un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nu e momentul să vorbim de telefoane LTE

12 Jan 2012  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Văd în ultima vreme, pe majoritatea site-urilor româneşti ce scriu despre telefoane şi tehnologie, tot mai multe ştiri despre noi telefoane cu LTE. Această tehnologie, ca să vă împrospătaţi memoria, înseamnă “long term evolution” şi este a 4-a generaţie de comunicaţii mobile (4G), promiţând inclusiv viteze de zeci şi sute de Mbps. Dar mai avem până acolo.

Americanii au deja astfel de reţele operaţionale, chiar dacă nu foarte răspândite. Iar pentru piaţa lor se fac telefoane cu modem LTE, telefoane ce însă nu merg şi în reţelele noastre deoarece au modem-urile pe alte frecvențe. Sau, chiar dacă au şi modemuri pentru frecvenţele noastre, tot n-ar merita achiziţia, deoarece plăteşti preţul unei tehnologii foarte bune, dar la care încă nu ai acces în România.

Eu nu citesc despre astfel de telefoane şi nici nu scriu despre ele. Nu are rost. Pot avea cea mai minunată tehnologie, pot fi super-subțiri, cu baterie de 2 săptămâni, Android 6.0 la bord şi cu super-memorie şi procesor – nouă ne sunt inutile. Motivele sunt următoarele:

  1. Nu avem 4G în România.
  2. Vom avea 4G în viitor, dar până atunci telefoanele curente vor fi de mult uitate şi înlocuite cu alte modele superioare. Rezound-ul va fi o vechitură.
  3. Dacă va apărea şi o versiune 3G a respectivului telefon, oricum s-ar scrie de la zero un articol şi acela ar fi “miezul”.

Dacă vreţi o bârfă bună despre 4G în România, cândva am discutat cu CEO-ul Orange, dl Jean-Francois Fallacher (vai ce important sunt, nu?) şi acesta ne spunea că 4G este o tehnologie uimitoare nu doar pentru că oferă viteze mult mai mari de download şi upload la transfer susţinut, ci şi pentru că are un lag mult mai mic decât 3G-ul de acum. Paginile se încarcă imediat, totul zburdă la fel ca pe un calculator conectat prin reţea la Internet şi acesta este un avantaj la fel de important ca şi vitezele crescute. Când dai un refresh îţi apar imediat noutăţile, nu aştepţi 3-5 secunde pentru asta.

Când vedem 4G în România? În mod normal v-aş fi zis că acum, în 2012, dar, după scandalul de sfârşit de an cu ANCOM şi neprelungirea licenţelor operatorilor Orange şi Vodafone, cred că va mai dura o vreme. La finalul lui 2011 Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă prin care prelungea cu încă un an cele două licenţe, pentru că nu mai era timp de negocieri şi contracte noi, urmând ca toate aceste modificări şi negocieri să se poarte în 2012. Părerea mea este ca operatorii vor fi un pic precauţi şi nu vor înveşti în 4G/LTE până când nu vor avea certitudinea rezolvării acestor probleme de operare în România.

foto via Wikipedia.

    9 comentarii

  1. Intre timp ne putem multumi acolo unde exista cu retele HSPA+ care ajung si ele cel putin pe hartie la mai mult de 21mbps.

      (Citează)

  2. Anul asta se lamureste si la noi problema licentelor 4G. Nu mai e mult.

    Apoi vorbim despre ele ca despre orice alt gadget :-)

      (Citează)

  3. Reteaua mea de cartier vinde abonamente 4G:

    http://gemenii.ro/index.php?act=s101111

      (Citează)

  4. Nu trebuie licenta pt. frecventele alea pe care dau Gemenii Wimax?

      (Citează)

  5. Problema e ca datorita cresterii pe date mobile pe la sfarsitul anului 2012 vor cam “gafai” retelele pe 3G, ofertele de date vor fi tot mai “limitate” din cauza asta..

      (Citează)

  6. @George Daca te uiti pe specificatiile echipamentelor lor, vezi logoul companiei care da de fapt Wimax. De fapt, ei sunt doar reseleri.

    Pun doar un singur link, sa nu intru la moderare:
    http://gemenii.ro/images/USB_Shuttle.pdf

    Exista si o varianta fixa.

      (Citează)

  7. In Ungaria s-a dat drumul la LTE/4G (T-Mobile) in Budapesta de la 1 ianuarie anul curent, ca uramre cred ca si la noi … mai ales pt. norocosii din Bucuresti va porni acest serviciu in viitorul apropiat

      (Citează)

    • @Nexxus: nu conteaza, daca nu e macar in majoritatea tarii nu cred ca merita upgrade-ul la telefon. Cate s-ar vinde, cateva zeci de bucati?

        (Citează)

  8. este destul de trist cu tehnologia 4g, am si eu un Samsung Droid cu 4G..este un telefon incredibil..dar pacat ca nu pot folosi 4G sper sa bage cat mai repede si in romania..pentru ca abia astept sa pot sa folosesc 4G :P..sa speram ca o sa ajunga cat mai repede si la noi :P ..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus