un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Demisia! Demisia!

26 Jan 2012  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Aşa mi se pare mie că spune Michel Telo în melodia Ai Se Eu Te Pego. Zice la refren “demisia, demisia”…

Înapoi la ale noastre, am rămas uimit să-l aud ieri seară pe Băsescu discutând despre problema demisiei şi explicând de ce nu şi-o va da. Nu contează motivele. Mie mi se pare că acest subiect nici măcar nu trebuia deschis, ci ignorat ca şi cum n-ar fi fost în discuţie.

Care ar fi motivul demisiei? Faptul că 1000 de oameni cer în fiecare zi acest lucru, în Piaţa Universităţii? Bine, bine, dar v-am văzut, acei 1000 de oameni reprezintă o jumătate de miime din locuitorii Bucureştiului. Raportat la cei 20 de milioane ai ţării, mia de protestatari reprezintă 0.005% dintre români.

Bun, hai să facem socoteala raportat la numărul de români cu drept de vot, ok? Şi să includem şi protestatarii din celelalte oraşe, nu doar din capitală. Înseamnă cam 20.000 de oameni dintr-un total de 14 milioane, adică 0,14% din cei cu drept de vot.

Nici măcar un procent! Nici măcar un procent dintre oamenii cu drept de vot nu au ieşit în stradă. Iar Băsescu a ieşit preşedinte prin votul a aproximativ 5 milioane de oameni. De ce s-ar gândi la demisie? Eu în locul său nici măcar nu aş fi deschis subiectul, nici măcar nu m-aş gândi la proteste. Poate dacă ar demonstra 2 milioane de oameni mi-aş face probleme. Poate dacă s-ar strânge lume cât să umple Piaţa Revoluţiei, aşa cum s-a întâmplat în ’89 în fața sediului CC.

Vă zic eu, revoluţia este doar la televizor. Televiziunile amplifică totul, vorbesc de revoluţii şi demisii, arată cordoane impresionante de jandarmi şi iau interviuri din mijlocul protestatarilor. Care sunt o mie la număr! Cred că sunt mai mulţi oameni care îi filmează şi îi păzesc pe cei ce protestează astfel.

    21 comentarii

  1. Cum zicea cineva: daca ies toti politicienii impotriva carora scandeaza oamenii aia, impreuna cu familiile lor, si se iau la bataie, nu ii vad prea bine pe aia din piata.

      (Citează)

  2. La revoluție în ’89 au fost atât de mulți deoarece au fost scoși în stradă direct din fabrici și uzine ca să le vorbească conducătorul. Românii nu au ieșit de bună voie deoarece nu sunt un popor de protestatari.

      (Citează)

  3. esti rupt de realitate la fel ca basescu…peste 4 mil de pensionari au venituri de sub 1000ron…mai mult de jumatate dintre romani traiesc cu un salariu sub 1.500 de lei brut…profesorii au salariu sub 1000ron…in prima zi de prosteste era cineva cu un salariu de 700 ron si avea 3 copii.

    Cum plm te descurci tu cu 1000 ron cand trebuie sa platesti intretinere, lumina, gaz, telefon, etc si mai trebuie sa si mananci…

    habar n-ai cum e sa traiesti pe spinarea ta si dai gura pe blog

      (Citează)

  4. PS mai vezi sondajele sa vezi ce multumiti sunt romanii de cum o duc sub basescu…

    daca nu ies in piata universitatii nu inseamna ca sunt multumiti.

      (Citează)

  5. Si intr-adevar, daca Presedintele demisioneaza o sa curga numai lapte si miere pentru toate persoanele mai sus amintite de tine. Hai ca esti naiv.

      (Citează)

  6. @fan barca foarte bine. Eu am un salariu brut de 1200 de lei, prietena mea cam tot pe acolo. Intradevar nu sunt 1000, dar putem trai decent intr’un apartament cu 3 camere, avem o masina si ne permitem sa iesim in oras daca simtim nevoia, ne permitem sa dam si ~500RON/luna pe tigari(nu e cel mai sanatos obicei dar deh). Toate astea fara sa murim de foame. Este adevarat – nu avem masina de jde mii de euro cu motor de 10L, nu ne facem vacantele in tari exotice. Cea mai mare problema a romanilor este ca nu stiu sa se adapteze. Daca nu poti plati intretinerea la 4 camere muta’te la 2, daca ai 10 copii si nu le poti da de mancare pentru ce ai facut atatia(pentru ca din alocatiile lor nu poti spune ca traiesti)… Nu zic ca toate sunt roz si doar oamenii sunt prosti, insa daca lumea ar mai si gandi putin ar fi mult mai bine. Parerea mea este ca oricine era la putere acuma – PDL, PSD, PNL, USl, PLM… aceasta perioada era la fel de grea. Se intampla peste tot in lume. Si daca Radu are un job bun, un blog din care scoate bani, etc. – bravo lui, inseamna ca s’a straduit si a muncit pt un trai decent. De fapt mare problema la noi in tara este de ce ala are si eu. Ia mai bine sa moara si capra vecinului, decat sa imi vad eu de oile mele…

      (Citează)

  7. *”si eu nu”, scuzati

      (Citează)

  8. @fanbarca:

    Daca scad pretul chiriei si al cheltuielilor ce tin de lux (gadgeturi, masina, cluburi etc) si eu raman tot cu vreo 1000 de roni pe luna, ca sa ma descurc pentru mancare, haine, intretinere si ce mai apare. Si totusi eu nu rezonez cu aia din piata. Si nici toti pensionarii aia cu pensii sub 1000 de roni nu rezoneaza.

    Nici ei si nici eu nu suntem multumiti de cum este condusa tara (motive avem toti). Este destul de clar insa ca suntem multumiti de sistem, de democratie, de faptul ca ii alegem pe unii sau pe altii prin vot, nu prin violenta (de oricare ar fi ea) si ii dam jos tot la fel. Intelegand toate astea, ne putem si noi uita ce s-ar intampla daca ar demisiona Basescu. In cel mai bun caz, nimic. Am da jos pe unul care isi asuma deciziile pentru a ii pune pe unii care sunt manati de la spate (ceea ce mie mi se pare foarte periculos). Asta pe partea executiva. In legislativ, tot oamenii aia vor fi, ca fug ca potarnichile.

    Ah, da, pentru mi s-a zis de multe ori ca sunt rupt de realitate: am o slujba care ma obliga sa merg prin tara prin fabrici. In medie, situatia noastra nu a fost niciodata la fel de buna ca acum. La bugetari, e altfel…

    Mai mult, ies si pe afara. Anul trecut am fost la un targ cu profil industrial in Italia. Era mort. Ici-colo cate un vizitator ratacit…

      (Citează)

    • @fan barca: n-am zis ca as fi eu multumit sau ca n-as fi constient de cat de greu se traieste. De fapt, postul nu are nici o legatura cu banii si daca sunt suficienti sau nu. Zic doar ca 1000 de oameni in piata nu vor declansa niciodata o demisie, desi de la unele televiziuni parca s-ar intelege ca asa se asteptau sa se intample. Ba chiar Basescu s-a simtit nevoit sa declare ca nu va demisiona… pai cum sa pui problema demisiei cu doar o mie de oameni care protesteaza?!?

      Se traieste prost. Poate ca restul inteleg de ce se traieste prost si nu vor demisii. Sau poate ca vor demisii, dar asteapta sistemul democratic de alegeri pentru a schimba ceva. Sau poate ca ar trebui sa iasa si ei in piata, sa demonstreze cu milioanele, dar din pacate recordul a fost de vreo 40.000 de oameni la cel mai mare miting anti-reduceri salariale la bugetari si pensionari. Sa-ti arat in Franta si alte tari cand ies milioane in strada?

      Uita-te in Siria, aia demonstreaza cu sutele de mii si tot nu isi da nimeni din conducere demisia. Astfel de lucruri nu se intampla cu o mie de oameni, ci probabil de la 2-3 milioane in sus.

        (Citează)

  9. @fan barca: ii citesc blogul lui Radu de ceva timp si zau daca mi s-a parut ca bate campii sau zice ceva aiurea.
    Ceea ce poate nu intelegi tu este ca sunt oameni, ca Radu, care muncesc si in offline si in online, au si isi permit “extravagante” pentru simplul motiv ca ceea ce fac, fac temeinic si bine. Oameni ca nu asteapta sa li se “dea” pentru ca ei isi “fac”.
    Nu este obligatia mea, ca om care gandeste, produce si “face” sa imi pese de altii 100.000 oameni eventual, ala este comunism sau activism prost inteles. Obligatia mea este sa imi achit toate obligatiile catre stat, financiare vorbesc, sa imi exercit drepturile civice si sa fac si fapte bune din cand in cand. Dar nu pentru 100.000 oameni… pentru ei sunt platiti altii sa faca asta, nu eu sau Radu sau altcineva.
    Nu prin populisme de 2 bani se vor rezolva problemele iti garantez. Ok, il dam jos pe Basescu, PD-L-ul cu firmele lui capusa ca sunt incapabile sa finalizeze 60km de autostrada in jde ani. Si? Hai sa ne gandim ce inseamna acest SI? … la cum arata LUMEA zilelor noastre cine pretinde ca are solutii miraculoase… e mincinos sau ipocrit.

      (Citează)

    • Nu e vorba nici macar de ce-mi permit sau nu, ca il stiu pe fan barca de mult si castiga mai multi bani ca mine :P

      Doar ca era alt subiect, asta e tot. Nu-ti dai demisia cand o cer 1000 de oameni din 20 de milioane sau 20.000 din 14 milioane.

        (Citează)

  10. @fan barca: deci daca vin Antonescu si Ponta imi creste salariul? sau pentru ca am de X ori mai mult de 1000 de lei pe luna mi-l taie, ca sa dea la saraci din el? ce simplu e sa fii socialist pe bloguri…

      (Citează)

  11. Eu zic sa-l alegem pe viata, ca oricine ar veni tot rau ne-o fi… Si ca la cat au furat cei care sunt la conducere acum poate se satura…not… si nu mai fura…Cei care-i cer demisia i-o cer pentru alegeri anticipate, care ar fi un exercitiu democratic, nu cer sa puna pe nea Stan Papusa in loc. Cat din ceea ce a promis ca face a facut in astia 7-8 ani. U nde e transparenta cheltuirii banului public. Discursul de aseara parca a fost al unui candidat la functia de presedinte sau la o functie de premier. Parca l-as vota, ascultandu-l, schimbandu-i pe astia care in afara de a taia salarii si sporuri nu au facut prea mult pentru a limita furtul din bani publici. Dar dupa aia imi amintesc ca in ultimii 8 ani el i-a pastorit pe astia… Tu se pare ca uiti asta…

      (Citează)

  12. Daca ies doar 1000 de oameni sa strige ca sunt nemultumiti nu inseamna ca doar 1000 de oameni sunt numultumiti…Romania nu are “cultura” protestul…romanilor le-a luat 24 de ani sa iasa in strada (89), dar atunci era inzecit mai greu ca acum…nu ne putem noi compara cu Franta sau Grecia cand aia ies in strada ca li s-a taiat a 13 pensie sau mai stiu eu ce beneficii…romanul a fost invatat sa indure…cei care sunt acum pensionari au avut parte din plin de comunism si le e greu sa iasa acum in strada.

    Faptul ca au iesit acum in strada inseamna ca sunt cu adevarat nemultumiti…dar pana acum au tinut-o in ei…si faptul ca in peste 60 de orase si chiar in strainatate au fost proteste, inseamna ca treaba e generala.

    In primul weekend de proteste 2 mil de oameni se uitau in fiecare minut la TV ( antena 3, Realitatea si RTV )…asta inseamna ca cel putin 2 mil “rezonau” cu cei din strada…daca nu te intereseaza schimbi canalul.

    Daca vezi orice sondaj ( fie ca e al PDL-ului sau USL-ului ) referitor la Basescu…o sa constati ca are o incredere sub 10%…iar 83% dintre romani cred ca romania se indreapta intr-o directie gresita…6% nu stiu/nu raspund.

    Reducerea salariilor cu 25% a facut o economie de 600 mil euro la buget…in timp ce domnul presedinte facea terenuri de fotbal in panta, sali de sport si patinoare in localitati cu 200 locuitori…sau marea bugetul la serviciile secrete sau jandarmerie…e bizar ca romania are o armata de 60000 de oameni si 50000 de jandarmi.

    Acum basescu si pdl zic ca toti care vin la putere sunt la fel ( si vad ca unii incep sa creada )…dar ma indoiesc…pe vremea lui Tariceanu salariile au crescut cu 100%, iar pensiile cu 60%…in timp ce acum salariile au scazut cu 25% ( vroia sa scada si pensiile cu 15% )…sau TVA-ul ti-a crescut cu 5%.

    Vad ca aici s-a inteles gresit…eu am dat ca exemple salariile respective ca sa scot in evidenta ca cei din strada nu sunt singuri…sunt milioane de romani care au venituri asa de mici si isi doresc acelasi lucru ca cei din strada…

    Basescu ne-a linistit…a zis ca nu-si da demisia si ca stie ce trebuie facut in continuare.

    Amin

      (Citează)

  13. Degeaba rezonezi din fotoliu cu aia care sunt in strada. Revolutionari de facebook avem destui. Nu intereseaza pe nimeni ca 500000 de tineri frustrati au semnat cine stie ce petitie dubioasa pe facebook. Cati au iesit in strada? Eh, pai aia sunt oamenii nemultumiti sau care au timp de pierdut! Sa demonstreze cat or vrea, e dreptul lor! Dar sa nu se sustina ca ei reprezinta parerea sau dorinta majoritatii. They’re not even the 1%!

      (Citează)

  14. Eu zic de pensionari si salariati si tu zici de tineri frustati…dar n-are nimic…ca si pe aia i-a pomenit basescu ca fiind nemultumiti…presedintele stie ce are de facut…urmeaza marea ciuruiala

      (Citează)

  15. Eu as fi interesat de o statistica: cati din aia iesiti in piata sunt angajati ai unor firme particulare.

      (Citează)

  16. @fan barca: si eu m-am uitat pe canalele de stiri si nu rezonez deloc cu protestele. dar vroiam sa vad ce se intampla, ce zice unul sau altul si cum manipuleaza TV-ul. Asa ca aia 2 milioane sunt irelevanti.

      (Citează)

  17. @fan barca: eu am citit despre proteste pe internet, pentru ca voiam sa vad ce se intampla pe-acolo. inseamna ca rezonam cu multimea aia? ma indoiesc.
    @nashu_mare: nu stiu nici macar bugetari sau pensionari care sa fi iesit in strada, daramite angajati la particulari.

      (Citează)

  18. ok

      (Citează)

  19. geeks-ilor, n-a zis nimeni nimic de videoclipul postat, că nu e nici o domnișoară ce nu arată bine acolo … cam îndoctrinați cu #revoluția.

    :)

    Ce-a fost la noi nu a fost nici pe departe încercare de revoluție. A fost o încercare parțial reușită a opoziției de manipulare a prostimii. Nu se rezolvă nimic cu demisia lui Băse, nici cu cea a lui Boc. Anul acesta e complet irosit pentru că urmează alegerile.

    Ceva mai serios a fost aici http://www.euronews.net/2012/01/25/protesters-in-poland-angry-about-acta/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus