un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Analiza si ganduri dupa lansarea iPhone 4S

5 Oct 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Bun, ieri seară a fost anunţat noul iPhone 4S (şi doar atât, fără vreun alt model) şi sunt sigur că ştiţi cu toţii detaliile şi specificaţiile din zecile de articole ce au dat copy-paste, aşa că eu vreau doar să analizez un pic ce se întâmplă. Ca baza de pornire a discuţiei, menţionez totuşi rapid ce are iPhone 4S:

 • acelaşi aspect, aceeaşi carcasa, acelaşi ecran ca iPhone 4.
 • procesor dual-core mai rapid, procesor grafic şi mai rapid.
 • camera foto de 8 Mpx (faţă de 5 Mpx) cu filmare 1080p.
 • recunoaştere vocală avansată.

Dacă vi se par puţine noutăţi, aşa şi este, chiar sunt puţine. Totuşi, eu n-aş privi-o ca pe un “fail” din partea Apple, ci pur şi simplu este greu să inovezi masiv în fiecare an. Să nu uităm că şi Apple este o firmă dependentă de evoluţia tehnologiei pentru fiecare componentă din produsele lor, dar dacă, să zicem, în ultimul an nu a apărut niciun ecran mai bun decât “retina display-ul” folosit deja, ce era să facă Apple?

Au îmbunătăţit acolo unde s-a putut. Procesor mai rapid, grafică mai rapidă, camera foto mai bună. Doar că, în viteza cu care ceilalţi producători lansează zeci de modele anual, fix aceste trei categorii par banale, unele la care te aştepţi şi de la care te obişnuieşti să auzi că sunt “mai mari, mai bune” cu fiecare model nou.

În plus, mă uit la ciclul de dezvoltare Apple. Primul iPhone a spart piaţa. Al doilea, modelul 3G, a venit cu îmbunătăţiri majore. Al treilea model, 3GS, a avut doar viteză mai mare, dar a păstrat aspectul celui anterior. Îmbunătăţirile majore au revenit cu generaţia iPhone 4. Următorul model, cel anunţat ieri, aduce doar îmbunătăţiri de viteză. După aceasta logică, îmbunătăţirile majore vor veni la anul, cu iPhone 5.

Nu în ultimul rând, să nu uităm că Apple domină piaţa. De ce să schimbi ceva ce este încă foarte dorit şi foarte bine vândut? Ecranul de pe iPhone 4 este în continuare cel mai bun de pe piaţă; de ce să aduci unul nou? Forma lui iPhone 4 în carcasă de sticla este una foarte elegantă şi recunoscută oriunde; de ce să schimbi forma dacă cea curentă încă “poate”?

Iar în ceea ce priveşte elementele îmbunătăţite, am avut impresia, urmărind live prezentarea, că iPhone 4S ajunge din urmă concurența, că “intră în rândul lumii”. Adică, bine ai venit în clubul telefoanelor care filmează 1080p! Samsung Galaxy S II şi HTC Sensation şi LG Optimus 2x fac asta de prin aprilie. Bine ai venit în clubul telefoanelor cu HSDPA la maxim 14,4 Mbps! Alte telefoane fac asta de un an de zile. Upgrade-uri deci normale, impuse de piaţa pe care o pierd constant în favoarea Android-ului. Aţi observat poate că până şi prezentatorul a arătat că acum iPhone 4S este la nivelul unor modele LG, Samsung sau Motorola.

Sunt dezamăgit? Da şi nu. Nu pentru că mă aşteptam ca noul iPhone să nu fie ceva extraordinar. Cum spuneam, nu s-a dezvoltat tehnologia în ultimul an încât să poate fi scoase produse revoluţionare. Mi-am dat seama de asta după ferocitatea cu care Apple a atacat în ultima perioadă Samsung; când o companie încearcă să-şi păstreze poziţia pe piaţă prin patente şi procese înseamnă că a pus frână celeilalte metode de a păstra piaţa, anume inovaţia tehnologică.

Ce mă dezamăgeşte este că n-a fost prezentat nimic care să folosească noul procesor şi noua grafică. Anul trecut apăruseră nişte noutăţi precum iMovie, se vorbea de editarea clipurilor direct din telefon, ceea ce mi se părea super-tare. Astăzi Apple se laudă cu iPhone 4S, cu un procesor de 2 ori mai rapid şi grafică de 7 ori mai rapidă şi n-a putut prezenta nimic care să folosească aceste procesoare, cu excepţia unui joc. Noutăţile din iOS 5 sunt interesante, dar nu necesită procesoare mai puternice. În plus, au păstrat antena externă.

Recunoaşterea vocii şi controlul telefonului prin softul Siri? Inutil pentru mine şi pentru români. O fi bun la americani, dar la noi ar fi cam penibil să vorbeşti în engleză în telefon ca să-i dai comenzi, plus că trebuie să pronunţi bine engleza. Tehnologia există de mult, o aveam şi pe primul meu PDA acum 5 ani, dar în limba română nu era eficientă.

Camera foto cu megapixeli în plus mă lasă iarăşi rece. Sunt multe alte telefoane cu camere de 8 megapixeli dar, deşi sunt sigur că modulul folosit de Apple este performant, nu cred că un senzor nou şi un timp mai scurt de declanşare a aparatului merită trecerea la iPhone 4S.

Apple îşi permite să piardă acest an, venind cu un model dezamăgitor de asemănător cu iPhone 4, pentru că vinde din inerţie şi trăieşte încă bine pe gloria căpătată până acum. Probabil că la anul vor trebui să schimbe toate acestea şi iPhone 5 să fie, din nou, un “wow” şi un “ceva unic”.

Până atunci eu n-aş renunţa la iPhone 4, dacă aş avea. Singura noutate cu adevărat bună din iPhone 4S este viteză mult mai mare de fotografiere. Dar să dau 2500-3000 de lei doar pentru asta? Nu mulțumesc.

 

  10 comentarii

 1. Este cam acelasi lucru si la HTC. Ma gandeam sa schimb Desire-ul, dar nimic din ce s-a scos pe piata in ultima vreme nu m-a convins sa o fac. (Bine, astia si scot telefoane prea mari pentru mine). Pur si simplu, nu exista un pas in fata din partea produselor care sa ma faca sa fac si eu pasul. (Poate daca nu ar exista ROM-urile…)

  Ma gandesc insa ca mai sunt inca destui posesori de 3GS care nu au facut pasul inca spre altceva si pe care ii vizeaza Apple cu facelift-ul asta…

  PS: Ar trebui ca Siri sa fie totusi mai evoluat decat ce exista pe PDA si NOKIA.

    (Citează)

  • Ar trebui. Recunoasterea vocala este dependenta de puterea de procesare din telefon si acum “are cu ce”. Culmea, in prezentarea mea de la Webstock am vrut sa includ si un capitol despre voice commands si necesitatea de a vorbi fluent si simplu cu telefonul pentru a-i da comenzi, dar n-am facut-o pentru ca acest feature ar fi inutil in piata romaneasca.

   Exista posesori de 3GS, dar o mare parte vor face pasul la iPhone 4, care va fi un pic mai ieftin in viitor.

     (Citează)

 2. camera mai are in plus inca un element la lentile si diafragma imbunatatita cu 1 stop. ceea ce in conditii de iluminare slaba o sa conteze mult. adevarat, daca ai i4 si nu poti sa il vinzi cu un pret decent, nu are rost trecerea [asta daca banii conteaza cat de cat]. pentru cei cu 3g sau 3gs, ori cei care inca sunt pe symbian [cazul meu] i4s-ul asta poate fi o solutie. dar asteptam anuntarea preturilor pt romania.
  ps: ca puteai sa ii ‘spui’ telefonului gogu si el sa formeze gogu e una, si alta e sa ii spui cum am vazut in filmele de prezentare “care e cel mai apropiat restaurant din zona x” iar ala sa iti raspunda. evident, totul depinde de net si de cat am putea beneficia de acest serviciu. pt unii din americani care stau cu orele prin masini [desi sunt si pe meleagurile noastre destui de multi] folosirea telefonului in acest mod e o bucurie. ma gandesc ca si pentru cei cu deficiente de vedere e o optiune.
  ps: daca ai nostrii operatori de telefonie aveau niste preturi un pic mai mici pana acum, si vanzarile pe piata oficiala erau evident mai mari, sunt sigur ca intram in faza 2 de livrare.

    (Citează)

  • Siri e o chestie foarte smechera, dar nu o va adapta nimeni la limba romana si va ti total inutila aici. Si chiar si adaptata, suntem in urma la Google Maps, Yelp si orice alt serviciu pe care il foloseste Siri pentru a afla cel mai apropiat restaurant sau din astea. Cred ca daca-i spui “cel mai apropiat ATM Raiffeisen” iti si gaseste ceva?

   Eu ma gandesc la piata noastra, nu la americani. Despre aia scriu alte bloguri :P

   HTC Titan are camera cu f2.2. Oricat ar avea, tot ca un telefon face fotografiile. Probabil ca iPhone 4S ajunge la acelasi nivel pe care l-a atins Nokia N8 acum un an sau chiar mai slab.

     (Citează)

 3. După cum ai spus și tu, nu prea aveau ce să îmbunătățească acum la iPhone 4, tehnologic vorbind. Cele mai multe îmbunătățiri vin pe partea de software, cu iOS 5. Nu înțeleg de ce toată lumea este „dezamăgită” de iPhone 4S. Ce s-ar fi așteptat să lanseze Apple? Un telefon transparent?
  Eu o să rămân în continuare la iPhone 4 cu iOS 5, evident. Până acum sunt foarte mulțumit de viteză, nu văd de ce l-aș schimba.

    (Citează)

 4. erea de asteptat sa nu fie un Iphone 5, nu de alta, dar la anu’ ce ar mai fi lansat?

    (Citează)

 5. eu unul sunt foarte curios de evolutia pretului pt iPhone 4 de 16, respectiv 32GB, presupun ca va fi undeva intre 8 GB si iPhone 4S, sper ca lucrurile nu se vor misca chiar asa lent pe piata romaneasca

  http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2011/10/iphone5apple2011liveblogkeynote1590.jpg

    (Citează)

 6. Ma intreb daca au mai existat pe piata vreodata 3 modele de iPhone simultan (3GS, 4 si 4S).

    (Citează)

 7. @ipo – cum nu au multe modele lansate, raspunsul este nu
  Ar trebui sa scada pentru ca daca diferenta dintre 4 si 4s o sa fie de doar 30-40 euro, cred ca toata lumea o sa ia 4s, ca nu mai conteaza diferenta aia cand dai sute de euro.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus