un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mananci sanatos? Esti bolnav!

21 Mar 2011  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

hrc bacon cheeseburgerAm aflat de o nouă boală cauzată de mâncatul sănătos: se numeşte ortorexie, este o boală nervoasă şi se manifestă prin grijă exagerată pentru dietă, alimentaţie sănătoasă şi grija continuă că mănânci prostii şi te îngraşi. De acum, de câte ori îmi va spune cineva că bag în mine junk food şi prostii îi voi spune “huo! ortorexule! du-te şi caută-te la cap”. Deja ştiu că mă voi uita cu un ochi bizar la toţi cei ce mănâncă salate sau ţin regim.

Am observat un lucru recent. Există diverse subiecte pe care fiecare are câte o părere şi e dornic rău să îi silească şi pe alţii să o accepte. Exemple normale ar fi politica, fotbalul sau teoria conspiraţiei privind atentatele de la 11 septembrie. Am văzut discuţii interminabile şi certuri groaznice între rude din cele mai apropiate şi prieteni de-o viaţă pornind de la PSD versus PDL sau de la Steaua versus Dinamo. Mai noi am observat că şi discuţiile despre mâncare duc în acelaşi loc.

Aveam un coleg cu care mâncăm la prânz în restaurantele din Cora. De câte ori vedea pe cineva că mănâncă de la KFC sau McDonald’s zicea “ha! iar mănânci junk food! junk food!”, de parcă varza călită cu cârnaţi pe care o mânca el n-ar fi venit tot de la un fast food de pe acolo, făcută cu cine ştie câte prafuri care să-i dea aromă, prăjite în cine ştie ce ulei folosit pentru a 5-a zi şi din cine ştie ce calitate de carne. Bine frate, eşti tu un erou, mănâncă sănătos sau măcar continuă să crezi că o faci, dar nu e nevoie să-mi scoţi ochii cu asta sau să-mi îndeşi pe gât, la figurat, consideraţiile tale despre ce-ar trebui să mănânce unul sau altul. Le ştim şi noi, le ştie toată lumea, dar fiecare alege şi face ce vrea, că e om matur.

via Hotnews.

    9 comentarii

  1. Dupa cum sta camasa pe tine in filmulete, cred ca esti safe.

      (Citează)

  2. adica esti sanatos :P

      (Citează)

  3. Inteleg ca problema e cu cei care se dau priceputi la toate, dar totusi e o diferenta intre

    – cei care manaca salate pentru ca tin un regim (fie pentru ca sunt supraponderali, fie ca au alergii sau mai stiu eu ce boli)
    – cei care au un stil de viata sanatos si s-au prins ca junk food every day nu e optiunea cea mai buna
    – cei bolnavi de ortorexie

    Cat despre articolul de pe Hotnews, mi se pare trist sa spui ca “un tratament cu pizza si bere” e remediul pentru o boala, oricat de inchipuita ar fi. Enfin, traim intr-o lume in care toti trebuie sa fim bolnavi de ceva.

      (Citează)

  4. Ai oase mari :P

      (Citează)

  5. Radu, si eu cred ca articolul face o confuzie destul de grava. Pizza de pilda e mai sanatoasa decat un hamburger. Iar fasolea aia sau varza, depinde si ele cum sunt gatite. Iti recomand putina lectura pe http://www.zerocalorii.ro, acolo sunt tratate corect multe din lucrurile incurcate de articolul de pe Hotnews.ro.
    S-a umplut tara de speclaisti in nutritie.

      (Citează)

    • Doru, eu am recomandat articolul pentru conceptul de ortorexie, care e o ciudatenie si cu siguranta o boala a societatii moderne. Imi place sa descopar lucrurile noi din societatea de acum, lucruri care in ultimii 3-4000 de ani de istorie n-au fost prezente.

      Despre dieta cu pizza si bere nici macar n-am zis nimic. Am banuit ca e la gluma textul. Cat despre prietenul meu, sunt destul de sigur ca nu manca prea sanatos nici el, avand in vedere de unde le cumpara, desi aparent parea mancare “ca acasa”.

        (Citează)

  6. Eu ziceam doar de confuzie. Conceptul e prost explicat in articol, iar autorul face confuzii. Iar piza e net superioara din punct de vedere nutritiv unui hamburger. unii nutritionisti nici nu o considera junkfood.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus