un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Haina lui Schrodinger

10 Dec 2011  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

Unele haine pentru femei sunt ca un mister ce trebuie dezlegat, dar nu în sensul că trebuie să desfaci hainele de pe ele ca să ajungi la “bunătăţi”, ci în sensul că habar n-am ce mama naibii sunt acele haine și cum se numesc.

La bărbaţi e simplu. Ai tricouri, cămăşi, pantaloni, pulover, poate o vestă. La femei sunt un milion de haine posibile. La un moment dat am văzut scris pe eticheta unui articol de vestimentaţie că este o “tunică”. Eu credeam că tunicile sunt doar prin jocurile pe calculator, când îţi îmbraci personajul cu o tunică şi ai Dexteritate +2 şi Magie +1. Există şi în realitate.

Ce-ai în picioare ca bărbat? Ghete sau pantofi, poate unii sport. Femeile? Păi există mai multe feluri de cizme, pantofi, saboţi, balerini, botine, platforme şi cine ştie câte alte variaţiuni în funcţie de lungimea tocului.

Recent mă uitam într-un magazin la produsul din imagine. Este un exemplu clar a ce spuneam mai sus, pentru că habar nu am ce este până nu l-am desfăcut ca să mă uit ce este şi cum se poartă. Putea fi un fular, un şal, un fular care se pune de câteva ori în jurul gâtului şi apoi se pune şi peste cap, ca la arabi, deşi habar n-am cum se numesc în versiunea feminină. Putea fi un pulover, un top de lână, o fustă şi probabil şi altele.

Ştiţi teoria lui Schrodinger referitoare la stări şi măsurători? El zice că până nu măsori în ce stare este un sistem, acel sistem există în toate stările posibile. Dădea exemplu cu o pisică pe care o punea într-o cutie şi la care conecta un recipient cu gaz otrăvitor. În mod absolut aleator, bomba cu gaz se putea declanşa, omorând pisica, sau nu. Schroedinger spunea că până nu deschide din nou cutia, ca să vadă dacă s-a declanşat sau nu gazul toxic, pisica din cutie este în acelaşi timp şi vie şi moartă. Abia deschizând cutia Universul o “concretizează” într-o anumită stare, în funcţie de cât de norocoasă a fost.

E ca şi cum ai arunca o monedă în aer şi ţii ochii închişi atunci când cade. E limpede pentru toată lumea că a căzut fie cap fie pajură, că nu există altă variantă. Teoria lui Schrodinger spune că (dpdv al statisticii aplicată în fizică cuantică) până nu deschizi ochii, moneda este şi cap şi pajură. Inchipuiți-v-o alternând rapid de pe o față pe alta, ca şi cum ai trece foarte repede între doua imagini, şi doar când deschizi ochii şi te uiţi efectiv la ea această probabilitate se fixează pe cap sau pe pajură, nu mai devreme.

Cam aşa e şi cu hainele acestea de femei. Până nu le desfaci sau nu te uiţi la etichetă ca să vezi ce naiba sunt, pot fi orice.

Culmea e că nici nu mai ţin minte ce era cea din fotografie. S-ar putea să fie ceva în neregulă cu mine dacă nu mai țin minte ce articol era de fapt, dar m-am gandit la Schrodinger atunci când l-am văzut.

    5 comentarii

  1. de “poncho” ai auzit/vazut ?
    eu am ramas oarecum “masca” cand am vazut prima oara eticheta pe un astfel de produs. De atunci cred ca orice e posibil la femei.

    N-as putea sa aleg vreodata imbracaminte sa o fac cadou unei femei.

      (Citează)

  2. Sa stii ca uneori hainele sunt niste enigme si pentru femei: am avut o colega de serviciu care a venit o data imbracata cu o fusta pe post de bluza… Si pana n-a luat-o sefa deoparte sa-i explice (sefa fiind o fashionista convinsa), nu s-a prins ca de fapt avea 2 fuste pe ea :) it was funny :)

      (Citează)

  3. @Ariel: poncho e din categoria “toate am auzit de el”. Sunt unele chestii mult mai dubioase de atat, spre exemplu, o sa confund toata viata mea mantoul cu mansonul, iar daca ai vedea de cate feluri sunt chilotii de dama, te-ai speria (classic briefs, high cut briefs, hipster, bikini, boy shorts, tanga, thong, g-string, etc)… *Headache*

      (Citează)

  4. m-ai impresionat cu cunostintele tale despre haine, nici eu nu le stiu asa bine. ma incadrez mai degraba la bluza, blugi, incaltaminte etc.
    cred ca depinde mult de tipul de femeie: fashion, ultra- fashion, sport, casual, beach?
    zic si eu. nu toate femeile sunt la fel, iar pt mine poza reprezenta un fular, sau poate pulover. aflu de la cineva mai in tema ca e un poncho, si intr-adevar am auzit de el.
    mi-a placut in schimb cum ai descris teoria lui Schrodinger, abia acum am inteles-o si sper sa o retin.

      (Citează)

    • @ioana: nu e un poncho, de poncho doar venise vorba in comentarii. Stiu cum e un poncho, eu ii zic covor, ca zici ca si-a tras o femeie pe cap o cuvertura de la tara.

      @Andreea: corect, chilotii sunt cel mai bun exemplu. La barbati exista chiloti si boxeri. Pentru stripperi mai exista si tanga.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus