un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Valoarea unui om

8 Jan 2012  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

Zilele trecute un tânăr din Timiş şi-a omorât copilul şi socrii, apoi s-a sinucis. Motivul a fost că nu se mai înţelegea bine cu nevastă-sa, deja plecată la muncă în Italia.

Am auzit, chiar în ziua în care au început să curgă ştirile despre acest subiect, o declaraţie uluitoare a primarului din respectivul sat. Au fost două lucruri care m-au şocat:

Era un om bun… avem aici un teren artificial de fotbal și venea și juca fotbal cu noi

Era un om bun… nu-l vedeai aproape deloc la barul satului, nu avea patima băuturii

Asta m-a făcut să mă gândesc dacă doar elemente atât de neimportante sunt suficiente pentru a fi considerat un om bun în societatea noastră. Joci fotbal cu cei din sat. Nu te îmbeţi ca un porc. Eşti un om bun!

Asta e tot? Singurul efort pe care trebuie să-l faci pentru a fi considerat nu normal, ci chiar un om bun, este să te comporţi cât de cât prietenos şi să nu ai vreun viciu îngrozitor? Pentru că eu l-aş categorisi ca fiind un om normal, nu unul bun, doar bazat pe faptul că mai dă cu piciorul în minge şi nu bea de la prima oră a dimineţii şi până la ultima a zilei. Sau din contră, satul românesc este un loc atât de groaznic întâi normalitatea este o calitate extraordinară acolo?

Acesta nu este un caz singular, ci am auzit de multe ori aceeaşi exprimare de la diverşi vecini sau cunoştinţe ale unor criminali. Da, şi-au ciopârţit familia cu toporul, da, au dat foc la casă, da, au băgat cuţitul în cel mai bun prieten din cauză că s-au certat pe seama politicii ţării după un pahar de tulburel, dar erau oameni buni din diverse motive, precum “veneau la biserică”, “dădea întotdeauna ziua bună” sau “mă ajută să curăţ buruienile din curte”.

    4 comentarii

  1. sunt sigur ca orice criminal in serie e considetat “om bun” pana se descopera crimele.

      (Citează)

  2. Satul românesc trebuia să fie dispărut de mult. Acolo au rămas şi s-au dezvoltat elemente care se află într-un spaţiu atemporal. :(

      (Citează)

  3. Românul etichetează uşor “era un om bun”, dar dacă-l pui, de exemplu într-un chestionar, să categorisească un serviciu şi să-ţi ofere note între “Foarte mulţumit”, “Mulţumit” şi “Nesatisfăcător” e puţin probabil să-ţi ofere nota maximă. Se va gândi în sinea lui “lasă, ce, mulţumit nu-i de ajuns?! Li se urcă la cap dup-aia”.

    Cine ştie, poate că-l caracterizează drept un om bun doar pentru a se creşte ei înşişi în mintea lor, a colectivităţii: Pai dacă ăsta, care era om bun, a fost capabil să facă aşa ceva, îţi dai seama că eu, un beţiv leneş, sunt de pus la rană.

      (Citează)

  4. Suntem niste oameni, in general ma refer, destul de darnici cand vine vorba de a cataloga un om dupa trecerea in nefiinta a acestuia.
    Deci nu iti fa griji, sunt sigur ca o sa fii si tu un om bun :D

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus