un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

S-a lansat Gran Turismo 5

24 Nov 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

A promise is a promise, după cum zicea o reclamă străină la ceva. Am zis că mă duc şi la Sony să văd Gran Turismo? M-am dus, chit că era 10 noaptea după ce stătusem aproape două ore în plus la 2parale. Am ajuns cam la spartul târgului, dar mi-am făcut damblaua să văd jocul în acţiune şi să aflu mai multe despre PlayStation 3.

Gran Turismo 5 este, şi sunt sigur că nu e o surpriză pentru nimeni, super marfă. Are o grafică foarte bună, ceva gen NFS la setările maxime, are peste 1000 de maşini (serios, 1000!), are o grămadă de circuite de toate felurile şi este ideea perfectă şi pentru cei ce vor un joc lung, de carieră, dar şi pentru cei ce vor o relaxare rapidă de 30 de minute. Eu către a doua opţiune înclin. Vreau să vin de la muncă, să mă trântesc în fotoliu şi câteva minute să mă distrez cu un controller wireless cu force feedback în el conducând un Audi RS8 pe străzile din Tokyo. Iar la câte maşini şi circuite sunt, pot să fac o altă combinaţie în fiecare zi.

Asta ar fi fost suficient, dar Sony a mers mai departe şi a făcut jocul 3D. Dacă ai un televizor 3D de la ei te poţi bucura de nişte senzaţii inedite în joc. Eu am intrat în acel stand de prezentare din imagine, unde am stat pe un scaun sport Recaro, am condus din volan cu feedback şi cu pedale, iar imaginea am privit-o prin ochelari 3D pe un ditamai televizorul. La un moment dat, când luam strâns o curbă, senzaţia de 3D cu volanul care se împotrivea mişcării şi cu controlul din pedale m-a făcut să mă aştept să simt şi scaunul mişcându-se şi forţa de inerţie ducându-mă spre dreapta. Am fost uimit când nu s-a întâmplat asta, dar mi-am adus aminte că e doar un joc, nu sunt într-o maşină reală.

Cel mai mult m-a impresionat sunetul. Se auzea doar din boxele televizorului la care era conectată consola, dar motorul şi toba de pe un Alfa Romeo (Brera, cred) făceau un zgomot de zici că eram în spatele maşinii în stradă. Se pare că Sony a lucrat chiar cu firmele auto pentru a înregistra sunete cât mai fidele, dar n-am 1000 de maşini acasă ca să pot confirma că într-adevăr aşa sună. Cert e că se aude foarte bine. Combinaţi asta cu jucatul pe un televizor Full HD de diagonală 42 de inci şi chiar şi eu am recunoscut că e o altă experienţă faţă de gamingul pe PC.

Practic cam asta a fost ultimul cui din coşciug, dar la modul pozitiv. Săptămâna viitoare cred că mă duc să-mi iau Playstation 3.

Update: am uitat să zic și ceva util pentru doritori.

Jocul este disponibil pentru achiziţionare la preţul de 269,99 lei, la Altex, Domo, Flanco şi Media Galaxy. Pachetele speciale includ bundle-uri cu o consolă PlayStation 3 320 GB şi un joc Gran Turismo®5, la preţul de 1.599,99 lei.

  7 comentarii

 1. :D
  Sunt fan GT de la prima versiune, si cred ca e cel mai bun simulator auto. Acum abia astept sa pun mana pe GT5, ca numai mi-a facut pofta cu prologul.

    (Citează)

 2. omg …1000 de masini ?
  Cred ca o sa imi fac cadou un PS de Mos Nicolae :)

    (Citează)

 3. Si eu consider Gran Turismo 5 Prologue unul dintre cele mai bune simulatoare auto. Deci, cat de curand, Gran Turismo 5 imi va sta in PS3.

    (Citează)

 4. Da, demult, de cand cel cu 40 GB era cel mai tare :))

    (Citează)

 5. Fiecare joc isi salveaza setarile pe HDD (parole, useri, salvari, setari) Ocupa ceva, sa stii. Plus ca fiu-meu joaca la greu jocuri demo, descarcate gratuit de pe PlayStation®Store, iar astea se instaleaza pe HDD, si multe au peste 1GB. Deci la un HDD de 40 de GB, daca sistemul de operare ocupa ceva spatiu, salvarile celorlalte jocuri ocupa si ele ceva, iti mai ramane spatiu pentru 20-30 de jocuri demo. Daca pentru fiu-meu ajung cei 40 GB, poate altii au nevoie de mai mult, dar nu vad cum sa nu ajunga 120 GB. Partea misto e ca poti schimba HDD-ul. Este cam singurul lucru pe care il poti schimba.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus