un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cu reteta nu te joci

19 Jan 2011  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Dacă tot am pornit discuţia despre mâncare şi gătit “în regim propriu”, hai să vă spun un alt lucru care mă nemulţumeşte: modificarea reţetelor. Scrie clar că ai nevoie de ingredientele A, B şi C pentru a prepara ceva? Atunci obţine-le exact pe acelea, nu fă compromisuri şi nu schimba reţeta originală.

Că tot am dat exemplul puiului cu gorgonzola şi legume la grătar, mai multe persoane mi-au spus ieri că reţeta se poate face simplu şi rapid în casă. Nu-i nimic dacă n-ai roşii din acelea micuţe (roşii cherry se cheamă?) sau ţi se par scumpe, că doar poţi folosi şi roşii normale în loc! Şi în loc de gorgonzola punem o altă brânză, că e la fel de bună. Ah, acolo e o felie de dovlecel la grătar? Greu de găsit nişte dovlecei acum, dar punem gogoşar în loc şi e acelaşi lucru!

NU, nu e acelaşi lucru! E o altă reţetă, o altă mâncare, iar dacă vrei să schimbi ingredientele eu n-am nici o problemă cu asta, dar apoi nu veni să-mi spui că ai făcut mâncare exact ca ăia de la restaurant şi a ieşit mai ieftin. Nu e şi n-ai ieşit. Altfel, ai putea să schimbi puiul cu porcul, gorgonzola cu nişte brânzică de casă Miorița, legumele la grătar cu nişte legume decongelate şi fierte şi să zici că ai făcut “cam tot aia”.

Ţin minte acum câţiva ani că am cumpărat cele mai bune paste farfalle, nişte ton scump, smântână şi hai să facem nişte paste excelente cu sos alb! Toate bune şi frumoase până la final, când s-a dovedit că “parmezan să nu cumperi, că avem deja” înseamnă că de fapt avem caşcaval din ăla mare şi rotund, care are complet alt gust și altă textură. M-am simţit dezamăgit pentru tot efortul depus până în acel moment. Încă îmi aduc aminte de acea zi şi o visez în cele mai rele coşmaruri ale mele.

Rezumat: dacă vrei să găteşti o mâncare exact ca cea din restaurant, foarte bine, dar cel mai probabil îţi ia ceva timp şi cheltui poate mai mulţi bani. Dacă mai şi schimbi reţeta şi improvizezi cu ce ai prin casă, atunci toată discuţia restaurant versus casnic nici măcar nu are rost.

    6 comentarii

  1. NU ai inteles nimic! Da, parmezan cu cascaval romanesc nu poti inlocui, e vb de gusturi diferite, tipuri diferite de branzeturi. Dar parmezan cu alte branzeturi, gen un cheddar mai matur sau un pilgrim’s choice sau altele, merge foarte bine sa le schimbi sau chiar mai bine. Gorgonzola nu mi se pare cine stie ce, pentru sosuri cu branzeturi albastre folosesc ceva mai ieftin (nu foarte) dar care este cel putin la fel de bun, dupa parerea mea, branza Niva (nu se gaseste la noi, la noi as folosi Gorgonzola dulce) Poate nu as inlocui cu bleu d’Auvergne sau Rockefort, dar din alte printipuri. Rosiile cherry sunt alea mici, au un anume gust, mai concentrat, care nu il mai gasesti la rosiile din comert, mari si pline de apa. Daca o faci cu cap, poti sa inlocuiesti multe ingrediente intre ele

    Si nu mai vorbi de chestii pe care nu le cunosti, discuti despre gatit de parca ar fi vorba de un telefon cu Android la care ii pui Symbian, mancarea nu e ca un smart phone, nu mai compara mere cu pere.Geek talk despre mancare si arta culinara e dragut, dar invata sa gatesti inainte, ca sa apreciezi mai bine mancarea (de acasa sau de la restaurant).

    Cat despre primul post, o sa fac puiul cu gorgonzola si de data asta chiar ma cronometez ca nu inteleg cum poti tu sa faci o mancare de juma de ora in 2.

      (Citează)

  2. Ai citit Pendantul in bucatarie? http://www.nemira.ro/babel/pedantul-in-bucatarie–60
    Unde mai e creativitatea daca folosesti fix ce scrie in reteta si masori cu miligramul? :-)

      (Citează)

    • @Dan: sunt doua cazuri. Poti inlocui ceva banal cu ceva special, poti adauga ingrediente, poti gasi o alta solutie. Eu vorbeam de celalalt caz, cand inlocuiesti ceva SPECIAL cu ceva BANAL, gen parmezan cu cascaval sau prosciuto cu sunca si din astea.

      @ioana: vezi ce i-am zis lui Dan mai sus, ca sa intelegi ce-am vrut sa zic eu in post.

      @CristiX: important de retinut aici este ca eu nu sunt dispus sa inlocuiesc gorgonzola cu Lada Niva sau branza Niva sau ce-i aia. Daca Ioana e, atunci treaba ei, dar tot n-am priceput ce n-am inteles eu.

      @animaloo: evident ca toate aceste compromisiuri se fac din motive de timp, lipsa sau financiare. Nici nu cred ca mai poate fi alt motiv. Eu nu sunt de acord cu ele, asta e tot. Iar cand mai vine cineva si-mi spune ca a gatit exact ca la restaurantul “ala bun”, dar apoi mentioneaza ca a inlocuit 3 ingrediente cu altceva si 2 nu le-a avut deloc, parca nu e acelasi lucru, nu?

        (Citează)

  3. @ioana
    Hmmmm cred ca dreptatea e impartita, dar “balanta” mea inclina spre tine si explicatiile tale.
    Gustul si “impresia artistica” atunci cand vine vorba de mancare nu pot fi inlocuite de benchmarkurile android.
    Pe de alta parte cred ca e destul de la sine inteles, daca luam in considerare timpul alocat gatitului efectiv, ca omul nu este bucatar profesionist. Nici tie nu cred ca ti-ar conveni ca cineva (nea gigel de la parter) sa zica despre mancarea pe care o gatesti ca o facea in jumatate din timpul tau si la un sfert de pret.
    PS te rog sa ma inviti si pe mine la masa sa vad daca produsul finit iese ca la restaurant.
    :)
    O zi buna!

      (Citează)

  4. principala greseala este “ca la restaurant”. Mancarea de casa si mancarea de restaurant sunt doua lucruri diferite. in cazul meu, de multe ori prima e mai buna :D.

    Poti schimba ingrediente, dar cu grija. Nu poti schimba dovlecelul cu zahar vanilat, dar poti sa faci compromis de gen: in loc de zuchinii – dovlecel.
    compromisurile le faci din motive financiare/de timp/de lipsa

      (Citează)

  5. “Schlitz! No Schlitz? Blatz! No Blatz? Improvise.”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus