un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

IQ-ul presei romanesti

17 Nov 2010  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

OK, facem mişto de obiceiurile sexuale ale românilor şi de Scala Fermităţii Erecţiei, căci se pare că există aşa ceva.

Totuşi, de la prima citire a articolului respectiv mi-a sărit în ochi cuvântul “scală”. “Nota 3 pe scala fermităţii…” Nu există aşa ceva. Elementele, fie ele erecţii, cutremure sau temperaturi, se măsoară pe o scară, nu pe o scală. De asta a avut loc un cutremur de gradul 6 pe scara Mercali, nu pe scala Mercali, de asta sunt 24 de grade pe scara Celsius, nu pe scala Celsius. Sunt definiţiile pe dexonline.ro, dacă vă îndoiţi.

În engleză e corect. Se numeşte Erection Hardness Scale, pentru că englezii folosesc “scale” acolo unde noi folosim “scară”. Traducerea în română a rezultatelor respectivului studiu a fost greşită. Câţi au sesizat greşeală, repet, una banală şi care ar fi trebuit să sară în ochi oricărui om? Ziariştii se presupune că au studiat în plus româna, dar se pare că nu. O căutare pe Google după “scala fermităţii erecţiei” da rezultatele de mai jos, articole din toate ziarele mari copiate şi printate fără nici o urmă de gândire asupra informaţiei din ele. Bravo!

    4 comentarii

  1. Scala reprezintă gradațiile de pe un instrument de măsură (vezi DEX: http://dexonline.ro/definitie/scal%C4%83/488754).
    Tot în dex afli că scală și scară sunt sinonime (vezi aici: http://dexonline.ro/definitie/scal%C4%83/208029).

    Astfel orice fenomen măsurabil direct sau prin conversia spre o mărime fizică măsurabilă poate fi citit cu un instrument de măsură pe scala/scara acestuia. Ah, aparatele care măsoară intensitatea și magnitudinea cutremurelor au scale.

      (Citează)

  2. Cântarul are scală sau scară?

      (Citează)

    • Cum zice Horatius, scala e gradatia in sine. Erau niste definitii competente in manualele de fizica, acolo unde se vorbea si de erori de masura.

        (Citează)

  3. Definitii competente pentru notiuni de metrologie nu prea gasim in tara noastra, cu toate ca ne pricepem la asigurarea trasabilitatii unei masuratori. Manualele de fizica sunt glume.

    Hmm, cand am comentat eu, nu era comentariul lui Horatius.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus