un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Castigatorii scriu istoria

25 Mar 2011  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

What Al Mehdi did was pack his car full of plastic car fuel containers and cooking gas cylinders and witnesses say he parked his car right over there, where that SUV is, and prayed and read the Coran for about 30 minutes and then sped towards the main gate where he blew himself and his car up.

Omul e un erou. L-a declarat aşa CNN-ul, aşa îl consideră şi rebelii libieni şi familia sa. Şi totuşi, tot ce a făcut a fost să umple o maşină cu combustibil şi exploziv şi să o detoneze în porţile unei unităţi militare din Benghazi, pentru ca rebelii să poate ataca astfel forţele lui Gaddafi. În alte părţi ale lumii sunt alţi rebeli care atacă autorităţile, alţi oameni care se aruncă în aer cu explozibil lipit de ei, dar acolo sunt considerați terorişti sinucigaşi.

Nu zic că n-ar trebuie să fie înlăturat Gaddafi de la conducerea Libiei. Nimeni n-ar trebui să conducă o ţară timp de 42 de ani, că s-a dovedit un sistem ineficient pe termen lung. Şi mai mult, atunci când o parte din populaţia ţării se răscoală împotriva ta şi tu tragi în ei cu avioane şi tancuri şi trimiţi armata împotriva lor, să-i omoare pe toţi, atunci din partea mea să vină americanii şi să te bombardeze şi să te dea la o parte. E mai puţin important că îţi iau petrolul şi îţi aduc McDonald’s şi Coca-Cola şi câştigă contracte pentru firmele lor, pentru că discuţia asta n-are rost atunci când un dictator decide să arunce bombe din avion împotriva propriilor oameni. Gânditi-vă la noi în 1989, daca armata n-ar fi trecut de partea Revoluției și l-ar fi urmat în continuare pe Ceaușescu, trăgând cu puștile și tancurile în oameni, n-ați fi preferat să intervină cineva și să-o oprească?

Dar hai să o luăm mai uşor cu glorificarea celor care iau o bombă în mână şi se duc şi se detonează împreună cu ţinta lor. În acest caz singura diferenţa dintre Gaddafi şi rebeli e că primul a avut la dispoziţie avioane care să lanseze bombele, iar ceilalţi au folosit oameni.

Reportajul CNN e mai jos.

    5 comentarii

  1. Eu o diferenta foarte simpla intre terorism si razboi sau revolutie: teroristul ataca civili. In cazul de fata individul a atacat militari.

    • Nu neaparat, USS Cole era vas militar si tot terorism s-a numit, la fel ca si atacuri asupra convoaielor sau bazelor militare.

  2. Nu exista o definitie agreata de toata lumea a terorismului, dar in principiu este vorba de actiuni care sa induca o stare de neliniste sau panica in populatie. Nu e vorba de actiuni de mare amploare care sa provoace un numar considerabil de victime, cat sa creeze un sentiment de nesiguranta generala si sa atraga atentia asupra unor revendicari ale teroristilor (desi exista si teroristi random, fara o agenda, oameni nebuni etc, cum era ala care impusca aiurea oamenii pe strada in SUA; aia nu cred ca se incadreaza bine in notiune). Chestia asta se face pe timp de pace, ce teroare sa mai provoci in timp de razboi? USS Cole nu era angajat in vreun conflict armat la momentul respectiv.

  3. scopul cred ca face diferenta intre terorism si ce a facut omul asta.

    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus