un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știrile bune lovesc din nou

13 Mar 2012  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Zilele trecute am citit că firmele Coca-Cola şi probabil şi Pepsi vor schimba reţeta băuturilor lor după ce o lege dată în California interzice unul dintre ingrediente, fiind considerat cancerigen. Legea este dată momentan doar în California. Poate că va urma şi restul Americii, poate şi restul lumii.

Mai important este că cele două ştiri, pe Ziarul Financiar şi pe Digi24, uită să precizeze un aspect foarte important: cum se numeşte substanţa respectivă şi dacă apare şi în formula Coca-Cola din România. Pe mine asta mă interesează, că de californieni nu prea îmi pasă. Reţetele diferă un pic de la ţară la ţară, pe motiv de furnizori şi legislaţie, aşa că este foarte posibil ca un ingredient din SUA să nu se găsească şi în băutura noastră. La fel cum e posibil să se găsească în concentraţie de două ori mai mare.

Fix acest lucru nu l-a raportat nimeni. Ce jurnalism e acesta în care nu treci o ştire prin sistemul propriu de valori şi nu pui o întrebare oficială către reprezentanţa din România, ca să emită şi ei un punct de vedere la fel de oficial?

    8 comentarii

  1. E vorba de 4-metil nu stiu ce, folosit in colorant. Practic, nu Coca-Cola o sa isi schimbe reteta, ci fabrica care furnizeaza colorantul o va modifica putin. Cauta mai bine, informatia exista, dar nu mai stiu unde o citisem. Oricum, e cam imposibil sa vezi daca se aplica si in Romania treaba asta, intrucat reteta e secreta, furnizorii sunt probabil tot secreti. La o adica, daca Coca-Cola Romania nu da vreun comunicat ceva, nu ai cum sa verifici daca schimbarea se aplica si in Romania sau nu.

      (Citează)

  2. Exact, discutia asta am avut-o si la facultate cu un coleg care lucreaza la ei, reteta oricum este secreta, asa ca nu se stie foarte bine daca se va elimina sau nu substanta…

      (Citează)

  3. Vazusem un documentar de pe National Geographic despre coca cola si de fapt doar reteta pentru concentratul de “natural flavors” a ramas secret. Restul componentelor, inclusiv colorantul sunt publice, mai ales ca prin legislatia anumitor state trebuie trecute ingredientele cat mai specific.

      (Citează)

  4. @Yamasha: reteta o fi secreta, dar ingredientele nu. Cum ar fi sa puna stricnina in Coca Cola si sa nu scrie pe nicaieri, doar pentru ca “reteta e secreta”? Ce contine o bautura se poate afla prin analize de laborator.
    Iata si raspunsul la intrebarea initiala, care este substanta problema: http://en.wikipedia.org/wiki/4-methylimidazole

      (Citează)

    • Reteta e secreta pentru noi. Altfel, ea e declarata pe la niste autoritati care o inregistreaza ca este a ta si dau aprobarile respective sau, in cel mai rau caz, duci substanta la analize si iti spune ce contine. Cantitatile si modul de amestecare raman secrete, sa zicem.

        (Citează)

  5. Un exemplu din presa Britanica, care precizeaza si substanta: http://tinyurl.com/7jz3bcc

      (Citează)

  6. Probabil ca statul român va fi nevoit sa schimbe in curand legislatia pentru ca reteta coca-cola sa fie legala si naturala :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus