un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Regulile societatii

13 Dec 2011  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Săptămâna trecută a fost la ProTV o ştire despre un moldovean care trăia într-o pădure de pe lângă Chişinău, într-o colibă improvizată, şi mânca de foame câini şi pisici vagaboande împreună cu ce plante sălbatice găsea prin codru.

Evident, ştirile îl prezintă ca pe un criminal care ar trebui aspru pedepsit doar pentru că mănâncă ceea ce în mod normal este privit ca animal de companie. Poate că ştirea adevărată ar trebui să fie despre cum sărăcia te dezumanizează şi te face să uiţi anumite repere şi reguli nescrise ale societăţii noastre din această parte a lumii.

“Pentru că nu are ce mânca, strânge câinii şi pisicile lovite de maşini. Carnea o fierbe sau o mânca crudă, iar pielea o pune la uscat. Din pădure mai strânge şi cartofi sălbatici, pe care îi mănâncă la fel cruzi.”

Mi se pare groaznic, dar nu pentru că mănâncă animale, ci pentru că din banii strânşi de la cei mulţi care lucrează şi au o viaţă normală un stat ar trebui să-i poată ajuta pe cei puţini (relativ la numărul total) care ajung în astfel de situaţii. Asta înseamnă civilizaţie. Vremurile când îi trimiteam în codru pe cei săraci sau bolnavi sau ologi, ca să moară şi să nu ne mai consume mâncarea și căldura, s-au sfârşit o dată cu Sparta sau cu Evul Mediu.

Nu pot totuşi să nu remarc ipocrizia redactorilor care au făcut această ştire. A mâncat câini şi pisici în pădure, de foame şi sărăcie? Ar trebui judecat, spune chiar preşedinta asociaţiei de protecţie a animalelor. Dacă ar fi mâncat fazan sau curcan, la un restaurant de fiţe, ar fi fost considerat gurmand. Dacă ar fi crescut pui, porci, vite, capre, oi, miei şi câte altele în coliba lui, luandi-le apoi gâtul pentru a face o friptură, ar fi fost considerat un om normal, cel mult un pustnic din pădure. Dar pentru că a ales să mănânce o altă specie, “ar trebui judecat”.

Culmea, a fost descoperit chiar de nişte vânători care treceau prin acea pădure. Doi oameni căutau animale pe care să le împuşte doar pentru plăcerea vânătorii (cu care nu voi fi niciodată de acord, ține tot de Evul Mediu) sau din dorinţa de a mânca un fazan sau o raţă sălbatică, ucisă chiar de ei, însă cel care face acelaşi lucru din sărăcie este cel vinovat în ochii tuturor, doar pentru că a ales să mănânce alte specii. Poate dacă trăia mai spre Vietnam și Tailanda, nu-l băga nimeni în seamă.

Înainte să ziceţi că era o putoare care nu muncea, scrie chiar şi în ştire că a lucrat ca sudor şi apoi a depus actele pentru lucru în Rusia, dar în aşteptarea unei decizii asta a fost singura metodă de a supravieţui. Din ştire nu se poate concluziona dacă era leneş sau nu. Eu nu-mi pot închipui disperarea care te împinge la un așa stil de viață și deci nu voi judeca omul.

Cică a fost dus la “Centrul de triere al vagabonzilor”. Ce-o fi aia? Sortează oamenii în “produsul verde” și “bun de vânat de către bogătani nebuni ca în filmele cu Van Damme”?

via Stirile ProTV

    8 comentarii

  1. Si a ajuns in situatia asta pt ca nimeni nu a dat doi bani pe el. Cam asta e societatea noastra, pana nu faci ceva nebunesc nu te baga nimeni in seama.
    Bietul om…

      (Citează)

  2. Auzi, dar oare tigrul ala scapat azi la Sibiu manca maidanezi?

      (Citează)

  3. Gizas, groaznic. Uite de asta nu e bine sa citesti “stirile”. Sigur ca saracia la noi si in special in Republica Moldova este lucie. Si asta pentru multe comunitati. Dar nu te ajuta cu nimic sa stii asa in detaliu lucrurile astea.

    Cred ca de la un anumit punct incolo poti sa pui deoparte bani for charity, la fel cum pui si pt pensie si sa faci efectiv ceva in sensul asta.

      (Citează)

  4. Cică a fost dus la “Centrul de triere al vagabonzilor”. Ce-o fi aia?
    =====

    >> Latura problemei privita amuzant:
    o fi ajuns informația incompletă la ziaristi si au umplut ei golurile, asa cum li s-a parut mai bine. S-o fi gandit sa-l ajute si l-au dus la centrul de triere al “cainilor” vagabonzi să-i ofere un festin pe cinste.

    >> Latura problemei privită obiectiv: a manca un animal, pentru a suprevietui e esenta dezvoltarii rasei umane. Că, dpdv cultural, e sau nu acceptabil asta e o altă chestie. Omul nu era canibal, nu fura, nu dădea în cap nimănui, etc.

    Am cunoscut oameni din nordul Italiei (Piemeonte), mai bine spusi urmasi ai părintilor ce le povestiseră astfel de evenimente, ca in Italia și Franța, imediat dupa războiul al doilea mondial atât de rău ajunseseră că era considerată delicatesă a mânca pisici, câini și orice altceva ce se mai putea prinde pe camp.

    Iar PROtv.MD probabil prezentau echivalentul stirilor de la ora 17, de acum o vreme, si căutau senzaționalul. Cei cu protecția animalelor (de peste tot) ar face bine să o lase mai moale cu indignarea și să găsească soluții nu doar să fie contra orice.

      (Citează)

  5. Vladimir Mariuhnici primar în București. Cine mai e cu mine?
    Slogan de campanie: ‘Vladimir Mariuhnici un om pe gustul tău’

      (Citează)

  6. Ce mi se pare uimitor e ca nimeni nu s-a gandit la bietul om. Ok, manca pisici si caini, cred ca a facut cateva zile foamea pana a recurs la solutia asta. Omul ala doar voia sa munceasca, avea acte, avea tot, astepta doar aprobarea divina. De ce nu se intreaba aia ce e defect in sistemul lor (si al nostru e fix la fel, nici nu vreau sa ma gandesc) si sa repare ceva pentru OMUL ala? Un om care poate e capabil sa faca ceva pentru societate. In loc de asta ce vedem? O mana de idioti care tin cu animalele pur teoretic, care au pretentia de suflete mari si bune si pure si salvatoare si care nu-s in stare sa inteleaga un seaman de-al lor. Ce sa mai vorbim de ajutat… Noi oamenii suntem niste jeguri. In fiecare zi ma conving de asta.

      (Citează)

  7. Sa nu fiu inteleasa gresit: cand am zis sa-si repare aia sistemul intr-un fel sau altul, ma refeream la mai putina birocratie, nu ajutoare date de-aiurea tuturor betivilor. Sprijin pentru oamenii care vor sa munceasca, nu pentru aia care nu stiu cum sa sprijine gardurile. Nu cred intr-o tara de asistati, dar cateodata oamenii mai au nevoie si de sanse, recalificari, cursuri, indrumari, consilieri, etc. Cu banii de la Cutu-Cutu cred ca se pot face multe chestii de genul asta.

      (Citează)

  8. N-a stiut ce sa manance :). Trebuia sa-l manance pe Tomasso, cotoiul acela italian de a mostenit 10 milioane de euro :). Rezolva doua treburi dintr-un “pranz” :).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus