un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O lecție de politică

18 Jan 2012  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

Una dintre cele mai bune şi simple explicaţii ale protestelor din ţară am auzit-o chiar la televizor, spună de un protestatar. A fost un simplu “s-a umplut paharul şi nu mai suportăm”.

Omul avea mare dreptate. Băsescu a făcut multă tâmpenii, foarte multe, dar mereu a scăpat basma curată şi probabil a căpătat impresia că poate să întindă oricât sfoară fără ca aceasta să se rupă.

Lumea a închis ochii când Mircea Băsescu făcea trafic cu arme (sau ce era). La Elena Udrea şi Dalli, la vile, la terenuri, la EBA şi Range Rover, la numirea lui Boc, din nou, în fruntea guvernului, la ţiganca împuţită, la condusul beat, la lovit unui copil, la micile împunsături către Rusia şi cearta cu preşedinţii UE la un summit trecut, la toate manevrele şi mişculaţiile politice din PDL, parlament şi guvern.

I-a atacat mereu în termeni duri pe Felix şi pe contracandidaţii din opoziţie, făcând mereu mişto de Geoană, Antonescu sau Ponta, a vorbit urât, s-a băgat pe unde nu trebuie să se bage un preşedinte. Dar în ochii marelui public toate acestea n-au contat, deoarece nici cei atacaţi nu erau uşi de biserică, ci fiecare la fel de pătat. De asta opoziţia nu are succes nici acum când încearcă să se alăture protestelor şi sunt huiduiţi în egală măsură cu puterea.

Probabil că Băsescu, nefiind huiduit niciodată pentru aceste lucruri trecute, a considerat că are de fapt acordul tacit al mulţimii. În practică, mulţimii nu prea îi pasă şi doar atât.

Greşeala care nu a mai putut fi iertată a fost scandalul cu Arafat, care iată, deşi nu conştientiza nimeni asta, era privit unanim ca un supra-om, cel care a făcut tot ce se putea “şi chiar mai multe” pentru a îmbunătăţi ceva în România. Ceva major, a salvat vieţi într-o ţară ce are nevoie mare de salvatori.

Atunci s-a întors totul. Ce n-a reuşit opoziţia sa facă prin suspendarea preşedintelui, prin dărâmarea guvernului Boc (doar pentru a-l vedea pus la loc, şi mai solid, câteva săptămâni după), prin filmul cu copilul lovit, s-a întâmplat acum. S-a umplut paharul. În furia momentului, lumea nu a folosit doar atitudinea pro-Arafat împotriva preşedintelui, ci şi-a adus aminte totul din urmă şi i-a aruncat totul înapoi. Este ca la americani, la drepturile Miranda, când tot ce spui poate fi folosit cândva împotriva ta.

Acest episod ar trebui predat de acum încolo la toate cursurile de Politică din universităţi. Are potenţialul de a rămâne un exemplu clasic despre cum puterea te poate îmbăta, dar poţi primi oricând un duş rece.

Din păcate, PDL-ul nu are un posibil candidat bun pentru alegerile din 2013, aşa că “pagubele” cauzate de proteste sunt mai greu de cuantizat. Dar tare aş fi curios să văd acum nişte sondaje actualizate şi mai ales unele despre încrederea în guvern şi preşedinţie.

    17 comentarii

  1. Un articol excelent. Stima!

      (Citează)

  2. Nici PDL-ul nu are candidat , nici USL-ul nu are , nici UDMR-ul nu are . In toamna o sa punem stampila la ghici , pentru ca nimeni nu o sa fie credibil cu 22 de istorie in spate , rosie , portocalie , galbena .

    Este nevoie de fete noi , de un partid nou , de prestante noi si de oameni care pe langa ciolan mai au si interesul oamenilor ce ii voteaza.

    Am crezut ca mai scapam de dinozauri si oameni tineri precum Ponta , Lavinia Șandru, etc vor schimba ceva si vom reusi sa evoluam ca natie , insa aceleasi fete sunt ministrii la transporturi , economie , dezvoltare , invatamant si toti au reusit sa duca sistemul in sapa de lemn si sa-l distruga .

    Vreau o alternativa la vot , vreau sa ii dau un vot de incredere unui om care sa poata face o diferenta , din pacate acel om nu exista la noi in tara .

      (Citează)

  3. Nu e rau articolul, dar ia sa vedem, la ce s-a ajuns de la “Calafat”?
    Proteste pentru niste lucruri penibile, gen nu au parintii bani sa ma tina in faculta. Era un pensionar pe care intamplator il stiu cu o pancarda – vrem locuri de munca – el are 60+ ani si un sold fracturat.
    Putini stiu ca Dl “Calafat” a facut trafic de influenta pentru achizitionarea de ambulante de la un singur furnizor fara respectarea legii.
    Vrem salarii, vrem pensii vrem locuri de munca – un guvern nou o sa le aduca peste noapte? Vrem mai putina coruptie dar urlam ca din gura de sarpe cand se schimba legile.
    Maestrul Caragiale a sintetizat cel mai bine:
    Sa se revizuiasca primesc, dar sa nu se schimbe nimic!

      (Citează)

  4. Si combinatia Ponta + Antonescu ti se pare de viitor , viabila ? Mai multa incredere am in Boc decat in astia 2 . Mai multa increderea aveam in Geoana . Pointa si Antonescu is politicieni de carton si nu au facut nimic care sa imi schimbe parerea . Mai bine il votez pe Vadim decat pe astia 2 …

    In USL e si felix de la antene daca nu ma insel deci nu multumesc plus ca m-am cam saturat de nea nelu si nu cred ca moare pana la toamna …

    Nu am variante sau macar solutii pentru votul din toamna si e foarte trist

      (Citează)

  5. Ce ar face politicienii daca, la alegeri, toti ar invalida hartiile de vot?

      (Citează)

  6. nimic , s-ar mai tine un tur pana cand un minim de voturi s-ar strange

      (Citează)

  7. chiar crezi ca pdl-u nu are un candidat? sau daca are, crezi ca ti-l scoate in fata de pe acum?

      (Citează)

  8. Poate sa fie el si messia daca va candida din partea PDL-ului sansele sale sunt compromise pentru ca lumea o sa voteze in masa impotriva PDL

      (Citează)

  9. Felicitari pentru articol!
    Mi-as dori un guvern similar cu cel din Chile: http://www.zoso.ro/ai-nostri-au-scoala-vietii/
    Din pacate sunt doar vise…

      (Citează)

  10. Radu, ce zici sa merg pe mana lui DD?

      (Citează)

    • @serbanra: da, e de mare viitor :D

      @Alin: dar a intrat cineva la parnaie? doar dusmanii lui Basescu, in rest din astia de la putere nimic. S_a finalizat vreun drum? Mie mi se face jena cand zic astia ca termenul initial pentru autostrada Bucuresti-Ploiesti era decembrie 2011, dar nu s-a putut atinge, asa ca noul termen este iunie 2012. Adica pm, intarzii o luna, nu sase.

      Tara nu merge. Nu va merge multa vreme indiferent de conducere, ca toti vor sa fure.

        (Citează)

  11. @Radu zici ca Basescu a facut multe rele? Problema tine de opozitie care detine foarte multe tv/radio si are mare putere de distoriune a realitatii. Eu am impresia ca lucrurile au inceput sa mai mearga (exceptand criza) exact de cand a venit Nea Base la putere (anchete peste anchete, lumea mai intra si pe la parnaita, santiere peste santiere, etc). Spune-mi mie un presedinte care a facut mai multe decat Basescu si eu nu mai postez niciodata. Gandeste-te ca ceea ce se intampla acum in Romania se intampla in toata Europa… Mie mi se pare ca Basescu a luat masuri urate dar necesare pentru a scoate Romania din criza… Uitati-va la Grecia care nu a luat nici o masura…

      (Citează)

  12. In 8 ani nu a facut mare lucru presedintele jucator , aproape 100 km de autostrada pe cateva zeci de miliarde de euro , sanatatea e in groapa , cu invatamantul a dat de gard , cu pilaraia din ministere si agentii nu a facut nimic , avem 5 functionari care imping o hartie pe cand sunt altii care muncesc pe rupte . Garda financiara e pusa doar pe spaga si japca sa mai zic de MAI si de justitie ?

      (Citează)

  13. Ce parere aveti de Remus Cernea, cel de la miscarea ecologista ? Am vazut ca in miscarea respectiva a intrat si Mircea Cosea care-i destul de bun pe partea de economie.

      (Citează)

  14. Au intrat cel putin 2 primari pedelisti la parnaie…

      (Citează)

  15. Ghici ghicitoarea mea, noi pe cine vom vota ? :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus