un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Steve Jobs despre Android

24 Oct 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Citat din viitoarea biografie a lui Jobs:

On Apple’s lawsuit against Android and its OEM partners:
“I’m willing to go thermonuclear war on this,”

Our lawsuit is saying, ‘Google you fucking ripped off the iPhone, wholesale ripped us off,’” Jobs said, according to Isaacson. “I will spend my last dying breath if I need to, and I will spend every penny of Apple’s $40 billion in the bank, to right this wrong. I’m going to destroy Android, because it’s a stolen product.”

(during a meeting between Schmidt and Jobs in front of a Palo Alto coffee shop)
“I don’t want your money. If you offer me $5 billion, I won’t want it. I’ve got plenty of money. I want you to stop using our ideas in Android, that’s all I want.”

Bănuiesc că i-au picat rău ştirile privind creşterea constantă a cotei de piaţă a OS-ului Android.

Totuşi, Steve Jobs vrea o situaţie care nu poate exista. Ştiu că ar fi logic să spui că inventatorul unui lucru, de orice natură ar fi acesta, are dreptul să nu-i fie copiată pe nedrept munca, dar nu trebuie confundată copierea sub formă de “clonare” cu “copierea” sub formă de preluare a ce-i bun şi îmbunătăţire prin noi idei.

Cineva a inventat un motor; altcineva l-a luat şi i-a adăugat roţi, volan şi frână şi l-a făcut maşină. Altul a văzut ideea de “autovehicul” şi a modificat-o în altă direcţie, obţinând o maşină mai rapidă sau mai confortabilă. Altul a sesizat un potenţial de piaţă şi a luat forma din acel moment de maşină şi i-a adăugat acoperiş, portbagaj şi faruri. Pe total, ceea ce s-a întâmplat se numeşte progres tehnologic prin inovaţii mici şi constante.

Nu poţi să-i rezervi unuia care are o idee toată dezvoltarea viitoare. Nu este specificul lumii aşa; ideile bune trebuie arătate şi completate de către alţii, la fel cum şi fizica şi matematica s-au clădit pas cu pas pe teoremele şi funcţiile descoperite anterior de alţii. Când unuii au studiat şi dezvoltat balistica pentru a trimite sateliți pe orbită, nu li s-a zis “stop, n-ai voie să foloseşti fizica lui Newton… e a lui Newton aia, inventează tu una a ta”.

Nu mă pronunţ dacă Android-ul a copiat sau nu iPhone, asta e treaba tribunalelor, iar firmele n-au decât să-şi schimbe miliarde între ele pe patente şi decizii judecătoreşti. iPhone a generat forma şi ideile din spatele noii generaţii de mobile, precum şi tipul de software necesar; dar dacă alţii au plecat de la această formă şi au îmbunătăţit-o, atunci eu, în poziţia de client final şi beneficiar al inovaţiilor introduse, nu pot decât să mă bucur de asta. Că a fost prin copiere mârlănească sau prin inovaţie cinstită, pe modelul descris mai sus… cum spuneam, să decidă alţii şi să-şi plimbe miliardele dintr-un cont în altul, mie nu prea îmi pasă.

Cât despre cazul iPhone vs Android, eu sunt de părere că doar clonele chinezeşti reprezintă o copiere nesimţită a unei invenţii de succes. Alea care arată fix la fel, ba chiar scrie şi iPhone pe ele, dar apoi descoperi că au două SIM-uri şi sunt în chineză. Să construieşti pe o idee, mai ales dacă plăteşti patentele înregistrate, este deja inovaţie şi e în beneficiul meu.

citatul via TechCrunch.

    20 comentarii

  1. Eu consider ca diferenta intre iPhone si ce a fost inainte e la fel de mare cu cea dintre Nokia/Symbian si BlackBerry si ce a fost inainte. E o evolutie fireasca.

    Pana la urma, inainte de iPhone, Apple nici nu facea telefoane => s-a inspirat de la altii. :D

      (Citează)

  2. Mda, dar cand a decis sa copieze sistemul de notificari din Android, nu gandea asa? Nu, Apple nu copiaza, doar altii de la ei.
    Ipocrizie.

      (Citează)

  3. Steve Jobs a fost un capitalist dur şi de-a dreptul fascist, se ştie asta… nesfîrşitele acuzaţii de copiere faţă de Microsoft, încă din 1984, cînd ei pregăteau Windows şi Steve îi acuza în faţă că copiau mac-ul… Cînd, de fapt, se ştia foarte bine că interfaţa mac-ului si utilizarea mouse-ului e “copiată” (evident în cazul ăsta Steve prefera să zică …inspirată…) de la Xerox, care însă nu a avut viziunea să o pună pe piaţă în afara laburilor sale…

    Atunci Bill Gates i-a zis foarte bine, “e ca şi cînd tu te superi pt că vroiai să furi TV-ul vecinului şi cînd intri în casă să-l furi constaţi că a fost deja furat de altcineva”

    Mie personal nu mi-a plăcut niciodată Jobs şi nu o să-l laud acum doar pt că a murit… era extraordinar de plin de el, avea impresia că Pămîntul nu se învîrte fără el… este acel discurs de la univ. Stanford, care tot circulă pe internet, în care el zice “Dacă eu nu urmam acel curs de caligrafie, calculatoarele nu ar fi avut fonturile frunoase pe care le au acum”…. stai liniştit nene… dacă nu le introduceai tu în anul ăla le introducea altcineva un an sau cîţiva ani mai tîrziu…

    Da, omul a avut o viziune, a ştiut să creeze şi să vîndă produse care să se impună pe piaţă… dar în domeniul ăsta, nu a fost singurul, nici pe departe, iar politica sa agresivă faţă de alte companii (procese, etc) şi faţă de proprii angajaţi (şe ştie f. bine cum se purta cu ei, că era abuziv şi că le era frică de toanele lui) nu-l fac un model de urmat şi nici de lăudat.

      (Citează)

  4. +1 alias :)

      (Citează)

  5. Si-a dat si ultima suflare, si pe Android in fund il doare.

      (Citează)

  6. multi ne inspiram unii de la altii si apoi spunem ca suntem noi inventatorii ceea ce deranjeaza cel mai mult este recunostinta
    daca microsoft suneam: ne-am inspirat de la colegii nostrii nu cred ca era mare tam tam
    daca eric schmidt era sincer de la inceput, stii apple vom fii cu tine parteneri apoi avem de gand sa facem un sistem de operare concurent… punem fii prieteni!
    afacerile sunt afaceri insa sa nu uitati niciodata ca este normal sa recunosti ceea ce a facut concurenta

      (Citează)

  7. deci, conform logicii tale, eu daca iti copiezi textul si adaug un paragraf la sfarsit e ok. pentru ca l-am imbunatatit, am inovat …
    iar cu inventia masinii … pff. mai baiatule, tu daca vrei sa te apuci de facut o masina o sa ai o carca de brevete de avut in vedere. ah, da. mai e chestia cu brevetele care expira (incorect cuvantul totusi) dupa X ani. dupa care e la liber sa faci masini sau telefoane.

    iar sistemul de notificari copiat de la android … daca google avea patent pentru sistemul respectiv, apple platea acum. cam cum face samsung, remember?

      (Citează)

  8. @cireasa
    treci cu vederea peste o chestie esentiala – te dai cu cu*ul de pamant ca altii te copiaza si nu e corect, ca ai investit, cercetat, etc. Dar tu copiezi fara jena ceva si-l prezinti drept inovator. Sau poate nu stiu eu, daca daca nu exista vreun patent pe chestia aia nu se mai cheama copiat? Si BTW, Samsung nu plateste la Apple, ci la Microsoft. Si atat de mult a copiat Samsung incat Apple a trebuit sa prezinte dovezi prelucrate in photoshop.

    PS. stii cateva dintre patentele Apple? Hai ca enumar eu cateva:
    – dispozitiv dreptunghiular cu colturi rotunjite.
    – dispozitiv cu ecran pe partea din fata
    – rama metalica
    – icoane colorate cu colturi rotunjite.

    Banuiesc ca pana la Apple nimeni n-a facut asa ceva.

      (Citează)

  9. @cireasa @am991
    inca ceva, ca sunt curios. ce anume a copiat Google de la Apple?

      (Citează)

  10. @sabotor: cred ca interfata multi-touch. Desi, asta exista intr-o groaza de filme inainte, deci e destul de naturala. Mi-aduc aminte doar de ala cu Tom Cruise in care unii puteau sa te aresteze inainte sa comiti crima.

      (Citează)

  11. @AM991
    eu sunt cat se poate de serios. faptul ca la o intrebare serioasa raspunzi cu un desen amuzant nu ma poate face decat sa cred ca nu stii ce (si daca) a copiat Google de la Apple, numai ca asa ai auzit si tu de la unul sau de la altul…

    Hai sa discutam serios si explica ce crezi tu ca a copiat Google de la Apple.

      (Citează)

  12. @nashu_mare
    ca exista in filme e irelevant
    e mai relevant faptul ca exista pe alte device-uri/telefoane inaintea iPhone-ului.

      (Citează)

  13. baieti … daca nu ai patent pe ce ai facut, sa fii sanatos.
    momentan, doar tu esti ala (sabotor) care detii adevarul absolut in legatura cu photoshop-ul contra samsung, pentru ca ultimele “inovatii” samsung sunt blocate in australia si germania. iar ultimul nexus a fost schimbat ca sa nu mai semene cu iphone-ul.
    iar daca avocatul samsung nu a putut face diferenta intre ipad si galaxy tab … TU poti sa zici ce vrei, samsung a copiat. FACT (demonstrat final in instanta). restul sunt discutii trollice din care putem sa avem cate vrei.

    iar ce zice radu, ca e ok sa copiezi … ii doresc asta.

      (Citează)

  14. @cireasa
    deci, atata vreme cat altii n-au patentat ceva si tu copiezi acel ceva nu se mai cheama copiat, se cheama inovatie. O logica beton.

    o tableta e un display pe care-l tii in mana. ce ar trebui sa faci ca sa nu semene? sa faci tableta rotunda? hexagonala? de 30 de inchi, dar cu display de 7? sa-i pui manere de sacosa de rafie? de la distanta toate seamana. insa apple a trebuit sa modifice pozele de la galaxy tab pentru galaxy tab nu are acelasi format ca si ipad. Iar avocatul poate e unul care habar n-are cum arata un iPad sau un Galaxy Tab, poate nu-l intereseaza tabletele – sunt oameni care nu pot face distinctia intre marci de masini, de exemplu.

    Si apropos, nu e demonstrat, inca nu s-a terminat procesul, s-a pus ban pana la finalizarea procesului.

    Si totusi, vorbim pe langa. Nu Apple a inventat tableta, nu Apple a inventat telefonul cu touchscreen. Apple doar a produs o tableta mai subtire, au cerut niste patente pe chestii absurde (zi-mi tu daca ti se pare normal patent pe device rectangulat cu colturi rotunjite) si apoi au inceput trolatul pe tema patentelor. Daca inventa Apple tableta, aveau dreptate sa-i dea in judecata pe toti ceilalti, asa insa sunt numai niste troli care acum se dau cu cu*ul de pamant ca au fost batuti la cu*ul gol de Google cu al lor Android si le e frica ca s-ar putea intampla asta si pe piata tabletelor.

    Si sa revin la intrebarea mea, ca vad ca o eviti: ce a copiat Google de la Apple?

    PS – pentru adevarul absolut in privinta photoshopului, consula aceleasi surse pe care le-ai consultat pentru treaba cu avocatul.

      (Citează)

  15. incearca sa intelegi: ban pe vanzari pe tableta SI telefoanele Samsung care seamana cu alea facute de Apple. nu doar intr-o tara.

    ia gandeste-te tu cam cate palm-uri au fost vandute si cam cate tablete inainte de ipad.
    si mai gandeste-te care era interactiunea cu ele pana la iphone.

    eventual, pune mana pe un android si pune mana pe un ios. eu am avut din ambele, si pot zice ca da, android e luat ca idee dupa ios. patentele incalcate? ma doare fix la basca, nu e problema mea. dar faptul ca apple e calare pe motorola/htc/samsung si nu vitza-vercea, cred ca zice destule.

    iar faza cu patentele stii ca e ceva mai complicata decat “device dreptunghiular cu colturi rotunjite”.

    pana la urma vad ca problema ta de fapt este ca nu ti se par normale patentele. gandeste-te totusi ca nu Apple le-a inventat. exista de ceva anisori. nu te mai supara aiurea, fa si tu un patent pe “device rotund cu gaura in mijloc”. daca poti.

      (Citează)

  16. google a imprumutat pentru android tot ceea ce apple a investit in iOS: gesturi, aplicatii si interfata

      (Citează)

  17. Am impresia că unii cred că Apple a inventat smartphone u. “Aplicaţiile”? Pe bune?

      (Citează)

  18. telefonul cu siguranta nu l-au inventat insa au reusit sa il faca mult mai prietenos

      (Citează)

  19. of sunt satul de discutiile astea, apple este apple androi este android
    exista asemanari si deosebiri, insa utilizatorii stiu de ce aleg androidul

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus