un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Timpul e cea mai importanta resursa

25 Nov 2011  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Acum aproximativ un an am scris despre experienţa mea cu adeverinţele de venit pe anii anterior. Aventura mea la ANAF, aşa cum se numea postul pe care l-am recitit cu drag acum, m-a făcut să-mi dau seama că în viaţă nu trebuie să faci de toate, ci trebuie să-i plăteşti pe alţii să le facă pentru tine.

Un contabil care să se ocupă de astfel de formalităţi este exemplul perfect. Aia e meseria omului, cu declaraţii de venit şi cu impozite jonglează toată ziua. Pentru mine e o corvoadă, pentru el este o meserie. Din acelaşi motiv nu sunt de acord cu sistemul “lasa că-mi iau alte jante pentru iarnă şi îmi schimb singur roțile la maşină”. OK, dacă stai prost cu banii faci tu treaba, dar la jante e cam aceeaşi cheltuială şi în plus doar munceşti la schimbat de roţi. Nu munca e o problemă, ci faptul că pierzi două ore din weekend cu ea. Mergi la o vulcanizare! Pentru ei nu este timp pierdut, ci chiar muncă, salariu câştigat, taxe plătite (vorba vine la vulcanizări, dar aţi înţeles ideea) şi fiecare îşi face rolul său micuţ în societate, ca o albinuţă cuminte.

Îmi aduc aminte de un comentariu care m-a şocat. Nu mai ştiu pe ce blog l-am citit, dar era vorba despre autostrăzi. Ministrul Transportului tocmai declarase că Autostrada Soarelui va deveni “cu plată” atunci când va fi finalizată. Un comentator spusese ceva de genul “cu plată?!? Să creadă ei că dau bani ca să merg pe un drum! Dacă băgă autostrada cu plată, atunci eu o să merg pe drumul vechi spre mare, pe la Urziceni”.

Am rămas uimit. Adică preferi să nu dai 10 lei, o sumă pe care oricare din noi o poate economisi dacă renunţă la două sticle de Cola sau de bere, şi să pierzi de două ori mai mult timp pe nişte drumuri obscure şi înguste, prin satele patriei noastre?

Pentru mine timpul devine cea mai importantă resursă, mai importantă şi decât banii. Nu din motivul acela clasic, că îmbătrânesc şi nu mi-l mai dă nimeni înapoi, ci pentru că am puţin timp liber pentru mine. Iar acel puţin vreau să-l maximizez, nu să-l pierd cu fleacuri.

    6 comentarii

  1. Exact asta am gândit eu când mi s-a ars un bec la far și am descis să-l montez pe cel npu la service.

    Am cumpărat bec de schimb, m-am uitat un pic la cel ars, am văzut că nu pot să-l scot, m-am dus la service. În jumătate de oră mi-au schimbat și reglat 4 becuri, pentru care eu aș fi muncit mult mai mult și poate nici nu aș fi reușit să fac o treabă la fel de bună.

      (Citează)

  2. Calculele facute de tine in post-ul cu rotile nu erau corecte, dupa cum ti-a demonstrat mai multa lume, plus ca sunt si anumite avantaje in a avea doua seturi diferite (iarna/vara).

    Plus ca nu e vorba mereu de bani, trebuie sa tii cont si de faptul ca pentru anumite persoane este o placere personala sa faca astfel de lucruri, DIY cum zic americanii. Astfel, pentru multi acel timp nu este pierdut ci este petrecut invatand ceva nou sau facand o activitate cu placere.

    Eu sincer, pentru masina mea, as fi in stare sa schimb si consumabilele (ulei, filtre etc.) daca as avea sculele necesare, la mine in curte.

      (Citează)

  3. Dupa mine, calculul e simplu: daca nu castigi in 2 ore de munca, cele pe care le-ai economisi mergand pe autostrada, cei 10 lei pe care trebuie sa-i dai atunci mergi pe drumuri obscure. Pentru multi timpul nu valoreaza nimic, au destul, altceva le lipseste.

      (Citează)

    • @Blogtrekker: eu merg mai departe. Eu as da cei 10 lei pentru a castiga 2 ore de relaxare. Nu ca sa ajung mai repede la munca, ci sa castig 2 ore timp pentru mine. Altfel spus, si in weekend as lua-o pe autostrada, chiar si cu bani.

        (Citează)

  4. eu sunt oarecum de acord cu comentatorul tau, avdn in vedere ca platim deja o taxa de drum. Ba mai mult, o platim de doua ori deja. Astfel, circuland pe o autostrada cu plata in Romania, platesti taxa de drum de 3 ori. In plus, autostrazile din Romania nu-ti ofera nici un fel de utilitati… Tin minte cum acum cativa ani, pe autostrada Pitesti – Bucuresti, m-am oprit intr-un … “Spatiu de Servicii” (denumire mai tampita nu puteau sa-i gaseasca) nebetonat, plin de balti, buruieni si mizerii, singura constructie fiind un birt cu pacanele, populat de indivizi dubiosi.

      (Citează)

  5. Si eu i-as da, tocmai pentru ca cele 2 ore de relaxare valoreaza mai mult, pentru mine, decat taxa. Dar nu pentru toti e asa.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus