un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ai bani? Fa-ti viata mai buna!

7 Sep 2011  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

Un tenor italian, considerat urmaşul lui Pavarotti ca talent, a murit duminică după ce a pierdut controlul scuterului Vespa pe care-l conducea şi s-a lovit de un zid. Rană la cap, comă, moarte cerebrală, scos din priză.

Dacă tenorul era aşa de celebru şi talentat precum se zice, şi nu mă îndoiesc că era, cu siguranţă îşi permitea o maşină, ba chiar una bună şi cu dotări de siguranță. Faptul că mergea în continuare cu scuterul spune ceva despre cultura italiană, despre obiceiurile şi valorile lor. Aşa e viaţa la ei. Chiar şi la un astfel de statut social, li se pare normal să meargă cu scuterul, nu cu Audi Q7.

Cred totuşi că asta e o greşeală. Faptul că tenorul a murit o confirmă. Eu unul, dacă aş avea bani grămadă, mi-aş lua cea mai sigură maşină pe care mi-aş permite-o. Şi cea mai luxoasă. Şi cea mai performantă. Dacă îmi permit, vreau ce-i mai bun pentru mine. Dacă ajung sus şi, deci, am multe de pierdut în caz de vreo problemă, atunci mă păzesc cât de bine pot.

Nu-i valabil doar la maşini, ci la orice. Aş locui cât mai confortabil. Aş merge la cei mai buni medici. Aş bea cel mai bun vin. Aş zbura cu o companie aeriană de top, nu cu low-cost. Aş avea mult mai multe de pierdut şi deci e cazul să reduc riscurile prin metodele clasice de prevenire şi transfer.

Soţiei nu-i iei Q7 sau Range Rover doar ca să se dea mare, ci şi pentru că-i toantă la volan şi face des accidente. Măcar să le facă într-un tanc. Eu nu-i admir pe Kamprad, patronul IKEA, sau pe Warren Buffet cand aud că locuiesc în aceeași casă ca și la început și conduc aceeași mașină luată în anii ’80. Nu mi se pare că asta spune ceva concludent despre altruismul sau valorile lor. La averi de miliarde, alte lucruri te fac “bun” sau “rău”, nu faptul că-ți conduci și acum rabla din tinerețe.

via Hotnews

    14 comentarii

  1. da, dar un vespa nu e un scuter GoPOP pe care ti-l iei cu banii din somaju pe juma de luna. e un fel de rolls al scuterelor, e sic, e la moda, e interesant, puternic, confortabil. plus ca cine a fost un pic atins de pasiunea asta, nu neaparat de motociclism, prefera oricand sa se deplaseze cu un vespa de exemplu. analizezi lucrurile prea la rece. n-ai pasiuni, placeri, sentimente?

    daca placerea ta cea mai mare era sa mergi in decapotabile englezesti ale anilor 50-60-70, pe care oricum, in stare buna, le poti avea doar daca esti vreun bogat, nu o sa le conduci ca nu au airbag, abs si altele? nu cred ca ala mergea pe scuter de modest ce era. pentru un scuter, vespa nu e deloc ieftin. :)

      (Citează)

  2. Si daca-i placeau scooterele, ce-ai fi vrut sa faca? Sa-si ia un scooter tanc? :-)

      (Citează)

  3. de fapt, acest articol trebuia sa se cheme: “ai bani, fa-ti viata mai buna conform standardelor mele”

      (Citează)

  4. inca ceva (nu merge niciodata la tine pe bloc sa dau edit, nu se salveaza modificarea)

    daca esti mai bogat, ai mai multe de pierdut? nu inteleg. daca mori, oricum mori, si daca esti sarac si daca esti bogat. faptul ca esti bogat ar trebui sa te elibereze de unele constrangeri, nu sa-ti creeze altele mai dure.

      (Citează)

  5. Da, şi eu aş minimiza riscurile şi mi-aş face viaţa pe cât de frumoasă şi uşoară vreau eu, dacă banii mi-ar permite… saaau poate aş fi cea mai mare zgârcioabă din lume. Sau poate m-aş hotărî într-o zi că vreau să-mi donez averea unei fundaţii pentru copii muritori de foame. Ideea e că nu suntem în situaţia aia, putem doar să ne dăm cu presupusul de la o distanţă foarte mare, iar banii fac chestii nebănuite din oameni..

      (Citează)

  6. In 2002, 2003… nu retin exact anul, l-am vazut pe Ilie Nastase pe un scuter negru (Vespa, normal…), retro.
    La costum, dichisit, dar pe scuter!

      (Citează)

  7. Si CEO-ul Pininfarina, Andrea Pininfarina a murit in timp ce conducea un scuter Vespa.
    http://www.autonews.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080807/COPY01/896001336/1193

      (Citează)

  8. In concluzie, nu va luati scutere Vespa!

      (Citează)

  9. Scuterul iti salveaza o gramada de timp, mai ales in aglomerarile urbane. Faptul ca il conduci ca un nebun, nu te asiguri, sau iti permiti sa bei cand il conduci, nu inseamna ca sunt periculoase.. Nu spun ca ar fi cazul omului de mai sus, din pacate accidente se intampla.. pacat, ca era un tip talentat.

      (Citează)

  10. Radu, este prima data cand ma simt nevoit sa iti spun ca nu sunt de acord cu ceea ce spui. Tocmai primul paragraf este corect in postul tau. Chiar daca esti un mare miliardar poti inca sa apreciezi lucrurile simple si frumoase in viata (chiar…Vespa e marca relativ de lux), momentele in care esti tu si ceva simplu, nu tehnologii de sute de mii de euro care sa te protejeze. Lectia (caci este o lectie desi este tragica) pe care ne-o da tenorul este ca daca ai bani nu trebuie sa epatezi ci poti duce un trai normal si linistit.

      (Citează)

    • @Radu: tenorul nu mai da nici o lectie, ca e mort. Si n-am zis sa-si ia Maserati, ci un banal Fiat Punto i-ar fi salvat viata. Dupa care, in functie de bani, te gandesti: dar daca intra un camion in mine (ca zilele trecute pe DN1), ma mai salveaza Punto asta? Nu? Hai sa iau VW atunci.

      @gepa: la un moment dat te gandesti ce e mai important. Sa pierzi niste timp sau sa nu mori/risti accident.

        (Citează)

  11. Omul n-a murit ca mergea cu Vespa, a murit pentru ca nu purta casca. Accidentul e accident, nu poate fi prevazut (logic), insa iti poti lua niste masuri minime de siguranta. Ce spui tu nu e corect pentru ca putea foarte bine sa fi mers cu Hummer-ul si sa nu fi purtat centura, facea accident, zbura prin geam si se lovea la cap, coma, murea, exact cum s-a si intamplat. Rezultatul putea fi acelasi, indiferent cu ce mijloc se deplasa.

    Stii cum e si cu banii astia foarte multi, daca iti permiti orice nu inseamna ca trebuie sa-ti si cumperi, asta daca nu simti nevoia sau o satisfactie anume.

    PS: si daca nevasta e tufa la condus, ii angajezi sofer, nu-i iei tanc, sa omoare oameni nevinovati.

      (Citează)

  12. Poate ca omul avea si ditai SUV-ul dar vroia sa se plimbe cu scuterul.
    Aveam un vecin, posesor de Harley-o superbitate de motocicleta- si un X5. Cum venea de la servici, iesea cu motorul.
    De ce nu o facea tot cu masina?
    Aa..poate ca ii placea si era o pasiune?
    Scrii frumos si rational, dar ai dat-o in bara acum

      (Citează)

    • Ala a dat-o in zid. Vine o vreme cand nu-ti mai permiti anumite pasiuni, pentru ca ai prea multe de pierdut in caz de vreun accident. E o chestie elementara, dar probabil mai greu de inteles pana nu ai banii necesari ca sa-ti dai seama ca e cazul sa te mai si protejezi.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus