un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce nu-mi place IndyCar-ul

18 Oct 2011  ·

GÂNDURI  ·

2 comentarii

Am spus de câteva ori pe aici că admir sporturile americane pentru că sunt create în principal pentru spectacol, pentru a oferi distracţie spectatorilor. La noi în fotbal se dă cartonaş şi dacă îţi dai jos tricoul după un gol, la ei în fotbal se preferă placaje spectaculoase şi manifestări grandioase. Se face show și e pe bani mulţi.

Ce nu înţeleg însă sunt NASCAR-ul şi Indycar. O grămadă de maşini care se învârt în cerc. Circuitul este un oval şi maşinile dau ture. Unde este talentul piloţilor? Unde este depăşitul spectaculos şi performanţa adevărată, când singura metodă de a depăşi este să profiţi de scăparea altui pilot, care nu a mai putut urma trasa ideală pe orbita sa? Poate de asta niciun pilot american nu a avut succes în Formula 1; nu se ridică la înălţimea variantei europene.

Şi acum uitaţi-vă la accidentul de mai jos. Maşinile sunt spulberate ca popicele lovite cu viteză de o bilă. 15 maşini decolează şi se rup în bucăţi atunci când se lovesc între ele la 350 de km/h, iar un pilot a decedat în acest accident. Uitaţi-vă, pe la mijlocul clipului, la imaginile filmate chiar din maşini. Ăla nu e sport, e un masacru în aşteptare.

Acesta e singurul spectacol. Pentru asta maşinile se rotesc în acel oval, doar ca spectatorii să vadă accidente spectaculoase, restul cursei fiind destul de banal. Chiar şi regulile sunt făcute aşa; Dan Wheldon, cel decedat, acceptase să plece de pe ultimul loc pe grila de start, având un bonus de 5 milioane de dolari dacă va câştiga cursa chiar și în aceste condiţii. Dar dacă în NASCAR se conduc adevărate tancuri, ranforsate cu cuşti interioare, în IndyCar maşinile sunt cu cockpit deschis şi cu roțile expuse şi orice accident te face praf.

IndyCar-ul parcă ar fi precursorul acelor sporturi violente din filme futuriste distopice, în care diverşi sportiv se bat chiar pe viaţă şi pe moarte în tot felul de arene periculoase.

Ați văzut că aștia au camere mobile pe fiecare mașină?

    2 comentarii

  1. :|

    Fix la Dan Wheldon m-am gandit cand am vazut titlul…

    PS – Insucces in F1. Totusi, gandeste-te la Jacques Villeneuve sau Juan Pablo Montoya. Primul a si castigat un campionat in al doilea lui an in F1. E adevarat ca au avut si masini care sa-i ajute, mai alles Villeneuve in ’97. Williams au rupt in perioada ’92-’97 cu modelele FW14B, FW15C si chiar FW18 si FW19…

      (Citează)

  2. „Ăla nu e sport, e un masacru în aşteptare”
    De asta are succes. Anericanii sint obsedati de violenta

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus