un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Increderea romanilor

17 Jan 2011  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

SMURD-5E simplu să câştigi încrederea românilor: trebuie doar să nu calci pe bec. Văd din când în când rezultatele unor sondaje care calculează în cine sau în ce au încredere românii şi aceasta a fost mereu concluzia: marea masă a populaţiei nu are încredere în cei mai capabili, în cei mai deştepţi, în cei mai tari la fapte sau în cei împliniţi în viaţă, ci doar în acei oameni sau acele instituţii despre care încă n-au apărut scandaluri.

De exemplu, dintr-un sondaj menţionat la 1 octombrie 2010 pe Hotnews aflu că românii au cea mai mare încredere în pompieri. În pompieri? Ce treabă au pompierii cu încrederea populaţiei? Oamenii fac un serviciu crucial pentru felul nostru de a trăi şi sper că-l fac bine, dar până la a fi primii în topul încrederii e cale lungă. În primul rând, cum descoperi că ai încredere în pompieri? Ţi-a luat foc casa de vreo 3 ori şi mereu au venit pompierii rapid şi au stins incendiul, aşa că acum ai încredere în ei? Chiar şi aşa, mi se pare tras de păr să se vorbească de încredere, pentru că majoritatea nu ştiu nici unde e cea mai apropiată secţie de pompieri, nici cine îi conduce sau ce salarii au oamenii sau cum sunt pregătiţi. Eu unul nu ştiu şi evident sper nici să nu trebuiască vreodată să afle detalii mai multe despre ei, că de obicei asta nu se întâmplă în împrejurări fericite. Probabil se simte și influența SMURD-ului aici.

Pe următoarele locuri în acelaşi sondaj se situează Armata şi Jandarmeria. Pun pariu că dacă i-aş ruga pe respondenţi să-mi dea exemple de momente în care armata sau jandermeria le-au câştigat încrederea, 99% n-ar putea. De asta spun că încrederea e acordată celor despre care încă nu s-a auzit de rău. Armata a fost ferită în mass-media de scandaluri mari de corupţie sau de demiteri, majoritatea ştirilor fiind despre forţele noastre din Afganistan şi Irak şi despre piloţi care mor în MIG-uri antice. În cei care-şi riscă zilnic viaţa poţi să ai încredere, nu? Iar dacă despre Poliţia Română oricine are de povestit minim 2-3 întâmplări din care să rezulte că sunt idioţi şi corupţi, despre Jandarmerie încă n-a apărut nimic de rău, chiar dacă puțini își dau seama că despre ei nu prea are de unde să apară ceva rău.

Consecinţa tristă este că românii au încredere tocmai în acele instituţii care le influenţează foarte puţin traiul zilnic şi de care e posibil nici să nu se lovească în viaţă. Felicitări pompierilor, armatei şi jandarmeriei pentru munca pe care o fac, dar eu unul nu mă bucur de beneficiile ei în viaţa de zi ci zi şi sper că nici nu va fi nevoie. În schimb Poliţia, politicienii, spitalele, Guvernul, băncile, justiţia, Primăria sunt instituţii care, pe cât sunt de importante pentru fiecare dintre noi, pe atât de jos sunt în clasamenul încrederii.

La fel e şi topul încrederii în personalităţi publice: pe primele locuri sunt Mugur Isărescu, Patriarhul Daniel şi Crin Antonescu, după un sondaj din decembrie găsit pe informatia-zilei.ro. Ce s-a auzit rău despre ei? Mai nimic, comparat cu ceilalţi din politica românească. Mi se pare foarte nasol că singurii în care poţi avea încredere sunt cei care n-au fost implicaţi niciodată în scandaluri mari, indiferent dacă au realizat ceva notabil în rest sau nu.

    4 comentarii

  1. Pai e normal rezultatul. Nu prea ai de unde sa-i alegi pe cei care au avut realizari. Poate cineva sa dea exemple de oameni capabili, care au facut ceva util pt romani? Poate exista cativa la nivel local dar acestia nu au expunerea necesara pentru a intra intr-un astfel de top.

      (Citează)

  2. pompierii nu se ocupa numai de focuri. Si increderea in ei este data de faptul ca mereu ii vezi pe pozitia de baieti buni. Un singur scandal in ultimi ani: cel cu sticlele de alcool disparute din bamboo la incendiu.

    isarescu se juaca cu moneda. Cu el ai de a face aproape in fiecare zi. Si baiatu e bun

      (Citează)

  3. Pompierii sunt de incredere peste tot. Supara tu un pompier sa vedem ce faci cand ai nevoie. In Franta de pilda se asteapta cu nerabdare in fiecare orasel, calendarul pompierilor. Cred ca aceleasi rezultate le ai cam in majoritatea tarilor.

    Cat despre Isarescu, e in postul ala de vreo 20 de ani si a facut lucruri bune cu moneda, totusi. Plus ca e apreciat si la nivel international, doar ca nu iese asa de mult in fata si ca nu a avut o guvernare prea stralucita, dar in rest, vb cea, e bun baiatu.

    Ah, cat despre pompieri, inca o chestie, cica o au mare, poate de aia….

      (Citează)

    • @animaloo: Isarescu se joaca zilnic cu moneda, dar intr-un fel pe care nu-l inteleg prea multi, ca sa te poti decide daca ai incredere in el sau nu.

      @ioana: e invers. Despre aia care o au mare se zice ca sunt pompieri, dar nu e obligatoriu valabila chestia asta si invers.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus