un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

E vina sirienilor că n-au nimic

25 Feb 2012  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

Cam aşa arată un fotoreporter în război. O mască de gaze, ca să poată sta în mijlocul acţiunii, fără vestă, fără marcaj de presă pe el, doar cu un Canon mare în mână. Am senzaţia că în restul timpului nu stă să scrie articole cu “Vezi aici”, “senzaţional”, “cele mai marfă funduri” şi alte asemenea.


Pe cel din imagine îl chema Remy Ochlik, era francez şi a murit acum câteva zile în Siria, ucis de un obuz în timp ce armata bombarda rebelii din Homs. Tot cu el a murit Marie Colvin, angajată a Sunday Times, o cunoscută reporteriţă care transmitea din diverse zone de conflict (îşi pierduse un ochi în Sri Lanka, de exemplu). Mai multe pe CNN.

Te poţi întreba, pe bună dreptate, de ce nu fac nimic marile puteri ale lumii, atunci când sirienii sunt bombardaţi în propriile oraşe de propriul guvern într-un conflict ce durează de aproape un an. Ştiu, au încercat să voteze ceva în ONU şi China şi Rusia şi-au folosit dreptul de veto.

CNN arată câteva motive aici, dar parcă nu le cred. Poate că adevărul simplu este că Siria nu are nimic. Libia avea petrol, aşa că s-a dus NATO peste ei cu toată armata europeană şi sute de rachete şi mii de misiuni aeriene. Siria, nu ştiu, poate nu interesează pe nimeni ce fac acolo deoarece toata politica externă a marilor aparători ai dreptății precum SUA și restul n-are nimic de-a face cu protecția oamenilor și a vieții, ci cu dezvoltarea lor stategică.

Pe ruşi şi pe chinezi îi înţeleg. Ruşii au în Siria o bază navală, singura rămasă în Mediterană, iar China e împotriva a tot ce vrea SUA. Între timp sirienii doar mor pe capete, pioni în jocul altora. Bine că n-a ieşit aşa şi la noi.

    3 comentarii

  1. Chestiunea are şi o latură politico-religioasă! Homs este bastionul radicalilor islamişti şi, din această cauză, Occidentul se cam codeşte să-i ajute-înarmeze, de frică să nu se trezească în Siria cu Iran mai mititel, în locul unui tiran previzibil – Bashar el Assad.

      (Citează)

  2. O mica deviere de la obisnuitul brainwash media n-ar strica:
    http://tinyurl.com/6u4ofkv
    vezi o opinie pe aceasta tema:
    http://tinyurl.com/7nbqnfp

      (Citează)

  3. Corect punctat Radule.
    Cel mai elocvent exemplu e filmul ala cu Tom Hanks in care e nush ce senator si ii ajuta pe aia din Afganistan sa ii infranga pe rusi. Dupa ce si-au vazut scopul atins, gata, ne luam jucariile si plecam in alta parte sa aruncam bombe, unde ne iese ceva.
    Orice coflict are la baza un substrat economic, nimic nu este gratis sau dezinteresat.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus