un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce se mai inregistreaza cutremurele pe hartie

15 Mar 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

O ştire: cutremurul recent din Japonia a fost atât de puternic încât cerneala staţiilor seismice din Vrancea s-a terminat mâzgălind oscilaţiile pe hârtie.

Acum trebuie să întreb şi eu: de ce se mai fac înregistrările pe hârtie? Nu e vorba că suntem înapoiaţi tehnologic la capitolul staţii seismologice, că nu cred asta. Poate acum mulţi ani singura metodă de a vedea cum arată un cutremur era să ai o peniţă a cărei oscilaţie era legată direct proporţional de senzorul seismic, dar acum înregistrările de la senzor se pot face pe un calculator şi se pot analiza în linişte şi pace în Matlab sau orice alt soft. Nu cred că mai ia acum cineva o rolă de hârtie şi o întinde pe 3 mese şi o mişca de colo-colo măsurând cu rigla “da, şi uite aici la secundă 8 a atins magnitudinea 6,7, iar aici la secundă 43 a fost de 7,2 grade”… acum ai soft, derulezi secundele pe ecran, faci măsurătorile rapid, scoţi statistici, analizezi forme de undă şi tot aşa. Inchipuiți-vă că ai printa forma de undă a unei melodii în loc să o analizezi pe calculator.

Totuşi, de ce în Vrancea mai se foloseşte cerneală? E vreo explicaţia logică, inginerească, pentru asta?

via Realitatea.

    14 comentarii

  1. O fi ca la aparatele foto, unde, la cele profesionale, privesti direct prin obiectiv, iar la cele slabute privesti pe un ecran de cativa inch. Diferenta fiind ca imaginea pe ecran apare cu intarziere, pentru ca trebuie prelucrata digital si apoi afisata.

    La cutremure, unde trebuie precizie, simplu inseamna cel mai precis.

    Aparatele moderne digitale au de toate, numai precizie si rapiditate nu. Vezi un volmetru cu ac si unul digital. Cel cu ac iti arata instant, iar cel digital cu intarziere. Intarzierea asta il face sa piarda varfurile, care varfuri sunt cele mai importante.

    P.S. Stii ca cele mai performante statii audio sunt pe lampi, da?

      (Citează)

  2. Poate ramane calculatorul fara curent in timpul cutremurului? Poate se strica sursa de back-up? Back-up-ul back-up-ului????? :)
    Poate se strica hdd-ul (se zgarie platanele sau ce-o fi pe acolo inauntru de la zgaltaieli) si acesta devine inutilizabil?
    Hartia ramane chiar daca la un moment dat cade ceva pe ea…

      (Citează)

  3. ceva de genul. Ideea este ca digitalul are pierderi, el fiind doar o aproximare a realitatii nu o copie fidela. nu este vorba de intazieri ci de mici pierderi

      (Citează)

    • Daca o penita care scrie pe 5 cm de hartie are pierderi mai mici decat o inregistrare digitala, ok. Pun pariu ca apoi respectiva inregistrare se analizeaza tot digital, ca doar i-ai vazut la televizor aratand forme digitale de unda in reportaje.

      Unde e precizia asta a analogicului? Vrei sa afli ca a fost de 7,54546422 grade cutremurul, iar digitalul nu face esantionarea atat de bine? Nu stiu exact despre ce frecvente vorbim, ca sa vedem cat ar insemna o esantionare facuta pentru reproducere fidela, dar ma indoiesc ca acesta e un domeniu in care analogicul e mai bun.

      @Marius: nu merge chiar asa, cutremurul in sine nu e o vibratie care sa strice platane. Nu rezista constructiile prin natura lor si din cauza ca se tensioneaza pamantul, dar un HDD rezista la vibratii mult mai dure decat cele relativ lente ale unui cutremur.

      @Dan: sunt destul de sigur ca in cazul unui cutremur si cei din Vrancea se ascund sub birou si asteapta sa treaca, iar apoi se uita pe inregistrari ca sa afle cat de mare a fost. Nu cred ca sar ca arsi si se duc sa priveasca penita cum mazgaleste pe hartie in timp real. Iar intarzierea de care vorbesti tu este de cat? nanosecunde? Statiile audio pe lampi se fac asa din alte motive, pt din cauza de intarziere sau precizie.

        (Citează)

  4. Aparatele analogice, fie ca primesc semnal analog in miliamperi sau milivolti, sunt foarte precize, pentru ca acest semnal este primit, amplificat si redat direct pe scala. Penita aia n-are nicio pierdere, pentru ca ea se misca exact cum este primit semnalul.

    Aparatele digitale au dezavantajul ca nu pot afisa si inregistra un semnal analog primit in milivolti sau miliamperi, pentru ca ele trebuie sa afiseze sau sa inregistreze acest semnal in format digital. Asa ca semnalul trebuie transformat din analog in digital, iar asta necesita timp si pierderi.
    Un alt dezavantaj al aparatelor digitale este ca au timp de citire. Adica nu pot afisa continuu valoarea, ci trebuie din cand in cand sa citeasca noile valori. Timpii sunt mici, intr-adevar, dar acesti timpi se aduna la cei pierduti cu transformarea din semnal analog in semnal digital. Apoi se mai pierde timp si cu transferul prin magistrala de date si intregistrarea pe HDD, timpi mici, dar se aduna si astia. Si tot asa.

    Eu lucrez intr-o termocentrala si am vazut ce inseamna aceste aparate si semnale digitale. Te scapa de o gramada de spatiu, insa ca precizie si rapiditate lasa mult de dorit.

    Ca o diferenta. La aparatele analogice, avand in vedere ca se folosesc conductori de calitate si cu rezistenta mica, putem spune ca lucreaza cu viteza luminii (300.000 de km/s).
    Digitalul nu mai are treaba cu viteza luminii, ci cu viteza de procesare a datelor, care nu se compara, fiind mult mai mica decat viteza electronilor printr-un conductor.

      (Citează)

  5. @Dan, Faci cateva greseli si confuzii. Precizia este data de repetabilitate, neliniaritate si histerezis. Pe astea nu le avea niciodata mai bune un instrument analogic decat unul digital. Va putea avea in schimb o sensibilitatea mai mare la acelasi pret, adica vezi cum se zbate acul multimetrului, desi nu stii unde e si unde se opreste. Sa zicem ca exista un spike de curent intr-o bucla de 3.5mA (un curent care semnalizeaza o anume avarie). Acul multimetrului se va duce precis pana la 10-15mA dupa care va reveni la 0.

    In plus, voi in termocentrale cumparati cele mai ieftine inregistratoare fara hartie, cu rata de refresh o data pe secunda, daca nu mai proaste (si cu pret de 4 ori mai mic decat omoloagele lor cu hartie). Ia incearca sa faci un caiet de sarcini pentru ceva cu refresh la mai putin de 250ms, o varianta uzuala industriala! (desi nu vad la ce v-ar putea trebui, daca datele de proces va variaza (util) de cateva ori pe minut e mare lucru). In domeniul digital exista refresh de domeniul hertilor si kilohertilor pentru achizitia de date. Nu insa in procese continue, cum sunt termocentrale, hidrocentrale, rafinarii, unde nu este nevoie si unde in general bus-urile de date sunt foarte lente.

    PS: Isalnita?

      (Citează)

  6. Ok dar ce treaba aveau statiile seismice din Vrancea cu cutremurul din Japonia?

      (Citează)

    • S-a simtit pana aici.

      Discutia analog vs digital nu prea are rost la subiectul asta, ca nu stim ce aparate au seismografele si cata precizie e ceruta. Dar ca idee, nu cred ca un aparat analogic merge mai bine decat unul digital care costa cam la fel de mult, cel putin nu in vreo aplicatie care sa-mi vina acum in minte.

        (Citează)

  7. @alex http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2011-080

    @nwradu eu zic ca analogicul bate grav la fund digitalul. Uite un exemplu, la sculele audio profi se foloseste analogicul, mai exact…lampile acelea ce erau odata pe tv-urile bunicii.

      (Citează)

  8. Terminati cu prostia cu lampile! Aia nu tine de precizie ci de distorsiunile introduse in amplificarea audio, care cica, in opinia audofililor, ar genera un sunet mai cald. Cuvantul de ordine acolo este insa “distorsiune”. Asa ceva nu se foloseste in achizitia de date, iar ca sa te apropii cu asa ceva de aplicatii unde este nevoie de analiza precisa a unor inregistrari mi se pare de-a dreptul blasfemie tehnica.

    @radu: precizia este data de tot lantul de masura: incepand de la elementul sensibil pana la aparatul indicator/inregistrator. Aici noi vorbim numai de a doua parte, insa acest lucru nu e gresit din punct de vedere metrologic. Precizia intregului sistem se poate imbunatati si imbunatatind precizia unei singure componente a acestuia.

      (Citează)

  9. @Nashu: Ai inteles pe dos explicatia specialistilor audiofili – tocmai asta e chestia la lampi: NU distorsioneaza (spre deosebire de tranzistor)
    @NW: Din cate stiu, Indienii au ceva traditie in studiul seismic, si ei spun ca: “Of these, 30 stations are equipped with state-of-art broadband sensors, high dynamic range (24-bit) digitizers, GPS time synchronization and facility to access the data remotely through satellite communications and telephone mode. The remaining 25 stations are equipped with analog seismograph systems, which are proposed to be replaced by digital seismograph systems.” http://www.imd.gov.in/section/seismo/static/welcome.htm Deci se poate si digital, dar e chestie de gusturi (sau de pret…).

      (Citează)

  10. @Ciprian:

    Tu ai inteles pe dos. Functia de transfer a unui echipament nu se determina niciodata cu urechea umana, aceasta fiind un element sensibil cu functie de transfer perfect neliniara, chiar logaritmica. :P. Fii atent ce zice wiki:

    Many audiophiles, professional audio engineers, and musicians prefer the tube sound of audio equipment based on vacuum tubes over electronics based on transistors. …. he sound produced by a tube based amplifier with the tubes overloaded (overdriven) has defined the texture of some genres of music such as classic rock and blues. Guitarists often prefer tube amplifiers for the warmth of their tone and the natural compression effect they can apply to an input signal
    Dynamic range compression, also called DRC (often seen in DVD and car CD player settings) or simply compression, is a process that reduces the dynamic range of an audio signal, that is, narrows the difference between high and low audio levels or volumes. Compression is commonly used during sound recording, live sound reinforcement, and broadcasting.
    .

    Altfel, da, ai dreptate si tranzistorii nu au amplificare liniara. De aia se folosesc metode digitale de inregistrare si analiza a semnalelor atunci cand se doreste acuratete.

      (Citează)

    • Nu prea ma convinge nici ce scrie pe Wikipedia, dar in principiu la sunet este “dupa ureche”. Unora li se pare ca raspunsul prin lampi suna mai bine decat cel prin amplificatoarele integrate. Treaba lor. Mai e adevarat ca la intrarea in limitare cele pe lampi o fac mai frumos decat celelalte.

      Dar… nu are nici o legatura cu seismografele si traductoarele in general. Mai ales nu unde vrei analiza de semnal si precizie ridicata. Nu stiu daca la seismografe se vrea precizie ridicata, dar stiu ca toata analiza ulterioara oricum se face digital, deci e normal ca si semnalul sa-l preiei direct asa. Cu hartia ce faci, o scanezi?

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus