►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
V-am mai spus ca as vrea sa cumpar un espressor. Daca m-ați fi întrebat acum 3 ani despre cafea, aș fi râs și aș fi spus că nu voi bea niciodată cu regularitate așa ceva, pentru că nu are efect și nu mă trezește. În continuare n-are efect asupra somnului, dar am ajuns să beau câte una în fiecare dimineață pentru că-mi place gustul. Cea la filtru nu prea-mi place, iar la ibric durează prea mult să o fac, așa că soluția este un espresso bun, cu spumă.
Modelul care mi-a atras privirea este un Philips Saeco HD8323/09 de 389 lei. De Saeco n-am auzit până acum, dar se pare că este mare sculă de firmă şi celebră pentru produsele sale. Ce-i special la acest model?
Întâi, se laudă cu o sită specială care contribuie la producerea unui strat mai gros de spumă de cafea în partea de sus a cănii, iar asta îmi place. Apoi funcționează nu doar cu cafea râşnită, ci suportă şi sistemul E.S.E sau Easy Serving Espresso, care este o convenţie a producătorilor de maşini şi de cafea ce standardizează nişte capsule de o anumită formă şi greutate. Nu vă gândiţi la sistemul Nescafe Dolce Gusto, deşi principiul este asemănător. Din ESE fac parte şi Illy sau Lavazza, iar magazinul Nescafe văzut în Barcelona cred că astfel de capsule vindea.
Altfel spus, cu espressorul acesta mi-aş lăsa deschisă şi posibilitatea de a folosi cândva pastile de cafea, care sunt mult mai simplu de făcut în espressor. Are şi duză de aburi (“panarello”) pentru încălzit lapte şi făcut spumă. Singura problemă, raportată de mai mulţi oameni în comentariile de la eMAG, este că e greu de montat şi demontat capacul, în spusele unuia “zici că muţi masa din loc când strângi cafeaua”. Se pare că e şi destul de zgomotos.
Are cineva un astfel de model? E ok? Îmi trebuie neaparat și râșniță specială pentru a măcina fin cafeaua, ca de espresso?
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
23 comentarii
08/09/2011 la 1:11 PM
Iti recomand sa mai citesti pe aici http://cafeina.ro/index.php?s=espresso desi nu raspunde la niciuna din intrebarile tale.
Mihai(Citează)
08/09/2011 la 1:15 PM
Saeco chiar e un nume intilnit des la noi. O mare parte din automatele de cafea pe bani din diverse locuri sint sub numele asta.
Referitor la aparatul asta, parca ai mei au asa ceva pe acasa si iese o cafea buna.
Ai mei bagau in ea cafea normala gata macinata.
jules(Citează)
08/09/2011 la 1:19 PM
Saeco face si espressoare profesionale, pe care le vezi prin localuri, deci trebuie sa fie de calitate si linia consumer.
ipo(Citează)
08/09/2011 la 1:52 PM
Nu-ti face asteptari prea mari de la un astfel de aparat. Exista o diferenta clara intre aparatele consumer si cele pro si pretul platit pe unul profesional se justifica.
La aparatul care l-ai ales tu o sa iti iasa o cafea asemanatoare celei produse de nespresso dolce gusto, sau chiar mai nasoala, in functie de ce cafea folosesti (sau capsule).
Din cate stiu eu cafeaua speciala pentru espressor vine deja macinata, desi s-ar putea sa fie si nemacinata, caz in care iti trebuie si o rasnita.
Saeco este intr-adevar o firma recunoscuta pentru espressoarele sale.
Si ca idee, un espressor “meserias” e cel care ii adaugi tu apa, cafea nemacinata, eventual si lapte daca vrei ceva mai deosebit, iar el stie sa-si ia exact cat ii trebuie din fiecare ca sa-ti produca o cafea geniala.
AdrianG(Citează)
08/09/2011 la 3:07 PM
e buna firma. Un prieten are asa si e foarte multumit, noi insa avem ceva italienesc, ma uit acasa is iti zic firma. Pentru scos maneta aceea, da, e un pic dificil, asa e la toate, dar nu o chestie neobisnuita si e mai mult de siguranta, daca si eu pot sa-l folosesc, atunci tu sigur nu o sa ai pb.
El vine cu doua capacele cu site, pentru o portie sau doua, apoi poti sa faci tu dublu sau lung, dupa cum iti place, mai dilaut sau nu. Duza de aburi nu stiu cat o sa o folosesti, noi nu am folosit-o niciodata de un an de zile.
Cumparam cafea macinata, la pachet, in general din comert echitabil dar nu numai si in general specialitati sau cafea speciala pentru espresso. Ca marci, cele italienesti standard, Lavazza de pilda, Carte Noire e iar foarte buna
Si inca o chestie, e important sa te uiti la presiune, numarul de bari, cu cat mai mare, cu atat mai bine, iese cafeaua mai buna.
ioana(Citează)
08/09/2011 la 3:16 PM
mie la munca mi dor de cafea la filtru. Acum beau numa pastile.
Expresso: ii mai bun – de la uleiuri
Filtru: e mai tare si te tine mai mult in viata
animaloo(Citează)
08/09/2011 la 8:14 PM
@AdrianG: in modelul asta pui tu apa, cafea macinata (in cupa aia) si el o prepara. Suplimentar insa vine si cu o alta cupa in care poti pune pastile, daca vrei. Iar unul profesional e 2000 de lei… nu mersi.
@ioana: are 15 bari, de mai mult nu exista la pretul si in gama consumer.
@jules: merge si cu cafea macinata normal, dar pentru espressor se recomanda cafea mai fina. Cu cat mai fina, cu atat se transfera mai bine gustul ei in apa care o strabate cu presiune. Daca iei cafea de la Starbucks sau Gloria Jean, de exemplu, te intreaba cum o vrei rasnita in functie de modul de preparare. La ibric poate fi mai mare, la filtru e mai fina, la espressor e si mai fina. O tine mai mult in rasnita sau are alt model, nu stiu exact.
nwradu(Citează)
08/09/2011 la 9:44 PM
@nwradu: eu ma refeream la faptul ca pui cafea nemacinata (ca doar asa se pastreaza gustul cel mai bun) la un espressor profi
Si nu am zis ca asta n-ar fi bun, doar sa nu iti faci asteptari prea mari
AdrianG(Citează)
08/09/2011 la 10:00 PM
Ah, pai intai am cautat si eu espressor care sa si macine cafeaua, dar e de la 1300 de lei in sus unul.
nwradu(Citează)
08/09/2011 la 11:20 PM
Eu am un model mai vechi de la Riviera Bar dar ceva in genul la asta,http://www.riviera-et-bar.fr/expresso/expresso-automatique-440.html
18bari are a mea, maximul este pe la vreo 19 parca.
Cafeaua iese oricum mai adevarata ca la nespresso et co, trebuie doar sa pui cafea buna, chit ca o cumperi macinata sau o macini tu
ioana(Citează)
09/09/2011 la 12:23 AM
Vad fel de fel de comentarii, unele mai aiurea decat altele. Radule, mai citeste o data ce ti-am spus la postarea precedenta despre espresso. Daca vrei sa ma crezi ca lucrez in domeniu, bine. Daca nu, la fel de bine.
Sita aia speciala este de fapt o sita presurizata. Adica are o singura gaura. De aceea cafeaua ‘se chinuie’ sa iasa pe acolo. Toate espressoarele ar trebui sa foloseasca o sita nepresurizata, dar acolo s-ar vedea cat de slabe sunt.
ESE nu e o mare inventie. In limbaj comun se numesc cialde, cafea prerasnita si ambalata asemanator cu pliculetele de ceai. Comoditate maxima, gust deteriorat drastic din cauza materialului, plus scumpe rau.
E normal ca trebuie sa strangi portafiltrul ca altfel pierzi presiunea. E normal sa il deschizi mai greu ca se creeaza un fel de vaccum in acel compartiment. Cum astea sunt facute din plastic, da, trebuie sa tii de ele ca sa le desfaci.
Doza aia de aburi e buna daca iti si face spuma imediat dupa ce ai facut shot-ul de espresso. Din pacate nu se intampla acest lucru pt ca presiunea scade drastic si ii tb ceva timp sa isi revina. Deci e cam inutila.
Toate espresoarele, mai ales astea ieftine, fac zgomot. Nu te gandi ca te trezesti, bagi cafeau si iese. Nu, ala tb sa ajunga la temperatura si apoi merge. Daca ai de facut 4 espresso mici o sa ai de asteptat.
@adrian – cafeaua speciala pt espresso nu exista decat in reclame comerciale. Cafeaua trebuie rasnita fix inainte de preparare. Espressorul ala meserias de care spui este doar o chestie automatica. Cei ce vor o cafea buna nu isi cumpara asa ceva.
@ioana – numarul de bari mare nu are leg cu un espresso bun. Aparatele de bar au 9 bari. Da, 9 bari. Sunt oameni care modifica unele modele mai bune de aparate ieftine ca sa le scoata CONSTANT 9 bari. Ca degeaba iti ies tie la primul strop 18 daca dupa 5 secunde ajunge la 3-4. Pompele alea ieftine nu pot sustine o astfel de presiune pe parcursul celor 20 de secunde.
@radu – Gradul de macinare depinde de aparatul de espresso. ti-am explicat cum se stabileste finetea data trecuta. Datorita faptului ca lumea prepara gresit cafeaua la ibric se spune ca pt ibric tb mai mare. Pt ibric tb cat mai fina, pt ca nu tb sa tii cafeaua decat maxim 1 min in contact cu apa. gradul de macinare pt filtru tb sa fie spre grosier pt ca apa ‘sta’ in filtru mai mult, oricum metoda filtru, cel putin cum este la filtrele comune este neadecvata si nu extrage corect cafeaua.
Daca vrei sa o iei totusi pe drumul asta, daca nu ai bani de un gaggia classic, poti sa iei un gagia pure de la domo 750 lei, care macar are peste 1000w. Rasnita de care ti-am spus data trecuta, si iti mai tb neaparat un tamper metalic, gasesti si la sb, ala de plastic cu care vin totate sunt niste prostii grotesti.
NetuLiber(Citează)
09/09/2011 la 10:34 AM
@NetuLiber: m-ai convins ca te pricepi, dar nu am atatia bani pentru o pasiune care abia incepe. Mai bine sa incerc unul mai ieftin, sa vad ce-mi place si ce nu, apoi in timp trec la unul de 1300 de lei sau mai mult cum sunt acele Gaggia. Inca nu pot sa cuantizez in ce masura imi pasa de boiler, presiune, spuma sau daca prefer sau nu cafea macinata sau pod-uri ESE.
Din pacate aparatele cu performante buna au si rezervor mare de apa, ceea ce ma face sa cred ca sunt destinate pentru birouri sau zone unde se fac dintr-o data multe cafele. Eu fac o cescuta pe zi, hai doua. Chiar nu are rost sa intru in gama superioara a aparatelor.
Ce-i tamperul?
Apropo de forta si din astea, am vazut ca in functie de sistemul de prindere in espressor la unele e nevoie de putere, la unele nu. Mai conteaza si cum a gandit fiecare producator problema.
nwradu(Citează)
09/09/2011 la 12:51 PM
“Mai bine sa incerc unul mai ieftin”
iti dai seama ca incercand ceva ieftin, care nu produce X (unde x poa sa fie cafea, muzica, avioane de hartie) bun, X nu o sa iti placa niciodata?
animaloo(Citează)
09/09/2011 la 1:43 PM
N-am cum altfel. O sa beau de la al meu, o sa beau de la altii, o sa vad diferenta. E ca la masini, conduci diverse modele ca sa vezi care dotari sunt importante si care nu.
nwradu(Citează)
10/09/2011 la 12:09 AM
tamperul este asta http://coffeetamper.com/store/pc/catalog/wood/short-maple.jpg fara a tasa cafeaua in portafiltru nu rezolvi nimic.
Poti sa iti iei si espressorul ala dar neaparat rasnita sa fie minim mm steel-ul de la gaggia [iti spun de asta pt ca altele nu exista pe piata noastra] sau daca nu iti vine sa dai atatia bani, delonghi kg79.
Daca vrei sa bei o cafea buna, nu espresso, ia un incalzitor de apa si o presa franceza si cafea buna si gata.
Intrarea si evoluarea in lumea espresso-ului e relativ comparabila cu cumpararea unui kit dsrl, caruia incet incet incepi sa ii mai adaugi obiective, flash-uri, alte accesorii [asta daca esti destul de pasionat]
NetuLiber(Citează)
22/04/2012 la 8:19 PM
Buna,
Am si eu acest model de aparat, din decembrie anul trecut, a functionat perfect pana alaltaieri dimineata cand am vrut sa fac cafea, nu s-a intamplat ca de obicei. Adica dupa ce am rotit selectorul in stanga pt a prepara cafeaua, zgomotul cu care eram obisnuit s-a schimbat, de parca s-ar fi infundat ceva pe undeva, iar cafeaua nu mai iesea, decat doi-trei picuri, si atunci l-am oprit. am desfacut manerul sau portafiltrul daca vreti, sa vad daca nu cumva e infundat. N-am vazut nimic suspect si la asamblat la loc i la fel sa intamplat. Am incercat si fara cafea, cu sita goala in portafiltru, apa iese normal ca si altadata cand faceam preincalzirea portafiltrului cum scrie in manualul de utilizare. Cand pun iar cafea, iar suna de parca s-ar fi infundat. Stie careva care ar putea fi problema? va multumesc
Tibi(Citează)
28/04/2012 la 1:03 PM
@ Tibi
Nu ma pricep, dar cred ca s-au acumulat depunerile de calcar in aparat. Din ce am citit, trebuie facuta “dedurizare” la cateva luni de zile ca altfel “crapa” :)
anonim(Citează)
28/04/2012 la 10:43 PM
Ii bag Calgon?
nwradu(Citează)
23/05/2012 la 1:40 AM
Nu Calgon ca ajungi la spital! Sare de lamaie! Nici nu e nevoie sa cumparati produse din magazin. Doua linguri la un litru de apa sunt de ajuns – http://www.espressoman.ro/nu-neglijati-decalcifierea-espressorului/
Liviu Fratila(Citează)
14/11/2013 la 12:04 AM
Folositi fratilor filtre de dedurizare, curatati frecvent aparatul conform instructiunilor din manual si odata de doua ori pe an faceti si o decalcifiere. Prelungiti viata aparatului si mentineti calitatea cafelei preparate. Depunerile de calcar afecteaza in primul rand echilibrul termic al aparatului, iar temperatura este un factor esential in procesul de preparare al cafelei.
chetiv(Citează)
14/11/2013 la 10:40 AM
Depinde de aparatul din dotare. Daca ai un espressor de maxim 4-500E nu prea merita sa dai 150E pe un sistem de dedurizare, caci apa Bucovina (e cea mai “moale”) isi face treaba ok. Ce sa mai zic de situatia cu espressoare foarte ieftine…
Liviu(Citează)
14/11/2013 la 2:18 PM
cat? 150 de Euro? despre ce fel de filtre vorbesti? Cred ca te referi la cele folosite in maruri, la aparatele profesionale, unde este necesar un volum mare de apa, caz in care trebuie sa ai un filtru care sa fie capabil sa filtreze sute sau mii de litri de apa, astfel incat sa nu-l schimbi foarte des.
In cazul aparatelor pentru acasa, unde se consuma apa foarte putina, (maxim 10-15 cafele pe zi), exista multe solutii, pentru toate buzunarele.
Uite de exemplu un filtru care vine in cateva variante de dimensiuni si care filtreaza suficienta apa cat sa-l schimbi odata la jumatate de an, sau poate chiar un an. Depinde de duritatea apei si de volumul de apa consumata:
http://www.biltsas.com/download/OSCAR.pdf
Nu zic ca este cea mai buna solutie, dar eu am incredere. daca vrei, la un moment dat putem face un test pe calitatea apei filtrate cu acest tip de filtru…
chetiv(Citează)
10/07/2014 la 10:53 AM
Modelul aceasta de aparat este ok pentru acasa, avand in vedere ca se vor face 3-4 cafele pe zi. Trebuie curatat periodic de calcar pentru ca sa nu se strice. Se poate folosi o rasnita separata sau se poate cumpara direct cafea macinata cu conditia sa fie pentru espressor (sa fie macinata ceva mai fin decat pentru ibric).
Philips-Saeco ofera calitate la un pret mic insa daca doresti un espressor ceva mai rezistent la consum, cu materiale mai durabile, iti recomand Gaggia si poti vedea aici: http://www.espressocafe.ro/automate-cafea/espressoare-clasice/gaggia.html
Catalin(Citează)