un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mi-am luat Playstation 3

29 Nov 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

Aşa cum ameninţam atunci când vorbeam despre GT5, încă de vineri am fost şi mi-am luat o consolă Playstation 3. Am profitat de o ofertă specială din Carrefour, unde consola cu HDD de 120 GB şi un controller (wireless, din fericire), este 999 lei. Nu include nici un joc, dar m-ar fi costat 1300 de lei la magazinele online şi offline.

Puteţi profita şi voi de această ofertă, cred că ține până la Crăciun. O găsiţi în catalogul de jucării de pe site-ul oficial Carrefour. În Băneasa vineri seara nu mai aveau, iar în Militari mai erau două bucăţi. Pe una am luat-o eu, pe ultima am senzaţia că a luat-o nashu_mare, după ce a auzit de oferta într-un tweet de-al meu (puterea lui Twitter în acţiune!).

Aşa că… am consola PS3. Şi, după cum îmi spunea cineva, ca un PR adevărat, am şi cel mai ieftin player Blu-Ray 3D de pe piaţă, după update-ul la ultimul firmware (dac-aş avea şi televizor 3D Sony ar fi prea tare). În pachet am găsit şi un controller wireless, care din când în când trebuie să se încarce prin USB de la consolă, cablul de alimentare şi unul video, dar îl folosesc direct pe al meu HDMI, că asta e cea mai bună metodă.

Surprize plăcute: nu ştiam că are WiFi. Are. Am conectat-o la routerul meu wireless şi merge brici. Are şi un browser destul de capabil. Am descoperit şi că poate fi un media-player destul de complet, în sensul că rulează fotografii, muzică, știe să se conecteze la un media server, dacă ai vreunul prin casă, iar de cititul de DVD-uri şi Blu-Ray deja am zis. Rămâne să văd ce altceva mai poate rula de pe vreun HDD extern.

Surprize neplăcute: ideea că la consolă “bagi jocul în ea şi merge direct” e dusă de mult sau măcar nu mai e valabilă din primul moment. Am băgat Gran Turismo 5 şi… vrea consola update de firmware, de la 2.73 la 3.5 parcă. S-a făcut în 10 minute şi 3 restarturi automate. Apoi jocul a vrut şi el update la versiunea 1.02, care a însemnat download de 133 MB de pe net şi nişte instalări. După care m-a întrebat dacă vreau să copieze vreo 8 GB de pe Blu-Ray în hardul intern al consolei, ca să pornească totul mai repede, iar eu, naiv din fire, am zis da, ok. 20 de minute mi-a estimat că va dura şi au fost de fapt 40.

După toate acestea însă jocul merge foarte bine şi se vede super marfă pe televizorul meu de 40 de inci, în 1080p. Dacă aş avea şi 3D… Stau în pat, la 3 metri distanţă, cu controllerul wireless în mână (are şi force feedback) şi conduc diverse maşini pe diverse trasee, bătând măr computerul (pe beginner :). Viaţa bună!

Plan de viitor: toate Final Fantasy-urile, Uncharted 2, God of War, ceva de bătaie (Tekken?) și Harry Potter Killzone 2.

Reclamă pe faţă: Dacă locuiţi în vârful muntelui şi n-aveţi Carrefour în zonă (alte hipermarketuri sau magazine mari n-au asemenea ofertă), dar totuşi vreţi consola, mai ieftinache e la eMag, unde consola PS3 (dar cu HDD de 160 GB) este 1299 lei. Dacă vreţi imediat şi un joc, eu aş merge pe pachetul care include 320 GB şi jocul Gran Turismo 5 (1599 lei la eMag) sau pe unul cu Uncharted 2, despre care tot aud că e cel mai bun joc făcut vreodată de civilizaţia umană (1591 de lei la MarketOnline)

    21 comentarii

  1. Radu, vreau sa iti dau like pe facebook la articol ACUM :D, dar n-ai buton! do smth about it!
    Despre surprizele neplacute: upgrade-ul de firmware se face once in a while, deci nu o sa ai bataia asta de cap de prea multe ori pe an – si oricum dureaza putin.

      (Citează)

  2. Incearca si un Battlefield Bad Company 2 .

      (Citează)

  3. Firmware-ul 3.5 il cere doar Gran Turismo (banui ca e o metoda anti-modare, 3.5 fiind singura versiune care nu permite, inca, treaba asta).

    Mie mi-a luat cam 10-15 minute upgrade-ul sistemului de operare pe care l-a cerut God of war, dar l-a luat de pe disc, nu de pe net. (nu am trecut inca la 3.5. Astept sa vad cum evolueaza primul aliniat. :D)

    Ca impresii, m-a enervat atat de mult Uncharted cu sistemul lui de ochire/tintire cu joystickul, incat l-am lasat balta. Poate dupa ce termin God of War, sa ma reapuc de el, si de partea a doua… si imi iau si un televizor HD sau un cablu de conectare la monitor.

      (Citează)

  4. PS: vezi ca ce simti in mana e vibratie. Force Feedback e atunci cand iti da joystickul peste degete sau se pozitioneaza fizic singur pe o anume pozitie, atunci cand se intampla ceva relevant in joc.

      (Citează)

    • Vibratie, da. Mi-am luat un vibrator wireless :P

      Asta cu modarea nu o stiu. Din cate am inteles, metoda nou aparuta, cu un mic circuit cuplat pe USB, ar trebui sa mearga si pe ultimul firmware. Partea nasoala e ca momentan mi-e dificil sa o testez, iar procesoarele cu care se face acel circuit apar si dispar instant de pe piata (Farnell avea 2000 in stoc, a doua zi era dus totul). Partea buna e ca am apucat sa iau 5 bucati :P

      O metoda trebuie gasita pentru a merge pe orice firmware, deoarece jocurile recente mereu vor cere ceva mai nou.

      @Daniela: stiu, Facebook-ul il tin ascuns de blog :P Stiu si ca update-urile alea se fac rar, dar pana la urma asa e si pe PC.

        (Citează)

  5. Partea si mai buna e ca nu iti trebuie microcontrollere dedicate. Exista un ROM pentru telefoane cu Android (inclusiv pentru Desire) care face aceleasi lucruri. Trebuie doar sa bootezi consola cu telefonul cuplat prin USB la ea. Dupa aia il deconectezi si asta e. (evident, trebuie sa rootezi si telefonul, duuuuh)

    Dar, pe tine nu te mai intereseaza chestia asta, odata ce ai trecut la firmware 3.5 ;)). Cica, in viitor, va aparea o metoda de downgrade.

      (Citează)

  6. Ieftinache, mai ca mi-aș lua și eu un PS3 doar pentru GT5. Am zvut și eu câteva săptămâni și am scris de ea. Recomand Heavy Rain și Metal Gear Solid 4.

    GT5 merge în 1080p? Că în general jocurile cu pretenții sunt 720p. Consola e veche, putere de procesare mică comparativ cu un PC recent etc.

      (Citează)

    • Nu stiu in ce merge GT5, dar consola mi-a detectat 1080p cand s-a setat singura.

      Pe aia cu puterea de procesare nu o stiam. Eu stiam ca din contra, procesoarele din ea sunt insuficient folosite pentru cata putere de procesare ar avea.

        (Citează)

  7. Din amintiri, CPU-ul lui PS3 are 7 core-uri (din care unul este folosit exclusiv pentru anti-piraterie :D) si toate jocurile sunt special create/optimizate sa ruleze distribuit pe ele, un avantaj mare fata de jocurile de PC care trebuie sa stie sa mearga pe Dual-core, triplu -cor, corul elevilor etc.

    Trebuie sa scrie pe spatele cutiei jocului la ce rezolutie merge.

      (Citează)

  8. Nu cunosc datele tehnice, dar pe toate cutiile jocurilor cu grafică ochei scrie 720p. Mă gândesc că dacă nu se folosește 1080p decât pentru anumite jocuri casual, consola nu e în stare de mai mult, iar de atâția ani developării ar fi putut să găsească performanța “ascunsă”. La fel cu nou-introdusul 3D, nu va putea fi folosit în 1080p că nu se pot asigura destule FPS. Eu nu am mai jucat de ani de zile ceva pe PC sub 1920×1200, deci demonstrația e completă. :)

    Eh, dar există și avantaje. E altă treabă să joci ceva stând în pat, lejer, leneș.

      (Citează)

  9. “Rămâne să văd ce altceva mai poate rula de pe vreun HDD extern.”
    Stie cam tot ce e avi, mp4, dar numai cu subtitrari incluse in film.
    mkv nu stie, dar se poate folosi mkv2vob pentru a transforma mkv in ce stie ps3-ul fara reencodare.
    “Surprize neplăcute” chestia asta se intampla o singura data, eventual o data la cateva luni, deci nu o vad ca fiind un dezavanaj

      (Citează)

  10. Nu este corect sa compari o consola scoasa in 2006 cu un PC din 2010, la care numai placa video costa de 3 X consola.

    Consola, chiar daca a ramas in urma din punct de vedere grafic, are avantajele ei. Eu inca n-am gasit joc care sa nu mearga super, se pare ca procesorul grafic de la NVIDIA si cele 8 procesoare Cell inca fac fata.
    Gran Turismo 5 Prologue ruleaza in 1080p de vreo 2 ani, tot in 1080p sunt si Call of Duty 4, Fifa Street 3, Full Auto 2, Marvel: Ultimate Alliance etc. Daca se cauta o lista cu jocuri PS3 HD o sa vedeti ca sunt mai multe si apar din ce in ce mai multe.

    In afara de cursele de masini, Uncharted 2 este singurul joc pe care l-am terminat. Este bestial. In domeniul curselor de masini, in doi, cel mai mult imi place sa joc MotorStorm: Pacific Rift. Pentru cei mici recomand seriile Ratchet & Clank si LittleBigPlanet. Eu astept cu nerabdare sa cumpar si F1 2010.

      (Citează)

  11. All of this translates to a level of graphic detail never before seen on a video-game console. With one HDMI output, the PlayStation 3 supports 480i, 480p, 720p, 1080i and 1080p.

    Asta si mult mai multe aici: http://electronics.howstuffworks.com/playstation-three1.htm

    Si sunt 7 nuclee, nu 8, care formeaza un singur procesor Cell.

    This computer sports a specially designed CPU called the Cell processor. Sony, Toshiba and IBM worked together to develop the Cell processor. It’s their answer to the growing trend toward multi-core processing, in which manufacturers place as many processors as possible onto one chip. The Cell processor is scalable for different performance needs. The one used in the PlayStation 3 crams 234 million transistors onto a single die. For comparison, one of the most powerful desktop PC CPUs available in 2005, the $1,000, dual-core Pentium Processor Extreme Edition, just barely breaks the 200-million-transistor mark.

    Cred ca o sa incerca Uncharted 2, ca prea multa lume il recomanda, si voi ignora sistemul de shoot.

      (Citează)

  12. Eu stiam de 1 X 3.2 Ghz PPE si 7 X 3.2 Ghz SPE, dar recunosc ca nu ma pricep prea bine, poate PPE ala inseamna procesorul in sine si SPE nucleele.

      (Citează)

  13. Eu am un PS3 de 1 an si imi place cum se prezinta. TV’ul pe care ma joc e un Sony Bravia LCD 40″ 200Hz .. daca vrei ceva cu adevarat bun iti recomand Call of Duty Black Ops, Star Wars Force Unleashed 1 & 2 , Battlefield Bad Company 2, Assassin’s Creed 1 & 2 … Din cate stiu eu PS3’ul nu poate fi modat .. poate ma insel eu dar nici nu vreau sa il modez .. stiu ca poti pune o versiune de Linux pe el dar nu stiu daca se aplica la consolele mai vechi sau la astea slim ..in rest, spor la joaca :) macar ai net mai bun in romania decat am eu aici asa ca online gaming e usor pentru tine

      (Citează)

    • @Gabriel: le-am jucat pe toate deja pe PC. Nu prea stiu cu shooterele astea cum e treaba, daca pot tinti din controller, eu sunt obisnuit cu mouse pentru asta.

      @Dan, @nashu: ideea e sa nu-ti pese ce are consola inauntru, ca altfel ajungem iar la PC-uri. E joc pentru PS3, stii ca merge foarte bine.

      Am verificat la GT5, scrie 1080p pe cutie, ba chiar si 3D, deci consola poate randa foarte bine.

        (Citează)

  14. Ai cumva idee dc se anunta ceva telefon d la playstation?

      (Citează)

  15. Da, o sa fie cu vibratii.

    @radu: bre, sigur esti inginer? Cum sa nu fii curios sa afli ce are inauntru? :D

    Serios, discutia e daca e destul de potenta sa scoata 1080p. Oricum, toate jocurile merg fluid pe un asemenea device. Sau, cel putin, asa ar trebui. Mie, God of War scos acum cateva luni pentru PSP imi merge cateodata sacadat. Nu m-a deranjat prea tare ca, altfel, procesorul aleia merge overclockat.

      (Citează)

  16. OK, deci sunt jocuri cu grafică bună care merg în 1080p. Ce avusesem la dispoziție (Heavy Rain, MGS4, Killzone 2, Split Second) când m-am jucat cu PS3 era doar 720p, de aici concluzia greșită. :) Dar oricum nu stai cu fața în televizor, ca în cazul PC-ului, deci chiar 720p-urile se văd ochei din pat (dacă nu ai vreun 70-100″).

    Despre PSP Phone, o să iasă la anul de la Sony Ericsson. Cred că o să fie un Android destul de standard, dar în loc de tastatură hardware QWERTY o să fie un gamepad ca la PSP Go. Probabil că vom putea folosi jocurile alea și pe alte dispozitive.

      (Citează)

    • Bine bine, dar Final Fantasy-urile merg pe PS3?

      Cum e Killzone 2?

      Ce alte jocuri legendare mai sunt pe consola?

      Sa nu uit de Metal Gear Solid 4, il vreau neaparat.

        (Citează)

  17. Killzone 2 mi s-a parut infernal la capitolul control, poate sunt eu prea obisnuit la FPS-uri cu combinatia taste & mouse. L-am abandonat pana la urma. Uncharted 1 e dragut, inca ma chinui sa ma obisnuiesc cu cele 2 joystick-uri pt miscare si tinta, dar e mult mai ok decat un fps.
    Mi-a placut Heavy Rain, acum a aparut si varianta pt PS Move.
    Pt a vedea subtitrari exista AviAddxsubs, dar de vreme ce ai WD-ul nu ii vad rostul.
    Pe parte de modare se pare ca a aparut ceva pt FW pana la 4.5.0.
    LE: daca apare vreun adventure gen point-and-click chiar si mai vechi pt PS let us know. De ex exista Dreamfall pt console, doar varianta Xbox.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus