core 1,5 GHz
Camera foto 5 MPx, 720p 8 MPx, 1080p 8 Mpx, 1080p
Android 4.0 ICS 4.0 ICS 4.0 ICS
Sense UI 4.0 4.0 4.0
Baterie 1500 mAh 1650 mAh 1800 mAh
Preț Marketonline 1.327 lei Neanunțat 2.660 lei
Preț Evomag 1.329 lei 2.499 lei 2.659 lei
Preț eMAG 1.369 lei Neanunțat 2.650 lei

    15 comentarii

  1. Daniel Mitran

    13/04/2012 la 3:52 PM

    Salut Radu,

    Problema este prezenta nu doar in One S ci in toti ‘Droizi care folosesc fonturile implicite Google: baietii din Mountain View au “uitat” sa adauge ţ-ul corect in Roboto, noul font care vine implicit cu ICS. Cand ai instalat fonturile pe de XDA ai inlocuit fontul nou cu vechea familie DroidSans (care a fost modificata de romani sa includa caracterele necesare).
    Mai multe informatii Android 4.0 și limba română

    Eu inca nu am gasit nicaieri un Roboto hackuit pe care sa-l instalez pe Sensation-ul updatat la 4.0.

    Dan.

      (Citează)

    • Daniel, citeste postul, am explicat toate acestea si n-am instalat nimic inca :P A scos chiar Google fonturi actualizate pt Droid. Pentru Roboto vad ca nu e nimic nou, din pacate.

        (Citează)

  2. :))) sa-mi pice telefonul din mână când am văzut exemplul dat de tine pentru Facebook :)))

    Ce mi se pare dubios e că eu am avut problema asta doar pe Tweetdeck pe Desire HD ul meu, în rest pot sa scriu cu diacritice fara nicio problemă.

    Dar cred că sunt cele cu sedila, care sunt caractere turceşti, din Câte ştiu. Trist pentru noi ca naţie.

      (Citează)

  3. Parca dimineata exemplul “din browser” era mai lung…

      (Citează)

    • @nashu: ti se pare tie, asa a fost mereu.

      @Madalin: Ionut Balan de la CHIP zicea ca nu, dar poate nu a inteles ce-l rugam sa testeze sau a dat doar peste ț-uri scrise cu virgula.

      @Daniel: da, nu stiam ca au schimbat fontul cu unul nou. Din ce am vazut, inca nu exista un Roboto actualizat. Ai idee ce este cu acel diacritice.js despre care se vorbeste in primul mesaj de aici https://groups.google.com/forum/#!topic/diacritice/ZZkaoHbWa_0 Am vazut ca schimba caracterele, dar nu-mi inchipui cum poate fi de folos.

        (Citează)

  4. Apare si la X problema? :)

      (Citează)

  5. @Radu, scuze, am avut impresia ca instalasei deja fonturile de pe XDA.

    Am mai citit o data articolul:
    Vina nu este decât parţial a producătorului HTC, problema pornind de la Android : corect
    problema pornind de la Android, unde fontul oficial intitulat Droid nu avea la început caractere cu sedilă şi altele speciale : corect
    după un timp Google a actualizat fontul : partial corect
    dar producătorii de telefoane au neglijat să folosească acest font actualizat, ducând la astfel de probleme. : gresit

    Si acum ca sa explic mai pe larg.
    – In primul rand vorbim aici de doua fonturi: DroidSans si Roboto. DroidSans este fontul original, folosit de la prima versiune pana la Honeycomb (Android 3.2), inclusiv. O data cu ICS (Android 4.0) s-a facut trecerea la un font nou, vestitul Roboto.
    – cum ai zis si tu, DroidSans a venit fara o gramada de caractere speciale, printre care si diacriticele; a fost reparat de Google foarte tarziu, cred ca pe la 2.3.4 (daca-mi amintesc bine);
    – pana sa-l reparare Google-ul producatorii si-au rezolvat singuri problema;HTC si Samsung, spre exemplu, in momentul in care au modificat Android-ul (HTC-ul cu Sense si Samsung-ul cu TouchWiz) si l-au localizat in romana au rezolvat si problema fonturilor romanesti. De HTC stiu 100% sigur asta: intr-un an jumatate cat am avut un HTC Desire am tot pendulat intre ROM-uri; de fiecare data cand foloseam un ROM bazat pe Sense aveam si diacritice browser si google reader; cum treceam pe AOSP (Android pur) cum trebuia sa-mi instalez singur fonturile modificate de baietii de pe XDA; nu mai stiu exact cand au aparut si fonturile romanesti in codul de baza Android, oricum a fost foarte tarziu
    – producatorii nu numai ca nu au neglizat fontul actualizat, dimpotriva, au actualizat singuri fontul pentru use propriu cu mult inaintea Google.
    – acum cu Android 4.0 problema a reaparut, exclusiv din vina Google: au implementat aproape toate caracterele speciale, uitand unul din multele ţ-uri din limba romana (gasesti in linkul de mai sus mai multe detalii); A scos chiar Google fonturi actualizate pt Droid; daca vorbim de Roboto (fontul din ICS) nu le-au actualizat ci le-au schimbat cu totul; si i-a durut in fund de romani.

    Daca se face suficienta vâlvă probabil HTC-ul si Samsung-ul vor repara din nou fonturile, cu cativa ani inaintea Google.

    Legat de ADB: se poate folosi fara root, la modul general nu are astfel de restrictii. Nu o sa mearga insa sa schimbi fisiere de sistem (iar fonturile sunt considerate fisiere de sistem) fara una din urmatoarele elemente:
    – S-OFF
    sau
    – acces la Recovery (custom recovery).

    Prima optiune este un fel de “super-root”; obtinerea S-OFF implica mai intai root; Mai multe detalii: What Is S-OFF…. S-ar putea sa il ai deja: mi-a trecut anul trecut prin mana niste telefoane de teste HTC (un Sensation si un ChaCha) si venisera complet deblocate. Daca nu are deja S-OFF este practic imposibil de obtinut pana nu pun baietii de la AlphaRev/Unrevoked mana pe terminale (obtinerea de S-OFF este una dintre cele mai riscante operatiuni, un pas gresit si ramai cu o caramida).

    A doua optiune este mai tangibila utilizatorilor normali: in general root implica si custom recovery; aproape orice telefon root-at poate instala si o recovery custom; orice telefon care are/a avut instalat un ROM customizat are si o recovery capabila de a instala fisierele respective. Nu stiu sa existe in acest moment root/custom recovery pentru One-uri.

    Sumarizand: adb push nu necesita root; adb push la fisiere de sistem insa are nevoie fie de S-OFF fie de reboot de recovery.

      (Citează)

  6. aceeasi problema o am si eu cu htc sensation, de cand am facut updateul la ice cream sandwich…

      (Citează)

  7. De unde se poate procura HTC One S din Romania?

      (Citează)

  8. Azi m-am hotarat sa rezolv si eu problema cu diacriticele. Am copiat fonturile peste cele existente. O sa-mi ia putin timp sa ma obisnuiesc cu noul font, nu e identic cu cel pe care-l aveam pe Evo 3D-ul meu. Telefonul e rootat, am copiat fonturile cu ES File Explorer. Imediat dupa copiere au inceput sa fie vizibile tz-urile, insa nu se mai vedeau sh-urile. Am dat si un restart normal (nu hot restart) si acum se vad toate diacriticele. Multumesc :)

      (Citează)

  9. Daniel Mitran

    16/09/2012 la 8:57 PM

    Eu am facut update la JB (neoficial). Se pare ca au rezolvat problema, totul se vede impecabil (CyanogenMod 10)

      (Citează)

  10. Problema cu diacriticele este prezentă și la telefoanele Motorola din 2010-2012, în particular Defy (Android 2.3.7) și Motorola Motoluxe XT615 (Android 2.3.7), dar pare a fi rezolvată la Motorola Razr Maxx XT910 (Android 4.0.4), dacă instalezi aplicația MoreLocale.

    Încă nu am văzut nici o tastatură decentă, care să-mi permită să fac combinații gen Ctrl-K X (necesare în unele aplicații pe care le accesez de la distanță, prin ssh). Nu mai vorbesc de combinații cu ESC, Alt, AltGr…

    Mă întreb ce e de făcut pentru ca aceste fonturi corectate, complete (cu ș-uri și ț-uri cu virgulă dedesubt) să ajungă în versiunea „vanilla” a Android și de acolo să se propage în toate versiunile „prelucrate” de producătorii de telefoane.

    Ne poate ajuta cineva de la Google România ?

    Răzvan

      (Citează)

  11. Buna ajutati-ma si pe mine cu o informatie,cum pot baga limba romana pe un HTC ONE S ,nu are din fabrica.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus