un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Furaciune la concurs foto

12 Jan 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

HTC România a organizat un concurs pe pagina lor de Facebook, dând cadou un telefon HTC Gratia celei mai reuşite fotografii pe tema sărbătorilor de iarnă. Câştigătoare a fost aleasă fotografia de mai jos

Fotografia aleasa initial castigatoare

Fotografia aleasa initial castigatoare

dar concurentul respectiv nu a putut face dovada originalului, ba mai mult, la puţin timp după anunţarea câştigătorului cineva a descoperit că fotografia face parte dintr-un set de peste 10.000 de imagini surprinse de patru fotografi profesionişti între 19 şi 28 decembrie 2009 în Maramureş. Pe site-ul cultura-traditionala.ro puteţi vedea o fotografie foarte asemănătoare cu cea câştigătoare, diferind doar poziţia corpurilor celor surprinşi în ea, semn că a fost făcută tot atunci. Cum fotografii din Maramureş nu au participat la concursul HTC şi nici cel care a trimis fotografia nu a putut face dovada unui original, e destul de clar că e o furăciune.

Fotografia de pe site-ul maramuresean

Fotografia de pe site-ul maramuresean


De fapt, dacă vă uitaţi mai atent la fotografia “câştigătoare” (click pe prima din acest post, e link la rezoluţia maximă) puteţi observa din zgomotul de imagine că este fie scanată fie fotografiată în cadrul unei expoziţii. Mai mult, priviţi-o fullscreen şi pe un fundal negru şi la marginea din dreapta sus, ultimii pixeli, veţi vedea o zonă deschisă la culoare, semn că fotografia iniţială a fost scanată sau fotografiată un pic strâmb.

Astfel de furturi mă fac să zic că mai bine nu s-ar mai organiza concursuri cu premii însemnate. Foamea de un telefon pe gratis face oamenii să se comporte ca nişte maimuţe supărate. Nu mă refer doar la cel care a trimis poza, ci mă uit pe pagina de Facebook a HTC România şi văd doar comentarii nervoase, acuzatoare sau zeflemitoare, pe un ton violent. De ce-i regulamentul aşa, de ce s-a schimbat câştigătorul, să-i dea acum telefonul primului, să-i dea altuia, să ceară EXIF, cum putea să vină cu originalul dacă-l avea pe hârtie (unii chiar se întreabă asta, da) şi alte asemenea. Ai zice că fiecăruia dintre participanţi le-a fost furat cumva premiul pe care oricum nu-l câştigaseră, zici că le-a luat cineva lor din buzunar telefonul şi l-a dat altuia, aşa se comportă oamenii. Toţi se consideră înşelaţi, trişaţi şi furaţi de parcă n-ar fi fost un simplu concurs, o şansă de a câştiga ceva pe gratis (şi dacă nu câştigi tu, asta e, viaţa merge mai departe).

Îmi aduce aminte de un scandal apărut acum un revelion, când zeci de oameni revolutati au înjurat eMAG-ul pentru că, atenţie, promoţiile din noaptea de revelion n-au fost pe placul lor sau pentru că site-ul n-a mers bine sau pentru că n-a apucat fiecare să ia nişte boxe la preţ redus, în loc să zică mersi pentru inițiativa și munca unor oameni în noaptea de Revelion, deși nu aveau nimic de câștigat din ea decât un gest frumos făcut în plus. Oameni buni, se dă, nu se ia, iar regulamentul unui concurs la care participi pe gratis nu e un contract scris, semnat şi ştampilat între voi şi organizator, dar cu o astfel de atitudine doar împiedicaţi alte concursuri viitoare.

Nu, nu-mi spuneţi că în acest caz regulamentul nu prevedea clar că fotografia înscrisă trebuie să fie a ta, nu furată de pe net. Şi eu sunt de părere că acest lucru e la mintea cocoşului, altfel ar fi fost un concurs de cine găseşte cea mai bună imagine de iarnă, iar eu ieri tocmai am luat un torrent cu 300 de imagini full HD pe tema sărbătorilor. E de la sine înţeles că te înscrii cu fotografia ta şi că poţi dovedi originea ei. Cine nu s-a prins de asta e o idioată.

Mai mult de atât, chit că HTC ar fi schimbat “din mers” regulamentul, chit că ar fi anunţat – şi aici o să merg la absurd – că nu mai dau premiul pentru cea mai frumoasă fotografie, ci pentru cea care are… cel mai mult verde în ea şi e făcută vară, nu iarnă, care e problema? Am pierdut bani? Am fost înşelat mişeleşte? Când tot efortul meu ar fi fost (n-am participat la concurs, n-am ştiut de el) să caut prin arhiva de fotografii una pe tema sărbătorilor şi să o trimit acolo, păi din partea mea puteau să se sucească 180 de grade și nici să nu mai dea premiul, că nu era sfârşitul lumii pentru nimeni.

    13 comentarii

  1. Nu exclude si idiotii, care nu s-au prins de asta :)

      (Citează)

  2. Facebook-ul e o adevarata pepiniera pentru vanatorii de premii. Si legat de concursurile foto si fotografiile furate tin minte ca si Oradeanul.com a avut o problema asemanatoare: un tip a castigat la un concurs foto un laptop cu o fotografie de-a sa si… a avut tupeul sa-i ceara lui originalul ca sa-si poata ridica premiul.

      (Citează)

  3. Nu inteleg de ce va mai mirati, in halul asta s-a ajuns. Ma batea intr-un timp gandul sa pun fotografiile exact la dimensiunea care le fac, dar bine ca m-am razgandit, vad ca se fura cu nesimtire.

      (Citează)

    • Ma mira mai mult atitudinea unora care se considera furati de-a dreptul pentru ca cineva a organizat un concurs, vrand sa dea ceva pe moca, si concursul nu iese fix cum vor ei.

      @Alter Ego: stiu, imi aduc aminte chestiunea. A fost tare de tot aia.

        (Citează)

  4. Comparatia cu Revelionul eMag nu e cea mai potrivita. Acolo “furaciunea” a fost in partea cealalta, la organizator. Pacaleala, mai bine zis.

      (Citează)

    • Ba e potrivita, ca eMAG-ul n-a facut decat sa dea niste promotii de Revelion, in loc ca oamenii aia sa stea acasa si sa bea sampanie. Cumva s-a intors impotriva lor pentru ca n-au fost promotii la cele mai tari articole sau pentru ca site-ul a mers greu de la prea multe accesari. Vrei sa faci un gest frumos si se intoarce impotriva ta? Data viitoare nu-l mai faci deloc si vinzi totul la preturi normale (ca de revelionul asta, de exemplu).

        (Citează)

  5. N-as vrea sa dezgrop mortii, dar atunci au mirosit urat prea multe ca sa fim atat de naivi incat sa spunem ca oamenii aia n-au baut sampanie de Revelion ca sa luam noi produse la pret redus. Intamplator, in noaptea aia chiar am stat pe eMag si am facut ceva screenshot-uri. O sa amintesc doar ca preturile au fost umflate pentru a da senzatia de reduceri spectaculoase.

    Stiu ca i-ai sustinut atunci si o vei face si in continuare, dar cine a vrut, a vazut chestiile putrede. In fine, noi sa fim sanatosi, aici era de fapt vorba despre alta furaciune.

      (Citează)

  6. de acord cu claus, cred ca exagerezi in protejarea emagului, si mai cred ca stii f bine ca la baza asa ziselor lor promotii n-a stat dorinta lor de a face un bine de sarbatori ;)…nvm, imi dau seama ca banii nu ti-i dau eu, seara buna

      (Citează)

    • @cristi: te-ai prins, m-a platit eMag-ul sa le iau apararea din nou pentru o faza petrecuta acum 13 luni. Noroc ca nu-s toti cititorii ca tine, ca altfel nu mai puteam face si eu un ban pe ascuns.

      Inteleg ca esti de acord cu ideea ca mai bine nici o promotie sau concurs decat scandalul care apare daca incerci sa faci ceva. Ca altfel, cum nu iese ceva bine sau nu castigi tu, hop scandalul pe bulagii!

        (Citează)

  7. Huo emag. Sunt niște oameni care încearcă să facă profit. Păi de aia am murit eu la revoluție ?!?!1? Era mai bine pe vremea lui ceaușescu, dacă mai trăia aveam și noi de la stat câte un Kindle. Huo. Propun să facem un protest pe 20.01.2011 la Emag și să cumpărăm fiecare câte un Ipad sau Alienware ramburs cu monezi. Să-i învățam minte pe acești capitaliști că aici e românia. După ce că anul trecut au dat de revelion numai marfă nașpa, anul ăsta n-au mai dat nimic. Huo. Am pierdut două revelioane ca un fraier în loc să mai joc niște Wow sau să fac și eu o comă alcoolică ca tot omul. Cum vă mai place să vă bateți joc de acest popor !!1!
    Aștept mesaje la uoberamnutnus@yahoo.com din partea celor care vor să participe la boicotarea acestor profitori.

      (Citează)

  8. Imaginea buclucașă nu are nici informații EXIF. Nu provine dintr-o camera foto (fie ea dintr-un telefon sau cameră foto digitală).
    În schimb, cea originală are. A fost făcută cu NIKON D300 la 22 dec 2009 pe la patru după-amiază.

      (Citează)

  9. nea_caisa ftw!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus