un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

eMAG vinde Kindle

12 Jan 2011  ·

GÂNDURI  ·

33 comentarii

eMAG vinde începând cu această săptămână ebook reader-ul Kindle şi bănuiesc că va rupe piaţa cu el. Varianta doar cu WiFi este 699 lei şi are autonomie o lună de zile, fiind dotat cu ecran eInk, adică unul alb-negru care consumă energie doar atunci când afişează pentru prima oară conţinutul, dar nu şi ca să-l menţină vizibil. Asta înseamnă că oricât ai sta pe o anumită pagină a unei cărţi, chit că laşi aparatul pornit aşa, nu îţi va consuma bateria.

În plus, are taste, are browser, are ecran de 6 inci, se lauda cu 2,5 milioane de cărţi disponibile gratuit şi multe altele pe bani. Dacă apărea anul trecut cred că-mi luam şi eu unul, că am multe de citit şi un ebook reader ar fi cea mai simplă soluţie, dar acum nu mai am bani. Ce nu-mi place este că ecranul eInk nu are iluminare proprie şi ai nevoie de veioză pentru a vedea textul, ca într-o pagină de carte sau de ziar, iar eu preferam o variantă cu ecran LCD, chiar dacă e mai obositoare pentru ochi şi are autonomie mult mai mică.

Există şi o variantă care are şi 3G pe lângă WiFi şi costă 949 lei, dar cred că pentru un ebook reader varianta doar cu WiFi este suficientă.

    33 comentarii

  1. A avut 100 de comenzi in prima zi, potrivit declaratiilor facute pentru MONEY.ro de Radu Apostolescu, directorul de marketing al eMAG.ro.

      (Citează)

  2. Am vazut unul in metrou, arata misto si tipul il tinea ca pe o carte dar muult mai subtire (avantaj/dezavantaj?!) E o idee misto totusi, dar mie parca tot imi place copacul mort :)

      (Citează)

  3. Totusi la ce e bun? Tot aud despre e-book-uri… Ce poti citi cu ele? PDF-uri? De unde cumperi cartile (oficial, in Romania)?

    Putin pe langa: ecranul e intradevar alb-negru (tonuri de gri), dar de ce nu se fac si telefoane cu ecran de genul asta? Ar avea o autonomie de invidiat… :) Parca a aparut totusi si ceva cu ecran color.

      (Citează)

  4. Carti in limba romana in format Kindle avem?

    (stiu ca citeste PDF-uri si alte DOC-uri)

      (Citează)

  5. Din pacate, emag vinde Kindle-ul (doar cu Wi-Fi) la suprapret. In sensul ca daca il iei de pe Amazon, cu toate taxele platite, platesti in jur de 650 de ron. Adaosul nu e foarte mare si cred ca e ok pentru cei care il vor neaparat a doua zi (desi multi spun ca UPS-ul le-a batut in poarta cu Kindle-ul dupa 4 zile de la comanda de pe Amazon US).

      (Citează)

  6. Varianta 3G este utila daca esti mult pe drum si vrei sa iti poti lua oricand o carte de pe amazon. Daca stai mai mult pe-acasa sau prin preajma unei conexiuni wireless, investitia nu este necesara.

      (Citează)

    • @Emilian: mi se pare putin chiar si asa.

      @ioana: avantaje multe: marime, autonomie, faptul ca poti lua o gramada de carti cu tine, poti incarca reviste etc. Pentru drumetii un din asta as vrea, nu cartea fizica.

      @Marius: ebook-uri, da. Cred ca poti asculta si muzica pe el in timp ce citesti, nu mai stiu sigur. Eu am citit zeci de carti in format PDF pana acum, le-am luat de pe torrente, scribd.com si alte site-uri. Poti sa le si cumperi de Amazon direct pe Kindle, daca vrei. Carti in romana nu stiu cate gasesti, ca de obicei suntem inapoiati la capitolul acesta.
      Cat despre ecran, asa cum ziceam el consuma energie doar ca sa afiseze informatia pe ecran. La carti e ok sistemul asta, pentru ca citesti o pagina pe minut sa zicem. La telefoane ai avea nevoie de actualizare constanta si deci n-ar fi mare economisire de curent electric. In plus, la telefon vrei si iluminare proprie. Exista parca si Kindle cu ecran LCD color, are si Prestigio readere si cu ecran eInk si cu LCD color. E dupa nevoia fiecaruia.

      @Spadez: o gramada de lucruri se vand la suprapret in Romania doar pt ca nu multa lume stie sau vrea sa-si bata capul cu livrari externe, taxe, transport, garantie si altele.

      @Arthur: in teorie da. In practica, as zice ca orice om poate sa-si incarce Kindle-ul inainte sa plece la drum cu ce-i trebuie, ca doar nu pleci pentru doi ani de zile. In plus, WiFi-urile sunt tot mai raspandite. Eu de exemplu pot sa-mi cnfigurez telefonul ca hotspot WiFi.

        (Citează)

  7. @Marius: a aparut un telefon cu ecran ca asta, motorola f3

      (Citează)

  8. Ar fi minunat daca ar avea un calendar care sa se sincronizeze cu un pc, dar parca nu o face.

    In alta ordine de idei nu pricep de ce sony nu aduce readerul pe care-l produc ei si in Romania.

      (Citează)

  9. Browserul de pe Kindle e o gluma. Dar pentru carti si Instapaper merita folosit.

    E de apreciat ca magazinul nu si-a pus un adaos mare.

      (Citează)

  10. Oricum browser-ul de pe Kindle este in stadiu “beta” (asa cum a declarat insusi Amazon). Din pacate, Kindle nu exista decat in varianta alb-negru, device-ul neavand pana acum in seria de produse un reader cu ecran color. Mi se pare ca Kindle este cel mai bun device la ora actuala pentru citit dar doar atat. Nu vorbesc de navigat, ascultat muzica sau alte bazaconii – astea-s doar adaosuri pentru mine.

      (Citează)

  11. Scopul lui Jeff Bezos nici nu a fost sa creeze un dispozitiv care sa poata face si navigare web performanta, sa si redea muzica de calitate, eventual cand esti plictisit sa bagi si un film si din cand in cand, daca-ti aduci aminte, sa mai si citesti. Kindle a fost facut exclusiv pentru citit carti, publicatii periodice, reviste etc. Si chiar se citeste bine pe el! Cine isi doreste alte functionalitati, atunci recomand sa se indrepte spre alte dispozitive.

      (Citează)

  12. asta este urmatorul gadget pe care il vreau. Plus ca eInkul sper sa “omoare” cartile de hartie. De fapt, mai multi ziarele :)

    Am vazut unul si senzatia este foarte apropiata de cea a unei carti normale. Atata doar ca nu poti sa il arunci din pat cand de plictisesti sau te enerveaza matza. sau poti, dar doar o data :D

      (Citează)

    • Si eu sunt de parere ca mai bine nu-i puneau browser. Am suficiente chestii la indemana ca sa stau pe net, vreau doar un ebook reader simplu, deoarece asta inseamna si pret mic.

      @animaloo: si pe mine ma tenteaza unul

      @Alex: n-am cercetat problema, dar stiu ca multe carti (literatura universala, de exemplu) nu mai are drepturi de autor si e la liber, la fel si multe poezii, tot felul de reviste… gasesti ce sa citesti. In plus, poti cumpara carti pe bani. Teoretic sunt mai ieftine decat cele pe hartie si te simti si mai bine ca nu tai copaci.

        (Citează)

  13. problema e ca, desi emag-ul il lauda cu acele carti disponibile gratuit…(cica milioane) daca accesezi amazon.com si cauti acest lucru vei vedea ca acele 2.500.000 de carti gratuite sunt doar pt Anglia…deci…tot degeaba…

      (Citează)

  14. 3g e gratis (fara abonament) peste tot, roaming (whatever that means atata vreme cat nu ai o cartela de la un anumit provider) included. Da, browserul este varza, dar f. util cand iti arde buza saafli o adresa si nu esti in tara :)

      (Citează)

  15. da 3g-ul e platit de ei, dar acel 3g se limiteaza la accesarea magazinului de carti, cumpararea lor si downloadarea pe dispozitiv.

      (Citează)

  16. Uite aici, luat de pe site-ul Amazon Kindle, sectiunea Wireless Access With Whispernet, wireless coverage map – http://client0.cellmaps.com/viewer.html?cov=1

      (Citează)

  17. Radu Apostolescu

    13/01/2011 la 2:04 PM

    Salutari tuturor,

    In primul rand as vrea sa clarificam aspectele despre tehnologie – Kindle este un produs specializat, destinat lecturii. Deci, face acest lucru mai bine decat orice alt produs iar celelalte functii sunt doar suplimente: mp3 player – poti asculta un playlist in timp ce citesti, poti browsa orice site pe wifi sau 3G atunci cand nu ai alta alternativa (si atunci vei aprecia mult functia). Conectivitatea 3G functioneaza perfect in Romania si este absolut gratuita pentru download carti de pe amazon si pentru browsing web pe orice site. Browsingul web este oferit experimental pe Kindle si va fi mentinut si dezvoltat in masura in care clientii vor folosi si aprecia aceasta functie.

    @radu: Un element principal al tehnologiei este ca ecranul nu e iluminat din spate si nu citesti ca si cum ai avea o lanterna in ochi. Am zis si mai sus, e un device specializat si face cel mai bine ce e facut sa faca, poti citi perfect ore intregi fara simti oboseala. Daca vrei ecran iluminat, iPad e excelent si face si multe altele foarte bine.

    @spandez si altii care au o problema cu preturile in general: Cand compari preturile din afara trebuie sa tii cont de mai multe lucruri: taxe neincluse in pret, taxe de livrare, lipsa garantiei, timpul de livrare. La toate acestea trebuie adaugate serviciile pe care care noi le facem si in care investim tot acest ‘suprapret’ cum l-ai denumit, vulgar as spune – retur garantat in 30 de zile, livrare gratuita, service pick-up&return gratuit. Cu totii ne dorim servicii bune si prompte, trebuie sa invam insa ca toate acestea necesita investitii si trebuie platite la valoarea lor.

      (Citează)

  18. totusi de la 650 la 699 nu mi se pare chiar o suma infernala. Problema incepea de pe la 800 lei in sus.

      (Citează)

  19. Si eu zic la fel, pentru 50 ron chiar nu se merita sa te complici cu comanda pe Amazon. Prefer daca pateste ceva produsul sa il trimit in Romania nu in Anglia sau Germania.
    Daca era un adaos de 150 ron poate erau fondate comentariile dar asa..

      (Citează)

  20. 3G functioneaza, peste tot. Ca exemplu, eu am intrat pe Wikipedia de pe Kindle (2, dar nu cred ca s-a schimbat ceva pt 3) si din Bucuresti, si din Viena. 3G-ul este gratis peste tot, dar merge foarte lent, deci nu contati pe cine stie ce browsing. Mie mi-a fost util in cateva ocazii in care am dat peste vreo referinta la ceva si am vrut sa investighez mai departe. O chestie care nu stiu daca se mai aplica si acum: browsingul este/era disponibil doar pt Wikipedia si Amazon.com; doar americanii puteau sa intre pe orice site. (American = persoana cu un card de US asociat contului Amazon.)

    In rest, dupa cum au subliniat si altii, Kindle-ul e doar un e-book reader, deci din punctul meu de vedere restul chestiilor (browsing, muzica) sunt doar bonusuri nu prea utile. (Da, merge muzica, copiezi mp3-uri intr-un anume folder de pe Kindle si el poate sa le redea, dar ‘player-ul’ e foarte primitiv – pe Kindle 2 stie doar shuffle si atat.)

    Singurele lucruri care nu-mi plac la Kindle sunt lipsa backlight-ului si a touchscreen-ului. Dar readerul meu vechi, care le avea pe amandoua, avea o baterie care rezista doar ~13h… iar Kindle tine saptamani intregi. Cum l-am cumparat in primul rand pentru calatorii, bateria a castigat in fata luminii :D

      (Citează)

  21. Inițial am zis că îl iau, dar când am văzut că nu duce în cârcă lejer PDF-uri (îi omoară procesorul) am zis că mai mă gândesc. Cărțile sau documentele făcute pentru el se văd super, dar un PDF (mai ales dacă are multe poze) nu încape prea grozav în 800×600 sau cât e rezoluția lui. Nu are touch și este dificil să faci zoom pe documente PDF, prea multe butoane de apăsat.

      (Citează)

    • @Radu Apostolescu: super tare faza cu 3G-ul, nu o stiam. Cat despre ecran, ai dreptate in ceea ce zici, dar eu personal nu am o veioza si nici loc pentru ea, deci n-am cum sa iluminez Kindle-ul. Am citit mult de pe Galaxy Tab si nu ma deranja atunci cand dadeam la minim iluminarea, iar in plus readerul de PDF-uri pe care-l foloseam avea si mod “negativ”, adica fundal negru si text alb, care era si mai odihnitor.

      Cat priveste preturile, nu cred ca e nevoie sa explici. Eu cred ca atata vreme cat va merge treaba si aveti o cota imensa de piata, lumea intelege avantajele acelor servicii mentionate de tine si le accepta costul suplimentar. Cam stiu toti ca eMAG nu mai e cel mai ieftin magazin online, dar vanzarile mari dovedesc ca nu numai sta conteaza.

      @alex @animaloo: corect, e o limita sub care nu merita sa-ti bati capul cu importul.

      @Jen: si din pacate nu vor aparea prea curand aparate cu ecran iluminat dar si autonomie foarte mare. Ecranele AMOLED au consum mai mic, dar in particular pe alb sau nuante de gri au consum mai mare decat LCD-urile, iar majoritatea cartilor asa sunt.

      @Programare: Galaxy Tab e bun pentru ce vrei tu. Are si Prestigio un ebook reader cu ecran LCD (si parca e si o varianta de Kindle sau ma insel eu), dar in general ebook readerele trec greu de la o pagina la alta. Sunt facute asa cu gandul ca schimbi pagina o data pe minut si nu te deranjeaza sa astepti atunci 3 secunde, sa zicem. Daca vrei sa le rasfoiesti ca pe PC si sa le invarti si zoomezi, nu-s asa eficiente.

      Aproape ca ma tenteaza si pe mine un Kindle, dar nu stiu ce sa fac pentru lumina. Vreau sa citesc fara sa tin lampa aprinsa.

        (Citează)

  22. Radu, s-au inventat reading lights care se monteaza fie direct pe kindle, fie pe o husa.
    Search pe amazon dupa kindle reading lights si o sa vezi o gramada de modele. Gasesti si pe la noi nebranduite si mult mai ieftine.

      (Citează)

  23. @nwradu : solutia e o astfel de husa:
    http://www.amazon.com/Lighted-Leather-Burgundy-Display-Generation/dp/B003DZ166Q/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1295014014&sr=8-2
    Are integrata o lampa cu leduri care se alimenteaza direct din bateria kindle-ului

      (Citează)

  24. cred ca o solutie asemanatoare cu asta, aplicata pe Kindle, ar fi fost foarte bine primita: http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_ThinkPad_ThinkLight

      (Citează)

  25. @Radu: eu am auzit ca e bine sa ai lumina aprinsa, adica sa fie de background, caci pe intuneric iti cam strici ochii la ecranul PC-ului, laptopului sau tablet PC-ului.

      (Citează)

  26. Radu Apostolescu

    14/01/2011 la 4:47 PM

    Hello again,

    Exista huse speciale pentru Kindle cu lampa inclusa si care se alimenteaza direct la bateria lui (eu folosesc una acasa). Vor aparea in stoc la noi la sfarsitul saptamanii viitoare, odata cu a doua transa de stoc de Kindle-uri.
    Ca sa poti citi in conditii ideale iti trebuie lumina reflectata, nu din spatele ecranului.
    Ca experienta personala, nu suporta comparatia citirea pe iPad vs Kindle. iPadul este ca orice ecran de monitor pe cand Kindle-ul, daca excluzi rama de plastic, este practic o bucata de hartie. Apropo, il puteti butona la noi in showroom :)

      (Citează)

  27. Am folosit conexiunea 3G si in Franta si a functionat asa ca nu trebuie sa faceti probleme daca functioneaza si in romania.
    Firmware-ul oficial contine si 2 jocuri: apasati Alt+Shift+M
    Exista si un firmware neoficial numit Duokan care contine un viewer mai bun pentru pdf-uri si unul pentru EPUB-uri.
    Detin un astfel de gadget si sunt foarte multumit.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus