un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un Nokia N9 la review

11 Oct 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Nokia N9 cred că este cel mai frumos telefon pe care l-am văzut până acum. Este aşa cum trebuie să arate un smartphone, adică negru, cu ecran gigantic, rotunjit şi bine îmbinat. E un model futurist prin fiecare centimetru pătrat al carcasei sale, mai ales prin absența oricărui buton frontal care să aducă aminte de “vremurile vechi”.

Până acum aş fi spus că HTC Desire S este cel mai arătos smartphone, graţie carcasei metalice şi a rotunjimilor blânde la mână. iPhone 4 (sau 4S dacă preferaţi) este un alt model care mi se pare foarte elegant prin formele sale bine conturate. Nokia N9 le depăşeşte însă pe toate la partea de design. Ecranul domină întreaga parte frontală, care nu mai are niciun buton de niciun fel, fizic sau capacitiv, lateralele sunt simplificate la maxim, iar spatele este “colorat” doar de bandă argintie cu sigla Nokia şi camera foto. Ţineţi-l în mână şi n-are cum să nu vă placă.



În plus, N9 este subţire, iar marginile laterale sunt rotunjite şi ecranul se îmbină perfect cu carcasa, încât nu-mi pot da seama uşor când trec cu degetul de pe sticlă pe plastic. Nu mă tem să spun că Nokia atinge perfecţiunea în design prin acest model, iar cele anterioare precum N8 şi E7 stau ruşinate la colţ. Mie N8 şi E7 mi s-au părut mereu urâte, aşa că vă daţi seama cât de bine arată N9 dacă sunt aşa entuziasmat de el. Dacă Nokia reuşeşte să canalizeze acelaşi talent şi în design-ul viitoarelor modele cu Windows Phone 7, cele pe care se bazează strategia lor de viitor, atunci n-au cum să nu aibă succes. Vreau un Nokia N9 cu Windows Phone 7 la bord!

Nokia N9 rulează MeeGo, un sistem de operare mult mai modern decât Symbian-ul, dar lăsat şi el la o parte în favoarea lui WP7. La o primă butonare aş spune că diferenţele faţă de Symbian sunt imense şi toate în bine şi că MeeGo avea ceva potenţial. Totuşi, WP7 are mai mult potenţial, aşa că nu regret decizia Nokia ci doar sper că va fi şi un N9 cu WP7, ca să-mi repet dorinţa. Despre cum merge N9 în varianta reală vă zic în review-ul mare.

Specificaţii: ecran AMOLED de 3.9 inci, 854 x 480 pixeli; procesor 1 GHz cu accelerare video; 1 GB memorie RAM, 16 GB stocare internă; camera foto 8 MP cu lentila Carl Zeiss, filmare 720p @ 30 fps, camera video frontală; wifi, GPS, 3G, microUSB, jack audio; 135 grame; baterie 1450 mAh; suporta doar micro-SIM şi nu are slot de card de memorie.

Cât costă? Nu ştiu, încă n-a apărut la niciun magazin.

    15 comentarii

  1. Pe amazon era ca pret de lista 599Euro pentru 16G si parca 799 pentru 64G :)

    Legat de Win7, Searay e facut exact pe aceasta platforma, adica seamana ca 2 picaturi de apa. Se pare ca ti-ai gasit viitorul tau telefon. :)

      (Citează)

  2. are frontfacing camera in coltul de jos? interesant.

    nu e predispus la zgarieturi cu ecranul ala convex?

      (Citează)

  3. Zici ca e taiat cu maceta, perfect dreptunghi asa…
    Nu prea inteleg de ce telefonul ruleaza Meego?

      (Citează)

  4. niste poze facute cu camera lui ?

      (Citează)

  5. @daniel a facut zoso cateva :P

      (Citează)

  6. okay, tocmai am vazut la Dan Dragomir un link catre zoso :) thanks.

      (Citează)

  7. Aici e blog generalist bre, dacă vreți poze cu aparatul mergeti pe bloguri de tehnologie.

      (Citează)

  8. @add
    http://www.youtube.com/watch?v=SQnPmr61POw&feature=player_embedded

    desi nu as incerca asa ceva

    imi place telefonul si sunt fan Nokia, dar v-a fi in afara bugetului meu

      (Citează)

  9. DA! absolut de acord cu review Nokia N9.) Am modelul asta de 1 luna si cand il scot din buzunar sa vorbesc, prietenii ma intreaba: “ala e Nokia??” am N9-le cu carcasa turcoaz.) doar il tii in mana si e de departe cel mai reusit model de la Nokia. 0 minusuri pana acum, dupa luna asta de uitilizare.

      (Citează)

  10. Daca vrea cineva sa butoneze test, mai am un N9 de rezerva.) lasa garantie si-l dau la butonat.

      (Citează)

  11. sper ca nu te superi radu daca pun si aici link-ul ptr Noki N9 unpacking made in romania.) dar chiar vreau sa se stie ca Nokia nu a pierdut nimic din potentialul lor de calitate,design si functionalitate…si-au reclaculat doar un pic pozitia pe piata.) http://www.youtube.com/watch?v=s95UQ4loHTc

      (Citează)

  12. Update-ul 1.1 pentru N9 este pe drum, cred ca apare saptamana viitoarea.
    La fel si Beta3 pentru N950 :)

    @nwradu Poate ar fi bine sa mai faci un review si cu noul update instalat.

      (Citează)

    • @George: nu cred ca-l mai apuc. Oricum, pe soft are ceva probleme telefonul, are uneori lag, are niste greseli de conceptie… sunt multe detalii de zic la review.

        (Citează)

  13. cred ca poate sa aiba cel mai bun/simplu si elegant OS daca nu are aplicatii/ecosistem sa dus la fund
    si chiar daca vine cu totul la pachet cine mai are rabdare sa caute iar aplicatii compatibile, conturi noi, bla bla bla
    prea multa bataie de cap pentru un telefon
    android-ul este in top ;)

      (Citează)

  14. bine ba bla bla, Nokia N9 are deja 3000 de aplicatii and counting.) si ok daca nu-ti place asteapta Lumia 800 aceeasi marie cu alta palarie.) WP7 si gata cu mofturile.)ba nene mai e o treaba.) zi si mie pa ce telefon afiseaza feed de facebook in ecranu principal fara sa mai accesezi aplicatia a?.)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus