un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce nu trece telefonul pe o alta retea cand nu mai are semnal?

1 Jan 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Probabil că aţi găsit, fiecare dintre voi, zone prin România unde o reţea de telefonie mobilă are semnal foarte slab sau deloc, dar celelalte reţele se descurcă mult mai bine. Şi atunci de ce nu comută telefonul pe o reţea concurentă, în loc să afişeze mesajul enervant de “fără reţea”?

În străinătate se întâmplă asta. În roaming telefonul alege automat o altă reţea şi se conectează la ea, după nişte criterii prestabilite dinainte (priorităţi, reţele preferate, puterea semnalului etc), dar în ţară nu se întâmplă la fel.

De ce? Poate că mulţi oameni ar fi dispuşi să plătească un tarif mai mare pe apelurile efectuate în astfel de situaţii (şi n-ar fi unul mare, ci probabil egal cu costul unui apel către alte reţele mobile).

  13 comentarii

 1. Pai… e chiar f. simplu. Companiile de telefonie de la noi din RO nu au incheiate parteneriate de roaming intre ele (si sincer nu cred ca vor avea in viitorul imediat apropiat, exceptie CDMA-ul de la Romtelecom – Cosmote sau Zapp cu i-o mai zice acum). Cu cele din afara Romaniei au, de-aia telefonul se muta pe cea cu semnalul cel mai puternic.

    (Citează)

 2. Fiindca s-ar duce dracului bateria telefonului, cand ar comuta intre retele in continuu, plus ca niciun operator nu are capacitatea necesara pentru a sustine surplusul a catorva milioane de clienti.

    (Citează)

 3. @Stefan – nu cred ca e vorba de baterie (oricum e mai eficient sa stai pe reteaua cu semnal maxim decat pe una cu 10-15%). Si nici de (in)”capacitatea” celorlalti operatori de a prelua clientii unei retele – evident se pot implementa niste prioritizari, similar QoS (scuzati comparatia cam fortata).

    (Citează)

 4. Principiul există, se numeşte intra-PLMN roaming, dar din cîte ştiu nu se implementează nicăieri. Sînt multe complicaţii şi ar putea duce inclusiv la supraîncărcarea reţelei care “are semnal” în zona aia. Decît să facă acorduri de roaming între ele, mai bine companiile îşi cresc acoperirea naţională.

    (Citează)

 5. asa am patit eu in italia si nu intelegeam de ce se tot schimba retelele… :)

    (Citează)

 6. Ia imagineaza-ti ca merge romanul pe un drum si telefonul intra pe alta retea, el nu-si da seama si ii apare pe factura mai scump minutu’ ca a vorbit din alta retea. Hotii, nenorocitii, gata scandalu’…

    (Citează)

 7. In SUA functioneaza exact asa. Daca la ei se poate, trebuie sa se frece nitel UE si sa faca acelasi lucru.

    (Citează)

 8. In Romania nu o sa functioneze pe acelasi principiu cum nici in Seul nu exista cartele Prepay. Dar avand in vedere ca Orange si Vodafone monteaza antene in locatii comune, poate cine stie ce parteneriate vor exista in viitor.

    (Citează)

 9. Eu mi-am cumparat telefon cu doua SIM-uri.
  Am pus un Vdf si un Cosmote, iar cand unul nu are semnal, telefonez de pe celalalt.
  De obicei, Cosmote este cel cu semnalul mai slab.

    (Citează)

 10. @Rosioara Stefan, si care e acel principiu? :)

    (Citează)

 11. Dacă ar trece de pe o rețea pe alta, atunci ce sens ar mai avea să-și dezvolte fiecare infrastructura și să se laude că au acoperire națională, atunci când pot să închirieze „unde” de la vecinu’?

  @Ovi mi-e un pic greu să cred asta (nu zic că nu ai dreptate, nu am de unde să știu). Poate așa funcționează doar în deșert sau în zonele slab populate, unde și-au unit mai mulți operatori eforturile să pună antene și le folosesc la comun.

    (Citează)

 12. @nwradu nu-mi vine sa cred ca lucrezi in telecom si iti pui intrebarea asta

  @1nu s-ar putea lauda in continuare, pentru ca “roamingul national” va costa mai mult decat apelul din retea

  @blogulluibogdan e clar ca asa o sa se intample, chiar se si intampla in zonele de granita unde telefoanele mai intra pe retelele vecine.. oamenii sunt prost informati si dezinteresati, nu vor pricepe niciodata ce se intampla. Solutia simpla: select network manually – fixat pe operatorul primar, si cand ai nevoie schimbi tu reteaua.

  Solutia asta este foarte buna in cazul in care se doreste o acoperire ieftina si rapida a unei tari. In momentul asta, cei doi operatori care fac piata (din pacate) in Ro au deja super acoperire, si vor face tot posibilul sa descurajeze astfel de reglementari pentru a descuraja concurenta operatorilor mai mici.

    (Citează)

 13. Eu stiam ca este o interdictie legala: adica inclusa in licenta pe care o au operatorii GSM de la noi.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus