un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

S-a lansat IE9 varianta finala

15 Mar 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Astăzi se lansează oficial varianta finală a Internet Explorer 9, după ce mai multe luni a stat în versiuni beta şi release candidate. A fost plănuit, asamblat, construit, îngrijit, bibilit, lucrat cu mare atenţie şi testat, iar acum a venit momentul să i se dea cu sticla de şampanie în carcasă şi să fie lansat la apă cu numele de “versiunea finală”. Era şi timpul, din două motive:

  1. IE9 este partenerul oficial al RoBlogFest 2011 şi nu poţi sponsoriza o astfel de competiţie cu un produs “beta”, aşa că cei de la Microsoft s-au grăbit să termine varianta finală. OK, probabil că nu acesta e motivul lansării, mai ales că un browser se adresează milioanelor de utilizatori din toate ţările posibile, dar sună mai bine când zici că RoBlogFest-ul i-a făcut pe programatori să tragă tare şi să-l termine mai repede.
  2. Eu l-am văzut prima oară prin iunie 2010, adică au trecut destul de multe luni pentru a dezvolta o versiune de browser, nu că asta ar fi un lucru rău.

Eu îl voi descărca acum (download oficial), ca să scap de versiunea RC pe care o am instalată în prezent pentru testare. Am Windows 7 original, aşa că mă aştept ca întreaga operaţiune să se facă în 2 clickuri şi 3 minute. Despre Internet Explorer 9 am mai scris atunci când am testat versiunile preliminare şi v-am zis ce-mi place cel mai mult: faptul că atunci când duc mouse-ul în taskbar pe Internet Explorer îmi apar tab-urile ca mici preview-uri, iar ducând cursorul pe un astfel de preview micuţ îmi este arătat instantaneu tab-ul acela pe tot ecranul. Ştiu, e comportamenul general al oricărui program gândit pentru Windows 7, dar în cazul particular al browserului acest aspect sporeşte foarte mult eficienţa şi economisesc mult timp atunci când pot să arunc rapid un ochi de la un tab la altul ca să văd dacă a apărut vreun nou tweet, dacă s-a finalizat upload-ul pe YouTube sau când transcriu rapid o informaţie dintr-o fereastră în alta.

Apropo de IE9 sponsorizând RoBlogFest-ul, sunt şi eu înscris acolo (ca să pot veni la petrecere, mai mult) la categoria Cel mai popular blog. Mă puteţi vota, nu mă supăr. S-ar putea să vă intereseze mai mult un concurs ce are ca premiu console XboX Kinect (trebuie să vă povestesc cândva despre cum m-am jucat pe Kinect; e mişto, atât de mişto încât am văzut că au apărut şi săli de jocuri cu Kinect în ele), dar trebuie să vă mişcaţi repede că e cu înscriere până pe 16 martie (adică mâine) la ora 12. Detalii aici.

    5 comentarii

  1. Eram curios sa vad ce stie dar nu am windows 7 la munca.

      (Citează)

    • @AdrianG: eu sunt de 2 ani pe Windows 7 la toate calculatoarele. XP-ul mi se pare foarte complicat acum chiar si pentru utilizarile de zi cu zi.

      @Cip: cred ca cel mai important este ca IE are in sfarsit o versiune rapida si stabila. Nici IE8 nu era rau ca browser, dar IE9 e mai rapid si are niste functii misto in plus. Pentru marea masa a oamenilor care folosesc browserul strict ca sa caute pe net niste oferte, niste informatii, sa verifice Gmail si Facebook si ce mai face un om normal la birou ziua, e bine-venit. Atunci cand vor face pasul catre W7 vor avea si un browser capabil din start.

      Cat despre niciodata, niciodata sa nu zici niciodata. Eu am net de prin 97 sau 98 acasa. La inceput foloseam Netscape Navigator si nu acceptam sa trec la IE, desi era mai bun. Intr-un final am facut-o si ce bine a fost… Apoi foloseam IE si nu vroiam sa trec la Firefox. Cand am trecut, am descoperit avantajul tab-urilor si al extensiilor. Apoi FF a devenit tot mai greoi si dus cu pluta si am inceput sa folosesc in paralel si Chrome si IE9 pt diverse lucruri. Ideea este ca daca apare ceva mai bun decat ce folosesc acum, fac imediat schimbul, ca nu datorez ceva catre vreun anume browser.

        (Citează)

  2. Folosesc Chrome de la versiunea 1, si nu as renunta in veci pentru niciun alt browser. (am mers o perioada in paralel cu chrome si firefox) Am testat ie9, mi se pare mult prea lent comparativ cu Chrome (si da, am w7 original) si nu imi ofera nici jumatate din facilitatile acestuia (extensii, sincronizari, apps…), iar suportul pentru html5 si css3 din ce am inteles de pe la altii (deci aici nu bag mana in foc) ar avea ceva probleme. Intr-un fel e ca si cum ai avea o masina buna (sa zicem Mondeo :P) si ai vinde-o sa-ti iei un.. Fusion.

      (Citează)

  3. Si eu sunt pe windows 7 acasa, chiar de cand a aparut RC1. La munca e cu totul alta poveste, nu am de ales.

      (Citează)

  4. Ai observat ca nu a durat chiar 3 minute – ma refer la instalare.
    Totusi este un browser bun – primul din suita Internet Explorer. Marea buba este ca ii lipsesc aplicatiile care sa il faca si util, nu numai pentru browsing ci sa il transforme intr-o adevarata unealta de lucru.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus