un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nu uitati de protest

17 Jan 2011  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

Mesaj primit pe messenger:

Pentru toti SOFERII NU MAI ALIMENTATI DE LA „PETROM/OMV” !!! Apel catre romanii carora le pasa! Din 17 ianuarie 2011, NU MAI ALIMENTATI DE LA PETROM/OMV !!! Este singura solutie de spargere a monopolului carburantilor .Lovind intr-unul singur, acesta va avea doua solutii: sa intre in faliment sau sa scada pretul, declansand in acest fel concurenta pe piata. Imprastiati acest mesaj in proportie geometrica, astfel incat in 17 ianuarie sa fie accesat de cel putin 100.000 de romani. E TIMPUL SA LUAM ATITUDINE SI SA MISCAM CEVA IN TARA ASTA !!!

Nişte idei din substratul textului:
– nu mai alimentaţi de unde benzina are unul din cele mai scăzute preţuri. Mergeţi la Rompetrol sau Mol, aia măcar ştiu să vă rupă la buzunar. Şi ce dacă ai doar Petrom în oraş/sat şi alte benzinărie e tocmai la 50 km distanţă? Nu mă alimenta de la Petrom şi gata!
– hai să falimentam una din cele mai mari companii româneşti, una care angajează zeci de mii de români! Nici măcar nu o alegem pe cea a lui Patriciu, care e un mogul hoț bulangiu aliat cu Tăriceanu, ci pe Petrom, pe care acum câteva luni toată lumea o aplauda pentru campaniile ei sociale.
– ba nu, nu o falimentăm! Îi silim să micşoreze preţurile, apoi, fiind mai ieftini, vom alimenta toţi doar de la Petrom, aducându-le deci profituri mari. Le facem un bine, că şefii lor n-au fost capabili să se gândească la acest plan profitabil.
– 2-3 zile în care nimeni nu alimentează de la Petrom vor duce compania la faliment. Ciudat, nu-i văd dând faliment de câte ori e Crăciunul sau Paştele, zile când nu iese nimeni din casă.
– “împrăştiaţi acest mesaj în proporţie geometrică”… cum vine asta exact? Hai să zicem că folosim ridicarea la putere, de exemplu dacă eu primesc de la n persoane mesajul trebuie să-l dau mai departe la n la puterea a două persoane. L-am primit de la un singur om. 1 la orice putere tot 1 este, aşa că-l dau mai departe la un singur om. Acel om îl va primi doar de la mine, deci îl va da mai departe tot la unul. Dacă l-ar primi de la 10 şi l-ar da mai departe la 100 alte persoane, e foarte mare şansă ca acei 100 să-l primească fiecare o singură dată şi atunci să-l dea mai departe tot la o singură persoană. Nu era mai simplă o exprimare de genul “împrăştiaţi acest mesaj către oricine puteţi”?
– E timpul să mişcăm ceva în ţara asta… dar de fapt protestul vrea exact opusul, să stăm pe loc.

Nu-mi convin preţurile la benzină, deşi, dacă e să facem un simplu calcul, un litru de benzină e cam cât un litru de suc de portocale. Benzină se obţine scoţând petrolul din pământ sau mare, cu nişte instalaţii avansate, transportându-l mii de kilometri pentru a fi prelucrat în ditamai rafinăriile, ducând benzină la staţie cu cisterna şi angajând alţi oameni să o bage la pompă. Portocalele se culeg din pom şi se storc și gata.

Nu-mi convin preţurile, dar soluţia problemei eu nu o văd în astfel de proteste. Nu văd un plan real, decât o idee puerilă că poate dă Petrom faliment şi vor fi siliţi să scadă preţurile, de parcă ar face lichidare de stoc. Un protest real ar fi unul împotriva guvernului, prin care să ceară multă lume eliminarea TVA-ului şi a altor taxe şi accize din preţul benzinei. Suntem în criză, nu? Guvernul ar putea să relanseze economia renunţând la încasarea TVA-ului şi a altor taxe din combustibil, măcar pentru o perioadă, dar impulsionând prin această măsură comerţul, transportatorii, taximetria, firmele mici care mai căra una alta şi scăzând astfel şi preţurile de la raftul oricărui magazin.

Alt mesaj văzut era ceva mai mare, conţinând şi următoarea frază:

Mai mult, este singura sansa prin care putem cere si obliga guvernul Romaniei si Petromul sa desecretizeze Contractul de Privatizare si sa aflam care sunt tradatorii acestei tari. In felul acesta se vor dezvalui si comisioanele date (pretul tradarii) si nemernicii care le-au primit (hotii natiunii).

Presupunând că găsim trădătorii ţării (pentru că șpaga se trece în contract, nu?), îi capturăm, îi tragem în ţeapă ca pe vremea lui Vlad, apoi dansăm şi urinăm pe cadavrele lor desfigurate… ce facem apoi? Preţul benzinei tot n-are de ce să scadă, chit că-s hoţii naţiunii spânzuraţi în piaţa publică. Tot nu se prinde nimeni că în această formă protestul nu are cap, nu are coadă, scop şi un plan bun, fiind doar o altă “cauză de Facebook”?

    12 comentarii

  1. Petrom a fost vândută pe nimic cu tot petrolul din subsolul României. Acum OMV plăteşte redevenţe statului român de 6% din valoarea petrolului extras, în timp ce media mondială este de 30%. În condiţiile astea ar trebui să distribuie gratis benzina pentru populaţie!

      (Citează)

  2. “taxele incluse in benzina de la 1 ianuarie 2011:

    – acciza este de 467 EUR / tona

    – taxa de drum este de 125 EUR / tona

    – taxa de solidaritate (cate un cent / litru – motivul este acoperirea prejudiciului din urma falimentului Bancorex) adica 10 EUR / tona

    Producatorul are pretul de aproximativ 370 EUR / tona

    Astfel rezulta urmatorul pret pe tona de benzina:

    370+467+125+10=972 EUR /Tona (taxe si accize)

    Se adauga TVA de 24 % adica 233.28 EUR

    Totalul este de 1205.28 EUR/tona

    Un litru de benzina este 1.205 EUR (aproximativ 5.15 RON)

    Producatorul incaseaza 370 EUR/tona

    Statul incaseaza 835.28 EUR/tona”

      (Citează)

    • Daca o fi adevarat, se confirma ce am zis si eu, ca degeaba boicotam Petrom sau pe altcineva cand lupta ar trebui dusa cu statul roman.

        (Citează)

  3. mesajul de mai sus l-am primit pe mail.daca e real ce scrie pe acolo,inseamna ca pana la urma un litru de suc de portocale e mult mai scump ca un litru(neaccizat) de benzina/motorina :d

      (Citează)

  4. e o diversiune toata prostia asta

      (Citează)

  5. In princiu, UE tinteste ca sa aiba preturile la combustibili cam egali in toate tarile. Nu putem noi sa avem benzina 0.9 euro cand in restul comunitatii este 1.2, cat ar fi daca excludem tva-ul.

    Ar fi mai interesant de vazut cum este calculat pretul in toate tarile si de acolo sa tragem concluzii in functie de procentele pe care le adauga guvernul.

    Just my 2c.

      (Citează)

  6. In Pitesti protes mai nimic …

      (Citează)

  7. Comentariile Ioanei ma amuza cu articol ce trece. Credeam ca e ceva personal cu mine la articolul cu Gucci, dar de fapt ea e comentatorul “gigi contra”…

      (Citează)

  8. E o diversiune pentru ca pretul petrolului la nivel mondial creste, ajungand la maximul din ultimii doi ani (cam 100 de para). In cazul asta, poate pentru Petrom e mai simplu sa il vanda, in loc sa il prelucreze. :)

    Altfel, azi am petrecut si eu: am consumat aproape 50 de litri de motorina. Dupa ce mi-a piuiti becul, am pus de la “Patriciu”. Dar doar din cauza ca pentru Petrom ar fi trebuit sa intorc pe partea cealalta a drumului.

      (Citează)

  9. Cand am vazut acum 3 ani cat de scumpa este benzina in Germania am zis ca sigur va ajunge asa si la noi. Deci previziunea s-a indeplinit. Nu stiu cam care mai e media acum afara dar sigur o sa ajunga si la noi la media aia. Apoi o sa stagneze pana se majoreaza din nou in UE. Simple as that !

      (Citează)

    • @Revo: avem al treilea cel mai ieftin pret, daca tin minte din diverse comentarii pe bloguri. La altii e si mai rau. Daca raportezi la salariul minim sau mediu, o sugem grav, evident.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus