un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cultura concediilor în lume

26 Mar 2012  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

Un articol de pe CNN vorbeşte despre zilele legale de concediu de odihnă acordate pe an în funcţie de ţară. România, cu 21-22 de zile anuale de concediu plătit, este pe la mijlocul unui clasament dominat de Franţa, Spania, Danemarca sau Germania, unde angajaţii primesc 30 de zile, iar angajaţii din multe alte ţări beneficiază de 28 sau 25 de zile de pauză.

Eu mai degrabă aş atrage atenţia asupra finalului clasamentului. Cei din SUA au parte de doar 14 zile de concediu legal pe an. Japonezii au 11 zile de concediu şi în medie folosesc doar 5 dintre ele, iar coreenii au 10 zile de concediu şi folosesc în medie doar 7 dintre ele.

Im ambele ţări se pare că odihna este considerată o activitate ce nu face cinste omului cu adevărat muncitor. Aşa sunt crescuţi, să considere că munca este sfântă şi că fiecare trebuie să-şi facă partea în societatea şi în comunitatea lor, ca într-un stup, nu să stea în vacanţă pe malul mării. Angajatorul este cel care-ţi plăteşte casa şi mâncarea și școala copiilor, dar nu stai și degeaba pe banii săi, ci munceşti în fiecare zi.

Suntem o lume atât de mică şi totuşi diferenţele dintre culturi sunt imense. Închipuiţi-vă ce greu s-ar adapta o firmă japoneză aici sau românii în Japonia. Nu degeaba extinderea pe pieţele internaţionale este dificilă în primul rând din cauza problemelor de resurse umane şi de înţelegere a culturii respective.

Toate datele sunt pe CNN.

    7 comentarii

  1. O mica corectie. In SUA da, zilele de concediu sint putine. Insa ei au foarte multe sarbatori legale. Gen ziua presedintelui, Martin Luther King Day etc.
    Si astea sint zile libere. Si se dau chiar daca pica in weekend ( daca pica simbata, se da vineri si daca pica duminica se da luni). Per total sint ajung cam la acelasi nivel cu noi.
    Si sa nu uitam si de impactul sarbatorilor legale.

      (Citează)

  2. Cehia, 20 de zile, unii au noroc si au 25 plus vreo 10 zile, sarbatori legale.

    In ceea ce ii priveste pe chinezi, japonezi, ei lucreasa si samabta, sa nu uitam asta :) Si da, lucreaza de pica, unii se intorc acasa doar ca sa faca un dus, dar dupa ce termina programul de lucru, sa vezi betie ce trag impreuna cu colegii la bar.

      (Citează)

  3. Viata asta nu e facuta doar ca sa muncesti .
    Da trebuie sa muncesti ca sa te intretii , dar trebuie sa te si bucuri ca traiesti asa ca mentalitatea chinezo/japoneza nu mi se pare ok deloc.
    Personal consider ca avem putine zile libere , mai ales ca din cate avem se intampla ca multe sa pice in wk

      (Citează)

  4. Btw, acum avem 24 de zile de concediu anual. In Romania.
    Si personal am numai 30 de zile anul asta. Asa ca intentionez sa incep sa le folosesc :)
    Lucrez la multinationala, deci ar fi si ceva productivitate. :) ( sa nu existe discutii ) :)

      (Citează)

  5. Bine bre, cum spui tu. Inseamna ca firma ne-o dat ceva zile suplimentare. Ca au crescut de la 21 la 24. Ceea ce nu e rau.

      (Citează)

  6. Acum dilema mea e cum naiba japonezii ai 11 zile, folosesc 5 si totusi turistii japonezi umplu europa?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus