un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Liceul, jandarmul moralitatii

5 Dec 2011  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

Ministerul Educaţiei a făcut o anchetă la liceul Jean Monnet şi a demis întreaga conducere a acestuia pentru “nereguli grave”. Deşi majoritatea au legătură cu cazul elevei violate, câteva sancţiuni au privit alte scandaluri.

O altă elevă de la Liceul “Jean Monnet” a pozat în Playboy, alături de primarul Radu Mazăre. Mădălina Pamfile a apărut pe coperta numărului din noiembrie al revistei Playboy, alături de Radu Mazăre şi alte două domnişoare nud.

În urma deciziei de a poza în Playboy, dar şi pentru alte contravenţii la codul Liceului “Jean Monnet” a fost propusă scăderea notei la purtare elevei Mădălina Pamfile. Consiliul profesoral a decis să propună sancţionarea Mădălinei Pamfile şi pentru absentele repetate şi nemotivate de la ore, dar şi pentru prezenţa în diverse emisiuni de televiziune fără a avea permisiunea conducerii liceului.

Eu nu înţeleg de când s-a transformat liceul într-un instrument de măsură şi control a moralităţii unui elev pentru acţiuni săvârşite în afară liceului. Ce se întâmplă?!? Până când termini clasa a 12-a îţi controlează liceul viaţa în toate aspectele sale, chiar şi în timpul tău liber?

Eu mă gândesc că liceul este o instituţie în care intri ca să-ţi predea unii română, matematică, engleză, geografie şi tot aşa, nu ceva ce-ţi controlează viaţa. “Prezenţa în diverse emisiuni de televiziune fără a avea permisiunea conducerii liceului”? Trebuie să le ceri voie să pozezi în Playboy? Dar ce treabă are liceul cu asta?

Culmea, toate aceste sancţiuni ar putea fi mai uşor de înţeles dacă scoala ar fi vreo instituţie perfect funcţională şi respectată de toată lumea, aşa că ar fi chiar de dorit ca influenţa ei să se extindă şi în afara orelor. Dar nu este. Chiar în liceul acela profesorii făceau sex cu elevele ca să le pedepsească, chiar în liceul acela, ca în toate de altfel, se bea, se fumează, se droghează, se lipseşte masiv de la ore, se dă şpagă. Şi dintr-o dată îi apucă sancţionarea vieţii particulare a elevilor?

Pun pariu că majoritatea profesorii de acolo s-au uitat primii în Playboy cu gândul de a vedea cum arată goală respectiva elevă pe care o văd în fața lor zi de zi. Atăt de aproape, dar constituie “fructul oprit” (mai puțin pentru profesorul de sport, căruia înțeleg că i se ofereau “fructe” pe gratis).

Când eram clasa a 12-a am avut nota la purtare scăzută din cauza unui mic incendiu dintr-o sală de clasă. OK. Dar nu ţin minte să fi venit nimeni să-mi spună “şi ai grijă şi ce faci în timpul tău liber, în afară liceului, că altfel iei alte pedepse”. Nu mi-a zis nimeni că directoarea liceului, pe care nu cred că am cunoscut-o vreodată, este de asemenea desemnată să aibă grijă şi de viaţa mea privată, iar singura metodă prin care face asta este să-mi ardă vreo sancţiune după ce am făcut ceva rău, pentru că înainte nu te avertizează nimeni de această posibilitate.

Poate ar trebui şi ca alte instituţii să cadă de acord asupra a ce este moral şi ce nu. De exemplu Mazăre este Don Juan al României pe la televiziuni, iar femeile sunt “bunăciunile din Playboy” şi vorbesc cu entuziasm despre formele lor câteva serii de prezentatori de ştiri, de sport, de mondenităţi şi zeci de ziare din ţară. Simt că ar trebui să le aplaud sau ceva aşa (şi chiar o fac, că na, femei tinere şi goale în reviste!). Poate ar trebui ca Ministerul Educaţiei să transmită televiziunilor şi CNA-ului un mesaj de genul “bai ia vedeţi că noi sancţionam acel comportament, voi de ce îl aplaudaţi şi faceţi câteva emisiuni pe tema asta?” Măcar să meargă ipocrizia până la capăt.

Noroc că nu are și Biserica vreo metodă de a da sancțiuni, vă dați seama ce-ar fi atunci?

via Hotnews.

    14 comentarii

  1. Nwradule, slaba postarea, slaba. Iti urmaresc cu oarecare interes postarile de pe blog, dar aici ti-ai atins limita. Scoala nu trebuie sa fie pepiniera Playboyului, asa cum nici pe afara nu este. De modele sexy (iepuri Playboy) care sa fi absolvit Oxfordul sau Harvardul nu am auzit (e adevarat ca nici nu am “google it” dupa asemenea informatie).
    Pe de alta parte sunt sigur ca nu ai copil la scoala, astfel nu ai fi atat de detasat si “modern” in gandire. Scoala romaneasca are niste carente de comportament uriase incat de o imbecilitate de genul celei petrecute la Jean Monnet nu avea nevoie!

      (Citează)

  2. @vali: adica scoala trebuie sanctionata daca a pozat aia in playboy? Ma gandesc ca, daca se prostitua cu arabi burtosi, deja directorii faceau inchisoare pentru proxenetism. Si asta numai daca ar face numai sex normal. Daca fata s-ar deda si la picanterii cu dual penetration, i-ar spanzura direct.

      (Citează)

  3. PS: Am cateva teorii despre cum a dat nwradu foc liceului.

      (Citează)

  4. Nu interesează pe nici un director ce-i fac elevii în timpul liber. Problema apare atunci când numele liceului ajunge prin toate tabloidele, asociat cu comportamente de toată jena ale elevilor. E vorba de imaginea unei instituţii de învăţământ, pe care oamenii şi-o apără cum pot.

    Sau.. trollezi?

      (Citează)

    • @Roxana: eu trollez sau vali? Ca eu pe propriul blog… mai greu.

      Banuiesc ca liceul i-a dat o sanctiune in baza unui regulament real, nu contest asta. Contest faptul ca respectivul regulament este prost facut si n-ar trebui sa i se extinda autoritatea directorului (consiliului) si la ce face un elev in afara clasei.

      Adica ce trebuie sa mai faci in viata ca sa apari in Playboy? Sa ceri aprobare si de la locul de munca? De la vecinul de apartament? Daca tipa respectiva apare in Playboy ar trebui sa vina si Ford si sa-i dea banii inapoi pe masina pe care a cumparat-o de la ei, pe motiv ca le strica si lor imaginea? Sa o dea administratorul blocului afara?

      Nu vad ce treaba are liceul aici. Ce conditi sunt ca sa apari in Playboy? Sa aiba 18 ani! Are. Sa aiba acordul parintilor, daca o fi mai tanara! Probabil ca-l avea (daca era mai tanara, nu stiu, n-am vazut-o)! Ce treaba are liceul aici? Unde intervine imaginea liceului la mijloc?
      Aparent cei din consiliu nu vad padurea de copaci. Nu vad drogurile care sunt vandute langa, nu vad zecile de elevi care stau dincolo de gard si fumeaza, nu-i vad pe cei care fac smecherii in trafic cu masinile, nu-i vad pe cei care se filmeaza la ore in timp ce fac diverse obsenitati, desi toate acestea strica imaginea liceului in fiecare zi si prin sute de oameni, nu cu un caz singular al uneia care a aparut in Playboy.

      Tu daca auzi ca X a aparut in Playboy si e eleva la Jean Monnet ce concluzie tragi de aici? Eu concluzionez ca respectiva domnisoara arata bine. Nu trag nici o concluzie despre inteligenta ei sau despre calitatea liceului, ci doar ca, intre sute de elevi, la Jean Monnet in particular este si una care arata suficient de bine pentru Playboy. Cum se strica imaginea institutiei?

      @vali: google it, o sa ai surprize. Cum am zis mai sus, unde e legatura intre scoala si Playboy? Faptul ca respectiva femeie a aparut in revista nu zice absolut nimic despre ce a invatat in scoala. Am vazut femei care arata super bine si care aveau numai note mari. Daca ar fi aparut si in vreo revista, ce se intampla, cum anume se strica imaginea liceului? Detaliaza te rog.

      Cred ca mai degraba este vorba de o mentalitate gresita care zice ca orice femeie care apare goala in reviste e automat curva, deci proasta. Poate in cazul asta o fi. Dar nu avem de unde sa stim asta si chiar si asa liceul trebuie sa-si vada de treaba lui (dat note, absente etc), nu de ce face omul in rest.

      Daca se legalizeaza prostitutia la noi ce s-ar mai face atunci?

      @nashu: te rog, zi cateva.

        (Citează)

  5. @nashu
    @nwradu
    probabil ca nu m-am exprimat fluent, deci problema mea nu este eleva de liceu, de 18 ani impliniti, care pozeaza in reviste cu femei goale (mie personal, nu mi-ar placea ca nevasta mea sa fie astfel “cunoscuta si invidiata” de către connaisseurs), ci rascrucea unde viziunea moastra asupra vietii se desparte este aceea ca am asteptari si pretentii de la parinti (atat cat se poate), dar mai ales de la profesori. Rolul profesorilor este sa educe, nu sa seduca eleve sau sa fie un soi de “frati” mai mari care stiu scurtaturi catre Maturitate.

      (Citează)

  6. Nu va tot agitati degeaba. Sunt sigur ca nota scazuta la purtare a fost pt absente, iar pe cineva l-a luat gura pe dinainte sa dea zvon in tara ca si pt alte lucruri i-a fost scazuta nota.
    Aveti careva dintre voi o copie prin care consiliul profesoral a luat aceasta decizie ?

      (Citează)

  7. @nwradu: Roxana? Unde? :)
    Ba da, de tine mă gândeam c-ai trolla pe propriul blog. Eu o mai fac, de plictiseală.

    Nu contest faptul că-s lucruri mai grave care pătează imaginea unui liceu, comparativ cu o singură fată despuiată prin reviste de cultură masculină. Dar nu poți să închizi ochii la așa ceva, din postura de director al unui liceu. De ce lumea sportivă a fost scandalizată când niște gimnaste au luat-o pe căile goliciunii? De ce tipa de la TSD care a pozat în Playboy anul ăsta a fost luată la pălmuțe de Ponta?

    Nu poți să te aștepți să pozezi în Playboy și să te privească lumea cu aceiași ochi: drept elevă cuminte, gimnastă dedicată, politiciană aspirantă. Hai să nu ne pretindem atât de open-minded și să exagerăm cu corectitudinea. Și “eleva porno”, Alexandra sau cum o chema, ți se pare că făcea cinste liceului în care în care învăța?

    Din nou, zic: factorul cheie în toată povestea e gradul de expunere media. Dudeta aia precoce de la Jean Monnet n-a pierdut ocazia să profite de pe urma scandalului cu cealaltă poamă, “violată”. Parcă se oftica să nu fie și ea recunoscută, că-i din același liceu și că are țâțe și că-l știe pe Mazăre. Voiai să o facă elevă onorifică pentru asta, nu?

    Și referitor la gradul ei de inteligență, pun pariu că la vară citim în tabloide că “ușuratica lui Mazăre” n-a luat Bacu’. Are ea alte chestii mai bune de făcut…

    @nashu: Preia legătura, explică-mi că am prejudecăți și-s invidioasă pe succesul fetelor de la Jean.

      (Citează)

    • Sigur ca pateaza numele, dar numai daca este scos in evidenta. Daca nu ma insel, la toate playmate-urile scrie ce studii au facut si unde. Atunci nu-si mai fac liceul de ras, chiar daca l-au terminat de 3-5 ani?

      Nu vreau sa se inteleaga nici ca zic “exista probleme mai mari de rezolvat, asta nu conteaza”, pentru ca ele sunt paralele si ar putea fi rezolvate toate in acelasi timp. Dar nu sunt de acord cu faptul ca liceul trebuie sa decida si cat de moral iti duci viata in afara sa.

      Unde tragi linia? Aia a aparut intr-o revista. Da-o afara! Alte eleve fac sex de la varste tot mai fragede (care o fi limita acum? cand terminau eu era cam 15-16 ani), beau, fumeaza, se dezbraca in clase, rad de profesori. Profesorii stiu asta. Dar pentru ca nu au aceeasi publicitate precum o aparitie in Playboy, toate aceste probleme de moralitate sunt ignorate si chiar tolerate inclusiv in liceu.

      E un standard dublu. Ne-ai facut de ras in public, iar “in public” decidem noi ce inseamna? Te dam afara. Ne faci de ras, dar nu stie toata lumea despre tine? E ok. Nu mi se pare corect. Ori faci puscarie sau scoala de maicute acolo, ori accepti ca tu, ca liceu, controlezi si pedepsesti doar ce se intampla in curtea ta, iar odata iesit de acolo elevul face ce vrea el.

      @albinuta: probabil ai dreptate, dar oricum discutam mai mult de principiu.

        (Citează)

  8. @Roxana,

    Nu ai prejudecati, esti doar un pic mirata ca cineva ti-a montat internet in bucatarie, dar ti-a dezactivat contul public de filckr pe care il placeam cu totii. Mai putin stim noi cine, un hater.

    PS: A se observa cum am adus offtopicul in ontopic.

      (Citează)

  9. Acolo unde e una sunt (mult) mai multe :) follow up jean monnet.

      (Citează)

  10. :)) nashu mă cunoaște mai bine decât eu pe el. Eu i-am văzut doar cracii dezgoliți pe 4sq și juma’ de pălăriuță pe twitter!

      (Citează)

  11. Deci măcar tu mai ai fantezii cu mine.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus